Торта Лебед

Торта Лебед

Торта ЛебедНякои от вас, тези които ме следят във Фейсбук, вече са виждали снимки на тази торта и може и да са прочели нещичко за историята и замисълът и. Ще си позволя да кажа това, което вече споделих (под една от снимките на тази торта) във Фейсбук. Отдавна имах тази идея – за торта лебед, но едва сега (за 08. Февруари 2012) си намерих повод да я осъществя. Тортата бе подарък за моя близка приятелка. 

Торта Лебед

Лебедът, който ми беше модел (на горната снимка), го открих случайно преди около 2 години в един магазин за вещи втора употреба. От време на време минавам по такива местенца – сред неразборията от вещи и купища боклуци, не веднъж ми се е случвало да открия нещо ценно, рядко или дори антикварно…

Торта ЛебедПринципно не си падам особено по такъв тип украшения (статуетки), не само защото децата ми са доста щурави и редовно трошат вазите, свещниците или малкото декорации от такъв тип, които имам в домът си. Има хора, чийто домове са пълни със всякакви статуетки и др. украси, аз определено не съм от тях, но когато видях този лебед, бях запленена от него. Останах като гръмната от изработката – това е мрамор!!!Не го купих веднага, дори не попитах каква е цената му! После цяла нощ си мислих за него и това как дори перцата по гърба му се виждаха ясно издълбани в камъка…

Торта ЛебедНа другият ден се върнах в магазина и го купих! Тогава разбрах, че съм попаднала на истинска находка. Оказа се, че това е статуетка със колекционерска стойност – поредица от дубликати на известни произведения на изкуството – конкретно това е копие на лебед изработен от Леонардо да Винчи.

Торта Лебед

Много ме хвана яд, че не ми стигна фондана, а нямаше време да правя нов. Крилата не можаха да станат така големи и красиви както на лебеда модел. От друга страна и фондан да имаше, времето нямаше да ми стигне да изсъхнат. Има си много недостатъци – доста е далеч от модела, но може някой ден да направя по-добро копие – определено ми се ще да повторя, за да го изпипам повече! Имайте в предвид, че обикновено, не ми харесва да повтарям и дори ми е досадно, ако се наложи! 🙂
Това което ви е нужно за да направите такъв лебед:
 • 2 дози Дукиса – Шоколадова Бисквитена Торта 
 • Sports Ball Pan Set – 2 полукълба (форми) чрез, които може да се оформи кръгла като топка торта
 • направих и 1 доза от това захарно тесто, но както вече споменах не ми достигна за крилата, смятам че доза и половина, щеше да е остатъчн
 • за слепване на отделните части, както и за мокър ефект на основата на тортата съм ползвала глюкоза разредена с малко вода на водна баня

лепило

 • ще са ви нужни сладкарски бои в следните цветове – черно, оранжево небесно синьо и кралско синньо
 • капковидна формичка за изрязване на перцата 
 • назъбен инструмент за моделиране (от такъв комплект), с който да може да направите „шарката“ на перата
 • 4 – 5 дълги нишки тел – усучете ги заедно и ги обвийте в хартиена залепваща лента
 • дървени шишчета

Начин на приготвяне:

Как да приготвите сместа за  „Дукиса“ вижте тук. Оформлението на самата торта може да видите тук. За направата на основата на тортата съм ползвала 190 гр. от захарното тесто. Разделих го на 4 части. Едната оставих бяла, а останалите три оцветих в различни нюанси на синьото. 

Торта ЛебедВсяко от четирите парчета го разполових, едната половина оставих цяла а другата разделих на четири части с нарастваща големина (така както се вижда на снимката). След това започвайки о бялото и преминавайки към синьото започнах да оформям кръг по следният начин: В центъра сложих малко ай-малкото парченце от бялото. Около него увих най-малкото парченце, на светлото синьо, след това, по-тъмното и на края най-тъмното малко парче фондан. Действието се повтаря, докато свършат всички парчета. Получава се кръг. Намазах основата за торта с малко от разредената глюкоза и върху нея прехвърлих полученият кръг. За да се „залепи“ го притиснах леко с точилката. Оформих с побутване на пръстите края на фондана, така че да няма излизащ извън диаметъра на основата.  

Торта Лебед

Извадих тортата от формите (двете полукълба) и ги съединих с притискане. С помощта на остър нож отрязах под диагонал горната част на топчето, така както се вижда на снимката. Отрязаното наслоих (с притискане), така че да оформя бъдещата опашка на лебеда. За да се скулптурира по-добре тялото на лебеда, да се оформят по-фино линиите му, може да се отреже още, но на мен ми дожаля да режа 🙂 След това покрих с „чаршаф“ от захарен фондан. Не се притеснявайте ако се получат някакви неравности или гънки по повърхността, по-късно ще бъдат покрити с пера!

Торта Лебед

Усучете 4-5 дълги нишки тел и ги обвийте в хартиена залепваща лента. След ова ги заоблете така както е заоблена шията на лебеда.

Торта Лебед

Основата за тортата намазах с разредената глюкоза за получаване на „мокър ефект“. Прехвърлих „тялото“ на лебеда върху нея. Закрепих шията с помощта на дървено шишче, след което я облепих със захарно тесто.

Торта Лебед

За опашката на лебеда забих три дървени клечки, около които наслоих захарно тесто. След това оформих перата, по начина показан на долните снимки.

Торта Лебед

Започнах оформянето на по-малките перца, така както се вижда на долната снимка. В последствие ми беше по-удобно да ги режа с капковидна малка формичка и след това с  инструментите, които се виждат на снимките да ги дооформям. Прикрепвала съм ги към „тялото“ с малко глюкоза. Всеки следващ ред перца застъпва предишният. 

Торта ЛебедСлед като приключих с опашката, си разчертах участъците, които трябваше да се покрият с перца, и тези където трябваше да са крилата. На долната снимка е вижда как съм покрила „тялото и част от шията на лебеда. Не е трудно, но е пипкаво и отнема време – няколко часа при мен.

Торта ЛебедСлед това оформих главата, по начина показан по-долу. 

Торта ЛебедГлавата се получи най-добре! С останалият фондан оформих крилата – подобие на крилата на лебеда – модел!

Торта Лебед

Надявам се, че идеята ви е харесала! Въпреки, че не е съвършено изпълнена, е съвсем възможно, някой друг да се вдъхнови от нея!

Торта Лебед

Знаете, че при тортите прекалявам със снимките! 🙂 Тук има още снимки.

Торта ЛебедИскам да допълня, че рожденичката толкова много си я хареса, че абсолютно отказа да я разреже, за да ни почерпи! 🙂 Ние обаче, я притиснахме до стената на следващият ден (след празника) и си хапнахме. А главата на лебеда, ме гледа от една кристална чаша в хола и, когато отида на кафе! 🙂

Торта Лебед

Last updated by .

25 thoughts on “Торта Лебед

 1. Справила си се страхотно! Никакви недостатъци не намирам! Браво@!

 2. Впечатлена съм!!!- от вдъхновението, търпението и най вече от резултата!
  Поздрави!

 3. малеееееееееееееееееееее-нищо повече не мога да напиша.ти ме шашна 🙂 просто перфектно оформена

 4. Мария, тортата е невероятна, наистина! Страшно оригинална идея, а пък за изпълнението й да не говорим.
  Много често посещавам блога ти (освен това все още нямам свой) и направо ти се възхищавам! Продължавай в същия дух!

  Поздрави,
  Цвети

 5. О, прекрасен е, Мария!
  И да има недостатъци, само ти си ги виждаш, да знаеш. 🙂

  И аз се захласвам по стари вещи, на които намирам приложение едва след като мине известно време, понякога много време. Все още не мога да намеря подходящ повод да реализирам върху торта една маска, която си купих спонтанно преди 2-3 години, но съм сигурна, че рано или късно ще се случи.

  Приятелката ти е щастливка! 🙂

 6. Тортата ти е превъзходна, а за мен беше подсказка като видях стъпките на приготовлението, за да разбера кой от лебедите е торта и кой статуетката….Блазе на приятелката ти!:)

 7. Valentina,
  Мария Калудова,
  Tania,
  Vili Konova,
  мария величкова,
  Дени,
  Цвети,
  Йоана,
  Иглика,
  Благодаря на всички ви за милите отзиви!
  Много ме радва това, че явно недостатъците си ги виждам само аз! 🙂
  Поздрав най-сърдечен от мен!

 8. Прекрасен лебед! Аз не мога да направя такова нещо, това си е талант!:) Възхищавам ти се! И двата лебеда са невероятни! Поздрави!

 9. Уникална торта,Мария!Истинско произведение на сладкарското изкуство!Комплименти за майсторството ти!
  Усмихната седмица и успешно лято!

 10. Божичко, прекрасна е! Изуми ме лицето на лебеда! Голяма играчка е било, но резултатът е страхотен!

 11. Мария, направо е уникална тортата ти! Страхотна идея и изпълнение!
  Не мога да кажа кой от двата лебеда повече ми харесва, но в твоя има определено вложена душа, като съвършен жив лебед е!

 12. Поредната прекрасна торта която откривам тук! Почти седмица „ровя“ ежедневно в блога и ми се иска да успея да направя поне една от всичките. Поздравления за рецептите и за начина по който ги поднасяш!

  1. Привет Тихомира и благодаря!
   Ще се радвам да направиш някоя от тортите тук или да се възползваш от идея!
   Поздрави!

 13. Невероятно красива торта! Чуди ме колко ли часа са нужни за тази украса?
  Много успехи през новата година, Мария! Стрехотен блог!
  Поздрави,
  Мария Ролович

  1. Благодаря ти, Мария! Вече не си спомням с точност колко часа са ми били нужни за направата на лебеда, но когато на човек му харесва да прави нещо времето спира! 🙂 Всичко най-добро и за теб през Новата година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: