Сладки Коледни свещи

Сладки Коледни свещи

Днес ще споделя с вас как бързо и лесно може да направите впечатляващо вкусен и красив десерт, който да украсява празничната ви маса или бюфет преди да бъде изяден. Идеята за свещи под формата на торта, руло или друг вид сладкиши не е вчерашна – поне аз съм виждала доста вариации из Интернет, но това не я прави по-малко впечатляваща! Най-ми харесва, това че възможностите за импровизация са почти неограничени, както по отношение на това как ще изглеждат свещите (форма и декорация), така и по отношение на вкуса, независимо дали ще е сладък или солен! В случая моите свещи са със вкус на торта Баунти Браунис. Замисълът би могъл да се осъществи със всякаква друга не много сочна торта, например: бисквитено шоколадовата „Дукиса“, Торта Медовик, Коледен кейк медени бисквити и др. 

Сладки Коледни свещи

Сладки Коледни свещи

  • Вместо форми съм ползвала две картонени кутии – едната е от сметана, другата от бисквити. Може да ползвате обаче всякакви форми и калъпи, които ви се сторят подходящи: Пластмасови бутилки за кръгли „свещи“, форми за желе с коледен мотив – не е задължително да са високи…  и каквото друго се сетите. 

Сладки Коледни свещи

Сладки Коледни свещи

  • Парчетата блат запълваха формата, така както я запълва готова торта Баунти Браунис и затова реших да забъркам и доза от крема. 

Сладки Коледни свещи

  • Може да се направи и от блатове нарязани на парчета с големината на свеща която искате да направите, за ползвате дукиса или медена торта медових, приготвена на принципа на дукисата. 

Всичко необходимо:

Начин на оформяне:

Начупените на парчета блатове се насипват в голяма купа и се смесват с кокосовият пълнеж. Разбъркват се докато се хомогенност. Получената смес се насипва в предварително подготвените форми. Сместа се притиска с лъжица или друго подходящо, за да не останат шупли в сърцевината на формите. Повърхността се заравнява и в центъра на всяка от формите (или където желаете, в случай че не правите четириъгълни или кръгли свещи) се поставя по една декоративна свещ. Формите се прибират в хладилник за 24 часа. За това време сместа стяга. На мен ми остана малко от сместа и с нея направихме бонбони (трюфели). Може да се оформят и т.нар. кейк попс (cake pops). Ако формите, които сте ползвали са картонени като моите е най-лесно да се разрежат, за да се освободят парчетата в тях. Поставят се в подходящ за сервиране съд и може да се декорират според предпочитанията.

Сладки Коледни свещи

Смятам, че сладките свещи биха могли да се оставят и така както са си – много приличат на един вид свещи, чийто външен вид наподобява мозайка, но аз имах малко целувки, шприцовани на розетки-розички, които смятах да употребя за декорацията им… Целувките не понасят добре влагата, затова е най-добре да се поставят върху Сладките свещи непосредствено преди да бъдат сервирани.  Да ви е сладко и празнично!!!

Сладки Коледни свещи

п.п. Малко след като запалите свещичките в центъра им, ще усетите приятното ухание на десерта от който са оформени сладките свещи да се носи във въздуха… Това също е доста впечатляващо, макар, че ако свещите останат достатъчно дълго запалени, ще направят десерта около тях негодно за консумация. 

Сладки Коледни свещи

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладки Коледни свещи
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: