Филе от моорски език с плънка от рулца от раци

Филе от моорски език с плънка от рулца от раци

Филе от моорски език с плънка от рулца от раци

Филе от моорски език с плънка от рулца от раци е едната от двете рецепти, които обещах да споделя! Уникално вкусно и с красив външен вид, това ястие може да се приготви за всякакъв повод или без повод! 😉  

Филе от моорски език с плънка от рулца от раци

(short link)

Филе от моорски език с плънка от рулца от раци

  • Рецептата е приготвена с филе от морки език (Gr. Γλώσσα φιλέτο, En. Fillet of Sole), но може да се ползват и други видове плоска риба, като камбала (plaice filet).
  • За печенето на рибните рула ще ви е нужна плитка тава, като тази от фурната. Ако тавата е дълбока (стените ú са високи) по време на печенето топлината няма да може да обхваща добре страните на рулата. За да си спестите търкането на загоряла мазнина по тавата е добре да я застелите с хартия за печене, така остава по-малко за миене. 
  • Ползвам маргарин „βιτάμ“, защото той не загаря при печенето на висока температура, а ястията от този сорт и изобщо рибите и морските дарове се пекат за кратко на висока температура. Ако искате да ползвате масло смесете го с малко олио.

продукти

Необходими продукти:

Начин на приготвене:

Филето трябва се почисти от кожата – това не е толкова трудно, колкото може би изглежда. Ще ви е нужен голям, дълъг нож с широко острие. Отделянето на кожата започва от тясната част на филето. Прави се разрязване на 1-2 см. от края на филето. С пръстите на едната ръка се се държи здраво края на кожата, а с другата ръка се реже. Ножа се дръжи хоризонтално и се движи напред – назад, така филето се отделя от кожата лесно и бързо. Движенията са точно както се реже хляб или блат за торта, просто острието се държи полегнало. На колажа долу съм надигнала ножа, така че да видите парчето, но по време на рязането не го дръжте така, защото все пак острието му е остро и може да пререже кожата, а ако това стане после е малко трудно да я отделите. 

почистване на кожата на филето от морски език

Начин на оформяне:

Плънката трябва да се поставя от тази страна на филето, където е била кожата. Ако рулата се завият на обратно (т.е. страната на филето, която е била свързана с кожата остана навън) повърхността им ще се напука при печенето. В широката част на всяко филе се поставя от плънката (около 70 гр.), предварително оформена на дебел фитил (според ширината на филето). Завива се на стегнато руло. Ако плънката изтърча от страните на рулото се побутва навътре към него с пръстите на ръцете. Така оформени рулата се нареждат едно до друго в предварително подготвената тава. Маргарина се разтапя и се смесва с чесъна. Разбърква се енергично, колкото да пусне миризмата си и тенджерата се сваля от огъня. С полученото ароматно масло се заливат равномерно оформените рула. поръсват се с магия мерудия. Веднага се слагат в предварително затоплената фурна.

оформяне, преди и след изпичане

Печене:

Затоплям фурната на 230˚С. Пека на тази температура 7-8 минути, след това намалям на 200˚С и доизпичам – общо около 12 минути. Изпечените филетата се прехвърлят в поднос или чиния за сервиране с помощта на шпатула. Мазнината останала в тавата, се налива на тънка струя върху наредените в чинията рула.  

след изпичане

Препоръчвам да сервирате със задушени зеленчуци или салата. Аз в случая съм сервирала с една много лесна за приготвяне и ужасно вкусна царевица – децата (пък и ние) направо я обожаваме, от както я опитахме. Да ви е сладко! 

Филе от моорски език с плънка от рулца от раци

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Филе от моорски език с плънка от рулца от раци
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: