октомври 5

Как се правят рози от маслен крем

Много красиви стават тези рози, а оформянето им не е никак трудно! Видях ги в една книжка на Wilton – в сайта им също може да ги видите по-подробно, има и видео. Тортата, която се вижда на долната снимка е Батенберг Кейк (Battenburg Cake), украсен по мой си начин! 🙂

Украсявала съм така доста торти понеже розите са супер ефектни, а се правят сравнително бързо за разлика от др. цветя – например петуниите. Освин това не е задължително да засъхнат, за да може да бъдат прехвърлени върху тортата. Точно това най-много ми харесва!!! Тортата от долната снимка е шоколадова вариация (с „Нутела“) на  Батенберг Кейк (Battenburg Cake).

Тортата на следващата снимка е приготвена от кейк Мадейра. Когато тортата е голяма и са нужни повече рози, е най-практично да бъдат направени на два етапа – ще разясня и това по-долу.

Как се правят рози от маслен крем

Всичко, което ще ви бъде нужно:

1. Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши – Wilton buttercream Inching (или друг подобен). Оцветява се в желаните цветове със течна или гелоброзна сладкарска боя.

2. Накрайници за шприцоване 

3. Платнени торбички за шприцоване (или найлонови за еднократна употреба) Featherweight® Decorating Bags
4. Flower Nail №7 (диаметър 5 см.). Този инструмент представлява нещо като голямо кабърче. Използва се за подложка, върху която може да се шприцоват различни цветя (или други елементи) от маслен крем. Държи се между палеца и показалеца, което позволява лесно да се завърта по време на шприцоването в желаната посока. Много е лесно и бързо с него. 5. Flower Lifter. Този инструмент много прилича на ножица. Когато е затворена обаче „ножниците“  не се застъпват както при ножиците, а просто се допират. С негова помощ направените цветя лесно се пренасят от Flower Nail-а (голямото кабърче) върху тортата, дори когато са прясно направени.

6. Четириъгълници с размер около 7 х 7 см. от хартия за печене (за всяка роза, която ви е нужна, по парче). Ще са ви нужни само ако трябва да приготвите много рози, които няма да поставите веднага върху десерта. 

Начина на изработване на розите:

Като всички инструменти са в наличност, а масления крем оцветен в желаните цветове, може да започнете оформянето на розите. Допълнителния маслен крем (с който се допълва всеки пош), се държи покрит с влажна кърпа – така не хваща коричка. 

Има два начина, по които може да оформите розите в зависимост от това какво количество (бройка) трябва да направите. Когато ви трябва голям брой е най-практично да шприцовате основите за розите предварително и да ги оставите за 24 часа на стайна температура да засъхнат. Засъхналата основа е по-стабилна. Това е важно, особено ако оформяте розите през лятото, когато е горещо – това отпуска масления крем. Основата за всяка от розите се шприцова с кръглия накрайник и има конусовидна форма (вижте долния колаж). Добре е основата да в същият цвят, какъвто ще бъде ползван и за розата.  Ако веднага след оформянето розата няма да бъде прехвърлена върху тортата е най-практично оформянето и да става върху четириъгълно парче хартия за печене, което се прикрепя с малко от масления крем върху  Flower Nail („габърчето“). След това с помощта на хартията лесно може да преместите оформената роза върху поднос или нещо друго подходящо, където да остане, докато дойде време да бъде прехвърлена върху тортата.

Другия вариант е да шприцовате на момента основата и веднага след това да оформите розата. Този вариант е по-практичен от гледна точна на това, че ще изработите точно толкова рози, колкото са ви нужни. За да няма проблеми е най-добре, масления крем с който ще се шприцоват основите на розите да е леко по-гъст (сгъстява се с още пудра захар). Така всяка основа и без да е засъхнала ще е по-стабилна. Оформянето на венчелистчетата става с капковидния накрайник по следния начин: 

 1. Тясната част на накрайника е към върха на основата за розата (вижте снимката 1 от долния колаж). Шприцова се в кръг около върха на основата  и така се получава сърцевината на розата (сн. 2).
 2. Следва шприцоването на венчелистчетата около основата, което става по един и същ начин, просто със всеки ред броят им се увеличава. Всяко венчелистче се оформя с движение сякаш изписваме дъга около сърцевината на розичката (сн. 4). Тясната страна на накрайника отново е нагоре, а широката на долу. Първият ред има 3 венчелистчета (сн.3, 4). 
 3. Продължаваме с втория ред съставен от 5 венчелистчета. Всяко ново почва от средата на някое венчелистче от първия ред и свършва по средата на следващото от предния ред (сн. 5, 6).
 4. Продължаваме така докато решим, че розата е достатъчно красива и „разцъфнала“ просто със всеки ред дъгата която описваме със шприца става по-голяма.

Готовата розата се пренася върху тортата  с помощта на Flower Lift (инструмента като ножичка). Това е! По същия начин се оформят още рози, с които да се запълни повърхността на тортата. 

По желание между розите може да се шприцоват и листенца.

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят рози от маслен крем
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 26 Review(s)

Етикети:, , , , ,

17 COMMENTS :

 1. By Anonymous on

  Здравей, бих искала да те попитан от каде си все "ГОЛЯМОТО ГАБАРЧЕ" , че не мога да ги открия.

  Reply
 2. By Maria Miteva-Christou on

  Привет!
  Преди 3-4 години съм го купувала. Беше в началният старт комплект на Wilton – "101 piece tool caddy collection", който си закупих, след като реших, че е крайно време да си взема помощни инструменти, и да оставя назад във времето вечното изобретяване и приспособяване на подръчни неща… когато ти харесва да правиш торти и сладкиши, трабва малко по малко да се снабдиш и с нужните джаджи – това улеснява живота 🙂
  При Wilton винаги са ми харесвали свежите им идеи (особенно за декорация на детска тематика) и така след като разбрах, че от офицялният им сайт (www.wilton.com) не мога да си закупя директно – не правят доставки ако живееш извън Америка, трябва да намериш фирми дистрибутори.
  Така потърсих в нета дистрибутори на Wilton и когато намерих изгодна оферта си поръчах въпросният комплект по интернет. До днес дори не бях обърнала внимание, какво е наименованието на "голямото габърче"… наричя се flower nail (цветен нокът)на следващият адрес може да го разгледаш
  http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=3E30DA27-475A-BAC0-5B9517D6CAF8BB75&fid=785F04A7-475A-BAC0-5B99539A6A26722A
  Също така през годините съм си купувала доста неща на Wilton от http://www.ebay.com ето тук намерих с едно бързо търсене цветният нокът 🙂
  http://shop.ebay.com/i.html?_kw=wilton%20flower%20nails&_fcid=55&_jgr=1&_localstpos=&_sc=1&_sop=15&_sticky=1&_stpos=&gbr=1

  Доста по късно разбрах и за верига магазини, които са офицялни представители на wilton за Кипър и сега се отбивам и там!

  Надявам се, че с информацията съм те насочила и ще ти е по-лесно да откриеш най-изгодният вариянт за теб в зависимост къде живееш!
  Хубав неделен ден ти желая!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Масленият крем е този от долният линк
   http://www.mycookingbookblog.com/?p=62
   Много се извинявам за неудобството, че някои от линковете в рецептите ми, които насочват към друга моя рецепта не работят поради преместването ми от Blogger в WordPress. Ще ми е нужно малко време да редактирам постовете си един по един и да поправя всеки такъв линк!

   Reply
 3. By Надя Атанасова on

  Здравей Мария.Аз живея в Кипър и ме интересува в кой магазини има продукти на Wilton,и също така в кой градове.Аз съм от Ларнака и ще съм ти многоблагодарна за информацията…от часове съм в твоя блог и немога да си откъсна погледа от тук… :))))

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Добро утро, Наде!
   Няма начин да не си чувала за магазините „Пергамос“ – тях ги има във всички по големи градове в Кипър. Месните хора ги свързват най вече с купуването на т.нар. бонбонери за кръщенки или свадби. Тази верига магазини са официялни представители на Wilton за Кипър. В случай, че не го знаеш, позвъних на услуги и взех телефона им в Ларнака – (24) 66 70 99, обади се да ги питаш къде се намират. Аз обаче пазарувам техни и други продукти предимно от интернет намират се по-изгодни оферти – някои може да идват и на същата цена но ми спестяват ходенето да Пафос, а и там магазина не е много голям (няма от всичко в каталога) и понякога ми се е налагало да поръвам това което ми е нужно. Така освен, че чакам трябва повторно да отида в Пафос да си го взема, а това са си 45 мин. път, така че по-често поръчвам от интернет и получавам нещата на място. Нужно е обаче да си планираш малко предварително нещат. Миналата година например си взех едни формички за курабийки, дето доидоха след Коледа и така не можах да ги ползвам…
   Сърдечни поздрави!

   Reply
 4. By Надя Атанасова on

  Благодаря ти много 🙂 записах си телефона и още днес ще се обадя да ми обяснят къде се намират в Ларнака…Много ти благодая за всичките ти бързи отговори…Пожелавам ти светли празници,много приятни емоций и продължавай да ни радваш с твоите кулинарни изкушения !:)

  Reply
 5. By Надя Атанасова on

  Здравей отново! Намерих магазина и съм многооооооооо щастлива,напазарих си доста нещица 🙂 искам да ти благодаря за всичко от сърце 🙂 надявам се някой ден да се запознаем ,лично 🙂

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Наде!
   Няма защо да ми благодариш!!!
   Приятно ми е, че съм те зарадвала с информацията за магазина. Със здраве да си ползваш покупките!!!
   🙂
   Иначе, светът е малък – може някои ден да се запознаем и лично!

   Желая ти много настроение и забавления по празниците и след тях!!!

   п.п. Отивам да си довърша новият пост…. 🙂

   Reply
 6. By Живка on

  Здравей,Марийче!Може ли вместо сладкарска боя да се сложи от прахообразните сокове-степче например?Ще се развали ли вкуса или направата на фондан например,или фигурки?Аз никога не съм работила с фондан и искам да се пробвам,но нямам бои ,а трябва да се ходя в определени магазини.Благодаря ти предварително-хубав ден ти желая!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Здрасти Живче!
   Не съм правила подобен експеримент, затова каквото и да ти кажа ще те излъжа – истината е че не знам как би се получило.
   Със сигурност вкусът ще се промени ще се усеща вкусът на степчето.
   Има продукти, които не се понасят един друг и е възможно пресичането на сместта, затова не мога да ти гарантирам, че ще се получи.
   Пробвай с малко количество от крема – виж какво ще стане и прецени как да действаш!
   сърдечен поздрав от мен!

   Reply
 7. By Живка on

  Благодаря ти-ще трябва да се ходи за бои.Приятен ден!

  Reply
 8. Pingback: Торта Батенберг (Μπάττεν Μπέργκ) Battenburg | My Cooking Book Blog

 9. Pingback: Торта Батенберг (Μπάττεν Μπέργκ) Battenburg | My Cooking Book Blog

 10. By Albena Marinova on

  Здравейте чудесни рози искам да ви запитам с какъв размер накрайник ги правите?.Аз си закупих с размер на отвора 1 см но не става добре.Има в онлайн магазините с размер 2.5см ии 3 см .

  Reply
 11. Pingback: Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Коментиране (Leave a Reply)