септември 14

Торта по Здрач (Twilight)

Торта по Здрач (Twilight)

Десерта за първият учебен ден винаги е много специален и в повечето случаи до сега е бил торта. Тази година дъщеря ми си пожела „Торта по Зрач (Twilight)“, като уточни че нямала претенции дали ще е оригинала на Йоана (който много ни хареса) или вдъхновената от него Моята Торта по Здрач (Twilight). И двата варианта са абсолютно зашеметяващи вкусовите рецептори! И тъй като моят вариант вече сме го правили 2 пъти, реших, че е време да повторя рецепта на Йоана, за да я включа и в блога. 

Торта по Здрач (Twilight)

Променила съм съвсем малко неща, най-вече декорацията и то защото се отплеснах повече от необходимото, тогава когато трябваше да махнах хартията за печене от блата с отпечатъка. Като последствие някои  част от отпечатъка остана върху хартията за печене…  🙁 Но всяко зло, за добро! Така се получи тази бърза и лесна декорация, която съвсем не е за изхвърляне! 🙂 Другата малка промяна бе по отношение на количеството на лавандулата – намалих го драстично, защото лавандулата от двора ми, пък и не само тя, (то явно е от самия климат) ухае много силно. И последната дребна промяна (допълнение свързано с ароматите в тортата), е това че добавих малко горчив бадем към бадемовите платки.

Торта по Здрач (Twilight)

Ще се радвам да я опитате и вие, защото освен че е вкусна, тортата е и сравнително икономична (количествата на вложените продукти не са големи, както е при повечето торти), но пък за сметка на това са разнообразни. 🙂 Аз все още имам малко жасминова вода (която участва в състава на рецептата), но понеже не се намира лесно бих препоръчала да я заместите с етерично масло от жасмин, стига да е годно за вътрешен прием (обикновено това  е обозначено на опаковката). Така ще са нужни само 1-2 капки от този божествен, носещ еуфория аромат.  

Торта по Здрач (Twilight)

Торта по Здрач (Twilight)

Вкусът на тази торта е трудно да се опише с думи (поне на мен не ми е лесно)! И с фотоапарата не мога да го улова и предам, но тези които имат развинтено въображение трябва просто да затворят очи и да си представят вкуса на двете бадемови платки, между които има меренг и омайно ухаещ (парфюмен) крем от бял шоколад с маскарпоне и малини. Ще усетите фино приплетени аромати  – жасмин, рози, лавандула, звездовиден анасон  и ванилия, които могат да ви  заведат на вълшебни места….

Торта по Здрач (Twilight)

 • Смятам, че тортата не е по-трудоемка от която и да е била друга торта. Приготвянето и става в рамките на няколко часа в продължение на 2 дни: единият ден (примерно) вечерта се приготвят маскарпонето (ако приготвяте домашно), меренга и се поставя началото по приготвянето на крема. Малините (ако се ползват замразени се размразяват – вижте по-долу съветите за това). На следващият ден сутринта се изпичат бадемовите платки, крема се довършва и тортата се сглобява. Вечерта или на същия ден може да се освободи от формата и да се довърши каквото е нужно по декорацията, след което да бъде нападната. 
 • Тортата е с диаметър 25-26 см. Достатъчна е за нарязване на 12 парчета.
 • За приготвянето на платките (бадемови и меренг) съм ползвала форми с подвижни стени, чийто диаметър е 25 см. Меренга е най-добре да се приготви във форма ½-1 см. по- малка от тази, в която са печени бадемовите блатове. За сглобяването ползвах регулиращ се тортен ринг и с негова помощ (понеже е тънък) си „отрязах“ меренга с точните размери (като този на бадемовите блатове след изпичането им).
 • Декорацията на тортата е лесна и красива когато върху едната бадемова платка се направи отпечатък на дантела или нещо друго подходящо, но както вече споменах при мен нещата се объркаха… Ако искате да направите отпечатък вижте тук как се приготвя пастата за отпечатване (1 доза ще ви е достатъчна). За декорация като тази, която аз съм направила (шоколадов трансфер), ще ви е нужен малко разтопен шоколад и някаква картинка като тази, която аз открих в Интернет. Картинката може да се ползва и за отпечатък върху едната бадемова платка. Трябва просто да копирате, да увеличите до желания размер и да я принтирате.

Торта по Здрач (Twilight)

 • Най-добре е да се ползват пресни малини, но при липса на такива може да ползвате замразени, като предварително трябва да ги насипете в тавичка (или нещо друго подходящо), застлана с няколко пласта кухненска хартия. Оставят се в хладилника докато се размразят напълно и до употреба.

Торта по Здрач (Twilight)

Торта по Здрач (Twilight)

Необходими продукти за меренга (целувката):

 • 2 белтъка (64 гр.)
 • 125 гр. фина кристална захар 
 • 1 чаена лъжица розова вода
 • зрънцата на 1 шушулка ванилия

Торта по Здрач (Twilight)

За крема:

 • 250 гр. течна животинска сметана 35%
 • 1 чаена лъжица лавандулови цветове (сухи)
 • 2 малки звездовидни анасона
 • 2 шушулки ванилия
 • 1 супена лъжица розова вода
 • 1 супена лъжица жасминова вода или 1-2 капки етерично масло от жасмин (вижте съветите по-горе)
 • 200 гр. бял шоколад
 • 300 гр. маскарпоне
 • 30 гр. пудра захар
 • + 300 гр. пресни малини или 400 гр. замразени

Торта по Здрач (Twilight)

За бадемовите платки:

 • 2 белтъка
 • 25 гр. захар
 • 2 яйца (100 гр.)
 • 70 гр. захар
 • 25 гр. брашно
 • 70 гр. бадемово брашно или фино смлени белени бадеми 
 • ¼ чаена лъжица смлян горчив бадем или 1-2 капки есенция
 • 12 гр. краве масло, разтопено

За декорацията:

 • 270 гр. течна животинска сметана 35%
 • 1 супена лъжица свръх пудра захар около
 • 150 гр. шоколадова кувертюра за направа на шоколадови трансфер

Начин на приготвяне:

За да не се налага непрекъсната да се връщате към списъка с продуктите е най-добре да ги подготвите (замерите) предварително. Започнете с приготвянето на крема: Сметаната се изсипва в малка тенджера и в нея се добавят лавандулата, анасона, остърганите семенца от ваниловите шушулки и самите шушулки. Загрява се на умерен огън докато заври.

Торта по Здрач (Twilight)

Отстранява се от огъня и се оставя за 30 минути за да се отделят ароматите. През това време може да приготвите меренга: Фурната се пуска да нагрява на 120°C, изключени реотани, работещ вентилатор. Меренга може да се приготви в тава с подвижни стени застлана с хартия за печене или в голяма тава (като тази на фурната), върху която се поставя хартия за печене с маркиран върху нея кръг с диаметър 24 см.

Торта по Здрач (Twilight)

Приготвя се френски меренг: белтъците се разбиват с миксер докато започнат да образуват пяна. Тогава към тях по малко се изсипва половината от захарта и продължават да се разбиват докато станат обемни, гладки и лъскави. Добавят се и зрънцата на ваниловата шушулка. Разбъркването продължава докато сместа ги поеме равномерно.

Торта по Здрач (Twilight)

Миксера се спира и в белтъчният сняг последователно се добавят останалата захар и розовата вода. Разбъркват се внимателно. Получената смес се изсипва на дъното на предварително подготвената  форма. С помощта на лъжица се разпределя равномерно и се заглажда. Тавата се поставя в предварително нагрятата фурна и се изсушава за 1 час и 20 минути. След това фурната се изключва (аз не отварям изобщо вратата на фурната) и меренгът се оставя вътре за цяла нощ или докато фурната изстине напълно.

Торта по Здрач (Twilight)

Добре е преди да я отворите ринга (за да извадите меренга от формата), да прокарате нож между стените и меренга, за да се отделят. Това ще възпрепятства напукването му.

Торта по Здрач (Twilight)

Докато меренга е във фурната, и след като затоплената сметаната с ароматни билки е престояла 30 минути, може да се върнете към крема. Шоколадът се начупва на дребни парчета и се поставя в купа. Сметаната се загрява отново до завиране. Прецежда се и се изсипва върху шоколада.

Торта по Здрач (Twilight)

Сместа се разбърква хубаво докато шоколада се разтопи. Добавят се жасминовата и розовата вода.Торта по Здрач (Twilight)

Охлажда се на стайна температура, след това се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за една нощ. 

Торта по Здрач (Twilight)

За приготвянето на бадемовите платки: ако смятате да правите отпечатък върху едната бадемова платка, най-напред трябва да забъркате 1 доза паста за отпечатване. След това трябва да направите желаният отпечатък върху хартия за печене и да я поставите във фризера докато приготвите тестото за платките. Пуснете фурната да нагрява на 175°C, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Подготвят се две форми с подвижни стени с диаметър 25 см. Едната форма се сглобява (дъното се покрива с хартия за печене). На другата форма ще се използва само рингът, който ще се постави в тава, върху хартията с отпечатъка. Ако не правите отпечатък просто трябва да разделете тестото на 2 равни части в две тави. 

Белтъците се разбиват с 25 грама захар докато станат обемни и плътни. Оставят се на страна до употреба. Двете цели яйца се разбиват със 70 грама захар докато сместа се сгъсти и изсветлее. Брашното се пресява над яйчената смес. Разбърква се внимателно с дървена лъжица или шпатула. 

Торта по Здрач (Twilight)

Последователно се добавят бадемовото брашно с горчивият бадем на прах, белтъчният сняг и разтопеното масло. Разбъркването трябва да е внимателно, за да се запази тестото обемно.

Торта по Здрач (Twilight)

Готовата смес се разделя на две равни части. Едната част се разпределя в ринга върху отпечатъка, другата в сглобената форма.

Торта по Здрач (Twilight)

Платките се пекат по една на веднъж, на средно ниво в предварително затоплената фурна. Печенето на всяка при мен отне 10 минути. Повърхността им трябва да придобие златисто-кафяв цвят и когато се докоснат с пръст да не са лепкави. Наблюдават се постоянно. След като се извадят от фурната се оставят за 4-5 минути да се поохладят и тогава се освобождават от формите като се обръщат наобратно, така че хартията за печене да бъде отгоре. Оставят се така за още няколко минути и тогава хартия се отстранява внимателно. 

Торта по Здрач (Twilight)

След като платките се охладят напълно, може да пристъпите към сглобяването на тортата, но преди това ще трябва да довършите крема: Извадете ароматният шоколадов ганаш от хладилника. Разбийте го с миксер докато се образува пухкав крем. Внимавайте да не прекалите с разбъркването, защото сместа може да се втечни и дори да стане като пресечена. Ако това ви се случи, ще трябва да загреете всичко на водна баня, докато сместа се втечни и стане хомогенна. Това обаче ще забави приготвянето на тортата, понеже ганаша ще трябва да се охлади на ново  процедурата с разбъркването да се повтори… 

Торта по Здрач (Twilight)

Маскарпонето и пудрата захар се смесват с шпатула. Добавят се към шоколадовата смес и се размесват внимателно до хомогенност.

Торта по Здрач (Twilight)

Тортата може да се сглоби и без ринг, но с него е по-лесно. Върху равна сервизна чиния или поднос се поставя едната платка (тази без отпечатък). Върху нея се намазват 5-6 супени лъжици от крема. Поставя се меренгът. От крема се отделят 4 супени лъжици за замазване на страните на тортата (или повърхността, ако не сте правили отпечатък). Върху меренга се разпределя останалият крем.

Торта по Здрач (Twilight)

Върху крема се подреждат малините. Най-отгоре се поставя втората платка с отпечатъка. В случая моят отпечатък е обърнат към малините, а повърхността на тортата е замазана с отделеният крем. Ринга се покрива с прозрачно домакинско фолио и тортата се прибира в хладилник за една нощ. За това време ще стегне и ароматите ще се слеят. 

Торта по Здрач (Twilight)

Понеже моят отпечатък се повреди, трябваше да направя някаква друга декорация. Така реших да замажа тортата с тънък слой разбита сметана (270 гр. сметана и 1 супена лъжица пудра захар).

Торта по Здрач (Twilight)

Декорацията (шоколадов трансфер) беше оформена само за няколко минути. Всичко което трябва да направите е да разтопите шоколад и да го насипете в сладкарска писалка, като тази която се вижда на снимката) и да очертаете и запълните тъмната част от картинката.

Торта по Здрач (Twilight)

Моята картинка е ламинирана, но ако вашата не е може да я покриете с хартия за печене върху която да я прекопирате с шоколад. При липса на сладкарска писалка може да си направите пош от хартия за печене. Нарисуваното се прибира в хладилника или във фризера докато шоколада стегне. След това се отделя лесно и може да се прехвърли върху тортата.

Торта по Здрач (Twilight)

По същия начин е изписана и думата „twilight“. За малко цвят (и със символика, която няма да остане неразгадана), обградих тортата с червена панделка. Да ви е сладко!

Торта по Здрач (Twilight)

ТУК може да видите всички снимки!

Торта по Здрач (Twilight)

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта по Здрач (Twilight)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

Етикети:, , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 COMMENTS :

 1. By Галина Н. on

  Тортата изглежда много красива и вкусна Миме!Би ли написала температурата на печене на меренга и на платките!Ще се опитам и аз да я направя!Пожелавам една успешна и изпълнена с хубави емоции учебна година на твойте дечица!Целувки-Галя

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Благодаря, Галя!
   Всичко най-добро и на теб и семейството ти!!!
   Тортата е много вкусна и си заслужава да бъде опитана! Ще се радвам ако още някой я опита!!! Честно казано на мен ми е чудно как все още не се е превърнала в една от онези рецепти който за кратко време се появяват в повечето кулинарни блогове!?!
   Температурата за печене, както и времето, което при мен е отнело са посочени в публикацията… да не се повтарям!
   Прегръдка и от мен за теб!

   Reply
 2. By vesela on

  Честит празник на дечицата!
  Тортата е прекрасна, ще се върна да чета копирането на картинката, че много ме заинтригува.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Благодаря Веси!!!
   Картинката се прави бързо и лесно. На практика е най-обикновено прекопирване на картинка, но вместо с молив се прави с шоколад… Та в този смисъл за направата и няма много изписано и показано…

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари