Трицветен Кекс с Шамфъстък, Лешници и Бадеми

Това е кекс за ценители и мераклии. Всеки би се насладил на богатият му вкус и аромат, иначе се иска мерак за подготовката на ядките. Лично на мен ми е досадно да ги почиствам от люспата, но трябва да подчертая, че това не се отнася за бадемите! 🙂 

Трицветен Кекс с Три Вида Ядки

  • Рецептата е адаптирана от книгата „Ευκολία στην κουζίνα – ΣΟΚΟΛΑΤΑ” на Ηλίας Μαμαλάκης
  • Ползвала съм продълговата кексова форма с размери 29 х 11 см.
  • Тавата, в която ще се пече кекса се покрива с хартия за печене, аз съм ползвала такава с не залепващо покритие и не съм я застелила с хартия, макар че това би спомогнало и за по-лесното изваждане на готовия кекс от формата.  

Необходими продукти:

  • 200 гр. брашно
  • 150 гр. захар
  • 200 гр. краве масло на стайна температура
  • 6 яйца
  • 2 чаени лъжици бакплувер
  • 1 ванилия
  • няколко капки бадемова есенция
  • 70 гр. белени бадеми
  • 70 гр. лешници
  • 70 гр. шамфъстък
  • 50 гр. натурално какао или разтопен шоколад

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да си подготвите ядките за кекса. Бадемите се заливат с гореща вода и след като престоят няколко минути в нея се белят. Вижте тук нагледно. След това се запичат в предварително нагрята фурна на 175˚С за около 10 минути. За да обелите лешниците и шамфъстъка, просто ги запечете във фурната (по отделно) за около 10 минути и след това (когато се охладят леко), може да олющите люспата им. Когато изстинат ядките се смилат по отделно. Ако ползвате блендер, към всеки един вид от ядките прибавете по 1 супена лъжица захар от предвидената за рецептата.

Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се яйцата, едно по едно и при непрекъснато разбъркване. Бакпулвера се смесва с брашното и ванилията и се прибавят на части към маслено-яйчната смес. Полученото тесто се разделя на 3 равни части. В едната се добавят смлените бадеми и няколко капки бадемов екстракт. В другата се добавят шамфъстъка и ванилията. Ако желаете може да добавите 1-2 капки зелена сладкарска боя за подсилване на цвета. В последната част от тестото се прибавят лешниците и какаото –  аз добавих разтопен шоколад. Ядките се смесват добре с тестото.

Пригответе си подходяща кексова форма, намажете я с масло и я наръсете с брашно. Ако е необходимо, преди това я застелете с хартия за печене. На дъното на формата се разстила сместа с бадемите (бялата). Върху нея, шоколадовата с лешниците, а най-отгоре зелената със шамфъстъка. 

По желание с помощта на нож или лъжица се правят шарки в тестото – така сякаш се опитвате да го нарежете. Пече се в предварително затоплена на 180°С фурна, за около 50 минути. Като се охлади леко се изважда от формата и се оставя да изстине напълно. 

В рецептата се препоръчва кекса, да се нареже на парчета и да се слепят с крем ванилия или шоколад. Аз прецених, че продуктите, който съдържа този кекс правят вкусът му доста богат, и че няма нужда от крем… но за да опитам все пак направих един готов шоколадов пудинг във малки формички!!! Оказа се точно както бях предположила – кекса е толкова ароматен и с толкова наситен вкус, че няма нужда от крем. Така в къщи ги консумирахме по отделно.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

10 thoughts on “Трицветен Кекс с Шамфъстък, Лешници и Бадеми

  1. Мими, направо започнах да слюноотделям 😀
    Много ми допада рецептата за този кекс – обичаме ядки.
    И при нас започна да застудява вече 🙂

    Поздрави и 🙂

  2. Извинявай, но забравих. Заповядай при мен – имам изненада за теб 🙂

  3. Здрасти Тони! И на нас много ни хареса кексчето
    Тия дни само "цапотя" неща за Коледа… изпекох Крисмас кийковете – един за вкъщи и друг който ще разпределя за приятелите чакам ги да си "отдъхнат" и да ги украсявам… направих елхичката от Ginger Bread Biscuits и меденките….за да не ги изядът обаче моята по-малка и голама ламя преди да е дошъл празика ги залъгвам с някое кексче или сладкишче! В къщи е така ако трябва нещо да се опази. Тези дни ще правя и труфи и бонбонки искам да ги зглобя като цвете в саксийка (видях една такава снимка) не знам до колко ще се получи, но като ми влезе мухата в главата не се отказвам….
    Спорна седмица мила!

  4. Ти си майстор и знам, че ще се справиш 🙂 С нетърпение очаквам да видя снимки, а и рецепти 🙂

    Хубава и усмихната седмица и на теб 🙂

  5. Тони това найстина беше много приятна изненада! Поздравления за всичко!!! До скоро!!!

  6. Мария, много интересен кекс. Доста продукти има в него и сигурно аромата, който се разнася е страхотен. Искам да те попитам,като заливаш шам фъстъка с гореща вода, не му ли се маха зелената люспа ? Понеже си писала, че ще е необходима зелена боя ?
    Поздравления за апетитното кексче!!!
    Хубав ден и усмивки :)))

  7. Здравей Capricce!!! Всички ядки се заливат с гореща вода, за да се обелят люспите по лесно. На шам фъсъка му пада кафяво зеленикавата люспа а иначе вътре пак си е зеленикав.
    Кекса от снимките е без добавена зелена сладкарска боя. Посто когато го наравих кексчето и го разрязах си помислих че щеше да е пркрасно да се бях сеила да капна малко зелена боя за подсилване на цвета!
    Ще кача и една снимка на обеления шам фъстък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: