Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Днешната рецепта е лесна за приготвяне, сравнително бърза и съвсем подходяща за сезона. Може да сервирате под формата на десерт, или сладкиш (кейк) за сутрешното или следобедно кафе. Комбинацията от круши и шоколад е класика, която е харесвана масово, затова съм сигурна, че днешната рецепта ще допадне и изкуши доста хора, независимо от това, че е съвсем семпла. Препоръчвам да придружите десерта с топка сладолед или да го залеете с карамелен или шоколадов сос. 

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

  • Рецептата се приготвя с разделени яйца – белтъците се бият на сняг, жълтъците и захарта на пухкав крем, но се получава чудесно и когато целите яйца и захарта се разбият до пухкав крем и се смесят с останалите продукти.
  • Крушите ми бяха доста едри, и спокойно можех да сложа само две от тях, но реших да сложа и трите. Не почистени бяха 660 гр., а след като бяха обелени и почистени от семенната част 495 гр.(
  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 20 см. 
  • Рецептата е адаптирана от http://buonafurcettaivana.blogspot.com.

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Необходими продукти:

  • 3 белтъка, 100 гр.
  • 1 щипка сол
  • 3 жълтъка, 55 гр.
  • 140 гр. захар
  • 60 мл. олио
  • 150 гр. брашно 
  • 50 гр. царевично нишесте 
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 490 гр. круши, нарязани на малки парченца 
  • 120 гр. натурални шоколадови капки или начупен черен шоколад

За декорация:

  • пудра захар 
  • щипка сол 
  • дафинови листа за декорация 

Начин на приготвяне:

Брашното, нишестето и бакпулвера се смесват в купа. Разбъркват се и се оставят на страна до употреба. Белтъците се разбиват на твърд сняг със щипката сол, жълтъците и захарта на пухкав крем. 

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Към жълтъчната смес се прибавя олиото. Когато сместа го поеме миксера се спира.  Добавя се белтъчният сняг. Размесването от тук нататък става с дървена лъжица или шпатула. Последователно се прибавя сухата смес (пресява се директно над купата) и шоколадовите капки (съответно нарязан на парчета шоколад). 

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Крушите се разрязват на четвъртини, почистват се от кожата и семенната част и се нарязват на парченца. Прибавят се към тестото и се размесвате докато се разпределят равномерно в него. Получената смес се насипва в тава покрита с хартия за печене. Разпределя се равномерно в тавата, повърхността се заглажда с лъжица. Пече се в предварително затоплена на 170ºС фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето при мен отне около  30-40 минути. Готовността може да се провери с клечка. 

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Когато се извади от фурната се охлажда леко, след което може да се прехвърли върху решетка, където остава докато изстине напълно. Повърхността му се наръсва с пудра захар. Може да направите отпечатък на круша като за целта трябва да разрежете 1 круша на половина, да поставите двете половини на повърхността на кейка и след това да наръсите обилно с пудра захар. Двете половини на крушите се отстраняват внимателно. Може да добавите 1-2 бр. дафинов лист, за листа на отпечатаните върху десерта круши.

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

Нарязва се на парчета и може да бъде сервиран. Съхранява се на стайна температура под похлупак в рамките на 2-3 дни. Да ви е сладко!

Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш (кекс) с круши и шоколад
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

6 thoughts on “Сладкиш (кекс) с круши и шоколад

  1. Миме,
    страхотен, много красив сладкиш.Ще го изпробвам, много круши имаме и ги обичаме много.
    Поздрави !

    1. Да, красиво става с отпечатъка на крушите! Ако са по-малки може да направиш повече от 2 отпечатъка…
      Чудесен е сладкиша за кафе и чай!

  2. И на нас много ни хареса! Ароматите си подхождат чудесно, а крушите правят сладкиша лек и сочен. Този път майка ми беше сладкарят 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: