януари 19

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Торта Куче Бигъл (Beagle)

В началото на Февруари обикновено правя доста торти (имаме събрани на един куп рожденици), тази година започнах по-отрано – рода се увеличи с още един човек – половинката на племенницата ни Катерина, който беше рожденик през изминалата седмица. 

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Катерина пожела да и направя торта с форма на куче от породата Бигъл, защото то е любимото на Игнатиос (нейната половинка). И нали ми харесва да правя животинки истински се забавлявах!!!

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Днешната ми публикация е малко необичайна, защото не е точно рецепта. Не съм правила и постъпкови снимки при приготвянето на тортата (само няколко), защото в случая направата на тортата е свързано със скулптиране. Т.е. някои части са оформени като съм изрязвала с нож, други са направени като съм наслагвала от изрезките.  При наслагването съм ползвала малко прясно мляко, което съм нанасяла с четка. По-скоро за себе си, ще запиша количествата на вложените продукти, за ориентир при приготвяне на друга подобна торта в бъдеще. 

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Всичко необходимо:

Начин на приготвяне:

На долната снимката се виждат съдовете, които съм ползвала за калъп: Главата на кучето е оформена от кълбо, направено с двете полукълба, които се виждат на снимката. За тялото ползвах две продълговати дървени купи. В стъклената тава, насипах каквото остана от Дукисата – с това направих краката и опашката. Каквото остана след оформянето на тортата, не беше малко, затова смятам, че спокойно би се получила с 4 дози Дукиса. Разбира се децата бяха много доволни, от това да си хапнат изрезките и каквото се оказа излишно.

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Ето така изглеждаше, току що оформената торта.  Главата е прикрепена към тялото с дървено шишче, а основата е „замазана“ с част от изрезките. Като цяло за прилепване на отделните части съм навлажнявала с малко прясно мляко и съм ги съединявала с лек натиск, след което съм запълвала и дооформяла с добавка на изрезки, заглаждайки с малко шпатула.

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Ето и една снимка на другата страна. Главата трябваше да е по-малка (спрямо тялото), но реших, че е жалко да режа толкова и я оставих голяма – да има повече за ядене! 🙂

Торта Куче Бигъл (Beagle)

След това покрих всичко с фондан. Ползвах бял фондан, кафяв и черен – това са характерните за породата краски. Започнах от частите в бяло и завърших с тези в черно. Муцунката и лапичките са изрисувани с малко черна боя.

Торта Куче Бигъл (Beagle)

След облицоването на главата с толкова много фондан, тя стана доста тежка (нали я направих по-голяма от колкото трябваше), затова подпъхнах под нея картонена кутия от лекарства (това ми беше под ръка). Целта на кутията бе да крепи главата докато е в хладилника и при превозването на тортата. В последствие това се оказа забавно, тъй като Игнатиос работи в Бърза помощ. „Подпората“ се превърна в коментари, че кучето  било дресирано да помага на медици! 🙂 

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Не я махнаха, остана си там до нарязването на тортата, което се проточи и беше отлагано непрекъснато, понеже рожденика твърдеше, че това е най-хубавата торта която е получавал и отлагаше нарязването и! 🙂 

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Разходих го из ливадите наоколо за последно, преди да го предам!

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Понеже имах фондан реших да направя кокал и каишка. От изрязаното от тортата, можеше и една топка за игра да му направя, ама нямаше място –  къде да я сложа в тавата? 

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Върху кокала прикрепих основата за свещичката.

Торта Куче Бигъл (Beagle)

На коланчето сложих и табелка! 🙂

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Кученчето стана малко разногледо, защото след като синът ми се върна от училище, в къщи настана лудница и по невнимание обърнах едното око. Вече го бях залепила и нямах време да правя ново, затова го оставих така. Никой, не спомена, да е забелязал, но аз си знам!

Торта Куче Бигъл (Beagle)

ТУК може да видите още снимки на тортата. Тук може да видите други торти кучета, а тук Торта куче Бигъл №2

Торта Куче Бигъл (Beagle)

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Куче Бигъл (Beagle)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Етикети:, , ,

11 COMMENTS :

 1. By Галя on

  Тортата ти е направо шедьовър Миме!Възхищавам се на таланта ти!Невероятна си!Прекрасна седмица ти желая!

  Reply
 2. By vesela on

  Ха – ха, много се смях:)) Подпорката е дошла точно на място, голямата глава си има своите предимства, сигурно има и разногледи кучета, като при хората, та твоето просто такова се е случило:)! Страшно е! За мен кокала, моля!

  Reply
 3. By Тики on

  Ух, като истинско е това кученце!!! Страхотна си, Миме! 🙂 🙂 Трябва да е имало голяма еуфория, когато рожденикът и гостите са го видели! 🙂
  Поздравления за креативността! Усмихната седмица ти желая 🙂

  Reply
 4. By Теди Пейкова on

  Прекрасно е! Направо като истинско. Много е сладко. Сигурна съм че както на външен вид така и от вътре е било страхотно.
  Добре че си ти да ми дадеш идея за тортата на племенника ми. Още веднъж Мерси Мария!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Благодаря Теди!
   Радвам се, че идеята ти е харесала до толкова, че си пожелала да я осъществиш!
   Успех желая!

   Reply
 5. Pingback: Торта куче Бигъл (Beagle) №2 – My Cooking Book Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари