октомври 2

Торта Скейтборд

Тази торта е правена по това време, но преди 1 година 🙂 Все чака да я споделя с вас, ама то кое по-напред?! 🙂 Ще се радвам ако идеята за нея се хареса и някой друг се възползва от нагледният материал, за да приготви!

Торта Скейтборд

 • Моят скейтборд е със следните размери в готов вид: височина на стените 4 см., широчина 15-16 см. и дължина около 37-38 см. 
 • Ще ви е нужна 1 правоъгълна тава (или форма) и една кръгла, чийто диаметър да е равен на тясната страна на правоъгълната. В зависимост от големината им ще е и големината на скейтборд-а в готов вид.  

Всичко необходимо за направа а сладък скейтборд:

 • домакинско фолио
 • кръгла форма (или тава) с диаметър 15 см.
 • правоъгълна тава (или форма) с размери 15 х 22 см. 
 • 1 доза Дукиса
 • 1 доза Захарен Фондан – Wilton Rolled Fondant или друг по желание
 • сладкарска  боя (гелова) в цветове по желание – при мен: черно, синьо и червено
 • четка(и) за рисуване
 • чист алкохол 95% – за разтваряне на боята
 • 2 дървени стика за кебап 

Начин на приготвяне:

Предварително трябва да си приготвите захарното тесто или да си закупите готово такова. Пигответе си дукиса-та и я разпределете в предвидените форми. Не забравяйте да ги застелите с домакинско фолио, за да е по-лесно изваждането. Важно е също да я разпределите в двата съда (двете форми) на слой с еднаква дебелина. Когато дукисата стегне я извадете от формите. Крълата се разрязва точно по средата. Единият полукръг се прикрепя (с притискане) към едната от тесните страни на правоъгълната дукиса, а другият към другата. Ако е необходимо може да дооформите изрязвайки с нож ако има някакви неравности. Най-добре е сглобяването да става директно в подноса, в който ще бъде поднесена тортата. Така оформена, се покрива с „чаршаф“ от захарно тесто. При мен той е бял. Заглажда се, излишното захарно тесто се изрязва и краищата му внимателно се напъхват под скейтбода, така че да има красив завършек. 

С помощта на две дървени клечки съм замерила и изработела оста, на която се държат колелата на скейтборда.  Прави се фитил от захарното тесто (оцветено в цвят по желание) и дървената клечка се забива в средата му. Оставя се да съхне. Трябва да се втвърди напълно. Първоначално смятах да използвам бисквитки за колелата, но опитът ми с тях се провали, затова в кроя на краищата ги направих и тях от захарно тесто. Получиха се доста тежки и в резултата на това оста, която ги държи леко се прегъна. Не беше изсъхнала напълно – нямаше такова време. На долната снимка се вижда как съм направила и парчето, което държи оста за колелата. Тези елементи, както и колелата, ги направете предварително, защото е нужно да изсъхнат.

С помощта на четириъгълна форма за курабии си отбелязах местата където щях да прикрепя предната и задната ос. Пак с тази форма изрязах 2 четириъгълника (от тесто в сиво), към които щях да прикрепя оста. В четирите им ъгъла направих имитация на болтове: За целта ползвах кръгъл накрайник, да отпечатам малките кръгчета и в средата им забодох инструмент със звездовидно наръбване. Прикрепих двете основи към тортата, на  местата, които бях отбелязала предварително.  

След това се заех с рисунката. Изписах и името на рожденика – Сантяго, както и годините които навършваше – 12. 

Последно прикрепих оста държаща колелата.  Тук може да видите всички снимки с тази торта.

Last updated by .

Етикети:, , , , ,

4 COMMENTS :

 1. By Рени on

  Много ми харесва! Прекрасна, както всичките ти произведения! Много хубава и златна есен ти пожелавам!

  Reply
 2. By Шинка Георгиева on

  Здравейте, харесах страшно много неща от вашия блог. Имам един въпрос ,искам да направя дукисата, моля да ме посъветвате от къде мога намеря Дринкин чоколат и натурално какакона същата фирма. С какво мога да го заменя?????????? Благодаря много

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет, Шинка!
   Радвам се, че рецептите тук са ви харесали!
   Аз не живея в България и не мога да кажа къде точно може да откриете продукти на „Cadbury“, макар че със сигурност се продават.
   Ако живеете в по-голям град, потърсете в големите вериги супермаркети.
   Ако не намерите може да опитате другата рецепта за Дукиса, която имам в блога си – тя се прави със шоколад. Ако желаете да избегнете алкохола в нея, заменете го с прясно мляко.
   Поздрави!

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари