За мен – невежата!

През последните месеци на тази година (2012), подготвих нова статия „За мен. Част втора.“, (ще е видима след 01.01.2013). Нещата се променят, живота си тече и информацията трябва да се обнови! 🙂 Първоначално смятах днешният ми пост да е част от въпросната статия, но в последствие се получи прекалено дълго и така реших да споделя отделно мислите, които ме вълнуват от известно време по един въпрос…

Реших, че e най-здравословно за мен, да отговоря на всички възмутени от моето невежество! Така в бъдеще няма да е нужно да отговарям на въпроси, коментари или електрони писма свързани с това – ще ги препращам тук. Знам също, че каквото и да кажа (напиша), всеки ще „види“ (ще прочете) това, което иска. Защото хората съдят за другите и ги приемат според собственият си мироглед, според ценностната си система или според състоянието на духа си в даден момент! 

И така! Явно е, че страницата ми (от самото си начало) се чете от доста учени люде! Чест е за мен!!! Ще ми се обаче, да споделя за странните чувства, които  будят в мен коментари в блога и писма до електронната ми поща, свързани не с конкретна рецепта или съдържанието на сайта ми, а с граматическите и (или) правописни грешки в него. Оказва се, че това е повод за изключително възмущение, у доста хора! Някои се възмущават интелигентно, други ядно и дори злобно, а трети просто ме поправят за конкретна допусната грешка.  Предполагам, че в повечето случаи става въпрос за професионално изкривяване и въпреки това има моменти, когато се чувствам, като на провалена матура по български език и литература, а не пишеща рецепти  в блога си! Думата „БЛОГ“ не случайно е включена дори в наименованието на сайта ми. Затова – дайте да се разберем по въпроса! На мен нещата в случая ми се виждат, като това да вземеш тетрадките с рецепти на някоя съседка, приятелка или позната и разглеждайки ги, да започнеш да нанасяш поправки с червен химикал, когато можеш просто да се възползваш от добрите рецепти там!!! Често си мисля, че един средно интелигентен човек, разглеждайки място като това (блога ми), не си би си направил труда да пише тук, само за да прави рецензии върху грамотността на текстовете или да съобщава, че е пълно с правописни грешки! Чудя се какво да кажа и как би трябвало да реагирам когато някой ми търси сметка, за неща като тези: „Защо думите в заглавията на постовете ми започват с главни букви, кат си имаме българска граматика?!“, „Как е възможно да напиша дадена дума в пълен член, когато е абсурдно лицето не изпълняващо действието да се членува“… или „хубав блог, но много граматически грешки“, и така нататък и така на татък… Не веднъж ми е било предлагано да закрия сайта си, ако не поправя писането си! Сигурно вече ми се чудите на акъла!?! Истината е, че не знам какво да кажа! Не желая да се оправдавам (особено за граматичните грешки), или да се впускам в дълги обяснения от рода на тези: С изписването на главни букви в заглавията поставям акцент върху определена дума, която е може да ключова за мен… Много често изписвам на кирилица чуждите наименования, така както ми се струват най-близки до звученето им на езика, от който идват… Не веднъж се е случвало някой от продуктите в рецептата ми да е написан на кирилица, но да е на някой от другите езици, които говоря…

Всичко в сайта ми е свързано с честотата, на която работи моят мозък. Явно е, че той е слабо чувствителен към граматиката, но се е развил и е „отворен“ за много други неща… „Как не ме е срам за невежеството ми?“ Ами не ме е срам! Смятам, че го компенсирам многократно със всички останали таланти и качества, които владея. Хей! Не казвам, че граматиката е без значение! Със сигурност имате право от ъгъла на вашата гледна точка! Винаги съм била благодарна на хората, от които мога да се уча! Благодарности от все сърце за всички добронамерени хора!!! Но ако вместо впечатление за рецептата, прочитам рецензия на писмената си работа или лекция по граматика – искрено се ядосвам! Защото съм емоционална личност!!! Обект съм на т.нар. експериментална  „Сендовска система“,  със средно образование и богат житейски опит!!! ?

С цялото ми уважение към хората, които ми пишат по въпросите по-горе, както и без никакви претенции: Пиша както мога! Подреждам и записвам нещата така, както ми е лесно да ги откривам и с един поглед да се сещам за какво става въпрос.  Не мога да ви обещая, че ще повиша нивото на граматиката в статиите си, но ще продължа да пиша и споделям рецепти за вкусна храна! Сайта ми е обществен и ще остане такъв – със всичките си недостатъци!!! Плащам си редовно за хостиг и домейн, но добавянето на редактор, май ще ми дойде в повече!

За всички потърпевши предлагам следните решения:

 1. Посещението и четенето на блога ми е абсолютно безплатно и съвсем не е задължително. Може да си спестите всички раздразнения, които съдържанието, стилът му или собствената ми особа будят във вас! Ако реша някога да издам книга (в което се съмнявам), бъдете сигурни, че ще бъде граматически и естетически издържана и ще си заслужава всеки цент, който би струвала.
 2. За тези с по-здрави нерви: моля копирайте харесаната от вас рецепта в Word, нанесете нужните поправки и  си я пригответе със здраве! Без излишни нерви!!! Нито за мен, нито за вас! А когато си оближете пръстите или нещо не се получи както трябва, елате да споделите! Тогава може да „изплюете камъчето“ ако някоя грешно написана дума или глагол ви „вади очите“! С удоволствие ще я поправя ако я посочите конкретно, но не се хабете с уроци по граматика и съобщения за грешки!
 3. Третото е предложение, за което не се предлага материално възнаграждение! 🙂 Ако толкова много ви се редактира, може  да ми изпращате по електронен път, граматически редактирано копие на текстовете към рецептите ми. Аз с удоволствие ще ги подменя (поправя), като разбира се, ще упомена, че са под ваша редакция.

П.П. Точка трета от предложените решения е ШЕГА, но първите две са в пълна сила! Да си го кажа, че току виж блокирам от писма на желаещи да редактират! ?

Искам да добавя още нещо: Публикувам всички коментари пристигащи в блога си, защото така е редно. Всеки има право на мнение, което е възможно да не е положително и това не ме притеснява. Не бих публикувала обидни коментари съдържащи нецензурни думи, псувни и др. подобни, насочени към мен или друго читателско мнение в блога ми. Вярвам, че човек винаги може да изрази несъгласието си с нещо или неодобрението си по цивилизован начин! Ако ли не, вратите на този сайт ще са затворени за такива. Този тип коментари ще се изтриват без предупреждение и ще бъдат означени като спам.

До скоро приятели! 

Last updated by .

96 thoughts on “За мен – невежата!

 1. Здравейте,Мария!
  Редовно,чета и следя блога Ви.
  Всеки мейл за нова рецепта отварям с огромно нетърпение и интерес!
  Поздравявам Ви за прекрасното местенце и съм абсолютно съгласна с Вас!
  На българина няма да му се угоди никога,защото никога не си гледа в собствената паничка!
  желая Ви прекрасни настъпващи празници

 2. Привет Мария.
  Твоят блог е един от най-хубавите които сам виждала в нета. Страхотен! Рецепти, текст, дизайн – всичко (аз ползвам 3 езика – български, английски, немски). Прост е този, който ти намира кусури. Като не им харесва да не го четат. Добре си им отговорила.
  Чакам с нетърпение следващата рецепта!

 3. Мария,блогът ти е супер !Не обръщай внимание на „доброжелателите“!Пожелавам ти светли празници и само напред и нагоре!

 4. Боже господи. ………. Какъв е тоя народ бееее (100% българи) Аз не пиша в блога ти (поради липса на време)но съм се абонирала и получавам мейл когато пуснеш нова статия :-DДори в пощата си имам папка с наименование „рецепти“ в която си премествам тези неща които ми харесват и съм преценила, че на по късен етап ще ги приготвя 😀 Да видяла съм, че имаш правописни грешки, но ни най-малко, дори и за миг не са ме подразнили :-* Както казваш ти :това е блог не пишеш книга :-D:-D:-D
  Продължавай в същият дух и хич да не ти пука -блога си е твой, ти си плащаш всичко свързано с него. На който не му изнася да ходи другаде :-DБлогове над път и под път 🙂
  Прегръдки от София и горе главата :-*

 5. Здравей, Мария!
  Всяка сутрин отварям блога ти, защото с нетърпение очаквам новите ти рецепти, преписвам ги (без да ти правя ревизия на правописа – не се изживявам в ролята на учителка по български език), доверявам се напълно на вкуса ти и ти благодаря, че с такива подробности споделяш опита си с нас. Не обръщай внимание на писмата, които са те огорчили. Желая ти прекрасно празнично настроение и не забравяй, че с рецептите си ни доставяш радост.

 6. Здравей,Мария,
  Мисля,че прекалено много си се впечатлила на „доброжелателите“Живей живота и хич да не ти пука!Повечето от тях сигурно не знаят как се пържат яйца !:)И аз забелязвам грешките ти,но ги отминавам с усмивка-важното е друго,че като искам да разбера как се готви нещо твоя сайт е „настолната ми книга“.Най ме кефи:“мерителната чаша е с вместимост 250 мл.“Преди да започна приготвянето на твоя рецепта първо изваждам една чаша,която побира 250 мл 🙂
  Там където живееш говориш на чужд език и това сигурно дава отражение в-ху българския.Няма значение,то не си струва да се коментира.Изгледаш прекрасно,имаш чудесна кухня,в която очаквам да сътвориш още по-големи вкусотии и да продължа да се наслаждавам на всичко публикувано!
  Желая крепко здраве и успехи-на теб и семейството ти и много хубави празници!
  И понеже ти си моята главна учителка в кухнята,много ми се иска да ти покажа някои неща,които съм сътворила.Удобно ли е да ти изпратя нещо на имела ти?
  Хубав и усмихнат ден !

 7. Здравейте, отдавна следа блога ви и никога досега не съм писала коментари. Има страхотни рецепти и идеи, аз също съм виждала някой път че има по някоя грешка, но не мисля че това е от значение. И още повече не мисля че трябва да давате обяснения на някакви хорица, които си нямат друга работа освен да изливат злобата си. Аз съм сигурна че те не знаят как пишат децата им докато чатят в някоя от социалните мрежи. Както казвате като не им харесва да не четат блога ви. Не това е неговото предназначение, това не е изпит по български език. Съща така това може само да ви радва, че получавате толкова много внимание. Пожелавам ви да продължавате да творите, да споделяте и да обичате.

 8. Мила Мария, блогът ти е чудесен, рецептите страхотни и представени по много хубав начин. Никога няма да угодиш на всички. Следя всичките ти рецепти. Някои дори съм пробвала – страхотни са. Пожелавам ти успех и весели празници!

 9. Мила Мария, отдавна и с голям интерес следя блога ти. Прекрасен кулинар си.
  Рецептите ти са много хубави и представени интересно. Всичко което съм сготвила от тук се е получавало. Това дали си използвала пълен член или не, дали си написала някоя дума с „о“ или „у“ по никакъв начин не ми е попречило да сготвя нещо хубаво.
  Желая ти хубави празници!

 10. Верно ли получаваш такива забележки,Мария?!
  Божеее,защо си се натоварила така с хорската простотия,я не им обръщай внимание?!
  НЯМА (дебело подчертавам) друг такъв блог с толкова подробно сниман и описан процес на приготвяне,а това е ужасно много труд,който могат да асимилират само хора,които списват подобни местенца,и този труд заслужава само поклон,благодарност и адмирации!
  Дребни душици винаги ще има ,мила,бъди над тях!
  Прегръщам те и ти пожелавам хубаво настроение!

 11. Здравейте Мария,
  искам да Ви кажа, че блогът е страхотен. Рецептите, които публикувате винаги са придружени с прекрасни снимки и много точни и ясни обясненяи за изпълнение на рецептите. Мисля, че хората, които упрекват и оставят негативни коментари в блога просто имат прекалено много свободно време и таят много завист. Продължавайте да ни радвате с прекрасни рецепти и снимки, а на тези, които не харесват блога- просто да не го четат!!!!

 12. Здравей Мария!
  Аз често ползвам Вашите рецепти буквално или си ги запомням някъде да са ми под ръка за в бъдаще. Затова ме боли, когато знам, че имате неприятности. Ще Ви разкажа една случка от моя далеч по-скромен „принос за другите“: През 1992 г. пуснах първата кабелна телевизия в гр. Смолян. Помагахме си с Дойчинов-кабелния оператор на Чепеларе. Имам един съученик-християнин, който живее в един блок на бившето Пътно управление на Смолян. Повечето живущи в този блок работеха тогава в същото предприятие. Някои от тях вечер се събираха при него да гледат телевизия, особенно когато имаше мач между водещи европейски отбори. Гошо ми се обаждаше с молба да включа примерно RAI uno за да гледат мача.(Тогава излъчвах само 5 чужди канала+един по избор на някой клиент. Понякога Гошо искаше да включа турски канал, та пийналата му компания да гледа кючеци. Един анонимен женски глас започна да се обажда с въпроса:„Кой ми дава право да пускам турска телевизия?“ Отговорих, че е по желание на абонати и че и тя може да си пожелае нещо някоя вечер. Тя нито се представи нито миряса, изключи телефона. Но след време пак започна да досажда. След няколко обаждания ми писна и отговорих следното:„Госпожо, ако не ви се гледа този канал, сменето го с някой друг, ако и това не Ви допада, изключете кабелната телевизия, ако още сте гневна, отворете прозореца и си изхвърлете телевизора!“ Спря да ме безпокои. Опитвам се да Ви посъветвам да не обръщате внимание на завистниците. Вашият труд е само от полза за другите. Весесла Коледа и много здраве на Вас и на Вашите близки!

 13. Здравей Мария,
  Всеки ден отварям твоята страница за да проверя дали има нова и интересна рецепта. Толкова подробно и добре са описани, че дори не мога да си представя как може някой да прави подобни забележки.
  Искрено ти благодаря за всяка една рецепта, която си публикувала.
  Пожелавам ти весели презници.
  Весела

 14. Мила Мария не обръщай внимание на тези коментари,защото хората които ги пишат не са влезли в блога ти,за да се наслаждават на хубавите ти рецепти, а за да си изкарат комплексите на чужд гръб.Продължавай да готвиш и твориш със същия хъс и желание,казвам ти го като професионален готвач,който с удоволствие наднича в блога ти .Пожелавам ти Весели празници с твоето семейство 🙂

 15. Здравей, Мария 🙂 Искам да ти благодаря, че те има! Благодаря ти, че споделяш с нас рецептите и опита си. Бях прочела, че си създала сайта си, за да можеш да предадеш на децата си, това, което си научила с времето. Но всъщност правиш нещо повече – ти предаваш опита си и на моите деца, чрез мен, и на много други хора, харесващи рецептите ти. Много съм щастлива, че открих блога ти, рецептите ти са с чудесни описания и снимки, и изобщо няма значение дали има някоя правописна или граматическа грешка. Много по-важна е атмосферата, която откривам и настроението, което ми създаваш, когато чета тук! Подкрепям те, продължавай да ни радваш! Весели празници на теб и семейството ти и много, много усмивки :))))))))))))

 16. Първото нещо, което отварям сядайки пред компютъра е твоя блог.
  Благодаря ти за рецептите и за настроението, което ми носиш!
  Поздравявам те!

 17. Марийче,аз ти се възхищавам и ти свалям шапка!За този твой блог толкова труд хвърляш,че направо се чудя как намираш време и сили.Не вярвах ,че има такива хора,но явно злобата ги друса яко….Свиркай си и хич да не ти пука.
  Хубав ден и целувки от мен!

 18. Мария, блогът ти е страхотен, по отношение на правописа всички правят грешки, но не всички готвят като теб и имат твоите ръце. Бъди жива и здрава. Весели празници 🙂

 19. Здравейте Мария,
  Редовно чета, но никога не пиша. Чудесни снимки, подробни рецепти. Действително забелязвам правописните грешки, но блога е с друго предназначение, а е и видимо,че някои от грешките са от бързото писане. В много други блогове има правописни грешки, но никой от тях не си признава. Не обръщай внимание!!!Спокойни празници!Яна

 20. Maria, blogyt ti e 4udesen, receptite strahotni, a ti samata si prekrasna!
  Veseli praznici, zdrava i uspe6na Nova godina!

 21. Здравей Мария,

  Ти наистина ли си обърнала и най-малко внимание на подобни нападки? Много те моля! Предстоят прекрасни празници, зареди се с хубавата енергия на Святата нощ, обградена от любимите хора. Желая много здраве и успехи на цялата ти фамилия!
  С нетърпение очаквам да видя какви рецепти ще ни предложиш за Коледните празници. Бъди много щастлива!

 22. Здравейте, Мария!
  Посещаването на вашия блог е удоволствие за мен, защото оставам с усещането, че комуникирам с един много светъл човек. Това се чете от всеки ред, което е по-важно за мен от допуснатите грешки. Рецептите не са просто написани, а разказани, защото очевидно всичко е направено с много любов. Между редовете се чете повече, отколкото взирайки се в грешките. А на читателите бих препоръчала да не са толкова стриктни относно правописа, защото в чужбина придържането към граматичните и пунктуационни норми е различно.

 23. Привет, Мария,
  открих блога ти покрай една торта лебед, която беше сътворила, и от тогава често надничам тук.
  За едно хората са прави – да се пише правилно има значение, но аз самата знам колко често се получават елементарни печатни грешки и колко малко хора познават граматиката ни така добре, че да не допускат грешки. Не смятам, обаче, че подобни пропуски трябва да се навират в очите на хората. Не съм срещнала нито един блог, включително и моя, който да е съвършено граматически издържан 🙂
  Отпусни се и твори!
  Поздрави от сърце,
  Вики

 24. Здравейте,Мария! Натъжихте ме с този пост,защото съм Ви почитателка и най-хубавата погача която съм правила е от вашия блог.Да не говорим за кифличките,питките и…. още много други рецепти.Пожелавам Ви светли празници и много щастие на Вас и близките Ви!А дребните душици подминавайте с безразличие,всички сме обградени с такива.

 25. Мила Мария, завистници колкото искаш!!! Вдигам и двете си ръце в подкрепа на този страхотен, чудесен, прекрасен, изчерпателен и УНИКАЛЕН блог, който сте създала!!!!! До сега не съм намерила човек, който така да ме грабне с обяснения, снимки и въобще с рецепти! Нямате си на идея колко празници сме посрещнали удома с вашите рецепти. Толкова пъти са изгрявали усмивки върху лицата на семейството ми и то заради вкусните неща, чиито рецепти са ваши, оформление, идеи, всичко!!!! Критки може да има всеки, но не всеки може да прави, това което вие творите с двете си златни ръце!Не им обръщайте внимание и само НАПРЕД! :)))

 26. Мария, здравей!
  Присъединявам се към мнението на Еликсир. Ти си страхотна, нещата, които правиш също са чудесни, а толкова подробен блог (откъм снимков и текстови материал) на български, освен твоя няма. Изключително много ме забавляват дребнавите душици като тези, които са намерили за какво да се заядат. Аман от знаещи и разбиращи нАучни мижитурки!
  Продължавай да ни радваш с рецептите си, а пък заядливците и на тях ще се намери кой да им драсне по една дебела 2-ка в тетрадките 😉

 27. Аз също се дразня от граматични грешки. Но във вестниците, книгите, и най-вече- в учебниците. Твоето е блог- твоя лична страница и ще пишаш това, което мислиш и ще се изразяваш така- както искаш. Блогът не е официален уеб сайт, списание или учебник. Затова и аз приемам всички граматически грешки, допускани в блоговете, защото постовете там са мисли единствено и само на техните собственици ( а на всеки се случва да греши, когато пише в момента това, което мисли- все пак не е учебник:) В товоят блог ( а се смятам за редовен читател) до днес не ми е направило впечатление очевадни граматически или пунктуални греши, а все пак не живееш и в България. Така, че горе главата, Мария, блогът ти е страхотен!

 28. Мария, поздравявам те за ентусиазма, енергията и желанието, никак не е лесно да се поддържа блог, но това което ти правиш със заснемането на различните стъпки е просто подвиг. Виждала съм грешки, ама опазил ме Господ да съдя някого, че то ако не внимавам и бързам сигурно и букви ще изям, други ще объркам, ако видя нещо фрапантно, сигурно ще ти драсна на лични, но не съм била втрещена от нещо, та да пиша.
  Явно нещо доста те е вгорчило, но не се оставяй на тъгата и огорчението, бъди себе си, усмихвай се и не допускай тъга , идва Коледа и най-важното е да пръскаме обич около нея, а не тъга и обиди! Хубав уикенд!

 29. Привет и от мен, в края на деня!
  Скъпи приятели и читатели на блога ми, трябва да призная че броят на коментарите под днешният ми пост истински ме изненада!
  Благодаря ви за цялата тая положителна енергия, симпатия и благодарности бликащи от коментарите ви!
  🙂
  Не се чувствам обидена,наранена, или тъжна. Най-малко пък комплексирана! Напротив! Опазил ме Бог!
  Просто не тактичните коментари и мейли свързани с грамотността ми, не са спирали от времето, когато започнах да пиша в блога си, и исках да споделя виждането си по въпроса! Нищо повече!
  Нямам нищо против да бъда поправяна, когато и ако е необходимо. Но рецензиите на писмените ми работи, лекциите по граматика или ядни забележки определено са ми досадни… Да не се повтарям! 🙂

  Не знам до колко ще успея да задоволя очакванията ви свързани с празнични рецепти, защото компютъра ми пак е на ремонт – все по това време на година си „взема отпуска“! Рецептите, които публикувам тук и са свързани с празници като Коледа, Нова година или Великден, обикновено са такива приготвени от предния сезон и са предварително планирани. Т.е. публикуват се автоматично и са предварително заложени, понеже около самите празници, не ми остава време за оформянето на постове и публикуването им в адекватното време.

  Винаги се радвам, когато споделяте радостта си от сполучливо приготвена рецепта. Доста хора ми пращат снимки на ястия и десерти приготвени по рецепти от блога ми. Всеки който желае може да го прави на стената във Фейсбук (личния или страницата на блога ми) или на мейла ми. Чувствайте се свободни да го правите, когато желаете!

  Слънчеви поздрави от мен и прекрасен Кипър!

 30. Здравей Мария,
  Отдавна те следя и имам много рецепти от теб.Наистина полагаш много труд и правиш невероятни произведения, умееш всичко, с една дума, от супата, до хляба,основното ястие и десерта. Аз също съм забелязала някои твои грешки, които смятам, че можеш да преодолееш, защото са елементарни! Не казвай, че не ти пука, защото това е уважение към читателите, а те искат да те четат и да черпят идеи от теб!
  Първото, което можеш веднага да поправиш е това: употребата на предлозите с-със и в-във!
  Предлогът В, пред думи с начална буква В и Ф, става ВЪВ.
  А също така – и предлогът С, пред думи с начална буква С и З, става СЪС.
  Аз също не съм безгрешна, но преди да публикувам, чета поне по 2 пъти, за да изчистя машинално допуснатите грешки.
  Приеми последните изречения като приятелски и в никакъв случай не се обиждай, когато човек приятелски ти протяга ръка и иска да ти помогне, защото човек се учи цял живот. Няма хора, които да могат всичко!
  Желая ти успех и чакам с нетърпение предложенията ти за Коледа!

  1. Привет, Таня!
   Засякохме се на линия! 🙂
   Нямам причина да ти се сърдя! Не се сърдя на никого просто защото всеки има право на мнение!
   Благодаря за препоръките! 🙂
   Вярно е, че човек се учи цял живот, но за всеки индивид приоритетите и важността на нещата са подредени различно!
   Аз също чета поста си преди да го публикувам, е не по 2 пъти, някой път даже по половин :), но за мен е важно да проверя дали не съм пропуснала някоя съставка и дали съм обяснила ясно, това което съм представила.
   Не смятам, че въпроса опира до „пука ми“ или „не ми пука“. Читателите ми, са гости тук и като такива, на мен ми е странно, някой да настоява за по-добра грамотност или въобще да изискват каквото и да е било. А, ако е така, действително не ме интересува! Не пиша тук със стремеж да се харесам на когото и да е било!
   Когато ходенето на гости у някого не е приятно изживяване, е най-лесно, посещенията да бъдат прекратени! Не може да ходиш в дома на другия и да имаш изисквания как да те посрещне или как да си подрежда мебелите!!! Винаги може да дадеш съвет и ако е добре приет – чудесно! Но не можеш да изискваш – странно е!
   Така разсъждавам аз – правилно или грешно!
   Поздрави!

 31. Здравей Мария,
  Страхотен блог, оригинални и вкусни рецепти, и всичко представено подредено. А за другото: винаги ще се намират хора без работа и собствени хобита, които да търсят грешките на другите, а не своите! Въобще не им обръщай внимание и продължавай все така!
  Успехи и през Новата Година!

 32. Мария, богът ти е невероятен! Рецептите също! Може да прозвучи странно, но дори не съм и забелязала грешки. Може би, защото не просто чета статиите, но ги „слушам“. Не те познавам лично, но всяка статия е изпълнена с толкова живот и положителни емоции и… все едно си пред мен и ми обясняваш дадената рецепта. Пренасям се на съвсем друго място. А и когато човек „говори“ има право да се изрази както иска!
  Весели празници!
  В очакване сме за следващата вкусотийка …..мммм….

 33. Здравей, Мария! Харесвам много блога ти! Честно казано изненадах се от писмата, които получаваш, защото този блог е много красив и пълен с вкусни рецепти и полезни съвети. Никога не съм гледала за грешки в текста на рецептата не само тук, а и навсякъде. Това не е правописен речник, а блог за рецепти, при това личен. Странна работа. Следя и други блогове, които се водят от българи, живеещи в чужбина и те също сами си споделят, че допускат грешки и това е нормално. И български блогове има и в новините допускат грешки, възможно е, толкова текст да напишеш… а и във всеки район на България се говори по различен начин. Не разбирам хората, които се ровят в блоговете, за да търсят за какво да се заяждат. Продължавай да твориш, възхищавам ти се! Благодаря ти, че водиш блога си на български език!

 34. Здравейте, Мария!
  Благодаря Ви за труда, времето и търпението да списвате този блог за нас, невежите в кулинарията! Аз чета с интерес на само рецептите Ви, а всичко, защото пишете много увлекателно. А от стила Ви на писане и споделените мисли оставам с впечатление, че сте интелигентен, умен, мъдър и сърцат човек. И мисля, че имате талант за писане, така, че не се заричайте :). За мен,когато чета кулинарен блог е важно рецептите да са описани точно и изчерпателно ( напр. :1 пакетче масло – добре, ама колко грама или мл. е това пакетче? Още повече, че сме се пръснали по света и стандартите са различни.), а граматическите неточности мога да ги преживея без проблем (ако ги забележа 🙂 ). Напоследък и на мен ми се случва когато пиша да се замисля над правописа на някоя дума, но тъй като времето все не ми достига си я оставям така както реша (без проверка).Мисля, че това са нормални неща – завършили сме преди …време, много често живеем извън България и ползваме ежедневно други езици.
  Към филолозите, четящи този блог – моля, да ме извините за правописните, пунктуационните и стилистичните грешки! И много, ама много ви моля, да насочите знанията и енергията си в посока на така наречените журналисти, за които писането е професия! Отворете страницата „новини“, кой да е вестник или списание и ще разберете за какво говоря. Там правописните грешки, незнанието, липсата на интелект и стил според мен са недопустими. Нали знаете, че правопис се учи от правилата и се затвърждава в четенето. Така,че помогнете ни, моля!
  Желая на всички здраве, мир и любов! Весели коледни и новогодишни празници! И до нови срещи през 2013, макар, че се опитвам да стана суровоядка 😉 надявам се да намирам тук и нещо за ума и душата.

 35. Здравейте Мария!
  Аз нямам соствен блог, но обичам да се занимавам с кулинарияи да радвам моето семейство!
  Блогът Ви е чудесен, не, дори и това определение не е подходящо-превъзходен, с хубави рецепти,осъществими, достъпни продукти,подробно описание, а снимките са толкова красиви1 и много помагат и ориентират! Много место отварям този блог и съм направила доста ястия и сладкиши по Вашите рецепти,за което съм много благодарна! На който не му харесва, да не чете! Вие сте една прекрасна майка и съпруга, която намира време за всичко! Весела Коледа и щастлива Нова година! Здраве, късмет и любов на цялото семейство! Ще чакам отново новите рецепти!

 36. И аз в бързината съм допуснала няколко грешки, за което моля да бъда извинена!

 37. Здравей ! Блогът ти е на лентата ми с отметки и когато седна пред компютъра,едно от първите неща,които отварям,е твоето кътче !Топлота,любов и настроение-това виждам и усещам аз при теб 🙂 Благодаря ти много,много,много-че те има и че твориш и споделяш с всички ни ! Весели празници и прегръдки!

 38. Здравей, Мария!

  Много ми харесва блогът ти, той е настолната ми готварска книга и винаги, когато искам да направя нещо ново, първо се консултирам с него. Харесва ми начина, по който пишеш, как презентираш, и рецептите! Само мога да кажа – Браво! Желая ти прекрасни празнични дни и много нови интересни идеи! Сърдечни поздрави!

 39. Здравей,Мария! Търсих рецепта за меломакарона и попаднах на твоя рецепта.Четейки рецептата,усетих вкуса на меломакарона,които приготвяха в Кипър.И така разбрах,че живееш в Кипър.Имам хубави спомени от там,особено от Пафос,където работих 8 години.Липсват ми някои неща от кипърската кухня.Ще направя тези меломакарона и се надявам да успея.Имате от днес още една вярна читателка.Харесва ми блога и начина по който представяш рецептите.Поздрави на теб и семейството ти.Filakia!

  1. Привет, Яна и добре дошла!
   Ще се радвам да опиташ някоя от рецептите в него, да сполучиш при приготвянето и да ви се услади при хапването!
   Не случайно казват, че „Никой не идва в Кипър само веднъж!“!
   Острова носи някаква магия, на която е трудно да се устои – поне за мен е така!
   Поздрави и до скоро!

 40. Привет, Мария! Ти знаеш колко харесвам блога ти и теб самата!
  Напълно съм съгласна с всичко, което си написала.
  Смятам, че всеки трябва да знаее и владее езика си и съм за грамотността, но дребнавост е според мен до такава степен да се вторачваш в написаното от другите и да търсиш грешки, все едно си проверяващ на изпит. Влудява ме педантизма. Все пак в ежедневието си всички пишем и говорим по един по свободен начин, когато имаме гости не си говорим на правилен литературен език, с пълен и непълен член. На мен тук ми е уютно, безкрайно приятно и интересно и смятам, че дори блога ти е направен достатъчно грамотно, откъдето и да го погледнеш. Който не иска – да не чете или да си поправя рецептите.

 41. Здравей, Мария!

  Знаеш ли какво казваше прабаба ми в такива случаи: „Свят голям, диванета много!“ Има хора, които само търсят за какво да се заядат. Твоят блог е прекрасен – подробни обяснения, снимки, разяснения… Винаги отговаряш на въпросите ни, винаги с усмивка, винаги е толкова слънчево при теб:) Когато те чета, имам чувството, че съм ти на гости, в твоята кухня и ти ми обясняваш как да приготвя това или онова – търпеливо и с добро чувство. Между рдугото, имам филологическо образование:) И знеш ли – изобщо не ми пука дали от време на време някой член или предлог не си е на мястото, просто няма значение за мен, защото тук е толкова уютно! Пък и ти не ми се караш, когато загоря някоя тенджера, нали така?:) Не се връзвай на комплексарски приказки, отминавай ги:) Има толкова много хора, за които посещението в твоята виртуална кухня е удоволствие и ние всички ти благодарим, че правиш това за нас напълно безвъзмездно и с цената на много труд, а и известна сума пари. Продължавай, супер си!

 42. Забравих да те попитам: тортата на снимката онова чудо от блога на Иринка ли е, или само украсата е подобна?:) Поздрави!

  1. Привет, Александра!
   Това за диванетата много ми хареса! 🙂

   Тортата е „Шоколадово – портокаловата торта“, която Ирина бе сътворила вдъхновена от една снимка видяна в друг блог. Браво на нея! Страхотна комбинация е направила и тортата е невероятно вкусна и страшно ефектна като визия (разрез).
   Правих я в началото на този Ноември за рожденият си ден! Много ми хареса! Със сигурност ще я правя и в бъдеще! Имах желание да я покажа за Нова година, но снимките и са в компа, дето е на ремонт, така че ще отложа, но всеки би могъл да намери рецептата при Ирина и да я опита. Аз я сглобих в тортен ринг и изобщо не чаках кремовете да стягат, което съкрати доста от времето за приготвянето и.
   Поздрави!

   1. Знам я аз тази торта:) От миналата година въздишам по нея! Затова не се стърпях и попитах:) Още миналата година исках да я правя за рождения ден на мъжа ми, но така се случи, че поради липса на време не можах, затова направих доста опростена шоколадова торта с пълнеж от заквасена сметана. Само от украсата заимствах портокалите – сложих ги като нея. Чипса го пропуснах. Тази година друга муха ми влезе в главата – една фантастична торта с кестени от блога на Йоана. Догодина, може пък да ѝ дойде ред и на тази – в твоя вариант, че е по-бързо:) На мен и украсата ти повече ми харесва от на Иринка (не че нейната не е хубава, пази Боже!) Просто твоята по-фина ми стои с тези три резенчета на ветрилце! Да ти оздравява компа бързо и да видим каква ще е тази година Василопитата:) Ако правиш, де:) Поздрави!

    1. Непременно да я опиташ – заслужава си!
     Видях я тортата с кестени – страхотно изглеждаше! Ние също обичаме кестенови работи и по това време на годината, все нещичко правя с кестени, но не винаги снимам! На мен все ми се ще да направя повече, от колкото успявам! 🙂
     Василобита винаги правя. Тази година съм планувала да е шоколадова. Заради теб ще пробвам да я пусна навреме – дано успея!
     До скоро!

     1. Благодаря:) Ако не успееш, ще направя онази с дюлите и пак няма да съм на загуба, ама никак! Усмихнат ден:)

     2. О, тази с дюлите е разкошна!
      Хайде да видим какво ще направя, че ползвам компа на майка ми, а тя малко се цупи, като и го вземам 🙂
      Надявам се да си върна по-скоро моя! 🙂

 43. Привет, Мария! От доста време не съм правила коментари, но статията ти страшно ме провокира, а един от „поучителните“ коментари по-горе, който съвсем случайно скролнах, направо ме втрещи. Мария, твоят блог е страхотен и го казвам с цялото си сърце – не само мойто, но и на цялото ми семейство. Запази автентичността си, това е твоето лично пространство споделено с тези, които му се наслаждават.Продължавай в същия дух – а тези злобни коментари и „приятелски“ насоки – хайде няма нужда. И стига с този излишен перфекционизъм, бе хора, Мария, това е твоята виртуална кухня, и като една от най-добрите виртуални домакини си се чувствай в свои води – така както ти го разбираш, чувстваш и изказваш. Много прегръдки, Таня

 44. Когато за първи път четох сайта ти и аз забелязах разни грешки. А Аз хич не обичам грешки в българския език. Но, увлечена от красивите ти неща и добронамерените обяснения, коментари и страхотната помощ, която оказваш, дори не изпитах яд:) После ми стана интересно коя си и прочетох, че живееш в Кипър от доста време. Та чест ти прави, че изобщо използваш кирилица. Много хора, които живеят в България не я използват, а ти се стараеш! Чест ти прави, че споделяш опита си и вдъхваш кураж! Аз много често си зяпам из блога ти, май е почти единственият готварски, който посещавам. Много го обичам и усещам и лично отношение. Сякаш те познавам:) Човек, който прави такива страхотни работи и ги споделя с другите… Ти си ужасно невероятна! Пожелавам ти, на теб, на красивите ти дъщери и на семейството ти, много сладки и вкусни празници! Да ти е много топла, красива и успешна годината! Да ти е усмихната и щастлива! Много е хубаво, че те има! Повтарям се, знам:)

 45. И аз се чудя на e-mail-а за какво си невежа:) Ужас…. Как може да са такива хората:) Всичко много хубаво, красиво и вкусно да ти се случва тази година! Здраве, пълен ресторант, вкусни ястия и доволни клиенти! И маля те, продължавай с блога!

  1. Благодаря, ти Рени, за хубавите пожелания и милото отношение!
   Поздрав най-сърдечен и от мен и всичко най-добро и за теб и любимите ти хора!
   Весело посрещане на празниците!

 46. Здрасти Мария,
  аз те чета от много отдавна през RSS.
  Следя повечето готварски блогове, но най-често правя твоите рецепти.

  Дерзай и не се отчайвай, винаги ще има хора, които не знаят как да направят забележка :).

  Поздрави от Делхи,
  Еми

 47. Извинявам се, обърках се, с 2те дъщери. Вярно, че имаш Рания с торта тюркоазен сандал и син, който искаше торта трактор за баща си. Извинявай:) Много хубави, светли и уютни празници!

  1. Не се притеснявай, Рени!
   Не е нужно да се извиняваш!
   Поздрав най-сърдечен!
   Светли да са празниците и за теб и семейството ти!

 48. Аз съм от новите ти почитатели!

  Много ми хареса обяснението ти – дерзай все така!
  С огромно удоволствие последните няколко дни се запознавам с блога ти и ТЕ ПОЗДРАВЯВАМ за желанието ти да споделяш знанието си.
  Аз готвя само любителски, за семейството, а десертите са предизвикателство, с което ми е трудно да се справя. Но трябва – имам две момичета, които много обичат да готвят.
  С прекрасните ти обяснения, точни мерки и красиво оформени блюда ще ни е много по-лесно да се опитаме да направим някой сладкиш.
  Много, много благодаря, весели и благословени празници, любов и здраве на цялото ти семейство!

 49. Здарвейте, Мария !
  Много, много ми харесва Вашия блог. Аз го открих преди нияколко седмици и съм възхитена.
  Никакви правописни грешки не виждам а само хубави рецепти !!!

  Моля продължавайте все така.

  Поздрави от Агия Напа
  Кипър

 50. Рецептите ти са страхотни! Тази година ще направя баклавата си за Нова Година по твоя рецепта. Харесвам начина на представянето им, с пълната им технология. За новата 2013 г. Ви желая много здраве и късмет! Очаквам нови рецепти.
  Весели празници!

 51. Скъпа Мария,

  За първи път попадам на твоя блог. Възхитена съм от стила ти и грамотното писане!
  На фона на ежедневните журналистически „списвания“твоят език блести с интелект и яснота.
  Весели празници!
  Rossi

  1. Благодаря ти, Роси!
   Надявам се да успея да те изкуша с някоя от рецептите тук и да се отбиваш и за напред!
   🙂
   Прекрасна да е Новата 2013 за теб и обичаните от теб хора!
   Поздрави!

 52. Скъпа Мария
  Дано не ти прозвучи фамилярно това обръщение,но те чувствам близка защото повече от година следя блога ти,опитала съм не една и две от рецептите ти – всички са много вкусни. Разбира се,че понякога съм намирала правописни грешки , но ти живееш извън България вече от доста време.А на тези,които не добронамерено ти правят злобни забележки ще кажа,че преди известно време
  министъра на културата написа в една книга за съболезнования ,,Збогом,Мария“.Къде бяха тогава тези пазители на българския език?
  Но,стига! Много внимание им обърнахме!
  Пожелавам ти от всичко хубаво по много през тази година! На теб и прекрасното ти семейство! На лошото това му е хубавото, че все някога ще свърши! Бог да ви помага!

 53. Продължавай да пишеш харесвами обтъщението ти към тези който имат забележки към теб а блога ще го разлеждам от сега и за напред .Бъди здрава

 54. Хич да не ти пука мила, много те харесваме, това да не е учебник по граматика!

 55. Харесваш ми 🙂
  И рецептите ти харесвам 🙂

  Да си жива и здрава, да имаш желание да твориш и да го споделяш ..

 56. Хайде ,хайде грешки в бързината правим всички ,а и не всички сме литератори така ,че без да ти дреме,на мен не ми пречи и си те чета с удоволствие,(докато ти пиша изпрасках поне 10 ГРЕШКИ,ха ха ха… без извинения,просто пиша импулсивно и няма да се редактирам ,за кеф на хейтърите.)“Изказът ти е много добър ,мисълта ти тече гладко и ясно ,който не му е ясно да пита …,аман от перфекционисти да си правят забележки в своите Блогове. Благодаря за подробното описание на всичко ,на мен лично ми харесва ,най -много от всичко ,до което съм се „докосвала“в интернет пространството. Браво ,здраве и късмет за теб и семейството ти!!!

 57. Здравей, Мария

  Всички сме хора и всички грешиме. И аз от време на време се чудя къде какво да сложа и докато се чудя, хоп съм го наместила както ми дойде 😉
  От скоро съм увлечена по кулинарията и така попаднах на блога ти и мога да кажа, че ти правиш наистина вълшебни неща тук. Всичко е лесно, забавно и истинско. Продължавай в същия дух. Щом има хора, които четат значи всичко е наред.
  По принцип не съм от хората, които коментират често, но… Днес търсех рецепта за торта и така скок-подскок от рецепта на рецепта осъзнах, че много те харесвам, но знам много за теб, затова реших да прочета „За теб“. Четейки влиза мъжа ми и започвам да му обяснявам въодушевено за теб, а той поглежда твоята снимка и казва: „А, аз тази жена съм я виждал, пътували сме заедно,… в автобуса от Турция за България…“ И ми каза, че имате ресторант преди аз да успея да му доразкажа. Е, сега ми кажи не е ли малък света. 🙂
  Мария, бъди здрава ти и семейството ти и продължавай да ни радваш – тези, които те харесваме.
  Поздрави 🙂

  1. Благодаря за коментара, Надя!
   Благодаря за споделеното, пожеланията и симпатията!
   Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

 58. Здравей Мария аз те открих днес прекарах няколко часа с твоите творения харесвам всичко ,което правиш благодаря,че го споделяш с нас 🙂

 59. Здравей, Мария много ми харесват всички твои рецепти и начина, по който пишеш и се изразяваш.Страхотна си! Продължавай напред, имаш много дарби.Използвай ги, защото те са ти дар от Бога. Бог да те благослови и семейството ти също!

 60. Ми честно казано, аз щях да съм еуфорчно щастлива, ако днешните млади в БГ бяха и на една десета грамотни колкото Вас, Мария! Вие сте грамотна! И не само това, но знаете и как да се изразявате и да пишете! Тези неща вече са на изчезване в днешно време, а част от причините е и токът и неговите производни (смартфони, таблети, компютри…). Хартиените писма! Но Вие знаете – първа сте го написали тук 🙂

 61. Привет!
  Много се радвам, че „открих“ блога Ви! Търсех някаква интересна рецепта с кокос и ….за рождения си ден(съвсем в началото на годината)комбинирах торта „Рафаело“ с тортата с кокос и мус от манго:)Плюс още малко вариации и сега….пак правя тази торта….За приятелите в България, които не успяха да я опитат.
  Пожелавам ВИ успех с начинанията и много вдъхновение!
  Станислава

 62. Здравей! В момента правя една от твоите рецепти по случай моя любим празник 8-ми март!В кухнята ми е пълна кочина,но ухае на кокос и бял шоколад 🙂 Харесва ми,че има много жени, като теб и аз мога да си открадна толкова красиви неща от вас или просто фа позяпам :)..Благодаря чрез теб на всички страхотни момичета! Едва ли ще се хвана да публикувам рецепта или снимка…не съм такъв тип…няма и да пиша повече на такива места и за това казвам на всички ви: Благодаря, страхотни съе момичета!

 63. Здравейте, Мария.

  Влизала съм няколко пъти във Вашия сайт, макар и случайно да съм попадала в него. Интересни рецепти предлагате, макар че досега не съм Ви писала никъде нито веднъж за това.

  На тази публикация обаче попаднах абсолютно случайно. Прочетох внимателно как страстно браните правото си да си останете на това си езиково ниво, на което сте.

  На Вашата достойна за уважение откровеност ще отговоря с откровеност и ще си позволя да изразя абсолютното си НЕсъгласие с Вашето лично становище относно нивото на човешката грамотност по роден език.

  Направило ми е впечатление, че всички българи (и българки) със слаба езикова грамотност изразяват по един и същи шумен начин възмущението си, когато някой си позволи да поправи езиковите им – стилистични, синтактични, правописни и други грешки.

  Неграмотните (или слабограмотни) българи и българки по един и същи начин със зъби и нокти бранят своето „свещено“ право да си останат неграмотни (слабограмотни), вместо да се стремят да подобрят езика си.

  Ще си позволя да забележа, че това е синдром на слабограмотните хора, поне у нас.

  Синдром, с който съм се сблъсквала многократно, за жалост. Но освен синдром, за мен поне това е и кощунство, особено когато става реч не за чужд език, който си изучавал в чужда езикова среда, а за родния, за майчиния език, с който си закърмен!

  Не е престъпление да сгрешиш. Но е престъпление да НЕ СЕ СТРЕМИШ да се поправиш, да се постараеш да избягваш грешките си в бъдеще, да не се опиташ да подобриш нивото на езика си, особено на родния си език!

  Лично Вас мога да Ви разбера – Вие живеете в .чужда страна, в ежедневието си говорите на чужд език. И все пак… интернет прави МАЙЧИНИЯ Ви език достатъчно достъпен.

  Така че ако човек има поне мъничко желание и стремеж за самоусъвършенстване, вместо да ни обяснява, че ако някому не се харесва как пише, може и да не посещава сайта му.

  Простете… но подобни думи не подхождат на умните очи, които ни гледат от снимката…!

  Защото когато човек иска да се представя публично във виртуалната среда, той волю или неволю прави това писмено. А как можеш да имаш уважение и доверие на написаното от някой, ако този някой не е способен грамотно да изрази мислите си?! Аз поне не мога, не си го представям.

  Да владееш прилично родния си език е като да си облечен в прилични дрехи, когато се появяваш на публично място. Знаете българската поговорка: „…По дрехите посрещат …“

  Аз бих си позволила да я перифразирам и да кажа следното: „По езика Ви посрещат… !“ Езикът е визитната картичка, с която човек представя на непознатите във виртуалното пространство! .

  Наясно съм, че на прима виста Вие може и да не се съгласите с моите принципни разсъждения, защото няма искате да отстъпите от „свещеното си право“ да си останете на това езиково ниво на което сте.

  И тук със задоволство ще забележа, че нивото Ви далеч не е толкова ниско, че да заслужава груби, обидни коментари и критики. И аз съм убедена, че е само въпрос на малко желание и стремеж от Ваша страна, за да стане безупречно.

  Понеже виждам на снимката едно лице на умна, мислеща, интелигентна млада жена, искрено се надявам, че ще съм успяла да посея в душата Ви семенце, което да покълне и да Ви накара да размислите върху думите ми… и да се стремите към самоусъвършенстване – не само като симпатична млада жена, като домакиня, която се старае да ни поднесе естетични вкусни ястия, но и като способност, така, както са естетични блюдата Ви, така да е безупречен и езикът Ви, докато ни ги обяснявате.

  Поздрави!

  Валентина Георгиева

  1. Здравейте Валентина!
   Доста „криво“ сте разбрали написаното от мен в тази публикация!!!
   Чудя се дали няма да се окаже излишно, това да отговоря на коментара Ви?!?

   Смятам, че сте твърде далеч от истината ако прочитайки публикацията по-горе сте си направили извода, че „страстно браните правото си да си останете на това си езиково ниво, на което сте“…
   Изобщо никъде не става въпрос за това какви са стремежите ми по отношение на усъвършенстване на езиковата ми култура или в друга област (не, че Ви влиза в работата), та в този смисъл коментара Ви е леко… Както и да е!
   Усъвършенстването е нещо, което те сполита повече или по-малко дори когато не го търсиш целенасочено, просто защото се учим по малко всеки ден – цял живот!
   Едно обаче сте разбрала правилно – на който не му харесва – „Прав му път крива му пътека!!!
   „На харизан кон зъбите не се гледат!“
   Или казано по-просто, когато някой ти предоставя безплатно такава подробна и точна информация (в случая рецепти) може да се възползваш от нея ако я намираш за интересна или да подминеш ако нещо не е на твоето ниво или не ти харесва. В никакъв случай не можеш да изискваш от другия каквото и да е!!!

   🙂

   1. Да си призная, не очаквах толкова яден и злобничък коментар, и толкова груб, апропо, в отговор на достатъчно любезните ми думи, Мария.

    Мисля, че и Вие нищо не сте разбрали от това, което съм Ви писала, още повече, че аз не съм Ви обидила по никакъв начин. Писах Ви достатъчно мило и любезно.

    И не си въобразявайте, че вашата „ценна и безплатна “ информация ми е жизнено и насъщно необходима, както и комуто и да било другиму.

    Нали сте наясно, че интернет е неизчерпаем източник на всякаква информация и поне 95% от нея е безплатна. Аз със сигурност не съм опряла точно до Вашите „безценни“ рецепти.

    Аз си имам достатъчно много мои и постоянно публикувам нови, но никога не съм си позволила да пиша на моите посетители, че им правя голямо благодеяние, като им „позволявам“ да се ползват „безплатно“ от тях.

    Само по себе си подобно твърдение е … простотия, откъдето и да идва тя.

    Писането в публично достъпен блог е доброволен акт и правейки го, всеки би трябвало да е наясно, че веднъж разрешил писанията му да бъдат публично достъпни, не може да натяква на хората, които четат, че им прави безплатни подаръци.

    Защото всеки, който прочете за предявяването на подобни високомерни претенции, заявени публично, така и така ще бяга след това като дявол от тамян от това „уютно“ за посетителите местенце.

    Както и аз със сигурност няма да Ви посетя повече.

    Писах Ви с илюзията, че пиша на интелигентен и умен човек… но сега виждам, че съм се излъгала. Вие сте просто самовлюбена, самодоволна и сте си очевидно самодостатъчна и… наистина е било глупост да Ви пиша, пък макар и добронамерено.

    Ами… няма да Ви кажа на глас: „Прав Ви път и крива Ви пътека…“ – достатъчно ми е да си го помисля.

    1. Точно така!!!
     Всеки може да чете където му е приятно!!!
     Обикновено хората „реагират остро“, когато някой се опитва да им „дава акъл“, без да е бил помолен за това.
     Далеч съм от мисълта, че блога ми е жизнено необходим, за който и да е било!
     Блогове под път и над път….
     В моята си къща (моят блог) мога да правя каквото и както си искам!!!
     Между другото, сетих се, че сте прословутата, заядлива Валентина Георгиева (добре позната на повечето Бг кулинарни блогъри), затова „разговора“ ни приключва тук.

 64. Здравейте,прекрасна Мария!
  Благодаря Ви за изумителните рецепти и труда да ги направите достъпни за всеки желаещ!Желая Ви неповторима и слънчева година! С поздрави от Пловдив

 65. Здравейте Мария, първата ми рецепта от вашия блог бе за сладкия салам т.нар Дукиса. Трябва да ви кажа, че бе невероятно вкусен, с него почерпих колегите за рожденния ми ден. Още се говори за тази Дукиса. Сега прочетох и за коментарите на някои относно писането на ваши рецепти и др. текстове, е това което ги дразни. Това което мога да кажа е, че аз също съм правила подобни коментари за граматика на близки мои хора, а не съм виждала същността, основното което те са правили. Сега съжалявам за тесногръдието ми, за слепотата ми. За това, не им се сърдете. Ако знаят какво правят тези хора наистина, те просто няма да го правят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: