Как се почиства Артишок

Как се почиства Артишок

Как се почиства Артишок

Артишокът (ангинари) не е много популярен в България (поне на времето не беше), но е един от зеленчуците присъстващи в Средиземноморската кухня! Аз се запознах с него в Кипър. Харесвам вкусът му и дори имам няколко любими ястия в чийто състав участва. Няма да се спирам на сдържанието на полезни вещества и хранителните стойности  на този зеленчук, всеки които се интересува може да намери информация за това. Днес искам да споделя с вас…

Как се почиства Артишок

Ще ви трябва купа със студен вода и прясно изцеден лимонов сок – примерно за около 2 литра вода е достатъчен сока на един голям лимон. Когато се почисти, Артишока потъмнява подобно на ябълките, но много по-бързо. И докато ябълката може да запази свежият си цвят когато е потопена в някаква течност, почистеният артишок не може. Затова е нужен лимонов сок. Добре е да имате предвид, че ако го почиствате без ръкавици, ръцете ви ще се оцветят в кафяво. 

Как се почиства Артишок

Артишокът може да се консумира свеж, без да e преминал термична обработка. Почиства се по-скоро частично – само най-външните листа около главата на зеленчука се отстраняват. Оставя се и част от стъблото около 2-3 см. (така както се вижда на първата снимка от следващият колаж), то само се обелва. Разрязва на 4 и с помощта на нож се отстранява пухкавата сърцевина на всяка от четвъртините. След това може да се разраже на повече парчета. Нареждат се в подходящ съд, заливат се с прясно изцеден лимонов сок и се поръсват със сол. Може да бъде поднесен самостоятелно като мезе или заедно с дипове (разядки) като хумус, тарама, тахини и др. 

Как се почиства Артишок

Когато искате да почистите цялата глава артишок, всички листа се остраняват, като се обръщат в противоположната на растежа страна, така се отчупват точно до където е необходимо. Открива се сърцевината, която е изпълнена с мека, мъхеста част. Трябва да я отстраните. Ако не е необходимо зеленчука да остава цял, почистването на сърцевината му става по-лесно като се разреже на половина или на четири, защото тогава ясно се вижда до къде да се реже, за да не се изреже от  „месото“. Веднага след като се приключи с почистването, артишока се пуща в предварително подготвената купа с вода смесена с лимонов сок. Във водата с лимона може да остане до няколко часа. Най-добре е купата да се постави в хладилника или във водата да се добави лед. 

Как се почиства Артишок

Когато приключите с почистването, може да използвате артишока, така както препоръчва рецептата. Лично аз препоръчвам да готвя със свеж артишок, без да е преминал термична обработка, защото така става по-вкусно, но не винаги имам възможност и време за това. За да се запази за по-дълго (няколко дни в хладилника или по-дълго във фризер), артишокът може да се бланшира за минута във вряща подсолена вода, подправна с прясно изцеден лимонов сок или бял винен оцет. Не се вари, просто го пуща във врящата вода и след 30 до 60 секунди се изважда от нея. Охлажда се под течаща студена вода, за да се прекъсне процеса на варене. След това се оцежда и се прибира в хладилник или във фризер. На долната снимка се вижда, бланширан артишок, който чудесно е запазил свежият си цвят.

Как се почиства Артишок

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се почиства Артишок
Published On
Average Rating
21star1stargraygraygray Based on 5 Review(s)

7 thoughts on “Как се почиства Артишок

  1. Здравейте!Отглеждам артишок в градината ми и искам да Ви попитам има количество артишок което може да ти навреди т.е. опасно ли е ако се консумира в по-големи количества?Може въпроса ми да Ви се стори странен,но питам защото забелязох че под растението е заринато с мъртви пчели.Дали се дължи на концентрацията или просто защото е хибридно растение вреди на насекомите?Благодаря предварително за отговора Ви!

    1. Привет Яница!
      Артишокът е един много полезен зеленчук. Освен това е мощен антиоксидант и във връзка с това едва ли е вреден да се консумира в по-големи количества, макар че нали знаеш – всичко трябва да е с мярка.
      Не вярвам пчелите да се умрели от артишока… но не съм и експерт по въпроса…
      Разбира се в Нета би могла да откриеш доста информация, ако се интересуваш с подробности за самото растение.

  2. Здравейте!Обичам гръцката кухня.В България ми липсват най-вече ангинарите,хортите и рибите.Знаете ли от къде мога да се закупят пресни или замразени ангинари в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: