Желе с прясно мляко

Желе с прясно мляко

По това време на годината при нас вече е доста горещо и затова ни привличат по-леки десерти, плодови, желирани или охладени. Този десерт се приготвя с плодово желе на прах, което обикновено се разтваря във вода. Ползването на прясно или кисело мляко (Желето на райета), променя вкуса и визията на желето – цвета му става по-нежен и пастелен, а плодовият вкус се усеща по-интензивно. 

Желе с прясно мляко

Желе с прясно мляко

 • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
 • Обикновено ползвам желе „MONAMI”, което е в опаковка от 150 гр. – съдържа 2 пакета (по 75 гр.) желе на прах. Всеки пакет желе (от 75 гр.) може да се разтвори в 2 до 3 чаени чаши (500 до 750 мл.) вода, но се получава по-добре с 2 чаени чаши (500 мл.) вода.  Тази информация ще ви е от полза за сравнение в случай, че ползвате различна марка желе. 
 • При днешната рецепта половината от водата нужна за разтварянето на желето се заменя с прясно мляко. Вместо прясно мляко може да се ползва неподсладено кондензирано мляко, като в такъв случай 1 пакет желе от 75 гр. се разтваря в 1 ½ чаена чаша вода (375 мл.) и ½ чаена чаша (125 мл.) неподсладено кондензирано мляко.
 • Най-важното за приготвянето на желе с прясно мляко е това разтворено във вода желе да се охлади на пълно преди да се смеси с прясното мляко, защото иначе ще се пресече. Пресеченото желе става за ядене, но няма красив външен вид – вижте първите два слоя на желето от долната снимка, те са пресечени. 

Желе с прясно мляко

 • За приготвянето на десерта, може да се ползват два или повече вида желе, които да се редуват на пластове в чаши или един общ съд (всякакви форми за желе, обикновена тава или купа).

Желе с прясно мляко

 • По-долу се вижда приготвянето на десерта във форма с диаметър  26 см. Ползвала съм 2 вида желе – вкус на череши (червено на цвят) и сливи (зелено на цвят). 
 • Снимките в публикацията са сборни (от различни приготвяния на желето), нека това не ви обърква.

Желе с прясно мляко

Необходими продукти за 1 слой:

 • 1 пакет (от 75 гр.) плодово желе на прах
 • ½ чаена чаша (125 мл.) гореща вода
 • ½ чаена чаша (125 мл.) студена вода
 • 1 чаена чаша (250 мл.) прясно мляко

Начин на приготвяне:

Желето се разтваря в горещата вода. Добавя се студената вода и се оставя на страна (на стайна температура), докато се охлади напълно. 

Желе с прясно мляко

Всички видове желе (желетата за всеки един слой ) се разтварят във вода по едно и също време. За да изстинат по-бързо, купите с желето може да се приберат в хладилник, но трябва да се внимава да не желират. Желето за всеки слой се смесва с прясното мляко когато е напълно охладено и непосредствено преди да се насипе в съда, където ще бъде приготвен десерта. При смесването желето се разбърква енергично, а млякото се добавя на струя. Сместа се изсипва на дъното на формата и се прибира в хладилник или фризер, за да желира. По същият начин се оформят и следващите слоеве. Съхранява се в хладилник.

Желе с прясно мляко

Десерта може да се сервира във формата, в която е приготвен или да се извади от нея.

Желе с прясно мляко

Ако ползваната форма не е специално за желе, може да се наложи да облеете стените ú с топла вода или да ги увиете за кратко в кърпа намокрена с гореща вода – така желето ще се отдели от формата по-лесно. След това може да го върнете обратно в хладилника до момента на сервиране или да го нарежете на парчета и веднага да се подсладите разхлаждащо!!! Да ви е сладко!

Желе с прясно мляко

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Желе с прясно мляко
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Желе с прясно мляко

 1. Миме,
  правила съм желе с кисело мляко, но виж и твоята рецепта с прясно мляко е много интересна.Аз използвам желатин, не съм използвала такива плодови желета, предварително го разтварям.Тези желета за летния сезон са хубав и разхладителен десерт.
  Поздрави и усмивки.Весело лято !

  1. Еленче,
   това желе е много популярно в Кипър! Лично аз харесвам повече, това със киселото мляко или съвсем обикновено желирано мляко с плодове!
   Разбира се с пресен плодов сок, плодове, желатин, прясно или кисело мляко става стотици пъти по-хубаво!!!
   При тия жеги не ми остават много сили и търпение за друго… затова плодовите желето на прах, които имаме тук ме устройват идеално!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: