За буквите с любов и торта буква Х

За буквите с любов и торта буква Х

Идеята за новата ми рубрика „Кулинарни букви“ се роди минала есен (2013 г.) малко преди настъпването на Хелоуин. Във Фейсбук се получи дискусия относно въпросният празник и това, че в България се празнува масово, организирано и с участието на  институции като детски градини  и училища. За съжаление към момента връзката към тази дискусия не се отваря, но тя стана покрай изразеното от Красимира Атанасова мнение, „че и ние си имаме празници свързани с маскирането и с правенето на тиквени фенери, но сме ги позабравили. За сметка на това усилено се увличаме от чуждите празници като Хелоуин“.
За буквите с любов и торта Х

Тогава реших, че всяка година за 24-ти Май (ден на славянската писменост и култура) ще приготвям и споделям в блога нещо специално приготвено за празника. Може да е „зрънце в купата със сено”, но знам че „капка по-капка става язовир”! Не бих искала да обявявам „блогерско предизвикателство”, някаква игра от тези, които се разиграват между блоговете, просто защото имам странно усещане относно подобни начинания… Ще се радвам обаче, ако идеята допадне не само на други блогъри и майки. Нека всеки, който желае да се включи! Ще се радвам дори ако само още един човек в България или извън пределите ú, приготви нещо специално за този празник! Няма значение дали ще е нещо за хапване или украса! Приятно ми беше да разбера, че някои от хората, които миналата година взеха участие във въпросната дискусия за Хелоуин, не са забравили подхвърлената от мен идея. Камелия Георгиева даже вече е направила нещо по въпроса.

За буквите с любов и торта ХНай-лесно е да се направят курабии – ползвайте любимата си рецепта. Според тестото, което ще бъде ползвано, може да се оформят от шнурчета или да се изрязват със формички (ако имате такива). Може също да направите торта (ние в нас само си търсим поводи за торта), руло, кексчета, крем, питка и каквото друго се сетите и да ги декорирате за празника. 

За буквите с любов и торта буква Х

За буквите с любов и торта Х

 • Тази торта е правена през 2012 г. за рождения ден на един Христо, но е напълно подходяща за откриване на новата ми рубрика „Кулинарни букви“. Беше голяма торта за голямо парти!!! Детето искаше тортата да е във формата на буквата „Х“ (първата буква от името му.) Освен това искаше да е на квадрати в зелено и червено. Честно да ви кажа не бях никак ентусиазирана що се отнася до цветовете и квадратите, но когато разбрах, че вече втора година си мечтаел за такава торта, реших че трябва да осъществя мечта му! Квадратите в последствие реших да разположа ромбовидно и като цяло крайният резултат надмина очакванията ми. Всички деца бяха особено очаровани! Моят син, заяви че и той искал торта с неговата буква за рожденият му ден. Няма да ви казвам колко беше доволен и от това да обере шоколада от огромната купата, където забърках сместа за направата на тортата – това се вижда ясно на следващата снимка! 🙂

За буквите с любов и торта Х

 • Като вкус торта е шоколадово-бисквитена (Дукиса), която е лесна и бърза за приготвяне, много вкусна и масово харесвана. Може обаче (по подобен начин) да оформите торта буква, ползвайки любимата си рецепта за торта. 
 • Тавата, която съм ползвала за направа на тортата е продълговата, с размери 30 х 41 см. и височина на стените 5 см.

За буквите с любов и торта Х

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:  

В зависимост от това каква буква искате да направите трябва да подберете подходящи по форма и размер форми. Примерно за букви със заоблени части като „Р“ „Ф“, „В“ „Я“ и др.  е най-удобно да се ползва продълговата кексова форма и кръгла форма с дупка в средата или съвсем обикновена кръгла тава в чийто център да поставите чаша или купа, за да се получи отвор и да стане буквата „О“ или заоблената част (заоблените части) на някоя друга буква. За букви като „Х“, „А“, „Ш“, „Г“ „Е“ и др., които нямат извивки е най-практично да се ползва продълговата тава за калъп. В днешната ми публикация показвам оформянето на буквата „Х“ за Христо. Продълговатата тави, която имах и смятах да ползвам за калъп не беше с високи стени (само 5 см.), а тортата трябваше да е по-голяма и затова ми се наложи да я запълня на два пъти с по две дози Дукиса.  
За буквите с любов и торта Х

Затова се получиха две платки, които могат да бъдат съединени по няколко начина:

 1. Когато първият пласт стегне и се извади от тавата, се приготвят другите две дози Дукиса. След като се насипят в тавата върху тях се поставя вече стегналият слой торта, които се притиска леко, така че да залепне към прясно приготвената смес.
 2. Едната платка се намазва с малко прясно мляко, покрива се с втората и се слепват с притискане една към друга.
 3. Двете платки се „слепят“ с маслен крем.

За да оформя буквата „Х“ съм разрязала тортата на 4 еднакви продълговати парчета. За целта може да ползвате метър (линия) или предварително направен от хартия шаблон – както ви е по-лесно.

За буквите с любов и торта Х

Две от парчетата се „слепват“ по дължина, така че да се получи едната половина на буквата. Поставя се под наклон. С останалите две парчета се оформя противоположната страна на буквата. За да се свържат плавно към вече оформената страна на буквата останалите две парчета трябва да се подрежат леко в единият им край. За парчето от долу се прави разрез, който започва от горният ляв ъгъл и слиза приблизително на 3-4 см. по дясната страна на парчето (изрезката е с форма на триъгълник). За парчето отгоре се прави разрез, който започва от долният десен ъгъл и се качва приблизително на 3-4 см. по лявата страна (изрезката е с форма на триъгълник).

За буквите с любов и торта Х

Чрез налагане на двете парчета ще прецените дали буквата ви харесва как изглежда и  дали има нужда от допълнително подрязване, за да стои по-добре.

За буквите с любов и торта Х

Следва декорирането, което при мен в случая е с този маслен крем и е основно в два цвята – червен и зелен. Част от крема (по малко от 1/3) съм оставила бял, останалият съм оцветила със червена и зелена сладкарска боя. 

За буквите с любов и торта Х

За оформянето на шарката върху тортата съм ползвала: четириъгълна формичка за рязане на тесто, малък кръгъл накрайник за разчертаване на ромбовете и звездовиден за запълването им.

За буквите с любов и торта Х

Всички парчета за буквата се замазват с част от белият маслен крем, каквото остане се насипва в пош с малък кръгъл накрайник. Оставя се на страна до употреба. За да е по-лесно за декориране, отделните части на буквата се свързват на етапи директно в поднос или нещо друго подходящо за сервирането на тортата. Започнала съм с дългото парче от буквата. За да стане равномерна шарката по повърхността съм ползвала четириъгълната форма за курабии, която съм налагала с лек натиск върху замазаното с крем парче, така че да ми се получи мотив от ромбове. 

За буквите с любов и торта Х

Отпечатъка на мотива се очертава с белият крем, предварително насипан в пош с малък кръгъл накрайник. След това ромбовете се запълват с редуване на жълт и зелен маслен крем, предварително насипани в сладкарски пош със звездовиден накрайник. Шприцоват се малки звездички една до друга.   

За буквите с любов и торта Х

Когато приключите с декорацията на дългото парче, към него се  прикрепят останалите две.

За буквите с любов и торта Х

Мотива се продължава според вече декорираното парче от буквата. Това е! Ще се радвам ако идеята се хареса и на вас! 

За буквите с любов и торта Х

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
За буквите с любов и торта буква Х
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

14 thoughts on “За буквите с любов и торта буква Х

 1. Мария, приветствам и още как този пост!
  Не обичам масово организираните публикации по блоговете, но така или иначе бих отбелязала този ден по един или друг начин!

   1. Пак да благодаря за подстркателството! Включих се в него с удоволствие, макар че не вложих възторга, подобаващ за празника, но така го почувствах просто в момента! Радвам се, че носиш България в сърцето си, както и аз!
    И малко извън темата – дано сте добре и физически и психически след днешното земетресение, което дори тук се усети доста силно и продължително!

    1. Привет Веси!
     Кой както ги почувства нещата, така ги прави! 🙂
     В интерес на истината ние не усетихме земетресението!
     Поздрав най-сърдечен!

 2. Оригинално предложение, Мария! Не бих имала търпението да я направя, но твоето творение е страхотно. Както и цялата публикация.

  Поздрави

  1. Благодаря Краси!
   По-нетърпеливите може просто да я замажат хаотично с крем, пак би станала хубаво! Ако е за момиченце може и цветенца или панделки да се добавят… Възможностите са много…

 3. Мария, прекрасна идея!
  И аз не разбирам търсенето на нови празници при условие,
  че ние не си знаем нашите.
  Чудесна е тортата!
  Поздравления!

 4. Браво на теб, мила ми Мария! Браво, браво, браво! Не мога да не ти стисна пъката! И да те прегърна. Само това ще кажа. И още нещо – малкия е СТРАХОТЕН СЛАДУР!!!!!!

 5. Миме, тортата е страхотна! И много ми хареса и идеята да се отбележи по този начин празникът на буквите! Поздравления! Невероятно търпение си проявила! 🙂
  Усмихната седмица от мен 🙂

  1. Тики, благодаря ти мила!
   Така се радвам, че идеята за празника на буквите се харесва!!!
   Мечтая си примерно приготвянето на курабийки във формата на буквички да стане традиция за повече хора – у нас тази традиция започва от тази година и смятам да я поддържам!
   Усмихната да бъде седмицата и за теб! Прегръдки!

 6. Миме, като човек, който се е отдал (поне душевно) на словото, приветствам и още как! И никак не харесвам въпросния американски празник, имаме си къде по-творчески и вдъхновяващи традиции. Идеята ти ми харесва много! Поздравявам те искрено за инициативата. 🙂
  Усмихната вечер пожелавам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: