Торта със Супермен

Торта със Супермен

Направих тази торта за рожденият ден на племенникът ни Левкос през 2014 г. Празненството щеше да е с маски и рожденикът щеше да е в костюм на Супермен, затова тортата трябваше да е по темата. Майката обаче не искаше фигурката да е точно като на Супермен, а да изглежда като детенце в костюм на героя. По онова време племенникът ни беше с русолява къдрава главица, затова и фигурката е такава….

Торта със Супермен

В блога има и друга с подобен герой – Торта със Спайдър-мен, която беше за  рождения ден на сина ми през 2010 г. Той продължава да е почитател на Спайдър-мен, но много харесва и Супермен затова не пропусна да си направи и снимка с тортата на Левкос.

Торта със Супермен

Торта със Супермен

Торта със Супермен

  • Първият етаж на тортата е с диаметър 20 см. и височина 11.5 см. Вторият етаж е с диаметър в горната част 11.5 см., в долната част 13.5 см. и височина 11.5 см.
  • Захарната фигурката на момченцето с костюм на Супермен е с височина около 12 см.

Торта със Супермен

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Най-напред се заех с декорацията на тортата, с изработката на фигурката, сградите и знака на Супермен и табелката с името на рожденика. Захарното тестото, от което ще се изработват фигурите се смесва с малко Tylose Powder (Carboxymethy cellulose), за да се превърне в захарно тесто за моделиране. Сградите са направени с помощта на шаблоните, които се виждат на следващата снимка. 

Торта със Супермен

Сградите са направени от оцветено в тъмно сиво захарно тесто. За да направя повърхността им грапава, ползвах четка.

Торта със Супермен

Прозорците са направени от квадрати изрязани от оцветено в жълто захарно тесто. Прикрепени са с малко сладкарско лепило. Нареждат се върху равна повърхност, най-добре върху хартия за печене и се оставят на стайна температура за 2-3 дни или докато захарното тесто засъхне. 

Торта със Супермен

За оформянето на знака на Супермен, намерих негова картинки за оцветяване в Интернет. Ламинирах го и изрязах по очертанията, за да го използвам за шаблон. Наложих шаблона върху разточено на 3-4 мм. жълто захарно тесто и изрязах по външните контури. Повторих процедурата със захарно тесто оцветено в червено. Червеното парче се поставя върху жълтото без да се притиска. Шаблона се полага върху червеното парче и с помощта на резец с остър връх се отстранява тестото което се вижда в отворите на шаблона. След това червената част леко се притиска към жълтата, така че да прилепнат. Оставя се да съхне.

Торта със Супермен

Фигурка на момченцето с костюм на Супермен, съм направила по следният начин. От парче бяло захарно тесто оформих това, което щеше да бъде тялото. За формата може да се каже че е яйцевидна, но сплескана в долният край върху, който е поставена. В горната част съм забила дървена клечка за зъби, към която по-късно ще бъде прикрепена главата. Когато засъхна, съм покрила с парче оцветен във синьо фондан, разточен на лист с дебелина около 4 мм. С дървена клечка съм разграфила (отбелязани) местата където ще се оформят панталони, колан и знака на Супермен. Всичко е направено с ръце, без специални форми и инструменти. Ръцете са от два фитила захарно тесто. направих и пелерина и оставих фигурката да съхне.

Торта със Супермен

На следващият ден от парче захарен фондан, оцветено в бледо бежово оформих топче за главата. Направих и нос от същия цвят. Очите и устата са от захарно тесто оцветено в сиво.

Торта със Супермен

Косата е от парче жълто захарно тесто, разточено на 4-5 мм. прикрепила съм го към главата, след което съм нарязала краищата на лентички и съм ги увила около клечка за зъби за да се оформят на букли. 

Торта със Супермен

Останалата повърхност набраздих с клечка за зъби за да имитира кичури коса. На бузките сложих малко червена прахообразна боя. Оставя се да съхне на стайна температура и до употреба. 

Торта със Супермен

Четирите дози „Дукиса“са разпределени в две форми – за първият етаж тава с диаметър 20 см. и височина на стените 12 см., сместа в тавата достига приблизително 11.5 см. За вторият етаж съда е с диаметър в горната част 11.5 см., в долната част 13.5 см.,  височината на сместа е 11.5 см. Прибират се в хладилника за 1 нощ.

Торта със Супермен

На следващият ден се освобождават от формите.

Торта със Супермен

Повърхността на десерта се замазва с маслен крем и се покрива с чаршаф от захарно тесто, при мен то е оцветено в небесно син цвят. Двата етажа се прикрепят един към друг с помощта на малко маслен крем и дървена клечка за шишчета.

Торта със Супермен

Предварително изработените от захарно тесто сгради се прикрепят около първият и вторият етаж на тортата с помощта на сладкарско лепило или малко маслен крем. 

Торта със Супермен

В предната част на тортата съм поставила табелката с името на рожденика.

Торта със Супермен

В задната част на тортата е знака на Супермен. 

Торта със Супермен

Най-отгоре в центъра на вторият етаж съм прикрепила захарната фигурка на момченцето с костюм на Супермен.

Торта със Супермен

Така изглежда в гръб…

Торта със Супермен

А така в анфас…

Торта със Супермен

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Торта на тема Спайдър-Мен
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: