Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Мосфило (μόσφιλο) е диворастящ плод, от който по това време на годината се приготвя страхотен, много ароматен мармалад (желе). Харесва на всички ни, но е особено любим за моя син и съпруга ми. Днес ще споделя с вас как го приготвям аз. Както ще видите по-долу технологията на приготвяне е тази по която се прави т.нар. желе, но тук всички го наричат „мармамад“, затова и аз не промених името. Смятам, че читателите ми живеещи в Кипър ще се възползват от рецептата, а за всички останали поста ще е по-скоро информативен, затова ще опиша малко по-подробно какво представлява мосфилото. Надявам се да ви е интересно! 

плодове от глог

На мен ми прилича на миниатюрна ябълка. Когато е добре узряло е с наситено жълт цвят – такова трябва да е за да се получи хубав, ароматен мармалад. На долния колаж се виждат добре узрели жълти плодове, както и не съвсем узрели (снимката с повечето в шепата ми). Вижда се също, че жълтите плодове са по-едри. Така е, защото дървото от което са набрани е върху земя, която се напоява редовно заради други посеви. Плода сам за себе си не се консумира, прекалено е малък, а в сърцевината му има 4 едри ядки, който заемат половината от от обема му.

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Ще опитам да опиша плода опитвайки го… Затварям очи и се оставям на усещането на вкусовите си рецептори. Усещам  леката му стипчивост и консистенция, която ми напомнят на дюля. Вкусът, по-скоро ароматът който остава в устата ми е някаква омайна смесица, букет от аромати, който ме кара да се сещам за дюли, ароматни диви ябълки и круши! 

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

В нашия регион се среща често, обикновено дърветата растат край пътя или по синорите на обработваната земя. През пролетта цъфтят с красиви бели цветове, който миришат неприятно, но явно с това привличат доста пчели и др. насекоми. Когато дървото се намира в близост до обработваема земя, плодовете стават по-едри и сочни, заради напояването, но това не ги прави по-ароматни от по-дребните плодове.

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Бележка от 27/10/2013 г. Благодарение на читател на блога ми – SSS (писал в коментарите под този пост) се разбра, че този плод или т.н. Мосфило (μόσφιλο), всъщност е вид глог. Много съм благодарна за това! През ум не ми беше минавало, че е възможно да е глог, най-вече заради жълтия цвят на плодовете, но когато SSS го спомена нямаше как да не забележа че дървото, листата, формата на плодовете (всичко освен цвета на плода) е като на глог. 

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

 • Количеството (теглото) на плодовете от глог, което ще бъде ползвано не е от значение, защото се замерва полученият от варенето им сок.
 • За да стане хубаво ароматно желе е важно плодовете от глог да са добре узрели и да се обработят докато са прясно набрани.

Необходими продукти:

 • 4 литра сок от сварени плодове от глог
 • 3.500 гр. захар клонче
 • клонче индрише (fragrant geranium)
 • 3 ½ чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)

Начин на приготвяне:

Плодовете се измиват добре под течаща студена вода. Поставят се в голяма купа или друг подходящ съд и се заливат със студена вода. Оставят се да постоят около час. За това време, ако в тях е имало червейчета ще излязат на повърхността на водата. Оберете ги с лъжица, хвърлете водата и изплакнете плодовете с чиста, студена вода. 

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Прехвърлете ги в голяма тенджера. Мосфилата (плодовете от глог) трябва да заемат половината от обема и. Напълнете тенджерата до горе със студена вода и я сложете на котлона. Когато заври, регулирайте огъня, така че водата ври много силно и варете около час – час и половина или докато плодовете омекнат. Тенджерата се сваля от огъня и когато се охлади леко (за да не се опарите), плодовете се прехвърлят в гевгир, за да се отцедят от сока. След това сока се замерва и се прецежда през ситно сито.

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Обикновено желето се приготвя от равни количества сок и захар, аз предпочитам леко да намаля захарта да не е точно 1:1. В случая съм получила 4 л. сок и към него съм добавила 3.5 кг. захар. Отцеденият и прецеден сок се смесва със захарта в дълбока тенджера, добре е нивото на сместа да достига на не повече от половината тенджера, защото при разбъркването, този мармалад се пени доста, а в края на варенето кипи. Така че, ако тенджерата ви е дълбока, няма да имате проблеми свързани с това. Сложете на котлона и разбърквайте докато захарта се разтопи. Когато заври, регулирайте огъня така, че да не пръска, но да е умерено силен. 

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Вари се около час и половина или докато достигне желаната гъстота. Бърка се от време на време, по-често към края на варенето, като това става внимателно, защото при разбъркването се пени. Готовността може да се провери с капка от мармалада, която се капва върху порцеланова чинийка. Може да го направите с гъстота на мед до гъстота мармалад. Понякога го оставям да престои до другия ден, за да стегне и видя каква е гъстотата му, когато е изстинал напълно, защото при този мармалад проверката с капка не ме ориентира добре за гъстотата му.

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Ако преценя, че няма нужда от варене, затоплям мармалада с разбъркване, за да мога да добавя лимонена киселина и да го затворя в буркани докато е горещ, за да не го стерилизирам.  Лимонената киселина се добавя в последните няколко минути от варенето. Мармалада се насипва горещ в чисти, сухи буркани. Захлупват се и се обръщат върху капачките, където остават докато изстинат. 

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Местите хора твърдят, че за да стане като гъст и с консистенция която да се реже с нож (като желиран десерт) мармалада не трябва се възварява два пъти, а в края на варенето се добавя прясно изцеден лимонов сок, вместо лимонтозу. Да ви е сладко! ТУК може да видите всички снимки.

Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

15 thoughts on “Мармалад от Мосфило (μόσφιλο) или желе от плодове на глог

  1. Сега като казваш, Таня си давам сметка, че наистина има и нещо което те кара да правиш асоциация с мушмули (ах, обожавам ги, ама тук не се намират лесно)!
   По-конкретно ядката им е подобна на мушмулите, но иначе е нещо много различно…

    1. Вярно!!! Много прилича на глог, сомо дето плодовете на стават червен, както е характелно за глога.
     Незнам! Може би е някаква негова разновидност със жълти плодове!

     1. Със сигурност е глог, негова разновидност с жълт плодове, но за да ме по сигурни, кажете, дали растението има шипове (нещо като израстъци от самите клони, а не на пример като бодлите на шипките)? Ако наистина се окаже вид глог, то не само че желето е вкусно, но и лечебно, за профилактика и лечение на сърдечно-съдови проблеми.

     2. sss
      аз вече съм на пълно убедена, че това е разновидност на глог и то благодарение на вас.
      Просто заради жълтия цвят на плодовете никога не съм се сещала за тази прилика и съответно не съм се замисляла много по-въпроса в тази насока.
      Абсолютно отговаря на описанието на глога, има си шипове, листа са с такава форма, цветовете… само плода е с жълт цвят, но както прочетох в интернет се среща и черен глог, така че със сигурност е глог.
      Благодарение на вас го разбрах, и понеже знам за лечебните свойства на глога, вече с удоволствие ще се възползвам от факта, че през цялото време е бил под носа ми! 🙂

 1. Радвам се, че успяхме да го идентивицираме един вид! Благодаря и аз за идеята, никога не ми е хрумвало, че може да се прави желе от глога и смятам да се възползвам следващата година!

  1. Да!!!
   Чудесно е, че стана кристално ясно за какво става въпрос. И както се вижда и ти и аз сме готови да се възползваме от това! 🙂
   Предполагам, че поста ми вече ще е от полза и за читателите ми от България и на всякъде където има глог!

   Поздрави!

 2. Да, определено ще е от полза! Блога ти наистина е чудесен! Поздравления!

 3. Коментирахме с един мой приятел, точно това желе и той ми каза нещо което ме изненада. В Гърция опитал желе от картофени обелки, което било ароматно, но много кисело. Ако сте чували за това ви моля да споделите!

  1. Аз живея в Кипър, не в Гърция.
   Вярно е че, езика, културата и храната имат много общо но са и много различни.
   Има неща които се правя (храна, обичаи) и в Гърция и в Кипър и такива за които е възможно кипърците (или съответно гърците), не са и чували дори.
   Не съм чувала за подобно желе и нямам идея как би могло да се приготвя, но принципно сладко (мармалади и т.н.) може да се приготвят от всякакви плодове, зеленчуци, ядливи цветя и др. подобни.
   Радвам се, че блогът ми ви харесва!

 4. Здравейте Мария.Искам да попитам кога се прибавя индришето?

  1. Здравейте, Янка!

   Прибавям го към края на варенето за 15-20 минути. Ако не съм сигурна в гъстотата и остане да престои 1 нощ, изваждам индришето на следващият ден, преди да възваря повторно желето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: