Сутляш или мляко с ориз

Сутляш или мляко с ориз

Сутляш или мляко с ориз

Да се върнем назад към детството и да си припомним десерта Сутляш или мляко с ориз! Беше емблематичен десерт за онези времена, когато нямаше чак такова разнообразие от десерти!Млякото с ориз е много любимо за едни и омразно за други хора – още си спомням недоумението, което изпитвах в детската градина, когато някой не искаше си яде следобедната закуска – Сутляш!!! Ако и вие като мен обичате мляко с ориз, непременно опитайте рецептата!

Сутляш или мляко с ориз

Сутляш или мляко с ориз

(short link)

 • За ароматизиране на десерта съм ползвала шушулка ванилия и пръчка канела. Когато се ползва синтетична ванилия или течен екстракт се добавят в края на варенето. Може да се ползват още портокалова или лимонова кора, както е при този вариант. Много ми харесва как се получава с лимонова трева (lemon grass) и кора от  мандарини.Сутляш или мляко с ориз
 • С по-долу дадените продукти се получават между 6 (големи) и10 (по-нормални) порции, зависи от големината на купичките, които ще бъдат ползвани.
 • Количеството на захарта може да се регулира според предпочитанията.Сутляш или мляко с ориз

Необходими продукти:

 • 215 гр. кръгъл ориз (glazed rice)
 • 220 мл. студена вода
 • 2 пръчки канела
 • 1500 мл. прясно мляко
 • 1 шушулка ванилия
 • 200 гр. захар
 • по желание канела за поръсване преди сервиране

Начин на приготвяне:

Измийте ориза под течаща студена вода. Отцедете го от водата и прехвърлете в дълбока тенджера. Добавете пръчките канела, шушулката ванилия (предварително разполовена по дължина) и водата предвидена за целта (220 мл.). Сложете тенджерата на умерено силен огън. Варете с периодично разбъркване, докато ориза поеме водата. След това добавете прясното мляко.

Сутляш или мляко с ориз

Когато сместа заври, регулирайте огъня, така че да ври тихо. Разбърквайте често, за да не залепне ориз по дъното на тенджерата. Варете около 20 минути. В последните 5-10 минути от варенето добавете захарта. Ако ползвате течен екстракт или ванилия на прах, добавете ги в края на варенето. Свалете тенджерата от котлона и разпределете млякото с ориз в подходящи купички. Пръсете повърхността на Сутляша с канела на прах. 

Сутляш или мляко с ориз

Десерта може да се консумира докато е топъл или когато е напълно охладен. Съхранява се в хладилник. Да ви е сладко!!!

ТУК може да видите всички снимки. Още рецепти за мляко с ориз.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сутляш или мляко с ориз
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

4 thoughts on “Сутляш или мляко с ориз

  1. И на моето, Веси!
   Млякото с ориз е и едно от малкото сладки неща, които съпругът ми яде с удоволствие и не се спира след първата купичка! 🙂

 1. Еееех, че хубаво сутляжчеееее си приготвила мила Мария. Аз, от две три седмици все мляко с ориз правя, обаче това със сакъзчето на фурна. Голям съм му фен, естествено по твоята рецепта, като само захарта е в много по-малки количества, защото не ми се ще детенце да свиква много със сладкото. Обаче, като видях тази рецепта от детството с канелата ми се струва, че още утре ще приготвя точно него. В крайна сметка точно в тези семплите неща има някакво особено очарование, да не говорим за спомените, а пък не е задължително все засукани неща да правим, нали така!? Прекрасна вечер и с най-искрени поздрави от мен!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: