Соленки с извара и семена

Соленки с извара и семена

Соленки с извара и семена

Днес рецептата е за нещо мъничко, соленичко и ароматно – соленки с извара и семена! Те са чудесно допълнение към чаша бира или вино, но са подходящи и за деца! 🙂

Соленки с извара и семена

Рецептата не е трудна и позволява малки импровизации. Тестото може да се направи с маслиново олио – така стават по-хрупкави соленки. Ако се приготви с масло или маргарин соленките стават по-пръхкави!

Соленки с извара и семена

Може да се ползват всякакви подправки и семена според предпочитанията!

Соленки с извара и семена

По-долу съм описала два-три начина за оформяне, като двата от тях позволяват да се добави плънка – сирене, кашкавал, колбас или каквото друго предпочитате.  

Соленки с извара и семена

Соленки с извара и семена

(short link)

Соленки с извара и семена

 • Рецептата може да се изпълни със 180 гр. маргарин, 120 мл. маслиново олио или 150 гр. краве масло. Като са със зехтин слагам 1 жътък в тестото, а с маргарина слагам цяло яйце и при оформянето добавям малко брашно. 
 • Тестото може да се приготви ръчно, с помощта на миксер или в кухненски робот. Най-чисто и бързо (в рамките на 60-90 секунди) става, когато ползвам „Monsieur Cuisine“ (уред подобен на Термомикс), по абсолютно същият начин ще се получи и в кухненски робот.
 • За наръсване на соленките може да ползвате различни подправки и семена, според предпочитанията си. Може да направите и смес от такива.
 • С посочените по-долу продукти оформям 32 бр. солнки. В случая отчетоха 595 гр.
 • Рецептата е адаптирана от food for the soul 

Соленки с извара и семена

Необходими продукти:

 • 250 гр. извара (ползвам „Анари“ (извара от козе и(или) овче мяко) 
 • 250 гр. брашно
 • 180 гр. маргарин „Βιταμ“ (150 гр. масло или 120 мл. маслиново олио)
 • 17 до 20 гр. (1бр.) жълтък или цяло яйце (вижте съветите по-горе)
 • 1 чаена лъжица (7 гр.) сол
 • 45 гр. брашно за доизмесване (ако е необходимо)

Соленки с извара и семена

За намазване и наръсване:

 • 35 гр. (1 бр.) белтък 
 • ким, мак, черен кимион, сусам, ленено семе и др. 

Начин на приготвяне:

В купата на кухненски робот или миксер смесете продуктите предвидени за тестото, без брашното за доизмесване. Пуснете уреда да работи докато се получи сравнително меко тесто. 

Соленки с извара и семена

Прехвърлете полученото тесто върху домакински плот поръсен с брашното за доизмесване. Премесете колкото тестото да спре да лепи и да може да се оформя. Ако сте ползвали само жълтък при приготвянето на тестото, може да няма нужда от премесването.  

Соленки с извара и семена

Оформяне на соленки с извара и семена:

Разделете тесто на 4 еднакви части. Всяка част разделете на 8 еднакви парчета.

Соленки с извара и семена

От всяко парче тесто оформете фитил с дължина 9 см. Намажете го леко с белтък и потопете в сусам (или друга предпочитана подправка). Завийте го на „подкова“ (като буквата „С“) и поставете в тава застлана с хартия за печене, като поръсената с подправки страна е отгоре. 

Соленки с извара и семена

Друг вариант за оформяне е всяко от парчетата тесто да се разточи на продълговат овал с размери 7 х 15 см. По желание и за по-голям разкош, може да сложите плънка – нарязани маслини, сушени домати, настъргано сирене или кашкавал, наситнен колбас и каквото друго се сетите. След това завийте на пуричка, както се вижда на следващият колаж. В случая не съм ползвала плънка.

Соленки с извара и семенаТрети вариант за оформяне е да разделите тестото на 4 части и да разточите всяка на кръг с диаметър 22 см. Нарежете на 8 триъгълни парчета и завийте всяко на руло, като започвате от широката страна и завършвате в тясната – така се получават като кифлички.

Соленки с извара и семена

Печене:

Оформените соленки трябва да са на разстояние една от друга, за да не се слепят по време на печене. Пека всички тави заедно във фурна предваритело затоплена на180ºС, баротеща само с вентилатор. Печенето по този начин ми отнема 25-26 минути. Ако нямате такава опция, печете във фурна раяботеща с долен и горен реотан, предварително затоплена на 180ºС (на тази програма печенето на всяка тава ми отнема около 20 минути). Соленките са готови когато повърхността им порозовее, а долната страна се зачеви приятно, както се вижда на следващата снимка. Прехвърлете изпечените соленки върху решетка и оставете да изстинат. 

Соленки с извара и семена

Напълно изстинали може да се прехвърлят в подходящ за сервиране или съхранение съд. Да ви е сладко и наздраве ако ги похапвате с чаша бира или вино!

Соленки с извара и семена

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Соленки с извара и семена
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: