Великденски козунаци от Руми

Великденски козунаци от Руми
Великденски козунаци от Руми
Вниманието ми къв Великденски-те козунаци на Руми беще привлечено от прекрасният начин, по който изгеждаха и от необичайната добавка в тестото! Твърдението, че прибавянето на витамин „С“ или лимонов сок към тестото, подобрява структурата му и това, че рецептата съдържаше подсладител силно ме изкуши да я опитам. Не знам дали е от витамините или от нещо друго, но се получиха страхотни козунаци!!! Подсладителя не утежнява тесто, така както би го направила добавката на екстра захар. Козунаците стават действително сладки (както ги обичам), без това да пречи на втасването и текстурата им. Имат прекрасни конци и са сладки, и пухкави!!! Истински разкош!!!
Великденски козунаци от Руми
Първият път ги замесих ръчно. Истината е, че спазването на всички замесвания и втасване ми отнеха почти целият ден и ужасно ме заболяха ръцете (китките са ми слаби и винаги ползвам помощник за месене на тесто). При повторното приготвяне реших да ползвам за замесването машината за хляб. Пак станаха прекрасни, а аз бях още по-доволна, защото не бях изморена! 🙂 

Великденски козунаци от Руми

(short link)

Великденски козунаци от Руми

  • Брашното, което съм ползвала е смес 1:1 от бяло брашно и брашно от твърда пшеница (Durum Wheat Flour), наричано още селски тип (Villige Flour) или жълто. 
  • Плънката може да бъде различна: сухо какао, захар и стафиди, мармалад, сушени плодове и ядки, маков пълнеж и др. 
  • От по-долу посочените продукти може да се оформи 1 голям или 2 по-малки козунака. В случая аз съм направила 2 козунака в продълговати кексови форми с размер 28 х 11 см. и височина на стените 8 см. Всички обяснения по-долу са свързани с това. 
  • Рецептата е адаптирана от http://rummy.rummylicious.com

продукти за тестото

Необходими продукти:

  • 25 гр. прясна мая или 11 гр. (1 супена лъжица) суха мая
  • 150 мл. прясно мляко, топло 
  • 100 гр. захар
  • 2 супени лъжици пълни с връх (4 гр.) подсладител „Canderel“
  • 130 гр. (3 бр. малки) яйца 
  • 33 гр. (1 бр.) белтък
  • 2 таблетки витамин „С“ или 2 супени лъжици (20 гр.) прясно изцеден лимонов сок
  • 16 гр. настъргана лимонова кора
  • 1 ванилия
  • 50 мл. = 42 гр. олио
  • 550 гр. брашно (вижте съветите по-горе)
  • 60 гр. смес от краве масло и свинска мас, меки
  • ½ чаена лъжица сол
  • малко олио за намазване на ръцете и работната повърхност при доомесването и оформянето на козунака 

продукти за плънка

За плънка:

  • 50 мл. коняк или ром
  • 50 гр. стафиди
  • 160 гр. локум нарязан на парченца

за намазване на козунаците

За намазване и наръсване:

  • 1 жълтък  
  • 1 супена лъжица прясно мляко
  • кафява кристална захар
  • по желание – филирани бадеми или други ядки

Начин на приготвяне:

Залейте стафидите с брендито и оставете на страна до употреба. Смесете двата броя витамин „С“ с 1 чаена лъжичка от предвидената за рецепатата захар. Страйте ги и  оставете на страна до употреба.

заливане на стафидите с алкохол, стриване на подправките

В купа смесете маята и 1 супена лъжица от предвидената за рецептата захар. Залейте ги с топлото прясно мляко и разбъркайте докато се разтворят. Оставете купата на топло за 10 минути или докато маята шупне.

приготвяне на закваската

В друга купа смесете яйцата и белтъка. Добавете захарта, подсладителя, стрития на прах Витамин С (или лимонов сок), ванилията, настърганата лимонова кора, олиото и солта. Разбъркайте с телена бъркалка, докато се смесят хомогенно.

приготвяне на тестото

На дъното на контейнера на машината за хляб сипете втасалата мая и яйчената смес. Върху тях пресейте брашното. Пуснете машината на програма за замесване и втасване на тесто. Когато се оформи тесто (след около 8-10 минути от началото на замесването), започнете да добавяте меките масло и свинска мас.

замесване на тестото в машина за хлябАз ги прибавих на 3 части, като всеки път изчаквах тестото да поеме добавената мазнина и след това добавях още. По желание (за повече конци), когато свърши цикъла на замесване, машината може да се разстартира и да се остави да повтори цикъла на замесване и да завърши и този на втасване.

замесване на тестото в машина за хляб

Ето го втасалото тестото, готово за оформяне на козунаци.

втасалото тесто

Прехвърлете втасалото тест върху леко намазан с олио домакински плот. Премесете го  колкото да излезе въздуха от втасването.   

премесване на втасалото тесто

Оформяне:

В случая реших да направя 2 козунака, затова съм разделила тестото на 2 равни част.  Всяка от тях на 3 части (общо 6 парчета), от които съм оформила плитки с плънка по следният начин: разточила съм всяко парче тесто на продълговат лист с размери 40 х 16 см. По повърхността му съм наръсила отцидени от брендито стафиди и парченца лукум (може да се ползва и друга пълнка според предпочитанията). След това тестото се завива на руло по дължина. Всеки от козунаците е оформен от 3 такива рула, преплетени на плитка. Поставила съм ги в продълговати форми за  кекс, покрити с хартия за печене (вижте съветите по-горе). 
оформяне на козунаци
Покрийте тавите с оформените козунаци с памучна кърпа и отставете на топло докато козунаците втасат. Трябва да увеличат обема си около 3 пъти. Колко време ще отнеме втасването зависи от температурата на стаята. 
преди и след втасване

Печене на Великденски козунаци от Руми:

Пуснете фурната да загрява на 190ºС, с включен долен реотан и вентилатор. На дъното на фурната поставете съд пълен с вода. Намажете повърхността на козунаците с жълтък смесен с прясно мляко. Посипете обилно с едра кристална захар. Сложете тавите във фурната и печете 10 минути при тази температура, след това намалете на 180ºС и продължете печенето още 23 минути или докато козунаците се зачервят приятно. Готовноста може да се провери с клечка.
изпечените козунаци
В зависимот от големината на оформените козунаци времето за печене може да е различно от това което съм посочила. Ако по време на печенето повърхността на козунаците добие изпечен вид, но вътре са сурови, се покриват с парче алуминиево фолио.
Тавите с изпечените козенаци се изваждат от фурната и се прехвърлят върху решетка или мраморен плот.  Добре е да не се режат докато не изстинат напълно. Да ви е сладко и светли празници!!!
Великденски козунаци от Руми
ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Великденски козунаци от Руми
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: