Боровинково-Портокалов Сос с Вино и Горчица

Днес предлагам на вниманието ви този ароматен сос за месо приготвен с Мармалад от Черни Боровинки, Каймак, Ароматно Вино, Портокал и Горчица. Изключително атрактивен! Бях повече от приятно изненадана от резултата! На пръв поглед комбинацията може би звучи необичайно, но се получава нещо невероятно!!! Аз го приготвих като допълнение към ориза на Задушено Заешко, което ще видите в следващият ми пост. Този сос би си подхождал с всякакво печено (roast) месо,  много си отива с пилешко на скара. За Коледа съпругът ми често приготвя руло от пуйка и смятам, че тази година този сос че е задължително допълнение заедно с плънката с която го сервираме – ориз, кестени, портокал, стафиди и дроб! Знам!!! Тя също звучи доста необичайно, но е много вкусно! Дано тази година да успея да направя снимки и засека ползваните продукти, за да мога да споделя с вас…

Боровинково-Портокалов Сос с Вино и Горчица

  • Рецептата е адаптирана от книгата на Мария Атанасова „Готварска книга 4 – Ястия с Месо“.
  • Подберете не много сладък мармалад (конфитюр) от черни боровинки. Обикновено има такива на щандовете с BIO храни или там където са продуктите за здравословно хранене. Ползвала съм този от долната снимка.
  • Рецептата е с т.нар. каймакАз не можах да намеря такъв из нашите магазини, но сметнах за удачно да го заменя със същото количество заквасена сметана.
  • Виното за соса трябва да е ароматно и с перфектно качество. Аз отмъкнах едно такова (2004-та) от колекцията на съпруга ми 🙂 Според мен би се получило много добре ако се ползва сладко ароматно вино с високо съдържание на алкохол. 
  • Мерителната каф.ч. е със съвместимост 80 мл., но съм дала и грамажа на замерваният продукт.
  • За рецептата ще ви е нужен 1 портокал, от който освен сока, ще се ползват и кората. Ако купувате портокала, то нека да е BIO. 

Необходими продукти:

  • 100 гр. мармалад (конфитюр) от черни боровинки
  • 50 гр. каймак или заквасена сметана (sour cream)
  • 1 каф.ч. (75 гр.) ароматно червено вино
  • 1 ч.л. горчица разтворена в 1 с.л. вода
  • обелените кори от 1 портокал
  • 1 каф.ч. (85 гр.) прясно изцеден портокалов сок

Начин на приготвяне:

Обелете кората на портокала, отстранявайки мястото около дръжката му, нарязвайки  кората му на 5-6 широки ивици (1). Изстискайте сока от обеленият портокал (2) и замерете нужното за соса количество. Сложете портокаловите кори в студена вода и ги сложете на котлона (3). Когато водата заври, регулирайте огъня и оставете да ври около 10 минути или докато портокаловите кори омекнат (4). Внимавайте обаче да не ги разварите. Варенето във водата извлича горчивината от кората. Отцедете ги от водата и ги оставете да се охладят (5).  Когато се охладят ги нарежете на колкото е възможно по-тънки ивички – като фиде (6).

Разтворете горчицата с водата (1). Смесете заедно всички продукти, без сварените портокалови кори (2). Може да ги смесите в подходящ съд и да ги разбъркате с тел (3) или в блендер (4). Препоръчвам да използвате блендер, за по-гладък сос, но не прекалявайте с разбиването. Добавете портокаловите кори към соса (5) и разбъркайте с лъжица. 

Прехвърлете полученият сос в съд с капак или покрийте с домакинско фолио. Оставете го да престои поне 30-40 минути преди да го сервирате, така ще дадете време на ароматите да се смесят добре.

Тук са всички снимки свързани с поста.

Last updated by .

4 thoughts on “Боровинково-Портокалов Сос с Вино и Горчица

  1. Здравей Мария, в събота ще направя поредната твоя рецепта- задушения заек с боровинково-портокаловия сос и искам да те попитам мога ли да заменя заквасената сметана с обикновенна сметана и за соса според теб ще бъде ли добре да ползвам вино Порто – то е сладко и е с много високо съдържание на алкохол?

    1. Ани смятам че и със обикновена сметана ще стане. Само да е животинска!
      Знам че повечето хората масово са свикнали да ползват такава с растителен произход, защото е по-евтина и дълготрайна, но малко са нещата с такава сметана, които съм опитвала и са ми харесвали… Ако в рецептата нямаше кисело мляко, щях да те посъветвам да смесиш сметаната с няколко лъжици кисело мляко, но такова вече има 🙂 Сигурна съм, че ще си оближете пръстите! Много добре се получава!
      За соса смятам, че ще стане чудесен с вино като Портото. Може да намалиш дозата му на половина, за да не ти остане или след това, в следващите дни да го сервираш с печено месо.
      Успешно да е приготвянето и вкусно похапването!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: