Торта боулинг (bowling cake)

Отдавна не съм показвала някоя торта, а са се натрупали доста! Тази беше специално за Радостин, който навършваше 12 години, преди 1 или май станаха 2 години :). Тематиката, цветовете, както и вкуса на тортата са свързани с предпочитанията на рожденика, но имах пълната свобода да действам както намеря за добре! Така в края на краищата се получи дизайна, който се вижда на снимките, въпреки че единствената свястна снимка май е долната, останалите са някак тъмни.

Всичко необходимо за оформянето на торта боулинг (bowling cake)

 • кръгла тава с подвижни стени за направа на основата – диаметър 22 см., височина на стените 7.5 см.
 • 2 малки купички (полукълба) със заоблено дъно и диаметър 11.5 см., за направа на топката
 • шаблон за кеглите
 • 2 дози Дукиса – Шоколадова Бисквитена Торта
 • захарно тесто (фондан)
 • сладкарска боя в желаните цветове

Начин на приготвяне:

Намерите си картинка на кегла от Интернет и я увеличите или намалете до нужният размер. Принтирайте я върху лист хартия, може и да я ламинирате, ако искате да я запазите и за друг път. Изрежете по контурите и я използвайте за шаблон. Захарното тесто се разточва на не много тънък лист, шаблона се налага върху него и с нож се изрязва по контурите. Изрязаните кегли се прехвърлят внимателно върху поднос или нещо друго подходящо, където да могат да останат докато изсъхнат и се втвърдят. След това кеглите се украсяват по желание и се оставят да засъхнат – 1-2 дни бяха достатъчни при мен. Аз съм направила 15 кегли, върху които изписах тукашния поздрав за рожден ден, имаше няколко празни за разстоянията между думите и една с годините, които рожденика навършваше.

От долната снимка може да придобиете представа за купичката която съм ползвала за направата на тортата. Формите се запълват с „Дукиса“ или друга подходяща смес и се прибират в хладилника за няколко часа, най-добре цяла нощ. Когато „Дукисата“ стегне се изважда от формите и двете полукълба се слепват с притискане. Основата се поставя в подходящ поднос или нещо друго, в което ще бъде сервирана тортата.

Захарното тесто се оцветява в желаните цветове, при мен те са червено, сиво и кафяво имитиращо дърво шарка на дърво. Топката съм я покрила с червено захарно тесто, след което съм направила характерните 3 отвора за пръстите, върху топката за боулинг. Изписах и едно „Р“ първата буква от името на рожденика. Кръглата основа за тортата покрих с фондан оцветен в сиво. Не съм ползвала маслен крем под чаршафа от фондан, просто е разточен на по-дебело. Част от фондана е оцветен с кафява сладкарска боя, като тестото не се размесва много добре, така че боята да не го оцвети равномерно и когато се разточи да се получи имитация на дърво. От това тесто съм оформила нещо като имитация на пистата за боулинг, от двете и стръни са улеите да топките и свещичките, забучени в топчета. В среда на тази писта, с помощта на дървена клечка съм закрепила голямата топка за боулинг.

В кръг около тортата съм наредила кеглите. Ще се радвам, ако идеята за тортата се хареса и на някой друг.

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

7 thoughts on “Торта боулинг (bowling cake)

  1. Мими, свещичките нямат нищо общо с църковните.
   Това са свещички от тези, които след като се запалят е трудно да се угасят. Голямо духане пада от страна на рожденика докато успее да угаси пламъка на всички, в някои случай (ако са повече на брой) направо ти свършва въздуха, за да ги угасиш! Ужасна работа!!! 🙂

 1. Миме, ти направо ме уби с тези свещички!!! 😀
  Щях да си ида (на косъм се разминах, ако си чела първия ми Крамол) без да знам, че има и такива свещички!
  Ние все още купуваме от детските тук. 🙂
  А между впрочем тези на снимката все пак не могат ли да се ползват и за други нужди? Когато придружавам майка ми, обикновено там, горе на баира, винаги има вятър и те все гаснеят. Та си мислех дали не са подходящи и за тези цели?

  1. Мимка, не смятам че този тип свещи са подходящи за друга употреба.
   Доста са тънки и свършват бързо (като повечето свещички за рожден ден). Освен това когато ги духнеш, отново се възпламеняват и лично аз когато ползвам такива винаги имам купа с вода под ръка, даже да изглежда че са угаснали предпочитам да ги топна във водата, за да съм на 100% сигурна, че са угасени.

   1. Миме, Благодаря ти за цялата изчерпателна информация!!
    Със сигурност ще ги потърся и опитаме през идните години.
    А тортата е много майсторски направена, но аз едва ли бих могла да се справя като теб! А и тук тази сладка паста отгоре, не знам как се казва на български е направо скъпичка!
    Брава за тортата!

    1. Захарното тесто на всякъде е скъпо Мимка, но човек може да си го направи и сам ако има желание и излиза доста по-евтино.

     1. Да Миме, знам че мога, дори преди време гледах разни рецепти в интернет как се приготвя. Всичко обаче опира да свободно време. Кой знае, може и да опитам един дам сама да си направя. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: