Торта Драконче

Торта Драконче

Мили приятели Честита Баба Марта! Желая на всички ви здраве и късмет!!! Днешният ми пост не е в бяло и червено :), но е разказ за едно симпатично драконче (или динозавърче) – на кой на каквото му прилича! Правих тази торта преди Тортата Куче, обаче чак след нея (чрез нея) можех да ви покажа тази, по-подробно. Имам предвид това, че денят когато изработвах Дракончето беше доста шантав (заради това) и на практика не успях да го снимам готово на дневна светлина. На живо беше още по-хубаво!

Торта Драконче

Торта Драконче

 • Вкуса на торта е „Медовик“, но е изработена с пропорциите и начина, по който съм направила Тортата Куче. Тук просто ще покажа как е направено дракончето.
 • За декорация направих 1 доза Парено Захарно Тесто, което при това приготвяне пое почти 1 кг. пудра захар и в резултат получих 1220 гр. захарно тесто. Едвам ми стигна! Затова краченцата на дракончето станаха  хилави, но пък нали е бебче?!!!. 🙂 Препоръчвам да приготвите поне доза и половина захарно тесто.

Всичко необходимо:

Начин на оформяне:

Отделих от захарното тестото 1 топче около 15 гр., което оцветих в черно за най-малките кръгчета на очите. Друго топче (с големина на мандарина) оцветих в лилаво. Оставих и едно малко парче (15-20 гр.) бяло – пак за очите. Останалото тесто направих „драконово зелено“ 🙂 Смесих Kelly Green  и Moss Green.

Торта Драконче

Ползвала съм и сладкарски перлен прах.

Торта Драконче

След като си оцветих тестото в желаните нюанси, следваше да покрия тортата с част от зеленото тесто. Разточих го върху домакинско фолио, за да е по- лесно пренасянето му върху тортата. Явно фолиото ми не е било изпънато добре и се бяха получили малки гънки по него, но в случая това даже ме устройваше чудесно за драконова кожа 🙂 Излишното тесто се изрязва и покритието се заглажда – да прилепне добре към тортата. Ако правите тортата от нещо друго (както „Дукиса“ на пример), е добре да намажете слой маслен крем преди полагането на „чаршафа“ от захарно тесто.

Торта Драконче

По-малкото парче, което ще стане глава на дракончето, също се покрива с фондан. Аз исках да го позакръгля и затова го увих с домакинско фолио и с помощта на дланите го закръглих. Прикрепих го към „тялото с малко маслен крем. Муцунката я направих като оформих парче парено тесто на топче и леко го сплесках. С накрайника, (който се вижда на долния колаж), оформих устата на дракончето. От 2 топчета с големина на нокът оформих ноздрите.

Торта Драконче

От малко парче оформено като триъгълник, направих „рогче“, което поставих по средата на „лицето“. С кръгла формичка (ø 4 см.) изрязах две кръгчета в зелено. Разтеглих ги леко и станаха като елипси. Ползвах ги за основа на очите. Прикрепих ги към „лицето“ с малко разбит  белтък. От тестото в бяло изрязах 2 кръгчета с големина като зелените, само че ги разтеглих по-малко. Прикрепих ги с белтък, започвайки от долната част на зелените елипси. Върху тях (в долният край) „залепих“ по-малки кръгчета в лилаво и в средата им поставих по-мънички черни кръгчета. Така очичките са готови. Оформих и ушите на дракончето, така както се вижда на снимката.

Торта Драконче

На този етап пареното захарно тесто беше на привършване и затова реших да оформя първо крачетата. Направих всяко от  дебел, къс фитил, който сплесках леко. Прикрепих го към тялото и дооформих края (лапата) с помощта на нож.

Торта Драконче

От каквото остана направих опашка и люспи. За люспите разточих тестото на лист и изрязах кръгчета с различна големина. Направих и тези „рогчета“ по дължината на целият гръб.

Торта Драконче

После с четката цапнах тук там с малко сладкарска боя и перлен прах за драконов блясък 🙂

Торта Драконче

Не е съвършено, но стана с такава миловидна физиономия, че почти не виждам недостатъците! 🙂 Ще се радвам да се хареса и на вас! ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта Драконче
Published On
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

18 thoughts on “Торта Драконче

 1. Привет Мария!
  Пак си сътворила нещо прекрасно !
  Тази торта е много идейна , много добре си обяснила как стъпка по стъпка да направим това сладко драконче!

  Поздравления!

 2. Честита Баба Марта, Мария!
  Прекрасни са новите ти предложения –
  интересни, много свежи, закачливи и изкушаващо представени.
  Поздравления и пожелания за здраве, късмет и много щастие, Диана

 3. Честита Баба Марта, Мария! На теб и твоето семейство най- искрени пожелания за здраве и късмет!
  Дракончето е много сладко! Таково мило изражение на лицето има 🙂

  Поздрави, Милена 🙂

 4. Възхитена съм от майсторството ти! Много симпатично драконче. Истински шедьовър. Браво, Мария!

 5. Мими, много е сладичко това драконче! Има бебешко изражение и е едно такова пухкавко, бебе-дракон 🙂 И зелената постелчица е с драконовски форми.
  Много неприятна случка си имала 🙁

  Поздрави и честит трети март!

  1. Привет, Али!
   Вързаста няма значение – важното е да имаш желание!!

   Успех ти желая от сърце и ако имаш някакви запитвания… ще помагам с каквото мога!
   🙂

 6. Уникално! Страшно съм впечатлена!
  И останалите са невероятни. Поздравления.
  Дано намеря и подходяща рецепта за фондан, че скоро ще имаме празник.
  Хубав ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: