Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Днес, на рожденият ми ден (09.11.2012 г.), използвам възможността да споделя приготвянето на тази прекрасна Сватбена торта със захаросана Бугенвилия (Bougainvillea). Тортата беше планувана като изненада за младоженците (Wayne & Margaret), от майката на младоженеца  (Babs), която е редовен клиент на ресторанта ни.

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Имах пълна свобода на действие относно това как да изглежда тортата, за Babs беше важно да е традиционият сватбен кейк (Английски плодов кейк) и да е украсена с цветя или растения, характерни за о. Кипър.

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Имахме доста идеи (островът е пълен с прекрасни растения), но на края се спряхме на Бугенвилия-та, защото няма двор без нея и е прекрасна! При тукашните атмосферни условия почти целогодишно е окичена с цветове.

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Избрах и поставка за торта с колони в гръцки стил, за да засиля усещането за Средиземноморие!

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Виждате какво се получи, булката и младоженеца много си я харесаха!!! 

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Самата сватба беше доста интересна за мен, защото за пръв път видях на живо Шотландско традиционно облекло – Килт (Kilt). Младоженеца беше облечен с него и това много ме впечатли!!! Не, че му завидях, че е увит в цялата тая вълна, на такава жега… Трябва обаче да призная, че външният му вид надмина и най-смелите ми очаквания! Стоеше му невероятно – адски добре!!! Изглеждаше дори по-добре от колкото в нормалните си дрехи! Бях много впечатлена от ръчнат изработка на всичко, на аксесоарите и красивите кожени обувки (потропващи и с пискюли)! Много говорих за младоженеца и може някой да ме вземе погрешно. 🙂 Но Wayne беше впечатляващ с исполинският си ръст и дрехите, с който беше облечен.

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Булката също беше прекрасна!!! В булчинска рокля с изчистени линии в лек кремав нюанс на бялото. С искрящи очи и озарено от вълнение и щастие лице. Това придава на всяка жена излъчване на богиня!

Желая им да имат дълъг и щастлив съвместен живот!

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

(short link)

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Торта бешe направена по изпитаната ми рецепта за Английски плодов кейк – рецепта, която се е доказала през годините, че е много сполучлива и е оценявана високо от опиталите я Англичани. Традиционно, когато се приготвя за сватба Английският плодов кейк трябва да е напоен с бренди. В Англия тортата може да се направят 2-3 месеца по-рано и отлежавайки на стайна температура (която не е повече от 40°С като при нас в Кипър), да разгърне целият си прекрасен аромат и вкус.

Мислех да правя тортата 4 седмици по-рано, но заради големите жеги през лятото се двуомях. И както често става…. човек среща друг човек в точният момент… Видях се с ежегодни клиенти на ресторанта ни, които бяха подранили с цял месец обичайната си визита (почивка) на острова. По-късно разбрах, че решили да дойдат в Кипър в началото на Август, защото синът им ще се жени през Септември. Много приятна двойка! Мъжът е професионален сладкар. Обсъдих с него приготвянето на тортата при тукашните атмосферни условия и идеята за съхранение в хладилник отпадна категорично. Започнах да правя тортата 15 дни преди сватбата (в най-големите Августови жеги), докато замеря и подготвя продуктите за рецептата маслото беше започнало да се топи, все едно съм го сложила в тиган на котлона!  Наложи се да правя платките през ноща…

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Всичко необходими за направата на тортата:

 • 1 ½ доза Английски плодов кейк (English Fruit Cake)
 • около 350 мл. бренди за напояване на плодовият кейк
 • прозрачно домакинско фолио
 • алуминиево фолио
 • хартия за печене
 • 1 буркан (от 350 гр.) конфитюр от кайсии
 • около 40 мл. вода за разреждане на конфитюра
 • 3 пакета (от  по 454 гр.) бадемов марципан 
 • 4 пакета (от по 454 гр.) захарен фондан 
 • 1 бр. пластмасов поднос за торта (Scalloped Edge Plate) с диаметър 34 см.
 • 2 бр. пластмасов поднос за торта (Scalloped Edge Plate) с диаметър  23 см.
 • 4 бр. пластмасови колони в гръцки стил с височина 13 см.
 • 4 бр. (10 см. дължина) пластмасови подпори (plate pegs) за пластмасовият поднос – подрязват се колкото е необходимо
 • 50 бр. Захаросани цвята от Бугенвилия (Bougainvillea)
 • 50 бр. Захаросани листа от Бугенвилия (Bougainvillea)
 • 15 бр.  Захаросани малки клонки с дребни цветове от Бугенвилия (Bougainvillea)

Начин на приготвяне:

Приготвих доза и половина Английски плодов кейк (English Fruit Cake), които разпределих между две тави: за първият етаж на тортата тава с диаметър 28 см, за вторият етаж на тортата тава с диаметър 19 см. Височината на готовите блатове беше 8 см.

За да не засъхват блатовете и да е лесно напояването им с бренди ги увих с алуминиево фолио, така че само повърхността им да не е покрита с него. Напоявах ги на всеки 2 дни в продължение на 8-10 дни, като след това покривах повърхността им с алуминиево фолио и прозрачно домакинско фолио. Последното напояване с бренди става 2-3 дена преди покриването на тортата с бадемов марципан. 

Английски плодов кейк (English Fruit Cake),

Около седмица преди сватбата захаросах цветята – вижте Как се правят захаросани цветове от Бугенвилия (Bougainvillea).

Как се правят захаросани цветове от Бугенвилия (Bougainvillea)

Покриване на тортата с марципан и захарно тесто:

Преди да се покрие с малципан, тортата се намазва с конфитюр от кайсии. Това я допълва вкусово и „залепва“ марципана към тортата. Консистенцията на конфитюра се разрежда като се смесва с малко вода (40 мл. при мен и се загрява на водна баня. Така става по-лесен за нанасяне върху тортата. Ако е необходимо конфитюра може да се пасира с пасатор. Докато е топъл се нанася по повърхността и страните на тортата – първи и втори етаж.  

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Разточването на бадемовият марципан става върху наръсена с пудра захар повърхност. Прави се кръг достатъчно голям да покрие повърхността и стените на тортата. Най-лесно може да го пренесете върху нея, като го наръсите с пудра захар и го завиете около точилката. След това развийте върху намазаната с мармалад торта. С помощта на сладкарска шпакла, загладете марципана по повърхността и стените на тортата. Излишният марципан в основата отстранете с помощта на нож. Най-практично е първо да се покрие по-голямата топта, след това тази с по-малък диаметър. За първият етаж изразходвах 2 пакета (от по 454 гр.) бадемов марципан. За вторият етаж използвах третият пакет + изрязаното от първият етаж.

Покрита с бадемов марципан, тортата отлежава 2-3 дни на стайна температура. За това време бадемовият марципан засъхва. Така мазнината, която съдържат бадемите, няма да повреди следващото покритие, което е от захарен фондан.

Сватбена торта със захаросана БугенвилияПолагането на захарно тесто върху марципана става почти по същия начин, както и полагането на марципана. Единствената разлика е, че захарното тесто тесто се разточва на по-голям кръг достатъчен да покрие повърхността, страните на тортата и оставащото от поставката на тортата. След това съм отбелязала местата за поставянето на пластмасовите подпори и върху тях съм прикрепила поставката с колони в гръцки стил, която придържа вторият етаж на тортата. 

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Декориране:

Най-напред декорирах поставката върху първият етаж. Прецених, че не жлая да я покривам със захарно тесто. Закрепих колонките от бугенвилия с малко захарно тесто, за да са по-стабилни. След това аранжирах със захаросани цветя и листа. Прикрепването им трябва да става изключително внимателно, защото цветята се чупят лесно. Листата не се чупят лесно, но ако не се внимава, захарта с която са покрити се рони. Така че ВНИ-МА-ТЕЛ-НО!!! Прикрепването на цветята и листата в основата на тортата (както и на тези на вторият етаж), направих чрез отваряне на микроскопични дупки в захарното тесто, където пъхвах дръжките им. Следва още по-внимателно покриване на малките дупчици с поставяне на миниатюрни парченца захарно тесто, които се притискат леко (с инструмента, които се вижда на следващият колаж), за да задържат цвететовете и листенцата на място. Прикрепянето на цветята и листата по тортата ми отне около 3 часа.

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Поставих вторият етаж върху подготвената основа с колоните и приключих. При транспортирането, вторият етаж беше свален и поставен обратно след доставката.  

Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

Получи се красива торта, подходяща за сезона, празника и щастливите младоженци! Смятам, че многото снимки съвсем не можаха да компенсират неопитността ми с обектива и опитите да я покажа в истинската ú прелест!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сватбена торта със захаросана Бугенвилия
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

28 thoughts on “Сватбена торта със захаросана Бугенвилия

 1. Мария, честит рожден ден! Бъди здрава и нека дните ти са окрилени от обич и късмет! Тортата е фантастична, а това, че е декорирана с едно от любимите ми цветя, които малко трудничко виреят тук, я прави още по-неустоима!

 2. Скъпа Мария,честит рожден ден!
  Пожелавам ти и аз здраве и късмет,успехи в бизнеса,много лично щастие и обич!
  Тортата ти е прекрасна,внушителна,респектираща!
  Най-много ми допада декорацията,защото много харесвам бугенвилея!Когато почивахме в Тунис в двора на хотела имаше огромни бугенвилеи.Аз съм си купила една мъничка,но при нас няма да издържи навън зимата и вече съм я прибрала.
  Много емоционален празник ти пожелавам!

  1. Роси, благодаря ти миличка!
   Всичко най-добро и на теб!
   На живо беше още по-красива, защото цвета на тези иначе прекрасни цветя, трудно се снима.
   Най-много ме зарадва реакцията на младоженците, които страшно си я харесаха!
   Поздрави!

 3. Честит рожден ден,Марийче!
  Бъди здрава и много щастлива!Хубав празник!
  Тортата е прекрасна!

 4. Честит рожден ден, Мери! Бъди здрава и много обичана 🙂
  Твори все такива прелести и ни радвай с тях!
  Сватбената торта е уникално красива! Искрени поздравления за уменията ти 🙂

  Прегръщам те и ти желая хубаво изкарване на празника 🙂

 5. Честит Рожден Ден, прекрасна Мария!!!Бъди все така креативна и надмени себе си. В личен план имай свободно време само за теб.
  Открих твоя блог, търсейки рецепта за тесто за мекици. Така имах големия късмет да се натъкна на това истинско чудо Мария Митева. Не съм коментирала която и да било рецепта до сега, но веднъж опитала повечето от тях, сега с усоволствие храня семейството си.
  Благодаря ти за всички подробни рецепти които си споделила с нас останалите.
  Желая ти весел празник и страхотни изненади.

  1. Привет Ваня,
   Благодаря ти за хубавите пожелания и за доверието!
   Радвам се, че рецептите ми се харесват и в твоя дом!
   Поздрав най-сърдечен!

 6. Честит рожден ден , Марийче! Бъди една от най-обичаните и желани жени. Много здраве и успех в кулинарното изкуство. Целувки и весело изкарване на празника!

 7. Честит Рожден Ден, Миме!!! Бъди здрава и много щастлива!
  Тортата е страхотна! Много прецизна ръка имаш! Браво!!! С нетърпение очаквам и тортата за днешния повод!

  1. Благодаря ти, Зори!
   О, тортата от рожденият ми ден беше мноооого вкусна! Да видим кога ще успея да я споделя! 🙂

 8. Честит рожден ден ,Мария!Възхищавам се на всичко което публикувате. Всичко което направя ми се получава благодарение на вашите подробни и онагледени рецепти.Желая Ви здраве,много усмивки и щастливи дни! А тортата е произведение на кулинарното изкуство и съм сигурна,че ще носи късмет и благоденствие на младоженците.

  1. Благодаря, Мария!
   Радвам, че всеки път когато узная, че някой е доволен от рецептите тук!
   Благодаря за хубавите пожелания!

 9. Честит рожден ден,Мария!Бъди жива и здрава и все така отлична кулинарка и сладкарка! Тортата е уникална,много труд и умения си вложила.Цветята са много красиви! Весело изкарване на празника!

 10. ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН И ОТ МЕН !!! (F) Освен здраве ти желая и всичкото земно щастие и много късмет ! И винаги бъди себе си, както до сега !!! Съжалявам, че е отминал празникът ти и със закъснение прочетох хубавата вест, но се надявам,че и без моите пожелания сте си изкарали превъзходно. 🙂 Торта такава няма да правя,но този плодов кейк / основата на тортата/ ми допадна и със сигурност ще го направя. Бугенвилеята е страхотна ! Хубаво е да си имаш няколко такива с различни цветове, за метенето на окапалите цветчета няма да коментирам, ти си знаеш 🙂 Прекрасен weekend желая на теб и семейството ти !!!

  1. Диде, благодаря ти миличка! Винаги си толкова сърдечна!
   Празника, както най-обичам, си беше в тесен семеен кръг и ме се насладихме!
   Обичам да организирам тържества за другите, но на собственият си рожден ден предпочитам спокойствието на домашният уют и по-малко суетня.
   🙂
   Имам само една бугенвилея, която е хибрид (прави хем розови, хем бели цветя). Две в едно! 🙂 Имах и една оранжева, но не оцеля при преместване на местоположението си 🙂 И двете бяха засадени, след прецизно изчисление на мястото и посоката на ветровете духащи най-често в региона. В края или в началото на двора е (зависи от къде гледаш) и не се налага да мета дори цветче – всичко се разнася от вятъра. Това си беше прецизно изчислено и успешно като резултат по заслуга на съпружето. Ако беше иначе, едва ли бих я търпяла, колкото и да ми харесва като растение – страшен е боклука, който прави… Сега се сдобих и с друга красива беля, благодарение на подстрекателство дошло от Йоана – имам си вече и жасмин, който обожавам като миризма, но съм избягвала до сега по причината свързана с боклука, който прави. Да видим дали и този път сме улучили правилното място за засаждането му (да не идва боклука към двора и къщата) 🙂
   Хубави почивни дни и от мен!

 11. Браво на това сръчно момиче с нестихващ ентусиазъм!!! Поздравления за труда и вълшебно-красивото предложение.
  По случай Рождения Ден ви пожелавам здраве, любов и много щастие за цялото семейство.

 12. Здравейте Мария , страхотни торти правите и ги описвате подробно,за което всички читатели ви благодарим съдерчно .Имам едно въпросче относно тортата и подносчето на което е поставена. Колко парченца излизат от тази торта приблизително? Благодаря ви предварително за отговора.

  1. Привет Мими!
   Благодаря ти за комплиментите и милото отношение!

   Сега на въпроса: Колко парчета ще излязат, зависи от това как ще бъде нарязана тортата. Плодовият е кейк е доста сладък и не се реже на големи парчета. Тази торта беше за сватбено тържество, на което имаше около 30 човека и вторият етаж бе запазен от младоженците, изобщо не бе нарязан на тържеството.

 13. Мария, не знам защо съм пропуснала това произведение на изкуството!
  Прекрасно изглежда тортата!
  Имам бугенвилия и много я харесвам!
  Прегръдка и хубаво лято!

  1. Благодаря за комплимента Дани!
   Аз също много харесвам това растение и бях много щастлива от факта, че се поддава на захаросване, защото – получава се много красиво!
   Хубаво и много усмихнато да е лятото и за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: