Ликьор от Мандарини

Ликьор от Мандарини

Днешното ми предложение има много свеж и Коледен вид. В момента е точното време за приготвянето му. Няма да може да му се насладите тази Коледа, но пък ще имате страхотно допълнение към коледната украса – пълните с мандарини, големи буркани имат такъв празничен вид! 🙂

Моят ликьор навърши една годинка тези дни! Повод да почерпя с него и да споделя рецептата му, която научих от Graciela Sznajderhaus. Тя е израелка, омъжена като мен за кипърец и живее на острова от дълги години. 

Грациела сподели, че има бутилка, която е 10 годишна и с годините ликьора е станал с тъмно кехлибарен цвят и още с по-изявен аромат. Колкото повече стоял – толкова по-хубав, по-ароматен ставал и цветът му се насищал. И за двете неща потвърждавам, че е така. Промяната е видима дори за изминалата 1 година от приготвянето му! 

В момента ликьора ми е толкова ароматен, че и с развинтено въображение като моето, ми е трудно да си представя, колко по-ароматен е възможно да стане!!! Затова си приготвих повечко, да мога да закътам от него за отлежаване! 🙂 Разбира се, за да се запази перфектно за дълъг период от време като 10 години, е важно да се ползва силен, високо процентов алкохол. Аз приготвих моя ликьор с тукашната ракия „зивания“. Закупена от  магазин ще е от 43 до 45%. , селската (която не е трудно да се намери),  достига до 48-50%. Мисля си, че с едно силно бренди или ром, разкоша ще е дори по-голям!

Ликьор от Мандарини

 • Относно мандарините, които се ползват за ликьора: Източникът на рецептата ми, препоръча да са от сорта „арагаба“- поне така се чува когато се изрече. В Интернет не можах да намеря нищо за сорт с подобно име, а снимките на отделните сортове си приличат толкова много, че е трудно да се гадае по тях. Въпросните мандарини са силно ароматни, не толкова сладки колкото са клементините. По-сплескани са от тях. Кожата им не прилепва плътно около плода и е по-едро пореста и по-лъскава и по-тъмно оранжева.

 • Снимките в поста са заснети по време на приготвянето на първите три буркана, които са от сорта clementine. Те са по-закръглени, кожата им плътно обвива плодовата част и на вкус са много сладки – захар! Но пък кожата им е по-горчива от тази на горе описаните. Избрала съм много дребни плодове, които не се изкупуват. Хубавото им е, че нямат семки. Няколко дни по-късно приготвих още два големи буркана с горе споменатият сорт „арагаба“. По-късно смесих всичко заедно. 
 • От общо пет големи буркана пълни с мандарини, напълних обратно с готов ликьор 3 от тях и 1 шише с вместимост 1 л. Тоест средно от 1 голям буркан (вместимост около 2.5 литра) се получава около 500-650 мл. готов ликьор. 
 • Ако купувате мандарините, се уверете, че не са обработвани с восък или други химикали.
 • Ако желаете може да добавите в буркана и няколко звездовидни анасона и канела – много добре биха се комбинирали с останалото.

Необходими продукти и пособия:

 • дребни мандарини
 • вода
 • високо процентов алкохол 40-50% – ракия, бренди, ром или др. 
 • карамфил (подправка) – цели цветчета, по 3-4 броя за всяка мандарина
 • захар
 • голям буркан 2-3 литра
 • голяма цедка или гевгир
 • тензух или тънка памучна домакинска кърпа
 • ситна цедка
 • за филтриране (по желание) – филтър за кафе машина

Съотношение на захарта към алкохолния сок 1:1, тоест:

 • 1 чаша алкохолен сок
 • 1 чаша захар

Начин на приготвяне:

Теглото на мандарините не е от значение за приготвяне на ликьора. Целостта на кожата им не трябва да е нарушена. Ако мандарините са от сорт, чиято кора е прекалено горчива, може да се залеят с чиста студена вода и да се оставите в нея за 1-2 часа. Пригответе си един или повече големи буркани.

Ликьор от Мандарини

Плодовете се измиват старателно под течаща студена вода и се подсушават. Във всяка мандарина се забучват по 3-4 карамфилчета (подправка).

Ликьор от Мандарини

Нареждат се плътно в голям буркан. Трябва да са сместени добре, но без да се притискат излишно, за да не се повреди целостта им. Когато буркана се напълни се заливат с алкохол, колкото да ги покрива. Бурканите се захлупват и се оставят на прохладно място за 3 месеца. Сложете един етикет на бурканите, кога времето изтича и си нагласете алармата в телефона, за да не ги мислите (или забравите).  🙂

Когато  времето изтече, отворете бурканите, прецедете алкохола. Прехвърляйте по малко от мандарините в голяма цедка, където ги изстисквайте с ръце. Плодовете са много меки и е лесно да се изстискват, но за улеснение, може да ги разрязвате на половинки. Изцедените от сока мандарини се изхвърлят.

Буркана (бурканите), в който са били мандарините се измива и подсушава. Удобно е да се ползва за следващия етап от направата на ликьора. Алкохола и сока от изцедените мандарини се прецеждат през ситна цедка и памучна кърпа, след което може да се смесят със захарта 1:1. Най-практично е за това да се ползват 2 еднакви чаши. Всяка чаша от сока се смесва с чаша захар. Смесването им става директно в буркана, докато буркана се запълни.

Буркана се затваря с капачката и се разклаща енергично по няколко пъти на ден, докато захарта се разтопи на пълно. След като това стане, ликьора може да се филтрира с помощта на филтър за кафе машина и да се прехвърли в бутилки. Затварят се и се съхраняват на стайна температура.

Ликьор от Мандарини

Сервирайте го самостоятелно или с лед. Освен като ароматна загряваща напитка, може да го ползвате да ароматизиране на сладкиши, фламбиране, плодови салати, сладолед и каквото друго се сещате. Наздраве! 

Ликьор от Мандарини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ликьор от Мандарини
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

18 thoughts on “Ликьор от Мандарини

 1. Мария, много вкусно зимно предложение. Обичам да правя такива неща. Записвам си рецептата. Благодаря ти за нея и весели празници! 🙂

  1. И аз обичам да ги правя тия неща, макар че не съм много по чистата им консумация! 🙂
   Този ликьор е чуден за ползване в десерти!
   Поздрави за теб и малките човеци!

   1. Така, така. Съпругът ми се шегува, че у дома алкохолът не се пиел, а се ядял :). Благодаря за поздрава за малкия човек. Весело посрещане на празниците и на вас! Да сте здрави, весели и щастливи през Новата година!

    1. Това за яденето на алкохола, много ми хареса. то и у нас май е така! 🙂
     Весело посрещане и за теб и семейството ти!

 2. Отново ме изкушаваш. Със сигурност ще го приготвя, само че ще си купя мандарините от магазина. Дали ще са обработвани…….. сигурно да. Надявам се да не повлияе това много на вкуса. А може и да ги накисна за малко във вода. Какво ще ме посъветваш? Хубави празници!

  1. Мигленче, ако кожата им е обработвана с химикали, миенето и престоя във вода няма да е от особена полза!
   Препоръчвам ти да се сдобиеш с БИО такива – за най-сигурно! На вкус едва ли ще има някаква разлика, но до колкото знам, веществата с които се обработва кожата им, не е полезна за консумация.
   При посещенията си в БГ, съм виждала, че на пазарите масово се продават едни много дребни мандарини, които при нас и в Гърция дори не се изкупуват от пунктовете или цената, която се заплаща на цяла каса с такива е такава, че никак не си заслужава да се обират. Затова никой не ги бере от дърветата. Знам, че нашенци отскачат до Гърция и карат точно от тях в БГ, но въпроса е да си сигурна, че са точно такива и не са обработвани химично.
   Хубави празници и на теб!

 3. Мария, заредих два буркана от ликьора, надписах датата и сега чакам резултата. Поздравления за идеята! Дай насам, ако имаш рецепти и за други плодови ликьори. Поздрави и весело посрещане на НГ!
  Вили

  1. Вили радвам се, че си направила ликьора с мандарини! 🙂
   В блога ми има още една рецепта за домашно приготвен ликьор, която също е много сполучлива, ако се ползват качествени продукти.
   Иначе рецепти за домашно приготвен алкохол, ми се намират най-различни но не са изпробвани все още!В блога ми има още 1-2, но не са плодови.
   Щастлива да е Новата 2013 година! Нека пътя които сте избрали е успешен!
   Поздрав най-сърдечен от мен!

 4. Здравей, Мария,
  Днес се снабдих с нетретирани мандарини и довечера ще залагам плодовете в алкохола. Рецептата ми хареса още на първо четене 🙂 дето се вика, само не ми е ясно това изискване плодчетата да са с дръжки, заради целоста, но нали после се набожда карамфила и това нарушава целоста им. Питам, защото ми беше много трудно да намеря толкова много плодчета с дръжки.

  1. Привет! 🙂
   „Изискването“ за това мандарините да са с дръжки е по-соро свързано с това да не липсват части от кожата на плода. Когато зрелите мандарини се късат, а не се отрязват с ножица е възможно част от кожата около дръжката им да се отдели при откъсването и така там да остане дупка. Такива дупки да няма – това съм имала предвид!
   Ще се обоснова защо целоста на плодовете е от значение: Вярно е, че мандарините се надупчват с карамфила, но при надупчването, карамфила остава в кожата, с което на практика запушва отворите. Ако плодовете са с нарушена повърхност част от сока им ще се смеси с алкохола, а в първоначалният етап от накисването им е важно алкохола да не се разрежда допълнително, за да успее да извлече максималното от ароматите.
   Ликьора става много (омайно) ароматен, въпреки карамфила, койо не е сред любимите ми подправки. Лично аз не консумирам такива напитки сами за себе си, но този ликьор страшно много ми харесва за употреба в десерти.

 5. Благодаря ти! Разбрах сега. Аз с удоволствие ще черпя , пък и ще си пийвам от него. Смятам да сложа няколко семенца кориандър, мисля, че добре ще се връзва като вкус с останалите неща.

  1. Няма лошо, щом на човек му е приятно да си пийва подобни напитки! 🙂
   Да кажеш как се е полчило с кориандъра! Вярно е че доста време ще мине, докато видиш резултата, пък и колкото отлежава по-хубав става този ликьор, но ще се радвам да споделиш мнение и опита си с кориандъра.
   до скоро!

 6. При мен мандарините вече са заложени в буркана. Карамфил използвах точно 2 пакетчета, алкохол към 850 мл ми влезе в употреба. Кориандър използвах една чаена лъжичка, само колкото да загтва за неговият аромат без да е натрапчиво-доминиращ. Сега едно голямо чакане ще падне… но ще си заслужава.

 7. Веднага след бутилиране ли може да се консумира??И може ли да се използва водка???

  1. Може да се пие веднага след като се бутилира, просто съм отбелязала, че с времето по-хубав става.
   В текста по горе е написано ясно, че може да се ползва всякакъв алкохол 40-50%

 8. Поздрави Мария! Моля Ви кажете ми алкохолния извлек в който плуват мандаринките смесва ли се със сокът, изстискан от плодовете? А възможно ли е от пулпата на мандарините след прецеждането да се приготви нещо – напр. желе или мармелад.

  1. Привет Нели!
   Май си бързала като си чела публикацията… 🙂
   За ликьора се ползват алкохола и в който са престояли мандарините, както и сока който се отделя, чрез изстискването им.
   Смятам, че с приготвянето на ликьора, от мандарините се извлича, всичко което е било възможно да се извлече! Разбира се ти ако решиш може да експериментираш с остатъците, както намериш за добре. Само трябва да имаш предвид, че каквото и да правиш ще е алкохолно, защото плодовете се пропиват с алкохола. Току виж си измислила нов алкохолен мармалад – например! 🙂
   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: