Как се правят солени черни маслини без саламура

Как се правят Солени Черни Маслини без Саламура

Как се правят солени черни маслини без саламура

Много харесвам маслините приготвени по този начин, особенно когато са били сушени за няколко дни на слънце (преди да се осолят). Страхотни стават! Кожата им се набръчква, а вкусът, след като се обработят е невероятен – с такива набръчкани маслини е правена тази салата

Как се правят солени черни маслини без саламура

Как се правят солени черни маслини без саламура

Всичко което ви е необходимо:

  • 1 кг. прясно набрани черни маслини
  • 100 – 150 гр. едра сол
  • пластмасова кофа с капак, който се затваря плътно – в нея ще се приготвят и съхранят маслините

Начин на приготвяне:

Ако искате маслините да станат набръчкани, трябва да ги разстелите на слънце върху парче платно и да ги оставите за няколко дни да изсъхнат. Ако ли не директно ги обработвате по следният начин: Пригответе си кофа (съответно кофи, ако правите големи количества), които се захлупват добре с капак. Притеглете маслините пригответе нужното количество сол – на всеки 10 килограма маслини се слага от 1 до 1.5 кг. сол.

Маслините се измиват под течаща студена вода.

Как се правят солени черни маслини без саламура

Отцеждат се от водата, но не се оставят да изсъхнат, трябва да са влажни, за да може солта да полерне по повърхността им. Ако се прави по-голямо количество, е най-удобно маслините да се държат във вода и да се изваждат от нея на порции, така със сигурност всички ще са влажни. Маслините се прехвърлят в кофата на порции, като помежду им се ръси със сол. Ако се притеснявате, че няма да можете да разпределите равномерно солта и маслините може да направите така: Намерете накакъв съд които пълен до горе да побира 250 гр. маслини и друг които пълен до горе да побира 35-45 гр. сол – тогава ще е лесно. Завършва се със сол. Запомнете, важно е кофата да не се пълни догоре, оставят се поне 8-9 см. под ръба. Това е необходимо, за да може на по-късен етап маслините да се размесват, чрез „подхвърляне“ в кофата.  

Как се правят солени черни маслини без саламура

Кофата се захлупва плътно с капак и без да се разклаща изобщо се оставя на прохладно, тъмно място за 7 дни. За това време не трябва да се премества или разкраща изобщо. Когато солта остане за 7 дни върху маслините ги „изпича“. След седмият ден започва разбъркването на маслините в кофата, чрез разклащане. Не е задължително кофата да се отваря. Прави се движение подобно на това, което се прави при обръщането на палачинка в тиган. Маслините се размесват така по 3-4 пъти дневно за около 1 месец. Солта ще се разтопи, маслините ще пуснат и малко вода. Това разклащане се прави, за да може солената вода да облива периодично маслините и да ги поддържа в добро състояние. 

Обикновенно след месец са готови за консумация, лесно е да разберете – просто опитвате една маслина от кофата. След като маслините са „узрели“ (са готови за консумация), но за да запазят перфектното си състояние, е добре кофата да се разклаща периодично, когято се сетите. За да се избегне разклащането на маслините, след като са узрели, може да се залеят с маслиново олио (за мен това си е излишно разхищение на зехтин).

Вижте тук Как се правят черни маслини в саламура, а тук Счукани зелени маслини по Кипърски.

Как се правят солени черни маслини без саламура

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят солени черни маслини без саламура
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

4 thoughts on “Как се правят солени черни маслини без саламура

  1. za parvi pat hte pravia maslini v domahni uslovia i hte vi polzvam reseptite dano se poluhtat
    blagodaria za poleznite saveti

    1. Много харесвам маслините приготвени по-този начин! Най-важното при тази рецепта е да се спази това за 7 дни да останат захлупени и неподвижни, а след това добре да се разтмесват (разтръскват в кофата), така сока който се е отделил от тях докато са стояли със солта ги облива и маринова. Размесването е малко ангажиращо и за мен неприятно (карам мъжът ми да го прави) като му напомням ежедневно по не 1-2 пъти, но крайният резултата си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: