Торта пеперуда

Торта пеперуда

Правих тази торта през пролетта на 2016 г. Беше за петият рожден ден на една моя адашка. Опитах се да направя пеперудата не реалистична, а по-скоро като от рисувано детско филмче или книжка, така като че ли е правена от дете. Смятам, че ми се получи!!!

Торта пеперуда

На вкус тортата беше любимата по нашите земи Дукиса или шоколадово бисквитена торта, която е лесна за изпълнение и много вкусна! Разбира се подобна пеперуда може да се оформи от почти вякаква друга торта, стига да не е прекалено сочна. 

Торта пеперуда

Торта пеперуда

  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 24 см.
  • Продълговата форма, използвана за оформяне на тяло на пеперудата, не е с идеално прави страни – в долната си част е по-тясна. Размерите в горната ú част са 32 х 7.5 см. При липса на подобна продълговата форма, тялото на пеперудата може да се оформи като „салам“  (фитил с дължина 25 до 30 см.), с помощта на парче хартия за печене.  Ако правите торта с друг вкус може да направите кръгла глава от топче стеропор и по-тънко тяло, примерно от една или няколко колони за торта, покрити със захарно тесто (фондан) или маслен крем. 

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Вижте как се приготвя торта „Дукиса“. Получената смес се разпределя във формите, първо в тази предвидена за тялото, останалото в кръгла форма за торта с подвижни страни. Формите се приират в хладилник за 1 нощ. 

Торта пеперуда

Кръглата част на тортата се разрязва (вертикално) на 2 половини, така че да се получат две полукълба. Разделят се на около 1 см. едно от друго. Преди да се напряват следващите разрези е добре да се отбележат (с помощта на голям нож със широко острие или линия), за да е сигурно, че ще се получат еднакви парчета. По дължината на вертикалният разрез се отбелязват 9 см. (малко по-надолу от центъра на тортата) и 15 см., което е малко след центъра на тортата. Там където са 15-те сантиметра се прокарва хоризонтална линия (отбележете я с лек натиск на ножа или линията, без да режете). След това острието на ножа или линията се поставя под лек наклон, така че да се получи линия от точката отбелязана 9см. до крайната външна точка на хоризонталната линия направена преди това. Процедурата се повтаря и с лявото полукълбо на тортата. Следва разрез на парчетата, така както се вижда на следващият колаж. 

Торта пеперуда

Двете половини на тортата си разменят места, така че заоблените им страни да са една до друга. Раздалечават се малко, за да се вмъкне парчето предвидено за тяло на пеперудата. Горният му край (главата) се заобля а долният се заостря. Корекциите стават чрез изрязване с нож. „Крилата“ се извъртат леко на страни, така че тортата да придобие форма на оеперуда с разперени крила.

Торта пеперуда

Декорацията при мен в случая е с 1 ½ доза Маслен крем за украса на торти и сладкиши (Wilton buttercream Inching), който съм разделила на порции и оцветила със сладкарски бои.

  • 120 гр. бял крем
  • 110 гр. жълтъ
  • 100 гр. зелен
  • 100 гр. червен
  • 100 гр. оранжево
  • осналаият сиво-черно

Торта пеперуда

Всек цвят маслен крем се насипва в сладкарски пош с малък звездовиден накрайник (Wilton № 21). За улеснение декорацията започва от тялото на пеперудата, като  постепенно се добавят и „крилата“.

Торта пеперуда

На следващият колаж се вижда как съм направила декорацията…

Торта пеперуда

Добре е тортата да се прибвре в хладилник за няколко часа!

Торта пеперуда

ТУК може да видите всички снимки.

Торта пеперуда

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта пеперуда
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: