Как се правят цветя от ананас

Как се правят цветя от ананас

Как се правят цветя от ананас? Много лесно! Чрез изсушаване на пресен ананас, нарязан на шайби. Освен че са вкусни, цветята от ананас са изумително красиви, което ги прави ефектна декорация за десерти. Торта Колибри (Hummingbird Cake) е декорирана с тях.

Как се правят цветя от ананас

Как се правят цветя от ананас

Всичко необходимо: 

  • 1 добре узрял, здрав ананас
  • дъска за рязане
  • голям остър нож за почистването и нарязването на ананаса
  • за издълбаването на дупките по повърхността на ананаса ще ви е нужна малка лъжица за топчета (специален уред (инструмент) за карвинг), ако нямате такава може да опитате с върха на картофобелачката или с малък нож с остър връх. Моята лъжица за топчета се оказа доста голяма и затова не направих всичките дупки  нея.
  • 2 тави 
  • хартия за печене
  • формички за мъфин или малки чашки за кафе

Начин на приготвяне:

Колко цветя ще се получат зависи от големината на ананаса, с който разполагате и дебелината на парчетата, на които ще го нарежете. В случая аз получих около 18-19 бр. Най-напред трябва да почистите ананаса. Отрежете горната част на ананаса на 2-3 м. от зелената му част. Отрежете и долната му част по същият начин. Ако отрязаната зелена част на ананаса е свежа (зелена), може да я почистите от плода и първите няколко реда листа и да я забучите в някоя саксия. С малко грижи и късмет, тя ще се укорени и ще имате прекрасно зелено растение! Е, на реколта от ананаси не се надявайте! 🙂

Как се правят цветя от ананас

Кората на ананаса се обелва на тънко с остър нож. Ще видите, че по повърхността остават кафеникави петна. Обикновено, когато почистваме ананаса, за да го консумираме те се отстраняват с повторно изрязване, но в случая тези места се премахват с помощта на лъжицата за топчета, малък нож или върха на картофобелачка.  Отстраняването им създава неравност (дупки) по повърхността на плода, която в последствие допринася за това, шайбите от ананас да се превърнат в цветя. Когато приключите с „надупчването“ на ананаса, го нарежете на шайби – нито много тънки, нито много дебели (около 3-4 мм.). Важно е всички шайби да са с еднаква дебелина. Наредете ги на разстояние, в тави застлани с хартия за печене. За сушенето ползвам програма, при която фурната работи само с горещ въздух (реотаните не работят). Така мога да суша по 4-5 до 6 тави заедно и не е нужно да размествам тавите или да обръщам плодовете и от другата страна. Фурната е предварително затоплена на 105-110ºС. Сушенето отнема точно 2-3 часа. 

Как се правят цветя от ананас

Времето за изсушаване ще зависи от дебелината на шайбите, както и от сочността на плода. Готови са тогава, когато повърхността им е суха на пипане, а краищата им се зачервят приятно. След като цветята са изсушени, се прехвърлят във формички за  мъфини, в малки чашки за кафе или нещо друго подходящо. Формичките, трябва да са по-малки от шайбите ананас, за да могат краищата им да се заоблят. Оставят се така, докато изстинат на пълно.

Как се правят цветя от ананас

След като изстинат напълно се  прехвърлят в плътно затварящ се контейнер и се съхраняват на сухо прохладно място. Не препоръчвам да се държат в хладилник, защото влагата не им се отразява добре. Когато се ползват за декорация е най-добре да се поставят върху десерта непосредствено преди поднасянето му, тъй като влагата от хладилника или влажността на самият десерт може да размекне цветята и с това да развали формата им. 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят цветя от ананас
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Как се правят цветя от ананас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: