Тесто за Пица и Мекици с Мая

Тесто за Пица и Мекици с МаяТази рецепта също е една от тези, с които съм израснала. Мама правеше това тесто често, защото освен, че от него стават хубави мекици или пица, е и издръжливо – може да се съхранява в хладилника до 10-12 дни завързано в найлонова торбичка. Друг е въпроса, че у нас никога не остава за повече от 3-4 дни :) В тетрадката на майка ми, е записано като Тесто за Пица и Мекици с Мая от леля Василка. Леля Василка е сестра на баба ми – тя е голяма кулинарка и от нея имаме не една и две прекрасни рецепти.

Тесто за Пица и Мекици с Мая 

  • Продуктите се замерват в чаша със съвместимост 200 мл. Моята мерителна чаша (тази от снимките долу) е 250 мл. затова съм пълнила до там където е отбелязано, че е 200 мл.
  • Ако ползвам цедено кисело мляко слагам 1 ½ чаена чаша цедено мляко и ½ чаена чаша топла вода.
  • Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша прясно мляко
  • 1 пакет (от 11 гр.) суха мая или прясна мая  с големина колкото орех 
  • 1 чаена лъжица сол
  • 2 чаени чаши кисело мляко 
  • 1 чаена лъжжица сода
  • брашно за меко тесто – аз изразходвах 800 гр.

Начин на приготвяне:

Понеже правя тестот често съм си замерила нужното количество брашно, за да мога да го приготвям и в хлебопекарната. Независимо дали ще месите на ръка или ще оставите хлебопекарната да го свърши вместо вас, първо трябва да си приготвите закваската: Разтварете маята с прясното мляко, солта и брашно колкото да се получи смес с гъстота на кексово тесто. Оставете да втаса.

Тесто за Пица и Мекици с МаяКиселото мляко се смесва със содата, ако месите на ръка го добавяте към втасалата мая. След това добавяте  от брашно и замесвате меко тесто, което се оставя, завито на топло да втаса за втори път. Аз съм ползвала хлебопекарната за замесването и втасването на тестото.

Тесто за Пица и Мекици с Мая

Както се вижда на първата снимка в поста ми – тестото беше почнало да излиза да ме търси :) Ако не се ползва веднага, се поствя в нойлонова торбичка и се прибира в хладилника. Както вече казах, може  да издържи 10-12 дни.

Тесто за Пица и Мекици с МаяАз разделих полученото тесто на 2 части – едната част прибрах в хладилника, а от другата направих пица в тава с размер 49 х 33 см.

Тесто за Пица и Мекици с Мая

За пицата съм ползвала любимият си Домашен Доматен Сос, шунка, гъби, тиквички, домати, червена чушка, маслини, кашкавал и смесен италиянски микс от подправки. Разбира се, всеки би могъл да я приготви според предпочитанията си и наличните продукти.

Тесто за Пица и Мекици с МаяЕто я и изпечената пица!

Тесто за Пица и Мекици с МаяС тестото прибрано в хладилника през следващите дни направихме мекици за закуска :)

Тесто за Пица и Мекици с МаяДали ще ги допълните със сирене или мед, някое любимо сладко или ще ги наръсите с пудра захар – е въпрос на моментно предпочитание :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .