Ванилов сладолед

Ванилов сладолед

Разхлаждаща класика, на която е трудно да се устои! В блога вече сте виждали една рецепта за сладолед ванилия, който е  наситено ароматен. Сладоледа от днешната рецепта също ухае на ванилия, но съотношението на продукти е по-различно и освен прясно мляко, има и сметана. Разкошен става, опитайте го и вие!

Ванилов сладолед

Ванилов сладолед

 • От по-долу посочените продукти се получава около 1200 гр. сладолед.
 • Ползването на белтък в рецепта за сладолед, предотвратява образуването на кристали по време на замразяването и така сладоледа замръзва кремообразно, не твърдо.
 • За шоколадов вариант: Жълтъците се намаляват на половина, към топлото прясно мляко се добавят 130 гр. шоколад 55% или 100 гр. шоколад 70%.
 • Рецептата е адаптирана от http://www.steliosparliaros.gr

Ванилов сладолед

Необходими продукти:

 • 500 мл. течна животинска сметана 35%
 • 500 мл. прясно мляко
 • 2 шушулки ванилия 
 • 200 гр. захар
 • 200 гр. (10 бр.) жълтъци
 • 50 гр. (1 бр.) средно голямо яйце

Начин на приготвяне:

Прясното мляко и сметаната се смесват в тенджера. Добавят се половината захар, зрънцата от шушулките ванилия и самите шушулки (разрязани на 2 половини). Тенджерата се слага на умерен огън и сместа се загрява с периодично разбъркване, докато заври.

Ванилов сладолед

Същевременно в друг съд (купа) се смесват жълтъците, цялото яйце и останалата захар. Разбъркват се с миксер или телена бъркалка докато се получи пухкава смес. С миксер разбъркването отнема около 2 минути. Горещата млечна смес се добавя на струя към жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване. Ползвайте ръчна бъркалка, защото с миксер ще пръска.

Ванилов сладолед

Сместа от купата се прехвърля в тенджера, която се слага на умерен огън. Бърка се непрекъснато докато достигне 83-85ºС. Ако нямате термометър трябва да знаете, че сместа се нагрява докато се сгъсти леко, но не трябва да завира. Ако заври ще се пресече. Ако се пресече пак ще стане сладолед, но текстурата му няма да е така гладка, както когато рецептата е била изпълнена правилно.

Ванилов сладолед

Тенджерата се сваля от огъня и сместа веднага се прехвърля в огнеупорен съд (най-добре стъклена или метална купа), като същевременно се прецежда. 

Ванилов сладолед

Охлажда се на стайна температура, след което купата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ. Охлаждането и отлежаването на на сместа за сладоледа, подпомагат по-доброто му замразяване в домашни условия.

Ванилов сладолед

На другия ден може да се пристъпи към замразяване. Може да ползвате машина за сладолед или просто да насипете сместа в подходящ за замразяване съд (най-добре да е метален, при ръчно замразяване), предварително охладен във фризера. При ръчното замразяване сладоледа се разбърква на всеки час докато се замрази кремообразно. При това замразяване предпочитам да правя разбъркването с ръчен миксер, поради 2 причини: Сладоледа става по-пухкав когато се разбърква с миксер, а самото разбъркване става много по- бързо и съответно сладоледа остава извън фризера за по-кратко време. 

Ванилов сладолед

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ванилов сладолед
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

11 thoughts on “Ванилов сладолед

 1. Здравей Мария, сладоледът изглежда страхотно, но не става ли на кристалчета като се замрази? Аз като правя домашен сладолед винаги ми става на кристалчета, въпреки добавянето в сместа на глюкоза, алкохол и старателното разбъркване на всеки 30 мин.

  1. Става на шупли само ако човек забрави да разбърква. Пробвай да разбъркваш с малък ръчен миксер, но трябва да предвидиш достатъчно голям съд за замразяването…

 2. Здравей Мария,днес за пръв път се опитах да направя този сладолед,защото ми се видя най-лесен.Стана чудо,браво бе жена,кралица си,уникална си,единствена,браво!!!Малко се затрудних със замразяването,защото вадих на час от фризера и биех с миксер,нямам машина,но ще си купя в най-скоро време,заслужава си инвестицията.Жива и здрава!

 3. Също да те попитам и в машината ли става така мазен,в моя нямаше и едно кристалче,стана масло,и също каква машина би ми препоръчала за домашна употреба,но поне с вместимост двойна доза,това е любимият ни десерт през лятото,ще направя всеки вид,яко се запалих,ха ха.Благодаря!

  1. Здравей, Дима!
   Ръчното разбъркване е трудомеко, но ако се ползва миксер всичко става перфектно!
   С машина за сладолед нещата стават по-бързо, не е трудоемко. Моята машина е от тези, които долната част (купата) се замразява във фризера и когато се прави сладолед се изважда от там и се поставя капака с бъркалката. Вместимастта и не е много голяма – побира 1 доза сладолед от горе посоченият. През лятото при нас в Кипър е много горещо и машината става неизползваема, защото за около 10 минути се размразява и не може да се осъществи замразяването на сладоледа. За останалите сезони я ползвам. Има и машини които работят с течен азот, но то трябва да знаеш от къде да се снаабняваш с такъв. Не мога да дам конретен съвет за машина тъй като нямам опит с различни такива, за да имам мнение коя е по-добра и коя не. Направи проучване в Интернет по въпроса и ще решиш какво да си вземеш.

 4. А,току-що видях шоколадов сладолед без разбъркване при замразяването,ще го пробвам тези дни,той ще е фаворита, докато дойде машината, ха ха.

 5. И още едно питане-къде да потърся сладоледена торта,не може да нямаш?!Благодаря!

 6. Благодаря ти Мария, но аз си представях машината за сладолед като машина за хляб,пускаш и всичко е готово за три часа.В случая се отказвам, ще си бъркам сладоледа от фризера с миксер, поне пробвах, не остана и кристалче, благодаря ти, приятен уикенд!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: