Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Маракуя и физалис са два екзотични плода, със специфичен вкус и аромат, които се съчетават по изключителен начин с шоколадова торта. Рецептата по-долу не е от най-икономичните, но става сравнително голяма торта, така както я приготвям аз.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Един единствен път правих тортата по оригиналната рецепта, след което „редактирах“ нещата, според моя вкус. Правя тортата по-ниска, защото е наситено шоколадова и когато е висока, колкото и малко да е парчето, винаги е повече от нужното.  Другото нещо, което промених е това да пека две отделни платки вместо 1 – така спестявам време от печенето и като цяло приключвам по-бързо с приготвянето на тортата, защото когато се прави един блат, за да е възможно да се разреже на две що годе равни половини, трябва да се охлади поне за 1 нощ в хладилник. Печенето на 2 отделни но по-тънки блата става едновременно във фурна работеща само с горещ въздух и така спестявам време от печене, а торта се получава с по-красив разрез.  

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Блатовете са нежни, крехки и пухкави. Крем пълнежът е ганаш от тъмен шоколад, чудесно балансиран с пюре от маракуя. Стабилизиран е с малко желатин, което позвоява тортата да се нареже на красиви парчета, без да се налага да се охлажда за кратко във фризер. За баланса на сладостта на десерта е важно да се ползва млечен шоколад за глазурата (ганаш) и задължително да се сервира с подобаващо количество пресен Физалис и Маракуя.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

(short link)

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

 • За прекрасният краен резултат е много важно да ползвате шоколад 55% какао за блатовете и крем пълнежа, а за глазурата – млечен шоколад. 
 • За пюрето от маракуя ще ви трябват 145 гр. чист плод. Колко броя маракуя ще ви бъдат нужни, зависи от големината на плодовте. Аз почистих и доста малки (с размер на малък орех, за да ги ползвам за декорация на тортата), реално повечето от малките имаха съвсем малко плод в сърцевината си, а някои и никакъв. Принципно ако плодовете са едри и пълни ще са ви достатъчни 4-5 бр. маракуя.
 • За печене на платките ползвам 2 тави с подвижни страни с диаметър 24 см. Изпечените платки се свиват леко, затова е добре сглобяването на тортата да става с помощта на регулиращ се сладкарски ринг. В готов вид тортата е с диаметър 23 см. и височина на страните 4 см. 
 • Крем пълнежа на тортата е като мус, който се стабилизира леко с малко количество желатин (1 лист 2 гр.). За да се получат чисти разрези е добре тортата да се охлади във фризера за 5-6 минути преди нарязване. Аз знаех, че нямам място да направя това и понеже снимах приготянето за блога когато при нас е доста топло, решех да сложа малко повече желатин (2 листа – 4 гр.), за да успея да нарежа и снимам добре изглеждащи парчета. 
 • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“ (Сладки истории), бр. 50 от Май 2015г. Оригиналната рецепта е двойна на посочената по-долу. Блата се пече в тава с диаметър 28 см. След като изстине и престои в хладилник се разрязва на 2 части и тортата се сглобява с помощта на тортен ринг. В готов вид е с диаметър 26-27 см. 

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Необходими продукти за блатовете:

 • 100 гр. масло, меко
 • 50 гр. шоколад 50-55%, нарязан на парчета
 • 70 гр. пудра захар
 • 200 гр. (10 бр.) жълтъци 
 • 30 гр. брашно за всякаква употреба, пресято
 • 10 гр. какао
 • 180 гр. (5 бр.) белтъци
 • 60 гр. захар

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

За пюрето от Маракуя:

 • 145 гр. сърцевина от маракуя
 • 8 гр. захар

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

За крем-пълнеж с шоколад и пюре от маракуя:

 • 1 бр. (2 гр.) лист желатин (вижте съветите по-горе)
 • 140 гр. шоколад 50-55%, начупен или нарязан на парчета
 • 100 гр. пюре от маракуя
 • 200 гр. сметана 35%

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

За декорация:

 • 12 половинки от дребна маракуя
 • 12 бр. физалис

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

За ганаш с пюре от маракуя и млечен шоколад (глазура):

 • 75 гр. млечен шоколад
 • 30 гр. пюре от маракуя
 • 50 мл. сметана 35%

Начин на приготвяне:

Разтопете шоколада предвиден за блата на водна баня. Оставете го на страна да се охлади леко. Пуснете фурната да загрява на 180ºС, работеща само с вентилатор. Застелете с хартия за печене, дъното на 2 форми с диаметър 24 см. Намажете хартията и страните на фармите с масло. Поръсете ги с брашно. Оставете на страна до употреба.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис В купата на миксера смесете белтъците и кристалната захар. Разбийте до твърд сняг и прехвърлете в друг съд, за да ползвате купата на миксера за останалата част на тестото. 

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

В купта на миксера (без да я миете), смесете мекото масло, пудрата захар и охладеният шоколад. Разбийте с перката, докато се получи пухкава смес. Един по един прибавете жълтъците. От време на време спирайте миксера и обираайте дъното и страните на купата със шпатула. Получава се пухкава, кремообразна смес. 

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Спрете миксера, пресейте брашното и какаото директно над сместта и разбъркайте докато ги поеме. След това добавете една трета от белтъчният сняг. Разбийте на ниска скорост докато сместта го усвои. Спрете миксера, добавете останалият белтъчен сняг и размесете внимателно с дървена лъжица или шпатула до еднородност.  

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Насипете получената смес в подготвените тави. Разпределете на равнмерен слой и загладете повърхността с лъжица. Печете двете платки едновременно в предварително затоплената фурна за около 14 минути. Готовността може да се провери с клечка, но клечката не трябва да е суха а влажна, просто не трябва да има полепнало тесто.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Извадете тавите от фурната и оставете да изстиват за 5-6 минути. За това време ще забележете, че платките ще се свият леко и почти ще се отделят от страните на формата. За да сте сигурни, че няма места на които платките са прилепнали към стените, прокарайте нож между блата и стените на формата. След това премахнете подвижните страни на формата и с помощта на хартията прехвърлите платките върху мраморен плот или скара. Оставете ги да изстинат напълно. 

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

През това време може да приготвите пюрето от маракуя:

Разрежете плодовете на половинки и с помощта на лъжица, прехвърлете сърцевината в купа. Замерете нужното количество (145 гр.). 

Маракуя

Аз заделих половинките на 15-16 много малки плода, които нямаха много в сърцевината си, но ми се сториха много симпатични и режих ще с тях ще декорирам всяко то парчетата на торта. Измих ги хубаво и оставих върху кухненска хартия да изсъхнат. 

Черупки от дребна маракуя за декорация на тортата

В купата на блендер или пасатор смесете, сърцевината от маракуя със захарта предвидена за пюрето от маракуя. Пасирайте до получаване на еднородна смес.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Разделете пюрето от маракуя на две части – 100 гр. за пълнежа, останалото (30-20 гр.) за глазурата. Купичката с по-малката част пюре от маракуя, завийте с прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник до употреба. 

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Приготвяне на крем-пълнеж с шоколад и пюре от маракуя:

Накиснете желатиновият лист в купа със студена вода. Пюрето от маракуя (100 гр.) загрейте на умерено силен огън докато се стопли хубаво. Не е задължително да завира, но трябва да е много топло. Свалете съда от огъня и веднага добавете отцеденият от водата желатин.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Разбъркайте докато желатина се разтвори. Веднага след това добавете шоколада. Покрийте парченцата шоколад с пюрето от маракуя и оставете за минута да се размекат. След това разбъркайте до еднородност.

Шоколадова торта с Маракуя и ФизалисКогато сместа се охлади до 45ºС може да довършите приготвянето на крем-пълнежа. Ако нямате термометър, може да направите проврка с пръст – когато го потопите в шоколадовата смес трябва да е приятно топла, без да пари. Сложете единият от двата блата в подходящ за сервиране съд. Обградете го с регулиращ се тортент ринт. Разбийте сметаната до меки връхчета. Добавете шоколадовата смес с маракуя и желатин и разбъркайте докато се смесят еднородно. Получава се сравнително течна смес. 

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Сглобяване на шоколадова торта с маракуя и физалис:

Сипете половината от полученият крем-пълнеж върху блата, обгърнат с ринга. Разпределете на равномерен слой с помощта на шпатула или лъжица и покрийте с вторият блат, така че горната му страна да е обърната към крема. Върху вторият блат сипете останалалият крем пълнеж и повторете процедурата със заравняването. Покрийте тортата с прозрачно домакинско фолио и приберете в хладилник за 1 нощ.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

На следващият ден извадете тортата от хладилника, прокарайте нож между страните на тортата и ринга, за да се отделят и освободете от формата.

Пригответе глазурата:

Смесете сметаната с пюрето от маракуя и загрейте до завиране. Добавете или сипете върху шоколада и след като се уверите, че всички парченца са покрити със сметана оставете за минута, да се разтопи шоколада. Разбъркайте до еднородност.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Ако глазурата ви стегне бързо и стане гъста може да я загреете и втечните на слаб котлон или на водна баня. Когато стане с консистенция, която ще ви е удобно да ползвайте сипете я върху тортата и разнесете по повърхността и страните с помощта на сладкарска шпатула. За да е по-лесно равнорерното и гладко покриване на тортата с глазура може периодично да потапяте шпатулата в гореща вода и след като я избършете в кухненска хартия, бързо да контролирате шоколада по повърхността на тортата. Охладете тортата в хладилник за 30 минути и декорирайте според предпочитанията. 

В случая аз съм декорирала всяко парче с половин миниатюрна черупка от маракуя, напълнена със сърцевина от маракуя и 1 бр. Физалис. На следващият колаж се вижда как се процедира с физалиса, който е обвит с листна част. Разкъсайте листата на сектори, захванете ги над плода, като отделите една ивица и я увиете в около останалите листа в основата на плода.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Ако нямате такива дребни половинки от маракуя може да разрежете няколко плода с нормална големина и да ги поставите в средната част на тортата или в полукръг в едната половина на тортата. По между им вмъквайте и Физалис.

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Оставете да се охлади добре преди да сервирате. Ако имате възможност поставете тортата във фризер за 5-6 минути преди да нарежете.Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

Тортата е страхотна когато се консумира в комбинация с пресни Маракуя и Физалис, затова добавете в чинията екстра от тези плодове. Да ви е сладко!

Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Шоколадова торта с Маракуя и Физалис
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 thoughts on “Шоколадова торта с Маракуя и Физалис

 1. Прекрасно изглежда! предполагам и на вкус е така, обожавам шоколадови торти, така, че в най скоро време ще я експерементирам! Благодаря за идеята!

  1. Благодаря!
   Ще се радвам да я опитате и да й се насладите! Ако обичате шоколад много ще ви хареса.
   Ще чакам отзиви!
   ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: