Парфе с Кайсии от Компот

Обичате ли парфе? Ако е така, препоръчвам да опитате днешната рецепта, която имам от леля Добринка Йончева, тя е майката на едната от моите най-скъпи приятелки от училище. Честно да си кажа, за това парфе не се бях сещала от години, а си спомням, че докато живеех в България се правеше сравнително често у дома – стига да се снабдим със заквасена сметана, а това на ония времена предполагаше посещение на по-голям град от нашия. Май сме го правили всеки път като посетим сестрите и братята на баба ми в Пловдивски! 🙂

Парфе с Кайсии от Компот

  • За рецептата ще ви е нужен 1 голям буркан компот от кайсии (или други плодове според предпочитанията ви). Ползвала съм домашен такъв. Съвместимостта на моя буркан е 1 л. Сока бе около 400 мл., а плодовете (отцедени от сока) – 535 гр. Изразходвах всички плодове. От сока ще са ви нужни само 200 мл.
  • Ползвала съм цедено кисело мляко. Може да се ползва и обикновено, но гледайте да не е воднисто.
  • Парфето би могло да се приготви и с течна животинска сметана 35%, която предварително да се разбие до гъстота на цедено кисело мляко. Съответно ще трябва да се коригира и количеството на захарта – да се намали малко. Разбира се и вкусът ще бъде по-различен.
  • Не знам дали защото добавих това онова към рецептата, ползвах миксера при приготвянето на плънката или желатина, който съм използване нещо не е бил на ред или просто е трябвало да сложа повече, но парфето ми не стегна напълно, така както си спомням че стягаше. Затова пък децата бяха много радостни от последствията. 🙂 Забелязах, че не е напълно стегнало, когато дойде време да го извадя от формата и се наложи да го оставя за 30 минути във фризера. Като резултат стегна и можеше да бъде извадено от тортения ринг и нарязано на парчета, без да е замръзнало на пълно. Децата казаха, че било сладоледено парфе! 🙂 По тази причина го включвам и в рубриката „Вкусни Неуспехи“.

Необходими продукти за основата:

  • 2 яйца (103 гр.)
  • 75 гр. захар
  • 125 гр. цедено кисело мляко
  • ¼ чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1 чаена лъжица бакпулвер
  • 63 гр. краве масло, разстопено 
  • 120 гр. брашно

За сиропиране и нареждане върху блата:

  • 100 мл. сок от кайсиен компот
  • 535 гр. кайсии от компот – отцедени сока

За пълнежа:

  • 3 белтъка
  • 340 гр. захар
  • 400 гр. заквасена сметана (sour cream)
  • 1 супена лъжица желатин
  • 20 гр. студена вода за разтваряне на желатина
  • 100 мл. сок от кайсиен компот

За украса:

Начин на приготвяне:

Захарта и яйцата е разбиват до побеляване. Киселото мляко се смесва със содата и бакпулвера и се добавя към яйчената смес. Последно се добавя брашното и сместта се разбърква до хомогенност. Пече се за около 15 минути в предварително затоплена фурна на 200°С, с включен горен и долен реотан и вентилатор. Готовността може да се провери с клечка.

Още топло се залива със 100 мл. сок от компота. След това върху повърхността му се нареждат кайсиите (със сърцевината към блата). Желатина се залива с водата и се оставя да набъбне. След това се втечнява на водна баня, без да се оставя да заври. Смесва се със сока от компота (100 мл.) 

Белтъците се разбиват на твърд сняг с 8 супени лъжици от захарта. Заквасената сметана (или обикновена сметана) се разбива с останалата захар и се добавя сока от компота, който сме смесили с разтвореният желатин. След това желатиновата смес се смесва внимателно с белтъците – така ще получите възможно най-перфектна смес, която е сравнително течна. Получената смес се разстила върху кайсиите в тавата и формата се прибира в хладилника за 4-5 часа, най-добре цяла нощ.

Аз си позволих да смеся всичко направо в миксера, като първо разбих белтъците на висока скорост и след това добавих останалата захар и заквасената сметана. Разбърквах на ниска скорост докато се смесят хомогенно, но явно това даде отражение и парфето не ми стегне напълно. Е имате няколко варианта – да разбъркате по горе описания правилен начин или ако ви мързи (като мен), може да увеличите желатина или след като сте готови да сервирате да поставите формата за 30 минути във фризера. Преди да се сервира, парфето се освобождава от формата и се прехвърля в подходящ за сервирането му съд. Може да се украси по желание. Аз съм го украсила с домашно сладко от цели кайсии, които разрязах на половинки. Ядките в центъра на всяка от кайсиите са, кайсиените ядки, който съм ползвала при направата на сладкото.  Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Парфе с Кайсии от Компот

  1. Здравейте! Рецептата ви изглежда чудесна, бърза и лесна за приготвяне 🙂 Интересувам се форма с какъв диаметър ползвате за този десерт ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: