Реване с Праскови

Идеята за това реване се породи след като бях приготвила прекрасната Прасковена Мелба (Peach Melba). Остана ми доста от сиропа, в който се бяха варили прасковите и реших да го оползотворя по този начин. Ползвах рецептата за реване на моята майка

Реване с Праскови

  • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.
  • Ползвала съм тава с размери 35 х 22 см., може да се ползва и малко по-голяма тавичка. Тестото стигаше до половината на тавата, но като се изпече я напълни. С оглед по-лесното сиропиране е добре тавата да е съвсем мъничко по-голяма.
  • Давам продуктите, които са нужни, за да бъде направено това реване, дори ако нямате останал сироп като мен. По-долу ще разясня и относно това как съм процедирала с оползотворяването на останалият сироп. Технологията по приготвянето на тестото може да видите тук.

За тестото:

6 (210 гр.) белтъка

6 (113 гр.) жълтъка

12 с.л. (190 гр.) захар

12 с.л. с куп (145 гр.) брашно

2 ч.л. бакпулвер

1 шушулка ванилия (зрънцата и) 

+ олио за намазване на тавата

+ брашно за наръсване на тавата

За сирапа:

1 ½ ч.ч. (330 гр.) захар

2 ¼ ч.ч. (520 гр.) вода

шушулката от ванилията чийто зрънца сте остъргали за тестото

4 здрави, зрели праскови 

Начин на приготвяне:

Сиропа за реването се приготвя предварително за да може да изстине. Ако имате останал сироп както в моя случай, добавете съм него още 150 до 200 мл. вода и ваниловата шушулка, чийто зрънца сте остъргали за тестото. Измийте прасковите и ги разрежете на половинки. Отстранете костилките и ги пуснете в сиропа. Сложете ги на котлона и когато сместа зари, регулирайте огъня. Оставя се да ври тихо 5 мин. Ако плодовете омекнат по-рано извадете ги от сиропа с помощта на решетъчна лъжица. Оставете ги да се охладят и след това обелете кожата им и ги нарежете на парченца. Ако нямате останал сироп: Смесете в подходящ съд горе посочените количества захар, вода и шушулката от ванилия. Сложете на котлона, като разбърквате  периодично, докато захарта се разтопи. Когато заври, регулирайте огъня и оставете за ври тихо 5 минути. След това пуснете половинките праскови в сиропа. Изчакайте отново да заври и варете още около 5 мин. Ако прасковите опекнат по-рано ги извадете. Сиропа се охлажда и с него се залива изпеченото реване.Нарязаните праскови се нареждат на повърхността му и когато изстине, може да се нареже на парчета и да се сервира. Ако имате малко сладолед, ще е чудно допълнение. Да ви е сладко!

Last updated by .

2 thoughts on “Реване с Праскови

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: