Лимонада (икономична)

Икономична лимонада!!! 🙂 Открих я в едни записки (рецепти), които съм си водила по времето, когато съм жияла в България. Не си спомням дали сме я правили някога у дома, но реших да я пробвам! На мъжът ми и децата им не им беше много по сърце този тип лимонада. Прав е мъжът ми! Каза, че се е все едно да се опитвам на краставичар – краставици да продавам! Така и аз – на хора дето са израснали с лимонада от прясно изцеден сок, се опитвам да пробутам такава от няколко цели плода, вода и захар 🙂 

Със сигурност не е като лимонадата направена само от прясно изцеден лимонов сок, но не е никак лоша!!! Освежаваща е! Дори повече от горе упоменатата, защото се усеща вкусът на лимоновата кора! При нас през лятото и есента, няма сочни зрели лимони. Дори хибридните дръвчета, които дават постоянна реколта. По такова време реших да спретна тая лимонада докато станат хубавите лимони през зимата и пролетта.

Лимонада (икономична)

 • Ако не берете лимоните от двора си ли не живеете на място където растат, ще е най-добре да закупите BIO такива. 
 • Прясната мента не оставя аромата си бързо във студена вода. Затова, ако желаете аромата и да се усеща, пригответе си кана лимонада от вечерта и я приберете в хладилника до другият ден. 
 • За приготвянето на лимонадата ще ви трябва съд с похлупак.
 • Месец след направата на лимонадата, намирам съществени разлики в нея. Както по-горе писах, домочадието ми не я нападна както прави с лимонадата от прясно изцеден лимонов сок. Така тази лимонада се залежа, но явно това е било нещото от което тази рецепта е имала нужда. Вкусът на лимонова кора, които в първите дни се усещаше много интензивно, и бе главната причина домашните да не я предпочетат, вече не беше така интензивен. Забелязах и леко сгъстяване на сиропа, не знам дали, защото го държах в хладилника. Мога да кажа, че на вкус е точно като лимонада от супермаркета – живо доказателство как я правят с малко лимонов сок и повече кори и захар 🙂

Необходими продукти:

 • 500-600 гр. лимони – това са 4-5 големи лимона
 • 2 литра вода
 • 2 кг. захар
 • 2 чаени лъжици лимонена киселина (лимонтозу) 

За сервиране:

 • студена вода, сода или „Спрайт“
 • лимонови шайби
 • клончета прясна мента

Начин на приготвяне:

Лимоните се измиват много добре. Отрязват се двата им края – този към дръжката и срещуположният. Разрязват се на половина (по дължина), след това на ивици. Ако има семки, трябва да се отстранят, попаднат ли в лимонадата ще я направят горчива. След това лентите се нарязват на парченца (1). Заливат се с 2 литра вода и съдът се захлупва (2). Оставят се да престоят 24 часа. След това се отцеждат (3). Водата в която са стояли се запазва и се връща в съда, в които са престоявали. Отцедените лимонови парченца се смилат с машина за мелене на месо или в блендер (4,5). Ако ползвате блендер за пасирането им добавяйте малко от водата в която са престояли, за да е по-лесно смилането им и да не станат на пюре, а просто на дребни парчета. Смлените лимони се връщат във водата в която са били и съдът се захлупва (6).Оставят се на прохладно място за 24 часа. След това течността се прецежда през ситна цедка. Оставете остатъка от лимоните в цедката върху купа, поне за 30 мин. така ще се отцедят напълно (7). Към лимонова смес се добавят 2 кг. захар (8) и 2 ч.л. лимонена киселина (9). Разбърква се периодично докато захарта се разтопи напълно (10). След това се налива в бутилки или нещо друго подходящо. Може да се консервира за по-дълъг период, както захарните сиропи или да се ползва веднага. Ако не консервирате лимонадата я съхранявайте в хладилник, особено ако е горещо.

Тази лимонада може да се разрежда със студена вода, сода или „Спрайт“. Добавката на резен лимон и клонче прясна мента я правят още по-освежаваща! Наздраве!!!

Last updated by .

One thought on “Лимонада (икономична)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: