Конфитюр от малини

Конфитюр от малини

Конфитюр от малини

Много обичам малини, конфитюр от малини и всичко останало, което съдържа този плод! За съжаление при нас в Кипър не се намира лесно в прясно състояние, затова от време на време (когато намеря хубави замразени малини на изгодна цена) си приготвям малко конфитюр. 

малини

От известно реме въздишам по разни снимки на познати, показващи реколтата си от малини (нали сега им е сезона в БГ), затова реших да се утеша с 2 малки бурканчета конфитюр от малини, който си спретнах от половин килограм замразени малини.  

Конфитюр от малини

(short link)

Конфитюр от малини с гръцко кисело мляко

  • С количеството на продуктите посочено по-долу се получават 2 малки буркана конфитюр или 1 среден (вместимост 450 мл.).
  • Когато се ползват пресни малини времето за варене може да е по-кратко, защото замразените малини отделят не само сок но и малко количество вода. Времето за варене може да е различно от посоченото по-долу и когато се правят по-големи количества конфитюр. 

Конфитюр от малини - продукти

Необходими продукти:

  • 500 гр. малини (ползвала съм замразени)
  • 250 гр. захар
  • ½ чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)

Начин на приготвяне:

Сложете малините в тенджера подходяща за варенето на конфитюра. Засипете ги със захарта. Оставете на страна за 2-3 часа. Тук да вметна, че едно време баба ми Мария (Бог да я прости!), засипваше пресните малини със захарта и ги оставяше така за 1 нощ.

приготвяне на Конфитюр от малини

За това време плодовете ще пуснат сок и по-голямата част от захарта ще се разтопи.

малините и захарта след като са престояли няколко часа

Сложете тенджерата на умерено силен огън. Разбъркайте няколко пъти, докато захарта се разтопи. Когато сместа заври ще се образува пяна, отстранете я с помощта на решетъчна лъжица. Регулирайте огънят, така че сместта в тенджерата да не ври много силно (за да не кипне). Варете 20 минути от момента на завиране или до постигане на желаната гъстота. В последните 5 минути от варенето се добавя лимонената киселина.

варене на Конфитюр от малини

Насипете конфетюра в чисти стерилизирани буркани докато е горщ. Веднага затворете с капачките и обърнете бурканите върху тях. Оставете бурканите така докато сладкото изстине напълно, след това може да ги върнете в нормално положене. 

Конфитюр от малини

Конфитюра от малини може да се консумира веднага или да се съхрани поне до следващата година  – това у нас няма как да стане, разбира се!!!

Може да се консумира намазан върху филия с масло, да се сервира върху гръцко кисело мляко, да учасва в състава на различни десерти като рула, плънка за сладки, топинг за сладолед и др. Когато се отвори буркан се съхранява в хладилник. Да ви е сладко! 

Конфитюр от малини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Конфитюр от малини
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: