Как се правят (разточват) кори за баница

Как се правят (разточват) кори за баница

Как се правят (разточват) кори за баница

От дълго време се каня да споделя с вас как се правят (разточват) кори за баница, и ето че дойде моента за това. Тестото за корите се приготвя от хладка вода, брашно и малки  количества сол, оцет и олио. Замесването  на тестото е бързо и кратко, но трябва да се остави да почива (на стайна температура за 15 до 30-40 минути), за да се отпусне и стане еластично.  

Как се правят (разточват) кори за баница

Вероятно сте чували за клин с тиква, той е популярен Родопски специалитет. Клина, обикновено е съставен от две кори тесто (рядко се први с 3). Между корите има плънка, която може да е доста разнообразна. По-долу показвам разточването на тестото на 1 голяма и една по-малка кора, нужни за оформянето на Родопска баница с тиква (Клин с тиква).

оформяне на Клин (Родопска баница) с тикваКак се правят (разточват) кори за баница

(short link)

На всички, които се страхуват да опитат искам да кажа: „НЯМА НИЩО СТРАШНО!!!“. Засякла съм количеството на продуктите, описала съм максимално подробно целия процес, даже на видео го заснех. 

  • Чаената лъжица, която съм ползвала е с вместимост 5 мл.
  • С по-долу посочените продукти може да се оформят кори за клин (баница), в тава с диаметър от 30 до 35 см.
  • Тестото от рецептата по-долу може да бъде ползвано за сладки или солени печива. Добре е да се има предвит, че плънката (каквато ú да тя), трябва да е напълно изстинала преди употреба.
  • Видеото е заснето с малка фотографска камера, без оператор. 🙂 Не е кой знае какво, но ако никога не сте точили или не сте виждали как става това ще ви е от полза. За да кача видеото в youtube (отне ми цяла вечност…), трябваше да го конвертирам. Това се отрази на качеството на картината, което и първоначално не беше кой знае какво, но вярвам,че ще ви е от полза.Как се правят (разточват) кори за баница - продукти

Необходими продукти за тестото:

  • 120 мл. хладка вода (около 35°С)
  • 1 чаена лъжица оцет
  • 1 чаена лъжица олио
  • ½ чаеана лъжица сол
  • 190 гр. брашно
  • + около 40 гр. брашно за разточване на корите

Замесване на тестото:

Сипете хладката вода в купа, подходяща за замесване на тесто. Смесете я с оцета, олиото и солта. Разбъркайте докато солта се разтопи. Прибавете половината от брашното.

замесване на тестото

Бъркайте с дървена лъжица, докато сместа поеме брашно и стане гъста и лепкава.

Сипете останалото брашно върху домакински плот и прехвърлете тестото върху нето. Продължете да месите с ръка, докато тестото поеме цялото количество брашно. Получава се около 300 гр. тесто. Оформете го на топка и го поставете върху наръсен с брашно плот. Покрийте повърхността му с памучна кърпа и оставете да почива на стайна температура за 15 до 30 минути.  

замесване на тестото

Ето го и видеото, на което съм показала замесването на тестото – отнема около 3 минути и половина. 🙂

Разточването на тестото:

Намажете дъното и страните на тавата, в която ще се приготвя баницата с 3 супени лъжици олио. Оставете настрана до употреба. 

  • Разделете тестото на две части. Едната трябва да е по- голяма (около 200 гр.), тя се ползва се за разточване на долна кора. Другата част по-малката (останалите 100 гр. тесто) е за разточване на горна кора за баницата.
  • През цялото време работния плот и тестото се ръсят обилно с брашно, за да не залепва тестото и да го предпази от разкъсване.
  • Ползва се тънка, дълга точилка. Разточването започва по обичайният начин – с придвижване на точилката напред – назад по повърхността на тестото.  

Как се правят (разточват) кори за баница

Когато се получи кръг с диаметър 20-25 см., поръсете повърхността му обилно с брашно и завийте на руло около точилката. С върховете на пръстите (положжени в централната част върху тестото увито около точилката), започнете да движите точилката напред – назад.  Същевременно предвижвайте пръстите на ръцете към двата противоположни края на точилката, така че тестото да се разтегля. Развийте тестото от точилката. Ще видите, че се е уголемило. Развъртете го. Поръсете обилно с брашо плота и повърхността на тестото и разточете по описаният начин и противоположната страна. Разточването се повтаря колкото пъти е необходимо, докато тестото достигне нужната големина или тънкост.

За родопски клин (който оформям в тава с ∅ 30-35), кората за основата трябва да е достатъчно голяма да покрива дъното, стените на тавата и да излиза поне на 2-3 см. извън стените.

Как се правят (разточват) кори за баница

Вижте и видеото.

Как се пренасят в тавата разточените кори за баница

За да сте сигурни, че кората е достатъчно голяма, може да проверите това, като положите тавата над разточеният лист тестото (не е нужно да я опирате върху него). Ако големината ú е добра, може да я прехвърлите в тавата по следният начин: Завийте разточеният лист тесто  около точилката. Пренесете тестото над тавата и започнете да го развивате от от точилката, като започнете от единият край и покриете тавата до другият ú край.  

прехвърляне на разточената кора в тавата

След това може да дооформие с ръце. Сипете предварително приготвената плънка. Върху плънката загънете тесто излизащо извън тавата. Ако е много може да отрежете част от него с нож или ножица. Следва разточването на по-малкото парче тесто, с което се покрива повърхността на клина. Разточването и пренасянето на кората става по горе описания начин, просто горната кора трябва да е с диаметър равен, на този на тавата (35 см.).

Вижте и видеото, на него приготвям Родопски клин – яйченик.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят (разточват) кори за баница
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 24 Review(s)

10 thoughts on “Как се правят (разточват) кори за баница

  1. Мила Мария, много благодаря, че сподели тази рецепта. Няколко пъти съм се опитвала да разбера как точно се прави Родопски клин и винаги получавам отговори от сорта на: ‘Оооо, ама то е много сложно’!, или ‘Ама, то е семейна рецепта и не си я даваме’!, Ама………. Честно казано, не разбирам хората от този тип, които крият някакви рецепти, които видиш ли ‘Уж, били ама много тайни и семейни’ И какво от това, не е ли по-добре, повече хора да се възхитят на тези рецепти? Наистина, много ти Благодаря за споделената рецепта!

    1. Привет Ваня, за съжаление и аз съм се сблъсквала с хора, които не само, че не желаят да споделят рецептите си, но и ако им е неудобно да ти откажат направо получаваш грешна рецепта и нещата не се получават както трябва. Имала съм доста интересни случки свързани с това! Дълга тема…
      Когато обаче става въпрос за семейни рецепти или такива характерни за определен регион нещата стоят по-различно. Истината е, че хората нямат рецепти, правят си нещата на око и от това идва „сложното“, ако трябва да обясняват.Поне аз (в родния ми край) не съм виждала някой да си прави клина по тетрадка (рецепта). Рецептите за подобни неща биха могли да се съставят целенасочено от някой, който знае да приготвя определеното ястие и при добро желание замери продуктите, които ще изразходва.
      Скоро ще публикувам точната рецепта за Клин с тиква, а в бъдеще и с други плънки.
      Радвам се, че си открила рецептата за нещо, което си искала да знаеш!

  2. Здравей Мария!
    Ще чакам с нетърпение рецептата за клина с тиква. Просто обожавам всичко с тиква и ще запретна ръкави да пробвам този родопски специалитет. Желая ти хубава вечер!

    1. Татяна много скоро ще е! Ще се радвам много да опиташ клин с тиква, защото става много вкусно! 🙂
      Хубава вечер и от мен!

  3. Благодаря за отделеното време така нагледно да обясните!!

    Бих искала да ви попитам нещо, което ме притеснява от доста време. Точилката трябва ли да е перфектно права? Или е нормално да има някакви милиметри извивки/изкривявания, т.е. точилката не ляга плътно на масата, а се виждат много тънки процепи като погледнеш отстрани?

    Благодаря предварително и поздрави!

    1. Добре е точилката да е права, за да се разточва на равномерен пласт кората. Ако кората се разточва равномерно значи няма проблем.

  4. Здравейте, Мария!

    Мога ли да заменя олиото със зехтин?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: