Ароматен Хляб във форма на Рак

Ароматен хляб във форма на Рак

Ароматен хляб във форма на Рак

Този хляб го направих на 22 Юни 2010. Беше занесен като подарък на празнуващата рожденният си ден Веси! И този вкусен подарък от кухнята ми има малка предистория…

Ароматен хляб във форма на Рак

Няколко дни преди въпросната дата обсъждах с приятели колко много рожденници има тоя месец… споменах и Веси, че има рождед ден на 22-втори. Бях отчтиво запитана дали съм сигурна (с намек за направената грешка за маминия рожден ден)… ами не можех да съм сигурна…. отговорих, че не съм! В седмицата преди партито за рожденният ден на децата трябваше да дадем поканите на близки и приятели… По стечение на обстоятелствата (без да се замислям) се отбих при Веси точно на 22 Юни! Ех, ако се бях сетила преди да отида (че въпросния ден е 22 Юни)… можеше да взема едно цвете, да го оставя в колата, а като се убедя, че е точният ден да го поднеса на рожденничката! Тя ме посрещна една такава усмихната и устремена към мен… казах си О!!! Веси е в чудесно настроение и изглежда прекрасно!!! В следващия миг с  периферното си зрение долових цветята и кутиите от сладкарницата – току що донесени…  Веднага „включих“!!! След прегръдки и сърдечни пожелания (и с празни ръце) трябваше да си призная, пред Веси, че всъщност по стечение на обстоятелствата сме при нея този ден и…. така ме беше яд, че дори едно цвете не бях предвидила…. Самата Веси, е от хората, който в такава ситуация не те карат да се почустваш неудобно – усмивката е на лицето й, и се радва, че дори и случайно си се отбил!

Ароматен хляб във форма на Рак

След като си тръгнах от Веси, още по пътя реших, че ще й приготвя за подарък хляб със формата на зодията и – рак! Много ми беше харесал един такъв хляб при FidjiОткрих този прекрасен френски блог чрез Русанка  и поста й Солена корона. Върнах се в ресторанта и запретнах ръкави!

Необходими продукти:

За направата на този рак е нужно между 860гр. и 940 гр. тесто.  Аз приготвих тестото за Ароматни Питки – Цветенца, което го знам от Дими, просто този път използвах само един аромат – ронена чубрица, която мама ми донесе от БГ.

Продукти за тестото:Ароматен хляб във форма на Рак

500 гр. пшеничено брашно

250 мл. прясно мляко

2 с.л. мед

1 ч.л. сол

2 ч.л. ронена чубрица

60 мл. маслиново олио – зехтин

20 гр. прясна мая (или 1 пак. (от 11 гр.) суха мая

За намазване преди печене:

1 разбит жълтък

За намазване след изпичането:

прясно мляко (може и течна сметана)

За украсата на рачето:Ароматен хляб във форма на Рак

1 бадем (за закачливо плезещ се език)

малко маково семе (за очичките)

малко сусам (за гръбчето)

Начин на приготвяне:

Медът се разтваря в леко затопленото прясно мляко, добавя се натрошената мая (или маята на прах). Разбърква се до разтварянето на маята. Добавя се малко от предвиденото брашно, колкото да се получи каша. Съдът с маятя се покрива с прозрачно домакинско фолио и кърпа и се оставя за 10-тина минути да шупне. Брашното се пресява, добавят се солта и ронената чубрица. Разбъркват се добре. В средата се прави кладенче и в него се изсипват маслиновото олио и втасалата мая. Замесва се хомогенно, еластично тесто. Поставя се в намаслен съд и оставя да втаса. Получава се 868 гр. тесто.

Ароматен хляб във форма на РакЗа да се оформи хармонично изглеждащ рак най-добре е да теглим отделните парченца на кантар.

 1. За тялото е почти половината тесто 420 гр. – оформя се на топка  с ᴓ около 15 см.
 2. за щипките са нужни 2 парчета тесто по 60 гр. – оформят се 2 фитила с дължина около 16 см.
 3. крачета 2 парчета тесто по 50 гр. – оформят се 2 фитила с дължина около 16 см.
 4. крачета 2 парчета тесто по 46 гр. – оформят се 2 фитила с дължина около 12 см.
 5. крачета 2 парчета тесто по 35 гр. – оформят се 2 фитила с дължина около 11 см.
 6. крачета 2 парчета тесто по 20 гр. – оформят се 2 фитила с дължина около 8 см.
 7. за пипалцата под устата 2 парчета тесто по 10 гр. – оформят се 2 фитила с дължина около 6 см. Единият им край се заостря.
 8. за очички 2 парчета тесто по 2 гр. – оформят се 2 топченца

Ароматен хляб във форма на РакВсяка част (без 1 и 8) се оформят на фитил, чийто размери вече дадох.

Ароматен хляб във форма на РакПолучените фитили, се пренасят в тават застлана с пекарска хартия. Ползвала съм тавата на фурната при мен тя е с размери 33 х 40 см. Нареждат се така както е показано на снимката. Дооформят се като се изтеглят още малко и се заоблят леко. За да се получат щипките с нож се разрязват по средата  фитилчетата предвидени за щипки. Разразът е дълъг около 2-3 см.  Крайчетата на разрязания фитил се оформят (заострят се) с пръсти.

Ароматен хляб във форма на Рак

Пипалата на рачето се намазват с разбитото яйце до там където ще опре тялото, за да може да се „слепят“. Топката предвидена за тяло се поставя в центъра. Намазва се със жълтък.

Ароматен хляб във форма на Рак

Следва трансформацията на „топката“ в рачешко тяло със закачлива физиономия. Топчетата предвидени за очички се потапят в разбитият жълтък и след това се топват в чинийка с малко маково семе – то полепва към намазаните със жълтък топченца. Получените очички се прикрепят към тялото. С нож се изрязва устата и се забива бадема (сякаш е изплезено езиче). Правят се по няколко продълговати заоблени разреза от ляво и от дясно на гарба на рака, който се поръсват със сусам. Намазват се и краката със разбитият жълтък. С нож (потопен в брашно) се правят по няколко пръстеновидни разреза на щипките и на всеки крак (като пръстенчета).

Ароматен хляб във форма на РакРачето се оставя да втаса и се пече в предварително затоплена умерена фурна (175-180˚C) със завихряне на въздуха. Когато се изпече (добива приятен хрупкав загар) се изважда от фурната и се намазва с прясно мляко. Когато се охлади малко може да се принесе (чрез пекарската хартия) върху чиния или поднос. При мен в случая е поднос застлан с хартия с морски десен – пясък изпълнен с миди. Пекарскато хартията се измъква внимателно изпод рака.

Ароматен хляб във форма на РакВеднага след това въпросният рак отпътува към „La Plage“, за да бъде подарен на празнуващата Веси!

Ароматен хляб във форма на Рак

Last updated by .

27 thoughts on “Ароматен Хляб във форма на Рак

 1. Мария,
  Много красив рак си измайсторила!
  Идеята е страхотна, а хлябът сигурно е много вкусен и ароматен!
  Поздравления!
  Хубава и усмихната лятна вечер!

 2. Мария, невероятна си 🙂
  Как ти идва на ум и го осъществяваш!
  Страхотно !
  Поздрави и прегръдки!

 3. Русанка, Дани :–)))
  благодаря ви!!!

  Русанка аз хляба не го опитах, но като знам колко вкусни стават питките цветенца на Дими… сигурно вкусът му е бил страхотен!!! Ако не беше ти едва ли щях да намеря този френски блог където го видях!

  Дани, винаги ми е много приятно, че се отбиваш и пешеш!!! Всеки път се радвам като дете на одобрението ти – така ме ласкаеш винаги!

  Прегръщам ви и двете, с пожелание за Лека Нощ!

 4. Ха, това раче ме изуми направо!
  Браво на теб, ного хубава идея и страхотно изпълнение. Сигурна съм, че рожденничката е била очарована от изненадата.

 5. Чудесно е рачето, Мими! Много, много ми харесва!
  Браво!
  Късметлийка е Веси с такава приятелка 🙂

  Прегръдки с пожелание за слънчев и много усмихнат уикенд 🙂

 6. Лети, Тони,
  благодаря ви за одобрението!
  И на мен много ми хареса това Раче, виждайки го във блога на Fidji. Останах очарована и реших, че няма как да не го направя….

  И рожденничката и всички, които видяха рачето много го харесаха…

  Хубав ден ви желая момичета! :–)

 7. Страхотен рак, поздравления! Ще се възползвам от идеята при първа възможност 🙂

 8. Мария, пак си направила нещо, което веднага ме грабна! Много ефектно раче! Направо е като истинско, даже и мидички си има 😉 И толкова добре си обяснила как се прави.
  Жалко, че нямам някакъв повод скоро, да шашна гостите.
  Поздрави и хубав уикенд 🙂

 9. Ехааа, Миме,
  подаръкът ти е невероятен! Сигурна съм, че Веси е останала очарована.
  И аз като теб не обичам да ходя с празни ръце на празници, но понякога се случва, в това забързано ежедневие да пропуснем събитията и датите.
  Хубав уикенд 🙂

 10. Иринка, Ели, Диди,
  благодаря ви – така ме радвате с одобрението си!

  Идеята за рака безпорно е много оригинална и както казва Ели много подходяща за шашване на гости! В същото време не изисква никакви специални инструменти или възможности – трябва само да притеглите тестото за да стане пропорционална фигурката.
  Аз тая година като че ли съм привключила на правене на различни живатинки било то сладки или солени – започна се с козеначените пиленца…
  Имам и едни питки охлви, да видим и те чакат да бъдат показани… :–)

  Хубави почивни дни ви желая!

 11. Мария,
  Поздрав за тази и за предишните ти публикациии.
  Чудесни сте – дечица, рачето и ти!
  Много оригинална идея и изпълнение.
  Усмивки и хубаво лято, Диана

 12. Диди – толкова се мила и така ме радва одобрението ти! :–)

  И аз на свой ред ти желая страхотно лято!!!

 13. 😀

  Ей с такииива очи го гледам този рак, Мария и направо нямам думи да споделя колко ми се харесва! Идеята е чудесно, но изпълнението е невероятно! Огромен комплимент от мен! Поздравления за креатичността и сръчността, Мария!

  И най-сърдечни пожелания за здраве, късмет и приятни летни емоции 🙂

 14. Дими усмихна ме широко!!!
  😀

  И аз като теб гледах рака когато го видях в блога на Fidji… казах си, че непременно ще го направя!!!

  Дими, винаги си толкова положителна и мила, благодаря ти – голям комплимент е за мен одобрението ти – знаеш колко много се възхищавам на перфекционизма и вроденият ти усет за красота!

  До скоро!!!

 15. Мария, много настроение има в питката раче! Не се съмнявам, че освен прекрасния си външен вид, златист загар и сусамен аромат, е превъзходно на вкус!
  Сърдечни поздрави и пожелания за нестихващо кулинарно вдъхновение и незабравимо лято! 🙂

 16. Благодаря ти Ева, одобрението ти е комплимент за мен!!!

  И аз ти желая прекрасно лято изпълнено с незабравими мигове!

 17. Ex, това е страшно оригинално! Децата ми ще го оценят по достойнство! Задължително ще се направи още тези дни!

 18. Лулу благодаря ти!
  И на мен много ми допадна, а иначе и малки и големи остават възхитени!!!

  :–)
  Хубава нова седмица ти желая!

 19. Стахотна рецепта и много забавна за деца!! Правихме я с удоволствие, а на всико отгоре е и много вкусна!! Благодаря Мария :-)))

 20. Стахотно ефектна и забавна за правене с деца рецепта. Прекарахме чудесни мигове правейки я вкъщи. А освен че е забавна е и много вкусна и ароматна. Благодаря ти Мария!!

 21. Благодаря ви, много се радвам, че е било и забавно и вкусно!
  Децата много се въодушевяват от подобни неща, а когато участват в направата им имат страхотен апетит :)))
  Хубава вечер!

 22. Raceto beshe ne samo straxotno na vid no vi uveriavam i sas straxoten vkus strashno ti blagodaria Mime ti vinagi si sas straxotni idei i ot imeto na vsicki koito te poznavame GOLEMI SME KASMETLIIKI

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: