Торта за кръщение с тема „Пчеличка“

Торта за кръщение с тема "Пчеличка"

Торта за кръщение с тема "Пчеличка"

На 04 Ноември 2017 г. беше кръщенката на Илияна-Сотирула – малката буболечка, която се вижда на следващата снимка. Тя е най-новото попълнение в семейството – първото внуче на моят съпруг.   

Торта за кръщение с тема "Пчеличка"

Тема на кръщенката беше „Пчеличка“, затова основните цветове на тържеството бяха лимонено жълто, бяло и черно. За организациятата, плануването и декорацията на тържеството ще подготвя отделна публикация » 

Кръщене с тема "Пчеличка"

Когато се стигна до избор на дизайн за тортата се оказахме пред дилема! Родителите на Илиана си бяха харесали (от снимки в Интернет) няколко торти с всеизвистната пчеличка Мая и нейните приятелчета. Пред нас стоеше въпроса дали да променим темата на тържеството от „Пчеличка“ на „Пчеличката Мая“ (при което щеше да се наложи да се променят доста неща) или да направим тортата по популярното филмче и да запазим всичко останало, както беше решено?! В края на краищата се стигна до компромисен вариант – темата „Пчеличка“ оставаше, просто пчелата върху тортата щеше да е Мая! 

Торта за кръщение с тема „Пчеличка“

(short link)

Торта за кръщение с тема "Пчеличка"

 • Тортата е двуетажна, всеки етаж е с височина 11 см. Първият етаж е торта  с диаметър 25 см., а вторият е от стиропор с диаметър 18 см.
 • Горе описаният размер на тортата беше напълно достатъчен за тържеството, на което бяха поканиени около 100 гости.
 • За покриване на тортата съм изразходвала около 2.7 кг. захарно тесто, но разпологах с 3 кг., което беше голямо улуснение в процеса на работа.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Най-много време отнема декорацията, която може и е добре да се изработи предварително. Всички декоративни елементи може да се изработят месец – два преди събитието, за което е планирана тортата и да се съхранят на стайна температура в картонени кутии. Захарната дантела също може да се направи предварително, моят опит показва, че спокойно издържа повече от 3-4 месеца, ако е правилно съхранена. За да не изсъхне и стане чуплива, захарните дантели се нареждат между парчета хартия за печене и се поставя в плътно затварящи се найлонови пликове (със цип) или пластмасова кутия. Имайте предвид, че за изработването на всички декоративни елементи по тази торта са нужни около 2 седмици, защото се правят на етапи. Не се работи по тях всеки ден, а когато трябва да се прави нещо, то отнема от няколко минути до час – два за цветята.  

Вижте тук » Как се правят божури (peony) от захарно тесто

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

За оформянето на пчеличката Мая, гледах следващата картинка за оцветяване, която открих в Интернет. 

Торта за кръщене с тема "Пчеличката Мая"

За да не стане тежка пчелата, ползвах топчета от стиропор за оформяне на тялото. За свързване на отделните части или залепване на захарното тесто (включително и към стиропор) съм ползвала сладкарско лепило. За тялото на пчелата ползвах двете по-малки топчета. Свързах ги с дървена клечка за зъби и запълних празнината помежду им със захарно тесто за моделиране. От най-голямото топче стиропор оформих главата, като веднага след като го „облицовах“ със жълто захарно тесто, забих в него (до половината дължина), дървена клечка за зъби – така на по-късен етап, главата лесно ще се свърже с тялото на пчелата. Рогцата са оформени от телчета за цветя (дължина около 12 см.), увити в черно тиксо за цветя. В края на всяко от пипълцата съм прикрепила (със сладкарско лепило) малко топченце от захарно тесто оцветено в жълто. Крилцата може и ще е по-хубаво да се направят от оризова хартия годна за консумация, но аз нямах такава, затова ползвах бяло захарно тесто. Изрязани са с помощта на формичка, но ако нямате такава може да се изрежат с резец по предварително направен шаблон. Изработените елементи се оставят да съхнат поне 48 часа. 

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Когато отделните части изсъхнат напълно, може да се премине към следващият етап от оформянето на пчеличката Мая:  Първо съм „облицовала“ „тялото“ с жълто захарно тесто за моделиране. На местата където ще бъдат ръцете се пробиват дупки с дървени клечки за зъби. След това главата и тялото се свързват с дървената клечка, предварително поставена в топчето предвидено за глава. В основата на тялото се забива по-дългата (30 см.) бамбукова пръчка. Добре е да се намаже със сладкарско лепило, за да стегне твърдо когато засъхне и да не мърда. На този етап са направени: нослето – малко топче жълто захарно тесто, очите – бели кръгчета с малки черни кръгчета 🙂 и устата – нарисувана с тъмно кафяв сладкарски флумастер. Оставя се да съхне поне 24 часа.

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

На следващият ден съм изрязала ленти от черно захарно тесто за моделиране, за да направя окраската характерна за пчелите. Забележете, че има и герданче! 🙂 Косичката е оформена от наслоени със застъпване капковидни парченца захарно тесто, върху които съм направила по няколко линии с дървена клечка, за да приличат повече на снопчета коса. Пипълцата се вмъкват сред „косата“ на пчелата, преди да се е втвърдила. Ръцете са оформени от фитилчета захарно тесто, в двата края на които са забити отрязани на половина дървени клечки за зъби. Прикрепя се към тялото, като клечката за зъби се пъхва в предварително направените в тялото отвори.  Част от бамбуковата клечка съм облицовала със захарно тесто, така че да се превърне в едното от крачетата. Оставя се да съхне 24-48 часа.

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Клицата и второто краче са прикрепени към тялото последни. За да запазят формата и ъгъла който исках, съм ги подпряла с каквото имах под ръка. Оставя се да съхне 48 часа. 

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Вторият етаж на тортата е от стиропор и може да се декорира много по-рано от ядливата част на тортата. Повърхността на стиропора се намазва със сладкарско лепило и се покрива с чаршаф от захарно тесто, разточен малко по-дебело (изразходвах почти 1 кг. захарно тесто). повърхността и страните на тортата се заглаждат със сладкарска шпатула, леко намазана с растителна мазнина. Заглаждането започва от повърхността на тортата, след това стените. Излишното захарно тесто се отстранява с резец. 

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

С помощта на малка кръгла формичка, съм отрязала кръгче от центъра на фондана, покриващ повърхността на тортата. Отрязаното се запазва. Изсъхналата пчеличка се прикрепя към стеропора, като долната част на бамбуковата пръчка се забива в него. За да е по-стабилно свързването им едобре бамбуковата пръчка да се намаже с малко сладкарско лепило. Кръгчето захарно тесто изрязано то центъра на тортата се връща на място, заглажда се със шпатула.  

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Трябваше да изберем коя захарна дантела да бъде ползвана (виждат се на следващият колаж). За мен и двата варианта бяха добри, въпреки че с вторият вече бях правила свадбена торта и затова личният ми избор клонеше към първата дантела. Бащата и майката на бебето не можаха да решат, затова проведох гласуване във Феисбук. Спечели първата дантела.

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

След като дантелата беше избрана, а черната панделка поставена в основата на тортата, аранжирах цветята под пчеличката. За да се предпази от насекоми е добре да се покрие с мрежичка за храна, тънка памучна кърпа или тензух. 

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Започнах приготвянето на първият етаж от тортата 4-5 дни преди тържеството. Блатовете са направени с 3 дози тесто за пухкав кейк с парченца шоколад, разделено в две тави с диаметър 25 см. След като се изпекат и изстинат напълно, се разрязват хоризонтално на 2 еднакви части – получават се 4 платки. Ако повърхността на блатовете е издута, ще трябва да се подравни чрез изрязване, преди да се разрежат хоризонтално. За слепване на блатовете и глазура на тортата под фондана, съм ползвала 1 доза Маслен крем за декоратори (Profetional Cake Decoration), смесен с 500 гр. Нутела. Измазаната торта, може да се съхранява няколко дни в хладилник.

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

За покриване на тортата и поставката под нея, разточих 2 кг. захарно тесто. Заглажда се със сладкарска шпатула, леко намазана с растителна мазнина. Започва се от повърхността на тортата, след това стените, а в случая и тестото покриващо поставката за торта. Излишното захарно тесто се изрязва с резец или остър нож. 

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Двата етажа на тортата се съединяват с помощта на бамбукова пръчка с подходяща дължина. Преди това, обаче е добре да се поставят един върху друг, без да се съединяват и да се пробват различни валианти… Аз разиграх няколко комбинации: На първата снимка от следвашият колаж » „класическа“ – вторият етаж е в центъра на първият, цветята са от двете страни на първият етаж и върху вторият. Втортата (средната) снимка от колажа » „разчупена“ вторият етаж е преместен в дясната страна на първият, цветята са разпределени между всички етажи. Третата снимка от колажа » „стъпаловидна“ вторият етаж е поместен в задната част на първият, цветята са по всички „стъпала“. Младото семейство предпочете „стъпаловидната“

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

Последва вмъкването на клонките с листа между цветята…

Торта за кръщене с тема "Пчеличка"

И ето я тортата готова – в гръб, в профил и в анфаз!!! 🙂

Торта за кръщение с тема "Пчеличка"

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта за кръщение с тема "Пчеличка"
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

4 thoughts on “Торта за кръщение с тема „Пчеличка“

 1. Мари, много си талантлива, случило е на „баба“ бебето-пчеличка, а то – да го изядеш редом с тортата!

 2. Здравейте! Тортата е чудесна, а и със сигурност – вкусна! Правила съм ореховки по ваша рецепта – божествени и с вкус от детството! Не можах да разбера обаче, тази торта, в този си вид – 25 см диаметър, 11см височина и дъми за колко порции стига и в какъв размер горе -долу са те, защото за 100 гости ми се струва малка /или аз нещо не съм разбрала/. Ще се радвам да споделите.

  1. Здравейте, М.Ковачева!
   Радвам се, че рецептата, която сте опитали Ви е харесала!

   На въпроса ви за размера на тортата и броя на гостите. Няма грешка в това, което съм написала…

   На повечето места по-света, тортите за подобни тържества не се нарязват на класическите триъгълни парчета (порция), освен ако въпросната торта не е единственото сладко нещо на въпросното тържество.
   При нас в Кипър в повечето случаи освен „сладка маса“ (candy table) с красиво оформени десерти в тон с темата на тържеството има десерти и плодове (най-често сервирани на бюфет- всеки сам се самообслужва).

   За да не се впускам в излишни обяснения ако темата ви интересува, в Интернет може да откриете най-различни таблици и схеми за това как става нарязването на торта за такива тържества – вижте тук, примерно, много е нгагледно няма нужда от повече обяснения.
   За да обобщя ще си позволя да дам няколко общи съвета за това, какво е добре да се вземе предвид, когато се прави торта за тържество или друго събитие:
   Колко голяма ще бъде тортата зависи не само от броя на гостите, но и от това дали въпросната торта е единственият десер, който ще бъде сервиран на тържеството. Ако е така, би трябвало да се предвиди по парче (порция) от тортата за всеки гост, въпреки че поне 10% от хората няма да консумират десерт по една или друга причина… Но да не се отплесвам…
   Големината на парчетата ще е в зависимост и от това каква точно като вид и вкус е тортата, както и от това дали за тържеството има предвидени други десерти.
   Надявам се, че е станало ясно и ако ви предстои подобно събитие, ще Ви бъде по-лесно да прецените, колко голяма да бъде тортата! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: