Питка Слънце (от Мама)

Питка Слънце (от Мама)

Една много хубава питка от мамините тефтери! Става толкова мекичка и направо се топи в устата.

Питка Слънце (от Мама) Тази питка слънце е една от най-често правените у дома….

За важни поводи като прощапулника на децата или на някоя свадба на близки - все нея правя. Най-много ми харесва да си топя още топлите парчета в мед :)

Питка Слънце (от Мама)Този път направих питката с помоща на машината за хляб, в която тестото се обърка, измеси и втаса – много удобно :)

Необходими продукти за питка в тава с ᴓ 30 см.:
Питка Слънце (от Мама)
3 цели яйца
+ един белтък (жълтъкът се отделя за намазване)
2 ч.ч. кисело мляко (аз разредих 1ч.ч. цедено кисело мляко с 1ч.ч. хладка вода)
мая колкото кибритена кутия (аз сложих 1 пак. от 11 гр. суха мая)
½ ч.ч. хладко прясно мляко
1 ч.л. сол
1 равна с.л. захар
100 гр. размекнато краве масло
около 1 кг. брашно (аз изразходвах 760 гр.)
За намазване на питката:
1 жълтък
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в в хладкото прясното мляко със захарта и солта. Добавяме малко брашно – колкото да се получи каша, и покриваме купата с домакинско фолио и кърпа, (малко одяло или нещо друго което да поддържа топлината на закваската), за да може да шупне. Нужни са 10-15 минути за това.
Питка Слънце (от Мама)Ако месите на ръка:

Разбивате трите цели яйца и единият белтък, към тях добавяте постепенно готовата закваска и останалите продукти. Замесва се тесто, което да е меко, но да не лепи. Остава се на топло (завито) да удвои обема си.
Ако ползвате машината за хляб:
Разбивате яйцата (трите цели яйца и единият белтък) добре и ги сипвате на дъното на контейнера на машината за хляб. Върху тях сипвате втасалата мая, киселото мляко и брашното. Машината се включва на програма за замесване на тесто и се оставя да си свърши работата :)

Питка Слънце (от Мама)

От тук нататък се процедира по един и същ начин: От втасалото тесто се отделя едно топче за средата на питката. Останалото тесто се разделя на 4 равни части. Маслото също се дели на 4 равни части. Първата част се разточва на кора върху набрашнена повърхност – нито тънко, нито дебело. Маже се с размекнатото масло, така сякаш се маже филия хляб. Второто парче тесто също се разточва на кора върху набрашнена повърхност и се пренася и разстила върху първата кора. На долните снимки съм показала как лесно може да извършите пренасянето на разточеният лист: Повърхността му леко се наръсва с брашо, което се разпределя равномерно с длани по цялата му повърхност. В единият му краи се слага точилката (тънка точилка), тестото се навива на руло около нея и така се пренася върху първият лист тесто. Края на тестото от точилката се опира в единият краи на разточеният лист и точилката се завърта в обратна посока (развиваме тестото), като по този начин покриваме първият лист с вторият. Намазваме и него с размекнато масло. По същият начин се процедира и с останалите две парчета.

Питка Слънце (от Мама)

Така готовите кори се разрязват на кръст – получават се 4 големи триъгълни парчета. Всяка четвъртинка се разрязва на още 4 (както е показано на снимката). В намазана с олио (или масло) тава, наръсена с брашно се нареждат „лъчите на слънцето“, които се правят по следният начин:  Взема се едно от получените триъгълни парчета, прегъва се от към широката му страна и се навива на руло под диагонал към тесният му краи. Леко се усуква, и се слага във тавата, като се внимава краят му да е отдолу (за да не се развие). В средата се слага предварително отделеното парче тесто, което аз лично измесих с малко брашно, че ми се стори прекалено меко (корите поемат още брашно при разточването им). Получената питка се притиска леко с длани, за да се разположи равномерно в тавата. Леко се намазнява повърхността й, за да не хваща коричка докато втасва. Покрива се с чист наилон (като се надува да не оцапа това, с което е завита тавата) и се покрива с нещо подходящо, което да и държи топло. Оставя се така докато удвои обема си.

Питка Слънце (от Мама)

Ех, че е дундичка! :) Мажем я с отделеният разбит жълтък разбит с 1 с.л. вода и слагаме тавата в предварително загрята умерена фурна, Когато се надуе се намаля. Аз започнах печенето на 180˚С във фурна със завихряне на въздуха, (за около 10 мин.), след което намалих фурната на 170˚С и доизпекох питката. Когато се извади от фурната се напръсква с вода и се покрива с домакинска кърпа, да се задуши за около 10 минути.

Питка Слънце (от Мама)

След това пада ядене :) Прекрасна е сама по себе си – ухае на масло :)

Питка Слънце от МамаМоже да се хапне със сиренце, чубрица…. или както ви харесва. Обаче с мед е най-най!!! На мен лично, страшно ми харесва когато е направена с прясна мая – тя също има специфичен аромат.

Питка Слънце от МамаНадявам се да се хареса и у вас!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .