Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

В края на Октомври, при мен дойде един от сладкарите работещи в хотел „Anassa“ и ме попита дали ще мога да изработя от захарно тесто т.нар. wedding cake toppers (украшения за върха на сватбена торта), в случая с формата на зайчета. Дадоха ми копие (Интернет снимка) на конкретен модел (вижда се на някои от снимките по-долу). Видях и модела на самата торта (пак снимка от Интернет), но не се сетих да поискам копие от нея, за да я видите и вие. Тортата беше на три етажа, с три основни цвята – бяло, цвят авокадо и бледото розово, което участва и при оформянето на зайчетата. Първият и вторият етаж бяха покрити с фондан цвят авокадо, а върху него имаше шарка от бял фондан, съставена от елементи с листовидна форма – много семпло и красиво. Третият етаж беше чисто бял. В кръг около основата му имаше големи бледо розови рози. Зайчетата би трябвало да се разположат върху последният етаж на тортата.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Мога само да се надявам, че в сладкарския цех на хотела, ще успеят да възпроизведат тортата от снимката (за външен вид става въпрос), защото през последните години сладкарският им цех не се оглавява от „име в сладкарството“, а сред работещите там десетина сладкари няма нито един, който да може да се справи с изработването на фигури, цветя и др. подобни от захарно тесто. Това само по себе си говори колко е западнало нивото… Някога (преди около 10 години), хотела беше супер класен, стандартите бяха много високи! Горда съм, че съм била част от отбора на хотела в неговия разцвет…

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Зайчетата младоженци ми се сториха много симпатична идея!!! Затова направих снимки и ето ме днес с публикацията! Ще се радвам ако се харесат и на вас! 

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

  • За оформянето на фигури и цветя от захарно тесто е най-удачно да се ползва т.нар. моделиращо захарно тесто (modeling paste). То е по-твърдо от фондана (захарното тесто, с което се покриват тортите), но е по-еластично и не лепи. Засъхва по-бързо и фигурките са по-здрави. Примерно ако две добре засъхнали фигури едната от обикновен фондан, а другата от захарно тесто за моделиране се поставят върху торта, която се съхранява в хладилник, тази от обикновеният фондан ще е много по-чувствителна към влагата в хладилника и съответно по-лесно разрушима.
  • Захарно тесто за моделиране може да се закупи от магазините предлагащи сладкарски материали и консумативи, но може да се приготви и у дома. Когато количеството, което е нужно не е голямо е най-практично да се закупи. От друга страна, ако разполагате с фондан може да го превърнете в захарно тесто за моделиране като го смесите с малко Tylose Powder (Carboxymethy cellulose), която се среща и под наименования като „СMС Powder“, „Gum Powder“ (наWilton) и др. С тази прахообразна смес се прави сладкарско лепило.
  • Фигурките се изработват на два етапа в рамките на два дни общо за около час и половина работа.
  • Готовите фигурки са с височина около 9 см. (младоженеца заедно с цилиндъра е около 11-12 см.). Ширината в основата им е около 5-6 см. 

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Необходими продукти:

Начин на оформяне:

За изработването на зайчетата съм ползвала инструментите, които се виждат на следващата снимка. С кръглата формичка съм изрязала основата на шапката, а тази тип „листо“ ползвах за ушите на зайчетата. 

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Телата на двете зайчета са оформени от по 100 гр. захарно тесто за моделиране. Моделират се ръчно, като най-лесно е оформянето да започне от захарно тесто оформено на къс дебел фитил. В единият му край се оформя главата, а в другия тялото. Направени по този начин, напомнят на онези керамични фигурки, които не са с много елементи. 

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Докато тестото не е стегнало се оформят муцунките и очите на зайчетата. За целта съм ползвала пластмасовите инструменти, които се виждат на снимката по-горе. 

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

За очите. Най-лесно ще е да намерите нещо дребно с дъгообразна форма (каквито са очите на зайчетата на снимката послужила ми за модел), трябва само да го притиснете леко за да се отпечата. Аз не успях да открия нещо подходящо за целта и затова оформих очите на женското зайче чрез дъгообразна вдлъбнатина, така очите да изглеждат притворени. За да имат по-женствен вид направих дълги извити мигли. Очите на мъжкото зайче също са ръчно оформени с инструмента, чийто край е като клечка за зъби. Така оформени фигурките се оставят на стайна температура за около 12 часа или повече, през които ще засъхнат и ще се втвърдят.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Заедно с фигурките, трябва да направите шапката, която е тип цилиндър. Основата ú е изрязана с малка кръгла форма, а самият цилиндър е моделиран с ръце. Двете части се слепват с малко сладкарско лепило.Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

На следващият ден към фигурките се прикрепят ръчички, всяка от около 9 гр. тесто. Най-лесно е да се оформи дълъг фитил, който се нареже на парчета с дължина около 4 см. Единият им край трябва да е заоблен, а другият – този който ще бъде прикрепят към тялото, се сплесква леко, така че да прилепне по добре към тялото. Залепват се с малко сладкарско лепило. Повечето от аксесоарите са изработени или включват елементи от розово тесто за моделиране. Папионката на мъжкото зайче е изцяло от розово тесто и се оформя като панделка. върху възела направих няколко отпечатъка, така че да напомня роза (елемент, който има и булката).

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Ушите са оформени лесно и бързо с помощта на листовидна формичка. Изрязаното с нея тесто се разточва така, че да се излъжи. Прикрепят се към главите на зайчетата със сладкарско лепило.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Основата на цилиндъра за мъжкото зайче е обточена с лента завършваща в панделка (в бледо розово). Шапката се залепва там където се съединяват ушите и младоженеца е завършен.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Женското зайче има повече декоративни елементи (аксесоари). За оформянето на розичките съм ползвала много малка капковидна формичка. За по-голямата роза (тази в ръцете на булката) съм разточвала изрязаните капчици така че да изтънеят и да се превърнат в розови венчелистчета, които се подреждат със застъпване около капковидно оформена сърцевина. Розите за главата са оформени по-лесно и бързо: Разточените капковидни формички се нареждат в редица като се застъпват. След това се завиват на руло. Рулото се разрязва на половина и двете му страни се обръщат върху отрязаната страна. Получават се 2 розички. Листенцата им може да се дооформят с леко побутване насам – натам. 

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

След това оформих воала: Тестото се разточва леко, не прекалено тънко. След това се покрива с парче дантела или подходящо каре плетено на 1 кука и се разточва леко с точилката, така че дантелата да се отпечата върху тестото, докато тестото става дори още по-тънко. Аз изрязах съвсем произволно парче, което не е симетрично дори. Обработих краищата му с назъбен инструмент (вижте снимката), и така се получи нещо като завършек на дантеленият отпечатък. Воала се прикрепя с лепило върху ушите и се надипля леко. Малко от „дантелата“ сложих и в ръцете на „булката“ под голямата роза, която държи. В предната част на воала поставих двете по-малки рози. Зад тях изработих „дантелена панделка“.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

От следващата снимка ще придобиете по-реална представа за размера.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

Младоженеца от близо.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

В профил

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

и в гръб.

Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Зайчета от захарно тесто за сватбена торта
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

3 thoughts on “Зайчета от захарно тесто за сватбена торта

  1. Мария,
    прекрасни зайчета – младоженци.Не съм запозната в подробности с украсите в сладкарството – различните видове фондан и захарно тесто, но от твоят блог научих много.Много подробно описано как се изпълнява всичко в детайли.Сърдечно съм ти благодарна.Навремето желаех да се науча как се правят фигури от зеленчуци – т.нар. карвинг и имам доста книги в тази посока.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: