Как се вари октопод

Как се вари октопод

Как се вари октопод

Снес ще споделаля с вас как се вари октопод. Няма да се спирам на почисването му, защото ако го купувате пресен ще бъде почистен от човека работещ на рибният щанд, а замразените (поне така е при нас) са почистени.

Размразяването на октопода (както и на всички останали морски деликатеси и риби) става само в студена вода на стайна температура. Никога не се размразяват в микровълнова или в топла вода. 

Как се вари октопод

Как се вари октопод

(short link)

  • Времето за варене на октопода зависи най-вече от големината му. Варенето на малките октоподи отнема около 20 минути, а на по-големите може да отнеме 45 до 60-90 минути. Според мен е най-добре да се направи проверката с нож описана по-долу. Според моят опит по-краткото варене, което се препоръчва от някои източници, е подходящо само в случаите когато октоподите са с малък размер или в случаите когато се приготвят на яхния или по-друг начин който включва допълнителна топлинна обработка след варенето. Смятам, че най-добре трябва да е сварен когато след варенето се приготвя на грил или скара, защотно ще остане супер мек и сочен. 
  • В зависимост от това как точно ще бъде приготвен (сготвен) октопода след варенето, с количеството по-долу може да се оформят 4 до 6 порции. 

Необходими продукти:

  • 1600 гр. октопод (3 бр.) 500/1000
  • вода
  • оцет

Начин на приготвяне:

Независимо дали ще ползвате пресен или размразен октопод преди да го варите измийте под течаща студена вода. Прехвърлете в голяма тенджера – добре е октоподите да не заемат повече от половината ù обем. 

Как се вари октопод

Залейте с вода, която да ги покрива на 4-5 пръста (около 10 см.). Добавете малко оцет (2-3 супени лъжици). Може да ползвате бял винен или червен винен оцет. Оцета се добавя, за да омекоти миризмата, която има октопода и за да запази свеж цевета му. Освен това, тенджерата се измива по-лесно, когато е бил добавен оцет. Не добавям сол, защото октопода има лека естествена соленост и ми е по практично при употребата му след варене. 

Когато течността в тенджерата заври, регулирайте огъня, така че да не ври прекалено силно и варете докато октоподът омекне достатъчно, за да можете да пробиете дебелата част на пипалото с върха на нож, без да има голямо съпротивление. В случая аз варих 1 час и 15 минути.

Как се вари октопод

След варенето е необходимо пълно охлаждане под течаща студена вода. Можете да пристъпите директно към готвене или да разпределите в найлонови пликчета и да съхраните във фризер.

Как се вари октопод

ТУК може да видите всички снимки.  А тук може да видите рецептата за „Октопод на скара или грил„.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се вари октопод
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: