Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Хубаво ми е като вали… В такива дни обичам да приготвям топли супи, като Кипърската Трахана, която е изключително вкусна, засищаща и уникална! Траханата (на Кипърски е в мъжки род и затова завършва на „с“ – „траханас“), няма нищо общо, с това което е познато под името Трахана в България и на доста други места по света. Затова може да се каже, че Кипърската трахана е не само традиционна за острова храна, но е и нещо уникално!!! Приготвя от пшеница (натрошена, но не толкова ситно, както за булгур) и козе мляко или смес от козе и овче и много по-рядко краве мляко. 

Суха трахана (Τραχανάς)

Процеса по приготвянето не е сложен, но е изключително трудоемък – знам го от личен опит и въпреки това с голямо удоволствие бих си приготвила Трахана ако разполагах с козе мляко. Преди доста години докато свекър ми беше по-млад, гледаше няколко козички, разполагах с домашно козе мляко и на 2-3 пъти съм си правила трахана. Как се прави научих от κυρία Νίτσα – роднина на съпругът ми, при която по онова време бяхме под наем (мир на праха ѝ). Съотношението на пшеницата към млякото е 1:2 (т.е. 1 кг. пшеница – 2  литра прясно мляко), но в зависимост от вида на прясното мляко е възможно количеството на пшеницата да варира (т.е. сместа да поеме повече пшеница). Прясното мляко се подквасва. Полученото кисело мляко трябва да престои няколко дни докато сладкия вкус характерен за прясно приготвеното кисело мляко изчезне и започне да преминава към кисел. Това съвсем не означава, че трябва да оставите киселото мляко да вкисне. Наблюдава се и се преценя (в зависимост от личните предпочитания) колко интензивна да е киселата жилка. След това киселото мляко се загрява докато заври, но без да се оставя да ври излищно, за да не стане на извара. Посолява се на вкус и започва добавянето на натрошената пшеница, което става на части (не на веднъж) и при непрекъснато разбъркване. Когато млякото поеме всичката пшеница, огънят се регулира и варенето продължава (без да се спира разбъркването), докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда. Доста е уморително. Готовата смес се оставя да изстине. На мен на този етап траханата (на външен вид) много ми напомня на пресен кашкавал и ми е много вкусна! Прясна трахана вече може да се намери и по магазините (вижте следващата снимка), преди години нямаше. Супата от прясна трахана е „по-сладка“, различна е на вкус от супата приготвена със сушена трахана.

Прясна трахана (Τραχανάς)

При желание, част или цялата прясната трахана може да се съхрани във фризера, като се оформи на топки или сплескани пити с тегло 600-700-800 гр. или колкото е нужно за едно готвене в зависимост от големината на семейството. Ако ще се суши се оформя (с ръце) на еднакви по дебелина  парчета, които се нареждат върху подходяща повърхност най-добре мрежа за сушене или тави застлани с тензух. Оставя се на слънце в продължение на 3-4 дни, за да изсъхне. За да не се разваля или червяса е много важно да е добре изсъхнала преди да се съхрани. Най-добре е да се насипе в платнени торби, да се окачат на проветриво място. За да не червясва знам, че в торбите се слага по една глава чесън. Друг начин за съхранение е да се насипе в найлонови торбички с цип и да се държи в хладилник. Най-практично е да се съхрани във вакумна опаковка, но не всеки разполага с такава в домашни условия. Всичко това беше по-скоро информативно, макар, че съвсем съзнателно исках да опиша приготвянето на трахана тук, тъй като не знам дали скоро ще имам възможност да си направя домашна тръхана, да заснема процеса и да го споделя в блога. Освен всичко друго знам, че всички в България, които са опитвали супата се влюбват в нея. За разлика от тук, където я има по магазините, там я няма и е много възможно някой, който познава вкуса на супата да реши да си приготви Кипърска трахана. 🙂

Суха Трахана (Τραχανάς)

Намерих и едно видео, от което ще добиете нагледна представа как се прави Кипърската Трахана.

Доста дълго стана, с обясненията ми по приготвянето на траханата, затова преминавам към рецептата за самата супа. 

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

 • Най-добре е да приготвите супата с домашно приготвен пилешки бульон, въпреки, че ако нямате може да я сварите и във вода, в която да добавите няколко пилешки бульона (за всеки литър вода поне 2 бульона). Излишно е да обяснявам, че с домашно приготвеният бульон става по-вкусно.

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

 • Траханата се сервира с лъжица кисело мляко и халуми нарязано на парчета или настъргано на люспи. Халумито може да се нареже на кубчета и да се добави към супата в последните 5-6 минути от варенето. Много ми харесва така!!! Може също да сервирате с късчета от свареното пилешко месо. Ако траханата е „сладка“ (прясна), при поднасянето може да се овкуси с малко лимонов сок.
 • От по-долу посочените продукти се получават 6-7 порции.

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Необходими продукти:

 • 500-600 гр. суха трахана
 • 2.5 – 3 литра пилешки бульон
 • 100 гр. халуми нарязано на парченца (кубчета)
 • 1 чаена лъжица сол или количество в зависимост от солеността на ползвания бульон
 • 1/8 чаена лъжица черен пипер

кисело мляко и халуми за сервиране на Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

За сервиране:

 • кисело мляко
 • халуми настъргано на люспи или нарязано на парченца

Начин на приготвяне:

За приготвяне на бульона съм ползвала 1 пилешки фенер, който съм заляла с 3 литра вода. Добавила съм 1 ½ чаени лъжици сол. Ако не разполагате с много време е най-лесно за сваряването му да се ползва херметическа тенджера, а ако ползвате обикновена, ще трябва да залеете с повече вода, защото голяма част от нея ще се изпари по време на варенето.

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Добре е сухата трахана да се накисне предварително в студена вода, за да омекне. Така когато се добави към горещият бульон ще се разтвори добре в него без да се образуват бучки и ще се свари по-бързо. Трябва просто да я залеете със студена вода и да я оставите на страна за 30-40 минути, може и за по-малко, зависи колко са големи парчетата. За това време траханата ще набъбне и омекне.

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Бульона се прецежда, замерва се нужното количество и се сипва в подходящ за варенето на супата съд. Най-добре е да ползвате тенджера с дебело (двойно дъно).

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Ако в купата с накиснатата трахана е останала повечко вода, трябва да я отлеете с внимателно навеждане на купата, не е нужно да прехвърляте трахана в цедка. Тенджерата с бульона се слага на умерен огън. Добавят се предварително накисната трахана, солта и черният пипер. В началото на варенето се разбърква периодично, а към края непрекъснато. Варенето отнема от 20 до 40 минути в зависимост от вида на ползваната трахана –  т.е. от колко едро начупено жито е била приготвена, колко суха е била или до колко житото е сварено при самото приготвяне на Траханата. В началото траханата е рядка, към края на варенето се сгъстява като крем супа. Ако стане прекалено гъсто, а не се е сварила се долива с горещ бульон или вода и варенето продължава. В последните 5-10 минути от варенето се добавя халумито. 

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

Сервира се с лъжица кисело мляко, халуми и (по желание) парченца сварено пилешко месо.  Да ви е сладко!

Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 13 Review(s)

22 thoughts on “Кипърска супа Трахана (Τραχανάς)

 1. Благодаря за информацията!
  Освен за уникалната кипърска трахана, научих и че има кипърски език.

  1. Ами факт е че има „кипърски език“, макар че е прието, смята се за по-правилно да се каже „кипърски диалект“! 🙂
   За да се увери човек в това, трябва само да види Кипърец, който говори на Грък на кипърски. 🙂 Гарантирано е, че Гръка ще разбере относително малко от това, което казва Кипъреца! 🙂

 2. Много интересна старинна технология за приготвяне на кипърска трахана Мария.Много стари и интересни технологии са запазени в Гърция и Кипър.С интерес ще очаквам точната рецепта и технология за този вид трахана.Хареса ми и супата , тя също е една стара , забравена супа, дори и с тархана от български рецепти.Баба ми навремето правеше много трахана, триенца и всякакви видове баници.
  Поздрави и успешна седмица.Много интересен блог списваш, поздравявам те за постоянството, търпението и усилията, които влагаш.

  1. Привет Елена,
   при нас в Кипър супа трахана никак не е стара и забравена рецепта, а напротив – много популярна и обичана е! Вярно е, че в Кипър и Гърция (не само в кулинарно отношение) има много неща, които са се запазили и приготвят до днес по същия начин, както са били приготвяни и в далечното минало – това ги прави традиционни и уникални…
   Докато живеех в БГ не ми се е случвало да опитам Българската траханата. Моята баба ми е разказвала как са я правили и колко вкусна била! Предполагам, че би ми харесала (доколкото мога да си представя от това което знам), въпреки че ако се сравни с Кипърската, трябва да кажа че се прави от други продукти на по-различен принцип – май по-скоро като паста (да се разбира макаронени изделия).
   За приготвянето на Кипърската трахана, няма да ти се наложи да чакаш… Съвсем подробно е описано в поста ми, даже и видео съм прикрепила! 🙂
   Явно си го пропуснала! 😀

 3. Аз преди няколко години чух/опитах/приготвих трахана (българска) и съм страшно впечатлена от простичкия й вкус, който за мен е безценен! Бих опитала с радост и кипърския вариант. Поздрави, Мими, и дано винаги поддържаш това желание за кулинарни експерименти! 🙂

 4. Мария,
  прочетох внимателно целия ти пост, видях и видеото, но ми се струва ,че използват гъсто прясно, а не кисело мляко.То няма ли да се пресече при разбъркването докато поеме пшеницата ? Явно трябва да се пробва.
  Поздрави !

  1. Елена, млякото е кисело но когато се нагрее се втечнява, и както съм споменала не трябва да се оставя да ври точно за да не се присече.
   Описала съм приготвянето на траханата обосновано на личният ми опит с това т..е. не е просто теория за която някой ми е разказал. Към момента нямам свои снимки на процеса и затова вмъкнах видеото… С две думи изпробвано е от мен и то не веднъж! 🙂

 5. Благодаря ти за отговора Мария.Просто имаше някои неясноти, които трябваше да си изясня.
  Поздрави !

 6. Здравей, и аз живея в Кипър и трахана та ми е любимата супа! Любима и на цялото ми семейство. Но защо казваш, че скоро няма да можеш да направиш защото нямаш мляко от коза или овца? Тук за разлика от Бг навсякъде се продава кисело мляко от коза или от овца има и смесено. Не става ли с такова мляко? Бих искала да си направя за това питам.

  1. Привет Милица и добре дошла в блога ми!
   Както съм споменала в публикацията си, преди години разполагах с домашно козе мляко и тогава на няколко пъти съм си правила трахана у дома.
   В момента около мен (в близост) няма някой който да отглежда кози и от който да мога да си купя прясно мляко затова съм писала „че не знам дали скоро ще имам възможност да си направя домашна трахана“.
   Вярно е, че в магазините има изобилие от овче, козе и (или) смесено кисело мляко с много добро качество, но колкото и да хубаво купешкото кисело мляко не е като домашно приготвеното. Всички знаем, че при масовото производство се следват определени стандарти, което включва например, обезмасляването на прясното млякото до определен процент свързан с този стандарт. Надявам се разбра какво имам предвид…
   Приготвянето на трахана с прясно мляко подквасено в домашни условия (не е сложно или кой знае колко трудоемко самото подквасване), ще е много по-изгодно икономически, отколкото ако траханата се прави с купено кисело мляко.
   Това съм имала предвид… и въз основа на казаното до тук, лично аз не бих се заела с приготвянето на трахана, ако не си намеря от някъде прясно, сурово козе или овче мляко, защото ако е пастьоризирано, най-вероятно ще е и обезмаслено…
   Разбира се ти може да постъпиш както смяташ за добре!

   1. Здравей Мария, вчера когато писах много бързах и се надявам, че написаното не ти е прозвучало грубо, нямах такова намерение. Имаш право, че икономически би било много неизгодно с купеното мляко за качеството не знам. Аз си купувам прясна ( замразена) трахана но не знам с какво мляко е правена. Мислех, че с купеното мляко я правят. Колкото до приготвянето на самата супа аз я правя малко по- различно ала Милица но то е въпрос на вкус. Следващия път ще я пробвам както си писала ти. Благодаря.

    1. Не, мила не ми е прозвучало грубо. Напротив! Съвсем естествено е възникването на подобен въпрос…
     Със сигурност мога да кажа, че натурално приготвените кисели млека в Кипър са с високо качество! Коментара ми по-скоро беше свързон с това да се аргументирам защо бих предпочела да ползвам прясно мляко, което да си приготвя сама! 😉
     По принцип с прясната (прясно замразената трахана) се процедира леко по-разрично и лично на мен ще ми е изключително приятно да споделиш с мен как я правиш ти, за да опитам и аз твоя начин!
     Хубав ден от мен!!!

     1. Аз живея в Лимасол и тук в Карфур продават едно овче мляко на което пише че е ръчно правено и наистина когато го опитах за първи път все едно баба ми го беше подквасила. Нали знаеш домашно подквасеното овче мляко е като коприна… Та и това така. Колкото до супата, аз сварявам пилешки гърди 2 ако имам половин килограм прясна трахана и 1 гърда ако имам 250 грама. Предварително нарязвам на кубчета и сварявам. Правя го така не защото е най- добре а защото сина ми само така яде варено пилешко. Аз предпочитам с селско пиле. Та така като се свари месото добавям траханата сол пилешки бульон (на мен така ми харесва не е задължителен бульона) . Ние я харесваме с повече бульон да е рядка. Моя приятелка я прави гъста като яхния, така и харесва. Когато житото се свари хубаво добавям и кубчетата халуми. Когато сервирам за себе си добавям лимон , черен пипер, сол. Мъжа ми я яде без лимон. Следващия път като правя ще опитам с киселото мляко както е в твоята рецепта. Само да кажа, че не твърдя, че така трябва, или че така е правилно просто на нас така ни харесва. Мария на теб кое ти е любимото кипърско ястие?

     2. Разбрахме се за киселото мляко тук на острова – на едно мнение сме!
      😀
      За останалото мога само да благодаря за споделеното и да кажа (сигурно за стотен път), че в кулинарията няма „правилно“ и „грешно“!!!
      Всичко е въпрос на вкус!

      Само да вмъкна, че прясната трахана по принцип е „по-сладка“ от сухата и затова си отива много сервирана с лимон, а на супа трахана приготвена от суха трахана и отива повече кисело мляко – поне така е според моя вкус, но това зависи и от вкуса на самата трахана която ще бъде ползвана! Аз месото (вареното пилешко) го сервирам отделно, защото не всички у дома си слагат месо в супата. Гъстотата също е въпрос на предпочитания и у нас не харесва много гъста…
      На последният ти въпрос ми е много трудно да отговоря…
      Като ценител на вкусната и добре приготвена храна, всяка такава може да ме очарова в определен момент!
      В различните моменти любими ми стават различни храни, които с времето се изместват от други…

 7. Аз си имам the best. Бургури с домати ( едвали съм ги написала правилно) авголемоно, трахана естествено, кобепхя , псито, хумус за който си дала хубава рецепта. Как в момента не се сещам за друго. А, много ми харесва и карфиола както го правят с вино, обожавам. Не погледнах имаш ли рецепта за Кало прама? Много харесвам този десерт но така и не се научих да го правя.

  1. В блога все още няма рецепта за shamali” или “kalo prama” (десерта е познат а с двете имена) та е хубаво че ме подсещаш, за да снимам приготвянето при първия удобен случай. 😉

   1. Моля! Ще чакам с нетърпение за да направя и аз! Между другото, вчера спретнах хумуса по твоята рецепта и се получи супер. Благодаря. На една от снимките имаш четири ако не греша, мерителни чашки с течности не разбрах какво и има в най- голямата. Сложих само описаното в рецептата.

    1. Милица, много ти благодаря, че писа за хумуса
     Течностите в мерителните чаши са сусамов тахан, зехтин, лимонов сок и част от водата, в която се е варил нахута (с нея разядката се разрежда до нужната консистенция). Бях пропуснала да я отбележа писмено в състава на продуктите и вече се поправих, за което ти благодаря! 🙂
     Радвам се, че ти е харесала рецептата!

     1. Мария пробвах да ти пиша на мейла но нещо има проблем върна ми писмо, че е не получено. А исках да те питам нещо за една рецепта за маскарпоне но неми се искаше да спамя тук. Кажи как да се свържа с теб ако е удобно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: