Пандишпанов блат (платка) за торта

Пандишпанов блат (платка) за торта

Днешната рецепта е много добра от където и да я погледнеш. Получава се перфектен пандишпанов блат за торта(и) без излишно суетене. Тестото се приготвя изцяло с миксер, дори когато се добавя брашното. Съотношението на продуктите е много лесно за запомняне, но въпреки това си го запишете някъде, за да не го забравите като мен! Да е жива и здрава Дани Данива, при която преоткрих тази рецепта!

Пандишпанов блат (платка) за торта

  • Продуктите се замерват с мерителна лъжица или супена лъжица, за чиято вместимост сте сигурни, че е 15 мл. Посочила съм и грамажа на вложените продукти. 
  • Тестото се приготвя изцяло с миксер, т.е. не се разбърква на ръка, дори при добавянето на брашното.
  • Когато печете блатове за торта е най-добре да се ползва форма за целта. Разпределянето на тестото в очертана форма върху хартия за печене не е съвсем удачно, тъй като по време на печене, тестото се „разлива“. В резултат на това блата става тънък.
  • В тестото няма никаква мазнина, за това независимо дали от тестото ще печете блат за торта или платка за руло, ползвайте хартия за печене. Намажете я с малко олио или масло и я наръсете с брашно. Това ще улесни отделянето на блата от хартията за печене.  
  • От по-долу посочените продукти се получава блат с диаметър 26 см. и височина 1.5 – 1.7 см. в готов вид. На долната снимка се вижда блата от долната страната, след като е била отстранена хартията за печене.
  • Може да се пекат няколко платки наведнъж във фурна работеща само с горещ въздух (вентилатор), предварително загрята на 180°C Печенето на 1 доза в тава с диаметър 25 см. ми отнема 10 минути.

Пандишпанов блат (платка) за торта

  • За руло правя двойна на посочената по-долу доза и ползвам тавата на фурната, която при мен е с размери 40 х 33 см.
  • Рецептата е адаптирана от http://cooks-and-bakes.com

Пандишпанов блат (платка) за торта

Необходими продукти:

  • 2 белтъка (60 гр.
  • 2 жълтъка (36 гр.)
  • 4 супени лъжици (60 г.) захар
  • 4 супени лъжици (40) брашно
  • + масло или олио за намазване на тавата 
  • + брашно за наръсване на тавата

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 180ºС, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Тавата в която ще се пече блата се застила с хартия за печене, стените и дъното (хартията) се намазват с олио или с масло и се наръсват с брашно.

Пандишпанов блат (платка) за торта

Белтъците и захарта се смесват в купата на миксера и се разбиват на висока скорост докато се получи гъст белтъчен сняг. Жълтъците се добавят един по един. Последно се добавя брашното – лъжица по лъжица. Скоростта на разбъркване не се променя. Разбърква се докато се получи хомогенна смес.

Пандишпанов блат (платка) за торта

Полученото тесто се изсипва в подготвената тава. Заглажда се с помощта на лъжица.

Пандишпанов блат (платка) за торта

Пече се на средна скара за 8 минути.

Пандишпанов блат (платка) за торта

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади, след което може да се извади от формата. Добре е да прокарате нож между стените на формата и пандишпана, за да сте сигурни, че тестото не е залепнало за стените на формата. След това може да го извадите от нея и когато изстине напълно да се ползва по предназначение. 

Пандишпанов блат (платка) за торта

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пандишпанов блат (платка) за торта
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

14 thoughts on “Пандишпанов блат (платка) за торта

  1. Здравейте Мария! Пак чудесна рецепта и много обстойно обяснена.Аз досега ползвах само вашата рецепта за блат за руло, но сега искам за пробвам и тази рецепта ,за да направя торта с два блата .Този да е бял и да използвам блата от рецептата за руло с какао за един кафяв. Хареса ми рецептата на този, че е само с две яйца и другият е с четири и няма да е тежко и калорично. Може ли да комбинирам тези блатове и ще има ли разлика в размера им след изпичане ,ще се свият ли много? И имам проблем с разбиването на яйцата на пухкав крем и за двете рецепти.Ползвала съм и стъклена купа и пластмасова,но никога не ми се получава толкова добре както на Вас дори и с домашни яйца.Знам, че яйцата трябва да не са студени от хладилника ,а на стайна температура.Моят миксер е от обикновените с две бъркалки и няма купа.Каква купа да ползвам,за да мога да разбия яйцата?Благодаря предварително !

    1. Според мен е най-добре да ползваш едната от двете рецепти, за да нямаш притеснения свързани с това дали единия от двата пандишпана няма да се свие повече от другия. За какаов вариант замести 1-2 супени лъжици от брашното със същото количество какао.
      Лично аз смятам, че за приготвянето на хубав пандишпан е най-важно яйцата да се разбият хубаво. Когато миксера е мощен, не смятам, че има значение в каква купа се разбиват.
      Ръчният миксер по-принцип е по-слаб от един станд миксер, но и с него се получават нещата – иска малко повече време.
      Примерно ако разбиването на яйцата докато удвоят обема си отнема 5 до 10 минути мощен миксер, с ръчния може да отнеме 15 минути и то като подпомагаш разбъркването движейки миксера в купата с енергично, въртеливо движение. Другия вариант е да се сдобиеш с по-мощен миксер…

  2. Много благодаря за изчерпателният отговор ! Хубав ден от мен ! Ще пробвам по продължително с разбиването ,защото аз досега съм разбивала не повече от 3-5 мин.

    1. От това което сподели, вече съм сигурна, че грешката е била в разбъркването.
      Както вече споменах в предни коментари с мощен миксер то отнема 5 до 10 минути, а с ръчния може да отнеме около 15 минути, че и повече зависи от мощността на миксера.
      Успех следващия път! 🙂

  3. Скъпа ми Мария, благодаря сърдечно за перфектните пропорции на продуктите в рецептата Ви. Използвах кафява захар и по-малко рафинирано брашно (не знам дали правилно се изразявам, затова пояснявам“брашно , чието съдържание на минерали е между 0,64% и 0,90% . Малко по-малко рафинирани , то се получава след екстракция на брашното . „) в същите пропорции и се получи отлично.

  4. Здравейте Мария! С голям интерес следя вашия блог и много често рецептите ви присъстват на семейната ни трапеза. Искам да ви попитам дали знаете рецепта за висок пандишпанов блат, който е подходящ за висока торта. Досега използвах следната рецепта, но проблема в нея е, че често вътрешността на блата спада и не знам къде бъркам?

    8 яйца
    250 гр.пудра захар
    щипка сол
    1 ч.л. ванилия
    250 гр.брашно
    80 гр.разтопено масло

    Имам стенд миксер и сместта ми не губи от обема си след като добавя брашното към добре разбитите яйца. Пека на 170 градуса с вентилатор в кръгла тава с диаметър 25 см. за около 35 минути и не отварям фурната по време на печене. Благодаря ви предварително!

    1. Здравейте, Диана!
      Къде би могла да е грешката в конкретна рецепта бих могла да кажа когато я изпълня, всичко останало е просто предположения.
      Обикновено пандишпана се надува доста при печене и е нормално да има леко спадане (почти незабележим), след като се охлади. Смятам обаче че ако спада много, нещо в пропорциите на рецептата може да не е съвсем наред или е трябвало да се пече по-дълго.
      Виж рецептата ми за Пандишпанов блат Генуа (Genoise), който става висок. Рецептата по-горе е изпитана за оформяне на ниски (тънки) блатове.

  5. Непременно ще опитам блата Генуа! Най-сърдечни поздрави от мен! 🙂

  6. Здравейте, искам да попитам каква е трайноста на блатовете? колко дни могат да престоят преди да сглобя тортата. Съхранявали ли сте такъв блат? Как?
    Благодаря много

    1. Привет Ева!
      Не съм пробвала да го съхранявам, но ми се струва, че ако се увие в алуминиево фолио и после с прозрачно домакинско, спокойно може да се съхрани до 1-2 дни на стайна температура или в хладилник или фризер за по-дълго.
      Ако пробваш да кажеш как се е съхранил!

  7. Здравейте, Мария! Много рецепти съм опитвала от Вашия чудесен блог и всичко ми се е получавало идеално. Наскоро правих блатове за торта и отново реших да се доверя на Вашата рецепта. Тортата се получи много вкусна, но блатовете не се надигнаха колкото Вашите. Единият вероятен проблем е, че ползвах по-големи яйца (размер XL), на които, както се оказа, жълтъците тежат като на яйца с размер М (благодаря за точните грамажи), а белтъците – с 30 грама повече. Добавих от мен още 10 гр.брашно, а захарта запазих същата. Забравих да спомена, че правих какаови блатове. Разбих добре яйцата, те удвоиха обема си, но забелязах, че като добавих брашното с какаото, сместа се повтечни и намали обема си, стана една течна какаова смес. Сега се чудя къде сгреших. Ще пробвам отново рецептата, този път за руло, без да добавям какао, с яйца размер М, за да проверя да не би да е от него (какаото ми е специално за печене на сладкиши). Благодаря Ви за чудесните рецепти, е не винаги мога да ги изпълня идеално като Вас, но се старая да се уча от грешките си. И още за нещо Ви благодаря, с Вас съм сигурна, че рецептите са пробвани, защото съм попадала на други популярни блогове, в които има рецепти явно непробвани или с неточни обяснения и грешки, от които резултатът е отрицателен. При Вас всичко е супер! Благодаря още веднъж, ако се сетите къде може би греша, ще съм Ви много благодарна!

    1. Нормално е да се получат различно нещата когато пропорциите на продуктите са различни.
      Щом имате домашни яйца, които са големи е най-добре да ги теглите когато приготвяте някоя рецепта и просто да имате предви това че едно средно голямо яйце тежи 50 до 55 гр. (без черупката), от които до 20 гр. е жълтък, останалото белтък.
      Сещам се за 1-2 неща който може да са причината за пухкавият крем, който се получава при разбиването на яйца и захарта се втечни:
      * Ако не са спазени пропорциите на продуктите, както е станало явно при вас понеже яйцата са били по-големи а не сте увеличили и захарта, т.е. пропорциите в рецептата не са били спазени.
      * Разбъркването на брашното (съответно какаото) да е стананало на висока скорост.
      Успех ви желая!!!

      1. Мария, не се бях сетила, че трябва да увелича захарта, напълно логично! Всъщност не исках да я увеличавам, за да не стане прекалено сладко, но всъщност 20-30 грама нямаше да окажат кой знае какъв ефект. Благодаря за подсказката! Правих пандишпановото руло от другата Ви рецепта и стана супер!
        Според моето непрофесионално мнение, тук има две уловки: според мен 1/4 какао е прекалено много. При рулото Ви процентът на какаото е едва 1/10 и е напълно достатъчно. Както пишете под другата рецепта, какаото и брашното са със различна хигроскопичност, а и толкова много какао изобщо не е нужно на блата. Спокойно може да се направи и с половин лъжица какао или съотношение 1/8 към брашното.
        Другият спорен момент е разбиването с миксера при добавянето на брашното, според мен не само че не е нужно, ами направо е вредно, защото тогава на мен ми се спихна сместа. Като се бие с миксера, се изкарва вече вкараният въздух. Както правите при рулото, добавяне на ръка и леко разбъркване на пресятото брашно с лъжица докато поеме, е напълно достатъчно! Поздрави и още веднъж благодаря за прекрасния блог!

        1. Когато се разбърква на не много висока скорост при добавянето на брашното, всичко се получава перфектно.
          Всеки, който се притеснява от разбъркването смиксера може да го направи и ръчно.
          Правилни предположения и изводи си направила относно какаото.
          Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: