Козунак и пиленца от козуначено тесто

Козунак и пиленца от козуначено тесто

Козунак и пиленца от козуначено тесто

Нямам търпение да споделя с вас тази много сполучлива рцепта за козуначено тесто, с което оформям пиленца и няколко козунака. Такива пиленца видях за пръв път на тази снимка в един в Picasa – дълго ги съзерцавах…. така ме впечатлиха и събудиха такова умиление в мен!!!Не мога да опиша колко ме очароваха!!! Под снимката написах: „Това е най-милата, най-сладичка питка която съм виждала!!!” – това е самата истина!!! Благодарна съм на Тони, че запретна ръкави и направи пиленцата заради мен и още на същия ден пусна поста в блога си!!! Тони ме насочи към Ани за тестото!  В

Козунак и пиленца от козуначено тесто

(short link)

 • Мерителната чаша е вместимост 200 мл и се пълни до там където е обозначено 200 мл. Ллъжиците, които ползвам не са мерителни, но за по-голяма точност съм дала и грамажа на вложените продукти.
 • Всички продукти трябва да са на стайна температура.
 • Тестото може да се замеси и с помощта на миксер или с машина за хляб – това спестява много усилия. Моята машина за хляб не е достатъчно голяма за дозата по-долу – идеално побира порловин доза или тесто с брашно до 750-800 гр. На нас обаче и цяла доза ни е малко, затова подпомагам замесването на тестото, по-долу съм описала как. В рецептата ми Козунаци (Doriana Tcukova) може да видите замесването на тестото с помощта на миксер.
 • Ползвам пшеничено брашно тип 500.
 • Когато температурата е между 17 и 19 градуса, оставям оформените козунаци, поставени в тави да втасват до сутринта (8-9 часа).
 • Рецептата за тестото е адаптирана от http://food.anniesartbook.com. Единственото, което съм допълнила към продуктите за рецептата са ароматите в тестото – освен лимонова кора, добавям есенция ром и ванилия.

Продукти за закваската:

 • 250 мл. (1 ¼ чаена чаша) прясно мляко, затоплено (не горещо) 
 • 14 гр. (4 чаени лъжици) суха мая 
 • 5 гр. (1 чаена лъжица) захар

За сухата смес:

 • 1040 гр. (8 чаени чаши) брашно
 • ¹⁄8 чаена лъжица сол
 • 15 гр. (3 супени лъжици) настъргана лимонова кора

Течните съставки:

 • 360 гр. (6 бр. L размер) яйца  
 • 265 гр. (1 ¹⁄3 чаени чаши) захар
 • есенция ром, аз ползвам ¼ чаена лъжица, но количеството зависи от интензивността на есенцията, с която разполагате
 • 2 бр. ванилия 

Допълнително:

 • 133 мл. = 110 гр. (²⁄3 чаена чаша) Домашна свинска мас или масло (разтопени)
 • 133 мл. = 105 гр. (²⁄3 чаена чаша) олио

За намазване и поръсване преди печене:

 • 1 жълтък или 1 белтък (в случая ползвам белтък), разбит хубаво с вилица
 • кристална захар

Приготвяне на закваската, суха и течна смес:

Сипете топлото прясно мляко  в дълбока купа. Добавете маята и захарта, предвидени за закваската. Разбъркайте хубаво, докато моята и захарта се разтворят. Покрийте съда с прозрачно фолио и оставете на топло за 10-15 минути или докато маята шупне (по повърхността на млякото ще се образуват множество балончета, като пяна). 

През това време пресейте брашното. Отделете около ½ чаена чаша от него и го оставете на страна. Правя това  (не добавям цялото количество брашно в началото на замесването, защото различните брашна имат различна абсорбираща способност и е възможно тестото да поеме по-малко количество брашно). Смесете останалото брашно със солта и лимоновата кора. Разбъркайте и оставете на страна до употреба.

В друга купа смесете продуктите за течната смес – яйцата, захарта, есенцията ром и ванилията. Бъркайте с телена бъркалка, докато захарта се разтопи. Оставете на страна до употреба. 

Смесете двата вида мазнина в купа и оставете на топло до употреба. Ако се случи маслото или свинската мас да стегнат може да ги затоплите за кратко в микровълнова или на водна баня, непосредствено преди да ги ползвате.  

Амо месите на ръка или с миксер:

В купата на миксера сипете сухата смес, направете кладенче. Сипете в него течната смес и шупналата мая. Включете миксера на слаба скорост и замесете тесто. Месенето отнема 10-15 минути или докато тестото започне да се отделя от стените на съда и се събира около куката. Ако тестото е меко, може да добавите от заделеното брашно. При мен винаги го поема. Спрете миксера и покрийте тестото с памучна кърпа. Оставете ги да почиват (миксера и тестото) за 10 минути. След това включете на ниска скорост и започнете добавянето на мазнината – лъжица по лъжица. Изчаквайте тестото да поеме добавената мазнина и след това добавяйте още. Месенето продължава около 15-20 минути или докато тесто поеме всичката мазнина. Съберете измесеното тесто на топка и го прехвърлете в дълбока купа, предварително намазана с олио. Покрийте купата с прозрачно домакинско олио и памучна кърпа и оставетете на топло да втасва за 90-120 минути или докато тестото увеличи обема си 2 до 3 пъти. Времето за втасване е по-скоро ориентировачно. То зависи от топлината на помещението. При мен когато е между 23-25°С, тестото втасва за 60 до 90 минути.

Ако ползвате машина за хляб, за замесването и втасването на тестото:

На дъното на контейнера изсипете яйчената смес и шупналата мая. Върху тях сипете брашнената смес. Пуснете машината на програма за месене и втасване на тесто (Dough program). При мен цялата програма е 90 минути – 30 минути за замесване на тестото, 60 минути за втасване. Половин доза от тестото е идеална за капацитета на моята машина, но за цяла доза се налага да помагам замесването през първите 10-12 минути. За целта ползвам дървена лъжица, с която бъркам заедно с машината, за да подпомогна смесването на сухите и мокрите съставки. С тази помощ до 20-тата минута се оформя тесто. На този етап преценям дали да добавя заделеното брашно. Обикновенно (когато е спазен и грамажа на останалите продукти) добавям и него, като пак помагам, ако видя, че машината не се справя сама за оставащите 10 минути. Когато процеса по замесване спре, оставям тестото да почива за 10 минути и след това рестартирам програмата. Повторното месене започва с добавянето на мазнината. сипвам 2-3 супени лъжици от мазнината върху тестото и пак подпомагам размесването, но този път с ръце, като доразтягам тестото или го накъсвам  на няколко парчета, за да поеме по-лесно мазнината. Обикновенно до 20-тата минута приключвам с добавянето на мазнината и последните 10 минути машината си меси сама. След това прехвърлям тестото в дълбока купа намазана с олио.  Завивам с фолио и кърпа и оставям да втасва, както съм описала и по-горе при замесването с помощта на миксер. 

 

Оформяне на тестото:

Втасалото тесто се премесва върху домакински плот колкото да излезе въздуха от втасването. След това може да се раздели на две или повече части ии да се оформят козунаци. Може да ползвате всякакви форми – продълговати кексови или кръгли, важно е тестото да не заема повече от половината им обем. Затова е добре, преди да почнете да сплитате плитки от тесто или да го оформяте по друг начин, да откъсате парче тесто и да уверите, че заема не повече от половината от обема на формата, която смятате да ползвате. 

В случая аз съм разделила тестото на 2 части – от едната половина съм оформила пиленцата, а от другата един кръгъл (ᴓ18.5 см.) и един продълговат козунак (29 х12 см.) В друг случай разделих тестото на 2 части и от едната охормих козунак с форма „Вълнено руло“, като ползвах Нутела за плънка.

Към тестото, което отделих за пиленцата добавих около 50-60 гр. брашно, понеже беше доста меко. Кръглия козунак го направих като усуках з фитила и ги сплетах на плитка. Плитката я навих на охлюв. Оставих го да втасва в омазнена и набрашнена дълбока купа-пайрекс с  За продълговатия козунак разсточих на тънко 3 продълговати кори. Всяка кора поръсих с канела и захар и навих на руло. От трите рула направих плитка. Поставих козунака да втасва в намазана с олио и поръсена с брашо форма В началото тестото изпълва 1/3 от формата, като втаса запълва повече от половината и като се изпече я напълва.

Оформяне на птиченца:

Късат се парченца тесто (около 100 гр.), които се оформят на топка. От топката се прави фитил с дължина около 17 см. Полученият фитил се връзва на възел. В единият край се оформя човчица. Другия край на фитила се разрязва наполовина (за да стане като лястовичка) или на няколко места да се получи по-перната опашка – въпрос на предпочитание! За очички се забождат 2 зрънца черен пипер.

Пиленцата се нареждат (на растояние) в тава застлана с пекарска хартия. Оставят се на топло да втасат. Когато увеличат обема си се намазват с разбито яйце и се наръсват със захар. Пекът се в предварително загрята фурна на 175˚С. Моята фурна беше нагласена на 175˚С с включени горен и долен реотан със завъртане на въздуха. Понеже тестото досто бързо се зачерви изключих долният и горен реотан и оставих фурната на 175˚С само със завъртане на въздуха.

Втасалите козунаци също се мажат със яйце и се поръсват със захар. Пеках ги както пиленцата на 175˚С със завихряне на въздуха. След като се изпекат се оставят да истинат върху решетка.

Според синът ми трябваше веднага да видим какво има в козунащите 🙂 

ТУК може да видите всички снимки. Направих и курабии-пиленца (много се запалих по тия пиленца)! Децата ги занесоха днес в училище да се почерпят по случай започващата ваканция. Също така изпробвах една много интересна тукашна рецепта за козунак с мастикова смола и махлеп – стана много вкусен! 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Козунак и пиленца от козуначено тесто
Published On

26 thoughts on “Козунак и пиленца от козуначено тесто

 1. Много красиви козуначени пиленца!Хареса ми и идеята за канела и захар в козунаците.Станали са много сполучливи на конци. Хубава вечер Мария!

 2. Ooo.. ето гиии :-)))

  Чудни са! С пълни гушки, наперенки.. Браво, Мария!

  И плитката е разкошна!

  Пoздрави сърдечни и пожелание за все така вкусни и жизнерадостни дни 🙂

 3. Хареса ми идеята,ще опитам да ги направя и изненадам любимите си хора.

 4. Здравейте, козунаците изглеждат много хубаво! Много е полезна информацията, която предоставяте. Ще я имам предвид за тазгодишното ми правене на козунаци. Явно всички сме харесали тези пиленца. Поздрави 🙂

 5. Прекрасно си се справила, Мария.
  Пиленцата ти едни наперени, с пълни гушки…
  И аз ползвам машината си повече за замесване на тесто и съм доволна!
  Сърдечни поздрави и усмихнат ден 🙂

 6. Като че ли станаха хит тази година пиленцата! Толкова са сладки! Аз миналата година ги правих, но сега май само ще ги гледам при тебе, при Тони и ще им се радвам. Дано поне за едни козуначени мъфини да намеря време.
  Поздрави, Мария!

 7. Благодаря от сърце на всички ви за одобрителните думи!

  Благодаря на всички, заради които козуначените пиленца влезнаха и в моа дом!

  Радвам се ако с този пост и други хора са ги харесали и ще ги приготват за семействата си!

  Да… пиленцата май станаха хит тази година!

  Русанка аз освен по обикновеният начин, обичам да правя козунаците и с разни пълнежи – всяка година е различно – зависи какво ми е под ръка или какво искам в дадения момент!
  Подготвам и пост за козуначената рецепта, която най-често се е ползвала през годините в къщи!
  В този пост ще покажа и козунаци с пълнеж какао (много ми харесва и парчетата станаха с интересен разрез), с шоколадов чипс и др.

  До скоро и нека пролетта огрее сърцата и душите ни и ни зариди с положителна, слънчева енергия!!!

  Приятно забавление с правенето на Великденски вкуснотии!!!

 8. Извинявайте за допуснатите правописни грешки, разменени букви или изядени такива…

  Но нямам навика да препрочитам като пиша, ще ми е нужно време да свикна да го правя!

  :-)))

 9. Е, Мими, чудесно са се получили пиленцата! Поздравления!

  Възхищавам се на търпението, с което пишеш и снимаш подробно всичките си рецепти 🙂

  Спорна и забавна предпразнична подготовка и на теб!
  Прегръщат те 🙂

 10. Благодаря ти мила Тони!!!

  Ти си причината да ги направя!

  Колкото до снимките… "Като ще е гарга да е рошава!!!" 🙂

  Не ти ли се е случвало да попаднеш на някои чуждоезичен блог със страхотни рецепти и да не ги разбираш ясно (знаеш как превеждат компютърните преводачи)…. е аз съм си умирала от яд в такива ситуяциа!
  Когато има снимки е лесно… едно е да ти обясняват – друго е да го видиш с очи – поне на мен така ми е по-лесно!!!
  Затова гледам да правя постовете по този начин!
  Отнема ми време, но мисла, че си заслужава!

  Тези дни ще съм доста натоварена… и не знам точно кога, но чакай да видиш и курабийките-пиленца!

  Да не си помислиш само, че ще правя "фен клуб-тестени пиленца" 🙂
  Златна си Тони – благодаря ти!

  Целувки и на теб и дечурлята!

 11. Мария,
  толкова са нежни и пухкави пиленцата,
  предполагам и още по-вкусни!
  И козунаците, и снимките и обясненията
  са чудесни!
  Поздравления,
  слънчева и усмихната Цветница, Диана

 12. Диди,благодаря ти от сърце!

  Хубава, ухаеща на пролет и вкуснотии седмица!

 13. Fimère
  Saveurs et Gourmandises

  Благодаря ви!
  Приятен ден и на вас!

  Merci!
  Bonne journée à vous

 14. Да живее машината за хляб!
  и аз я пробвах 2 пъти за хляб, но е доста посредствен, затова пък я използвам непрекъснато за втасване – и преоткрих питки, козунаци, пици!

  за козунак, бриош и други теста с яйца и масло – някои машини имат специална програма – около 3,40 часа – 30 мин за месене и около 2 часа за втасване – така че не трябва да се рестартира – трябва само да я изключиш преди да почне печенето.
  Чао, приятен ден

 15. Maria Благодаря ти!
  Сега видях, че по някаква причина отговарът ми към теб липсва!
  Тези дни около мен е доста натоварено и блога остана на заден план 🙂

 16. Райна, благодаря ти за одобрението!

  Колкото до машината за хляб… колкото бях разочарована от хляба печен в нея – толкова се очаровах от програмата й за месене и втасване!!!
  При мен тази програма (Dough) е 130 минути, от които 30 са за замесването на тестото.
  Вече успях да я изпробвам на 3-4 пъти с различни рецепти.
  В случая с рецептата на Ани за козунаци – програмата се рестартира (тоест замесването се повтаря 2 пъти), за да може тестото да поеме всичкото брашно и мазнината. Ако при теб за същата рецепта (такова количество продукти) не се налага да рестартираш предполагам, че твоята машина просто е по-голяма от тази която имам аз!
  Правих и друг вид козунаци в машината с по-малко количество на продуктите и не се наложи да рестартирам…

 17. Привет ,Марийче!
  Не мога да не се отбия при теб и да не направя нещо по твоя рецепта-днес направих тези прекрасни пиленца.Благодаря ти мила,бъди жива и здрава,винаги те благославям,защото все нещо съм научила от теб!!!Весел Великден!

  1. Аааа… браво на теб!
   Радвам се много, Живче!!!

   Весел да е празника и за теб и семейството ти благодат, любов и здраве да има!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: