Сладко от вишни

Сладко от вишни

Сладко от вишни

Сладко и сироп от вишни обожавам!!! За  съжаление в Кипър не се намират лесно вишни (нито пресни нито замразени), затова когато животът ми поднесе този плод, веднага го правя на любимите сладко или сироп от вишни!

Сладко от вишни Едно време в България приготвяхме сладкото 1:1 захар към плод, като плодовете се теглят почистени и обезкостени (1 кг. вишни, 1 кг. захар 2 чаени чаши вода).  Адаптирала съм семейната  рецепта към това, че ползвам замразени плодове.

Размразявам вишните в гевгир, под който поставям купа, за да събере сока и водата  която ще отделят докато се размразяват. Ползвам отделените вода и сок за рецептата, замествайки част от водата. 

Сладко от вишни

(short link)

Сладкото от вишни може да се консумира самостоятелно или да се ползва за гарниране на десерти.

Сладко от вишни

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. Лъжиците, с които  замервам не са мерителни.
  • Ако имате листа от вишни добавете няколко, сладкото ще стане още по-ароматно. Лично аз го предпочитам така натурално с изявен вишнев аромат, за което допринасят вишневите листа, но когато няма такива, може да се сложи ванилия или индрише. В случая съм ползвала колнче индрише.
  • С по-долу посочените продукти се  получават малко повече от 2 бурканчета сладко. 

Сладко от вишниНеобходими продукти:

  • 700 гр. замразени вишни
  • 700 гр. захар
  • 375 мл. (1 ½ чаена чаша) вода или сока, който се отделя то вишните когато се ползват замразени + вода до достигане на нужното количество течност
  • ½ чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)

За ароматизиране (по избор и по желание):

  • 1 шушулка валиния
  • 1 клонче индрише

Начин на приготвяне:

Ако ползвате пресни вишни трябва да ги почистите и обезкостите, след това да притеглите нужното за рецептата. Аз ползвам замразени, които са били почистени и обезкостени преди това. Теглото от 700 гр. е замразеното им количество. Поставям замразените вишни в гевгир поставен върху купа и оставям на стайна температура докато се размразят.

Сладко от вишни

В тенджера (вместимост 3 л.) сипвам захарта. Сока който се отдели от вишните докато се размразяват запазва и замервам. При мен беше около 200 мл. Доливам вода докато получа 375 мл. течност (т.е 1 ½ чаени чаши). Сипвам течността в тенджерата със захарта и поставям съда на умерено силен огън.

Сладко от вишни

Разбърквам периодично докато захарта се разтопи и течността заври. Засичам 5 минути от момента на завиране, след това добавям вишните в тенджерата. Сместа спира да ври за няколко минути, след това пак завира и започва да се пени. Добавям клонката индрише или друг натурален аромат или подправка. От тук нататък не  бъркам с лъжица, разбъркването става с разклащане на тенджерата. Пяната, която се образува се обира с решетъчна лъжица. Друг вариант е заедно с индришете да се добави 1 ч.л. (20 гр.) краве малсло и сладкото спира да се пени.

Сладко от вишни

След като е повряло на силен огън за около 3 минути (засечени след добавяне на индришето), огънят се регулира, така че сладкото да къкри тихо. Варенето продължава още 10 минути. За това време тенджерата се разклаща периодично.Сладко от вишни

Когат се свали от огъня индришето се отстранява. Би могло да се остави и за по-дълго – докато сладкото изстине, но аз не искам миризмата му да доминира, над тази на вишните. На този етап сладкото изглежда така, както се вижда на следващата снимка (сравнително рядък е сиропа). Оставям да престои няколко часа (поне 2-3 след като е изстинало). Тенджерата не се покрива с похлупак или кърпа, но може да се покрие с мрежичка срещу насекоми след като изстине напълно. 

Сладко от вишни

След като прстои се доварява до желаната гъстота на силен огън. При мен това отне около 15 минути.

Сладко от вишни

Тенджерата със сладкото се сваля от огъня и се оставя да изстине и отлежи 1 нощ. Може да се покрие с мрежичка срещу насекоми след като 2 изстинало напълно. Не се покрива с похлупак или кърпа. На следващият ден може да се прецени най-добре гъстотата на сиропа. Ако е рядък се вари допълнително, ако е добре тенджерата се връща на огъня и когато сместа  заври се добавя лимонтозуто. Варенето продължава 1-2 минути и сладкото е готово. 

Сладко от вишни

Насипва се горещо в стерилизирани сухи буркани. Веднага се затваря с капачките. Бурканите се обръщат върху капачките и се оставят така, докато сладкото изстине напълно. Съхранява се поне за 1 година. 

Да ви е сладко!

Сладко от вишни

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от вишни
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: