Ликьор от мандарини

Ликьор от Мандарини

Ликьор от Мандарини

Време е за ликьор от Мандарини! Няма да може да му се насладите за празниците, но ще имате страхотно допълнение към Коледната украса – пълните с мандарини буркани изглеждат страхотно!!! Ще е жалко да не ги включите като част от декорацията за празниците!  

Ликьор от Мандарини

Моят ликьор току що навърши 1 година и това е повод да почерпя с него и да споделя рецептата му. Научих я от Graciela Sznajderhaus, тя е израелка, омъжена за кипърец и живее на острова от дълги години. 

Ликьор от Мандарини

Една година след приготвянето, ликьора има наситен и много свеж аромат на мандарини! Приготвих малко повече, защото исках да закътам част от него за дълго отлежаване! За да се запази перфектно за дълъг период от време като 10 години, е много важно да се ползва силен (високо процентов) алкохол. В случая съм ползвала тукашната ракия „Zivania„, която се прави от грозде. Закупена от магазин може да е 43 до 45%, селската (която съм ползвала),  достига до 48-50%. Мисля си, че и с едно силно бренди или ром, разкоша ще е дори по-голям!

Ликьор от Мандарини

Вече имам 10 годишен ликьор от мандарини – вижте следващата снимка (обновяване от 2022 г.) С годините ликьора потъмнява и придобива тъмно кехлибарен цвят. Започва да се лее по-тежко и аромата става по-дълбок. Напомня ми на сладко червено вино като Marsala, Commandaria или Port Wine. 

Ликьор от Мандарини

Ликьор от мандарини

(short link)

 • За приготвянето на ликьора е най-добре да се ползват мандарини от сорта „Αρακαπά„, познат още като „Кипърски“ или „местен“ сорт. Може също да ползвате и мандарини от сорта clementine, които са доста ароматни, но с различен мандаринов аромат от Аракапа. 

Ликьор от Мандарини

 • За приготвянето на ликьора може да се ползва всякакъв алкохол, който е 45-50%, но не по-слаб от 40%.
 • Не е задължително ликьора да се приготвя в буркани. Може да ползвате кофа с похлупак или друг подходящ съд, но гледката в бурканите е красива и може да се ползват като част от празничната Коледна декорация.
 • Ако купувате мандарините, се уверете, че не са обработвани с восък или други химикали. Изберете по-дребни плодове, които ще се сместват по-лесно в бурканите.
 • Ако желаете може да добавите във всеки буркан 1-2 броя звездовиден анасона и 1-2 пръчки канела – много добре допълват останалото.
 • От 5 големи буркана пълни с мандарини, напълних с готов ликьор 3 от тях и 1 шише с вместимост 1 л. Т.е от 1 голям буркан (вместимост 2.5 литра) се получава 500 – 650 мл. ликьор. 

Ликьор от Мандарини

Необходими продукти и пособия:

 • дребни мандарини
 • вода
 • високо процентов алкохол 40-50% – ракия, бренди, ром или др. 
 • карамфил (подправка) – цели цветчета 
 • захар
 • голям буркан с вместимост 2-3 литра
 • голяма цедка или гевгир
 • тензух или тънка памучна домакинска кърпа
 • ситна цедка
 • за филтриране (по желание) – филтър за кафе машина

Съотношение на захарта към алкохолния сок 1:1, тоест:

 • 1 чаша алкохолен сок
 • 1 чаша захар

Начин на приготвяне:

Теглото на мандарините не е от значение за приготвянето на ликьора. Целостта на кожата им не трябва да е нарушена. Ако мандарините са от сорт, чиято кора е прекалено горчива, може да се залеят с чиста студена вода и да се оставят в нея за 1-2 часа.  

приготвяне на ликьор от Мандарини

Измийте плодовете старателно под течаща студена вода. Не е нужно да се подсушават. Във всяка мандарина забучете по 3-4 карамфилчета (подправка).

набучване на мандарините с карамфил (подправка)

Наредете набучените с карамфил мандарини в голям буркан или друг подходящ съд. Трябва да ги сместите добре, но без да ги притискате излишно, за да не повредите целостта на кожата им. Напълнете бурканите с плодове до гърлото и залейте с алкохола – той трябва да ги покрива. Затворете брканите с капачки и ги оставете на прохладно място за 3 месеца. Не трябва да са на пряка слънчева светлина, но не е нужно да стоят и на тъмно. За да не ги мислите или забравите може да нагласите аларма в телефона си или да залепите етикет с крайната дата, върху всеки буркан. 

приготвяне на Ликьор от мандарини

След 3 месеца

Когато  времето изтече, отворете бурканите, отцедете алкохола. Прехвърляйте по малко от мандарините в голяма цедка и ги изстисквайте с ръце. Плодовете са много меки и е лесно да се изстискат, но за улеснение, може да ги разрязвате на половина. Изцедените хубаво плодовете и изхвърлете каквото останае от тях.  

приготвяне на Ликьор от мандарини

Измийте и подсушете бурканите, в които са отлежавали мандарините, защото е удобно да се ползва за следващият етап от направата на ликьора. Прецедете алкохола и сока от изцедените мандарини през ситна цедка или тензух. Смесете получената течност 1 към 1 със захар. За целта е най-практично да се ползват 2 еднакви чаши. За всяка чаша алкохолен сок, добавяйте чаша захар. Смейсвайте ги в бурканите.   

приготвяне на Ликьор от мандарини

Затворете бурканите с капачките и ги разклащайте енергично по няколко пъти на ден, докато захарта се разтопи напълно. След това може да филтрирате полученият ликьор с помощта на филтър за кафе машина. Съхранявайте на тъмно и прохладно място в бутилки или буркани, които се затварят добре. 

Ликьор от мандарини

Сервирайте ликюора от мандарини самостоятелно или с лед. Освен като ароматна загряваща напитка, може да го ползвате за ароматизиране на сладкиши, фламбе, плодови салати, сладолед и каквото друго се сещате. Наздраве! 

Ликьор от мандарини

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ликьор от мандарини
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

18 thoughts on “Ликьор от мандарини

 1. Мария, много вкусно зимно предложение. Обичам да правя такива неща. Записвам си рецептата. Благодаря ти за нея и весели празници! 🙂

  1. И аз обичам да ги правя тия неща, макар че не съм много по чистата им консумация! 🙂
   Този ликьор е чуден за ползване в десерти!
   Поздрави за теб и малките човеци!

   1. Така, така. Съпругът ми се шегува, че у дома алкохолът не се пиел, а се ядял :). Благодаря за поздрава за малкия човек. Весело посрещане на празниците и на вас! Да сте здрави, весели и щастливи през Новата година!

    1. Това за яденето на алкохола, много ми хареса. то и у нас май е така! 🙂
     Весело посрещане и за теб и семейството ти!

 2. Отново ме изкушаваш. Със сигурност ще го приготвя, само че ще си купя мандарините от магазина. Дали ще са обработвани…….. сигурно да. Надявам се да не повлияе това много на вкуса. А може и да ги накисна за малко във вода. Какво ще ме посъветваш? Хубави празници!

  1. Мигленче, ако кожата им е обработвана с химикали, миенето и престоя във вода няма да е от особена полза!
   Препоръчвам ти да се сдобиеш с БИО такива – за най-сигурно! На вкус едва ли ще има някаква разлика, но до колкото знам, веществата с които се обработва кожата им, не е полезна за консумация.
   При посещенията си в БГ, съм виждала, че на пазарите масово се продават едни много дребни мандарини, които при нас и в Гърция дори не се изкупуват от пунктовете или цената, която се заплаща на цяла каса с такива е такава, че никак не си заслужава да се обират. Затова никой не ги бере от дърветата. Знам, че нашенци отскачат до Гърция и карат точно от тях в БГ, но въпроса е да си сигурна, че са точно такива и не са обработвани химично.
   Хубави празници и на теб!

 3. Мария, заредих два буркана от ликьора, надписах датата и сега чакам резултата. Поздравления за идеята! Дай насам, ако имаш рецепти и за други плодови ликьори. Поздрави и весело посрещане на НГ!
  Вили

  1. Вили радвам се, че си направила ликьора с мандарини! 🙂
   В блога ми има още една рецепта за домашно приготвен ликьор, която също е много сполучлива, ако се ползват качествени продукти.
   Иначе рецепти за домашно приготвен алкохол, ми се намират най-различни но не са изпробвани все още!В блога ми има още 1-2, но не са плодови.
   Щастлива да е Новата 2013 година! Нека пътя които сте избрали е успешен!
   Поздрав най-сърдечен от мен!

 4. Здравей, Мария,
  Днес се снабдих с нетретирани мандарини и довечера ще залагам плодовете в алкохола. Рецептата ми хареса още на първо четене 🙂 дето се вика, само не ми е ясно това изискване плодчетата да са с дръжки, заради целоста, но нали после се набожда карамфила и това нарушава целоста им. Питам, защото ми беше много трудно да намеря толкова много плодчета с дръжки.

  1. Привет! 🙂
   „Изискването“ за това мандарините да са с дръжки е по-соро свързано с това да не липсват части от кожата на плода. Когато зрелите мандарини се късат, а не се отрязват с ножица е възможно част от кожата около дръжката им да се отдели при откъсването и така там да остане дупка. Такива дупки да няма – това съм имала предвид!
   Ще се обоснова защо целоста на плодовете е от значение: Вярно е, че мандарините се надупчват с карамфила, но при надупчването, карамфила остава в кожата, с което на практика запушва отворите. Ако плодовете са с нарушена повърхност част от сока им ще се смеси с алкохола, а в първоначалният етап от накисването им е важно алкохола да не се разрежда допълнително, за да успее да извлече максималното от ароматите.
   Ликьора става много (омайно) ароматен, въпреки карамфила, койо не е сред любимите ми подправки. Лично аз не консумирам такива напитки сами за себе си, но този ликьор страшно много ми харесва за употреба в десерти.

 5. Благодаря ти! Разбрах сега. Аз с удоволствие ще черпя , пък и ще си пийвам от него. Смятам да сложа няколко семенца кориандър, мисля, че добре ще се връзва като вкус с останалите неща.

  1. Няма лошо, щом на човек му е приятно да си пийва подобни напитки! 🙂
   Да кажеш как се е полчило с кориандъра! Вярно е че доста време ще мине, докато видиш резултата, пък и колкото отлежава по-хубав става този ликьор, но ще се радвам да споделиш мнение и опита си с кориандъра.
   до скоро!

 6. При мен мандарините вече са заложени в буркана. Карамфил използвах точно 2 пакетчета, алкохол към 850 мл ми влезе в употреба. Кориандър използвах една чаена лъжичка, само колкото да загтва за неговият аромат без да е натрапчиво-доминиращ. Сега едно голямо чакане ще падне… но ще си заслужава.

 7. Веднага след бутилиране ли може да се консумира??И може ли да се използва водка???

  1. Може да се пие веднага след като се бутилира, просто съм отбелязала, че с времето по-хубав става.
   В текста по горе е написано ясно, че може да се ползва всякакъв алкохол 40-50%

 8. Поздрави Мария! Моля Ви кажете ми алкохолния извлек в който плуват мандаринките смесва ли се със сокът, изстискан от плодовете? А възможно ли е от пулпата на мандарините след прецеждането да се приготви нещо – напр. желе или мармелад.

  1. Привет Нели!
   Май си бързала като си чела публикацията… 🙂
   За ликьора се ползват алкохола и в който са престояли мандарините, както и сока който се отделя, чрез изстискването им.
   Смятам, че с приготвянето на ликьора, от мандарините се извлича, всичко което е било възможно да се извлече! Разбира се ти ако решиш може да експериментираш с остатъците, както намериш за добре. Само трябва да имаш предвид, че каквото и да правиш ще е алкохолно, защото плодовете се пропиват с алкохола. Току виж си измислила нов алкохолен мармалад – например! 🙂
   Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: