Торта KTM racing

Торта KTM racing

Есента дойде и въпреки, че при нас продължава да си е горещо денем, психологически съм спокойна, че лятото е свършило – изобщо не го обичам Кипърското лято! Когато жегите отминат аз излизам от лятната летаргия и ставам по-активна, включително и тук в блога. Реших днес да споделя с вас приготвянето на тази торта, която беше за рожденният ден на братовчеда Антулис. Той се състезава с мори. Те са неговата страст, затова младата му съпруга Звезди ме помоли да му направя торта по темата. 

Торта KTM racing

Декоративният мотор не е от захар, Звезди си го беше приготвила и искаше да е върху тортата. Искаше също да изпиша името на рожденика върху звезди от захарно тесто забучени на бамбукови клечки, зад мотора. На практика за мен не остана кой знае какво умуване за останалото по декорацията. Реших да направя първият етаж от тортата като гума на мотор, вторият го направих по-висок и изписах racing 7 (под 7-ми номер се състезава Антулис), а в предната част е изписано KTМ

Торта KTM racing

Торта KTM racing

Торта KTM racing

  • Първият етаж е с диаметър 26 см.  вторият с диаметър 20 см.

Торта KTM racing

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Първо се приготвят звездите, тъй като им трябва време да изсъхнат. Захарното тесто, с което разполагах беше обикновен фондан за покриване на торти, затова към парчетата, от които щях да оформя звездите, смесих с малко Tylose Powder (Carboxymethy cellulose). Така ги превърнах във фондан за моделиране, който засъхва по-бързо и по-твърдо от фондана за покриване на торти. Разточвала съм тестото с дебелина около 2.5 мм. и съм изрязвала звездите с формичка за курабии. Единият край на всяка от бамбуковите клечки се топва в сладкарско лепило, след което една по една се забучват внимателно в звездите. Поставят се върху равна повърхност покрита с хартия за печене и се оставят да съхнат. Колко бързо ще изсъхнат, зависи от топлината и влажността на въздуха.

Торта KTM racing

Избаотих общо 27 бр. звезди, от които 9 бр. от черно захрно тестор 6 бр. от жълто захарно тесто и  12 бр. от бяло захрно тесто. Буквите върху белите звезди са изписани със сладкарски химикал, след като звездите са се втвърдили напълно. При липса на сладкарска писалка, може да се ползва тънка четка за рисуване и сладкарска боя, която да се разрежда с малко чист спирт.  

Торта KTM racing

Както съм споменала по-горе формите за двата етажа са с диаметър 20 и 26 см. В тях са разпределени общо 3 дози дукиса. Височината на готовата торта от по-голямата форма е 5 см., а на тази от малката 7.5 см. 

Торта KTM racing

Тортата от голямата форма се прехвърлу върху поставката за торта и се покрива с „чаршаф“ от черен фондан. Не съм измазвала тортата с маслен крем, но в такъв случай не разточвам много тънко фондана за покриването. Идеята беше първият етаж да е като мотор на гума, затова с помоща на дървена клечка, по страните на тортата съм направила отпечатъци, подобни на грайфер по гума. 

Торта KTM racing

Вторият етаж е покрит с оранжев фондан.  

Торта KTM racing

За стъбилност двата етажа може да се свържат с 1 до 3 бр. бамбуковаи клечки. Аз не съм го направила, тъй като тортата нямаше да ходи далече…

Торта KTM racing

Надписа KTM е направен с помощта на шаблон – намерих го в интернет, принтирах го с нужната големина и ламинирах хартията, за да е по-устойчив шаблона. След това го изрязах. Добре е тестото, от което ще бъде изрязан надписа да се разточи върху лента ламинирана хартия или друго подходящо, за да се прехвърли по-лесно върху тортата. За да се получи нещо като сянка, първо наложих шаблона върху черно захарно тесто. 

Торта KTM racing

След това повторих процедурата с бяло захарно тесто.

Торта KTM racing

Мотора зае централна позиция върху вторият етаж. От черно захрно тесто оформих малки топчета с различна големина имитиращш камъчета и разровена земя. 

Торта KTM racing

В задната част на тортата изписах Racing 7. Буквите са изрязани с резци. Всичко е прикрепено със сладкарско лепило. 

Торта KTM racing

Последни върху тортата буха наредени зваздите…

Торта KTM racing

Хубава торта стана, рожденика, много си я хареса и гостите си я хапнаха с голям кеф!

Торта KTM racing

ТУК може да видите всички снимки

Торта KTM racing

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта KTM racing
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Торта KTM racing

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: