Тулумбички

Тулумбички

Има периоди, през които различни хора ми пишат с питане за определена рецепта, която няма в блога. Така не отдавна за кратък период от време няколко човека ми писаха с молба да публикувам рецепта за Тулумбички. Истината е, че отдавна не се бях сещала за тях… Намерих рецептата на майка ми, приготвихме ги, децата ги изядоха в рамките на 2 дни защото стават доста, но на мен някак не ми се видяха толкова вкусни, колкото ми се струваше че са били едно време….

Тулумбички

Затова реших да опитам и други рецепти, които открих в готварските книги у дома: едната рецепта беше от  „Сборник рецепти за заведенията за обществено хранене“. Тестото беше само с 1 яйце и стана доста гъсто, което не го правеше лесно за шприцоване, но на външен вид се получиха доста добре (снимката горе) и на вкус се харесаха, децата ги изядоха, но аз пак не бях удовлетворена на 100% от резултата… Опитах и друга рецепта, от книгата „Готварска книга 10: Десерти“която беше с повечко яйца, не много голямо количество масло и съдържаше повечко захар в тестото, както и ванилия. Пропорциите на продуктите за тестото бяха такива, че то стана много гъсто и неприятно за работа, даже поша ми се проби… И тях ги изядохме, но и те не ми се сториха като тулумбичките от едно време… 

Тулумбички

Започнах да се чудя дали вкусът ми и изискванията ми към храната не са се променили до толкова, че нещо което преди ми се е струвало върховно, сега не ми харесва толкова много, колкото някога… Реших, че ще спра да търся и опитвам рецепти и ще направя любимото си парено тесто и ще сиропирам със сироп 1:1 (захар към вода). Не сгреших!!! Тулумбичките, които се получиха ми бяха най-вкусни в сравнение с опитаните преди това рецепти, затова бързам да публикувам резултата в блога. 

Тулумбички

  • От по-долу посочените продукти се получават около 67 бр. тулумбички с дължина около 9-10 см.
  • Приготвих сироп с 500 гр. захар и 500 мл. вода, остана ми около 300 гр., затова смятам, че половината от количеството му ще е напълно достатъчно за тулумбичките и по-долу съм дала половината количество на продуктите, въпреки, че на снимките се вижда приготвянето на цялото количество сироп.

Тулумбички

  • Вместо ванилия може да ползвате други аромати според предпочитанията си – канела, звездовиден анасон, карамфил, индийско орехче, тонка бобче, портокалова кора, вода от портокалов цвят, розова вода и др.
  • Тестото което съм ползвала за тулумбичките е Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux), просто съм заменила прясното мляко с вода и съм намалила малко количеството на солта. Може да направите тесто и с какао, а в сиропа да добавите, канела, кора от портокал и звездовиден анасон.

Тулумбички

Необходими продукти:

  • 250 гр. вода
  • 110 гр. краве масло или маргарин
  • 1 чаена лъжица (5 гр.) захар
  • ½ чаена лъжица (2.5 гр.) сол
  • 140 гр. брашно
  • 250 гр. яйце (5  броя средно големи)

Тулумбички

За сиропа:

  • 250 гр. захар
  • 250 гр. вода
  • 1 супена лъжица (15 мл.) лимонов сок
  • 1 шушулка ванилия
  • парче лимонова кора

Начин на приготвяне:

Приготвянето на пареното тесто е подробно описано и онагледено в публикацията ми Парено Тесто или Choux pastry (Pâte à choux)просто ползвайте продуктите посочени по-горе. В подходящ за пържене съд се сипва олио. Моята тенджера е с диаметър 21.5 см., а олиото заема около 2 – 2.5 см. от височината на съда. Мазнината се загрява до 170-180ºС. Пригответе си съд, в който ще слагате изпържените тулумбички – дъното му се покрива с два три слоя кухненска хартия, която ще поеме излишната мазнина. Ще ви трябва и решетъчна лъжица с която да изваждате изпържените тулумбички и да ги прехвърляте в съда застлан с попивателна хартия. Изстиналото парено тесто се насипва в пош с голям звездовиден накрайник. 

Тулумбички

Тулумбичките се шприцоват в мазнината, като се отделят от накрайника с помощта на нож потопен в мазнина. Моят тиган побира не повече от 8-9 бр., защото се надуват доста. Пържат се за 2-3 до 4 минути (в зависимост от точните градуси на мазнината) или докато придобият приятен златист цвят и от двете страни.

Тулумбички

Прехвърлят се в предварително подготвеният съд. Останалото тесто се шприцова по същият начин и се пържи до златисто. 

Тулумбички

Когато приключите с пърженето на тулумбичките може да приготвите сиропа. Водата, захарта, ваниловата шушулка, кората от лимон и лимоновият сок се смесват в подходящ съд. Загряват се на умерено силен огън. Варят се 2 минути от момента на завиране. Тенджерата се сваля от огъня, двете половини на ваниловата шушулка и лимоновата кора се отстраняват. Изстиналите тулумбички се потапят за кратко в горещият сироп – на мен ми беше удобно да сиропирам по 4 наведнъж – пущах ги в сиропа, притисках ги с решетъчната лъжица да се потопят в него и веднага ги изваждах.

Тулумбички

Нареждат се в голяма тава или поднос, по възможност на 1 ред. Когато сиропа изстине процедурата се повтаря (потапят се още веднъж във сиропа). 

Тулумбички

Съхраняват се на стайна температура, в съд покрит с похлупак или прозрачно домакинско фолио. Да ви е сладко!!!! 

Тулумбички

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Тулумбички
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: