Бонбони от фурми с бадеми и шоколад

Всяка есен прибирам едно солидно количество фурми във фризера. Всеки път когато извадя пакет, фурмите изчезват със светлинна скорост! Затова рядко правя десерти с домашните фурми. Кожата им се отделя лесно и това ги прави още по-прекрасни и изключително подходящи за бонбони – всеки с ядка във вътрешността и обвити в шоколад. 

Такива бонбони приготвям най-често след празниците, когато  сладките неща са на привършване, а са ми останали неизразходван разтопен шоколад и ядки. 

Добре е ядките (в случая бадеми) да се запекат предварително, това ще направи бонбоните по-вкусни. Лично аз много харесвам комбинацията от фурми и бадеми, но и с др. яки ще се получат добре. Ще се радвам идеята да се хареса и на вас и да се възползвате от нея! 🙂

Необходими продукти за 35 бонбона:

 • 35 бр. фурми
 • 35 бр. бадеми или половинки от орехи
 • 220 гр. шоколадова кувертюра
 • 20 гр. краве масло  

Начин на приготвяне:

Всяка от фурмите се разрязва (с остър нож) в едната половина по дължина. На домашните фурми, много лесно се отделя и кожата. На мястото на костилката се слага 1 бадем, половинка от орех или др. ядки. Фурмата се притиска леко, така че ядката да се затвори в сърцевината и. 

Потапят се в разтопен шоколад смесен с масло. Нареждат се върху хартия за печене и остават върху нея докато шоколада стегне, след което се прехвърлят се в подходящ за сервиране съд. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Бонбони от фурми с бадеми и шоколад

 1. Тези бонбони са точно за мен. Непременно ще ги направя!

  1. Благодаря ти Гери!
   Знам, че в БГ има региони в които виреят фурми, но нямам идея как точно ги съхраняват хората.
   Наясно съм с варианта за съхранение при който фурмите се държат във фризера. Окъсвам ги от клоните (както са си пресни) и ги разпределям в пликове, след което ги пъхам във фризера, Добре е да престоят поне 1 месец. След това изваждам един плик на стайна температура за да се размрази. Докато това стане, фурмите започват да зреят, за 2-3 дни са готови за ядене и са супер лесно им се отделя кожата и не са чак толкова захарни като сушените, макар че ако стоят (изсушават се) и стават като тях, но това само съм го чувала че у нас не остават всички много ги обичаме.
   И с купени фурми си правя такива бонбони когато нямам от домашните. Супер си стават бонбоните и с тях. Пълнила съм ги и със смес от ядки, останали от приготвянето на баклава. Въобще доста може човек да си импровизира…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: