февруари 19

Как се прави Нарцис от захарно тесто

Мога да кажа, че не е особено трудно да се направят нарциси от захарно тесто, трябва само да имате желание и малка доза търпение за подобни неща. Разбира се нужни са и формички, които много улесняват работата и с тяхна помощ направата им не отнема дълго време. Вече видяхте Тортата с Пролетни Цветя, която е украсена с тях и с лалета, които (ако питате мен) се получиха малко като хибрид между лале и  мак. 🙂

Всичко което ви е нужно:

 • захарно тесто, ползвала съм това
 • малка, тънка дървена (или пластмасова) точилка със заоблени краища
 • дървен стик за кебап
 • точилка
 • парче мушама или специална гумена подложка, върху която ще се работи
 • тичинки за цветя (като Wilton Flower stamens или подобни)
 • формички за изрязване от този комплект Floral Collection Flower Making Set. Вижте ги на снимката долу.

 • TYLOSE  или СMC powder – това са продукти с прахообразна структура служещи за едно и също нещо, просто при различните производители са с различно наименование. ТУК може да прочетете (на английски е), подробности за този продукт и другите подобни на него. Най-общо с него може да се подобрят качествата на фондана или да се приготви сладкарско лепило. Добавя се от 1 до 3 чаени лъжички към 450 гр. захарно тесто (фондан). Добавянето на тази субстанция към фондана, бързо го превръща в т.нар. gumpaste, от която се изработват захарни цветя. Фондана става по еластичен, лепне по-малко, може да се разточва на по-тънко и засъхва по-бързо. 
 • сладкарско лепило или глюкоза
 • четка за нанасяне на сладкарското лепило
 • смес 1:1 пудра захар и нишесте, за наръсване на работния плот
 • масло с растителен произход (shortening – „Spray”) за омазняване на точилката и работната повърхност ако е необходимо
 • сладкарска боя – жълто и оранжево
 • прозрачно домакинско фолио
 • плитки форми за тарталети, мъфин, кошнички или нещо друго подходящо, в което да поставите изработените цветя да съхнат.

Начин на приготвяне:

Най-напред се оцветява захарното тесто. Не е нужно много тесто, на снимката долу се вижда количеството (може да го прецените според големината на кутийката с боя), то е приблизително колкото мандарина за всеки от двата цвята. С това количество захарно тесто направих 12 нарциса.

След това към тестото се добавя малко TYLOSE powder и се размесва добре, за да я поеме хомогенно. Точилката се намазва леко с масло с растителен произход (shortening – „Spray”). Работния плот се наръсва със смес от равни части пудра захар и нишесте. Захарното тесто се разточва на тънко и с помощта на формичката (трилистната), от жълтото захарно тесто се изрязват по 2 парчета за сформиране на всяко от цвеята. Всяко от отрязаните парчета се разточва на много тънко с помощта на малката дървена точилка. Листенцата се разточват едно по едно в страни. След това през средата на всяко се прави отпечатък с помощта на дървен стик за шишчета. Прехвърля се в предвидената форма – при мен с не залепващо покритие, но ако е нужно може да покриете дъното на всяка формичка с домакинско фолио. Така, когато цветята стегнат ще се изваждат по-лесно. По същия начин се оформя и другото изрязано парче. В центъра на първото се намазва (с четка), малко сладкарско лепило или глюкоза и върху него се поставя второто парче с листенца, но така че листенцата му да се разминават с тези на първото. Може да подвиете, да навдигнете някое от листенцата и да ги подпрете с парчета намачкано на топче домакинско фолио или нещо друго подходящо, за да се задържат така докато изсъхнат.  

По този начин се прави основата на нарциса. Направете толкова, колкото смятате, че ще ви бъдат нужни, но не забравяйте да предвидите и няколко цветя екстра, защото е възможно да станат счупвания. 

След това се изработва сърцевината на всяко цвете. Оранжевото тесто се разточва (по горе описания начин) и от него се изрязват фигурки с другата формичка – леко заоблен правоъгълник. Всяко парче се разточва по дължина, а в края на по-дългата му част, разточването става с малката точилка и понеже се разточва само малък участък от тестото, там се получават къдри. След това, двата края на този странен правоъгълник се събират. Притискат се с пръсти, така че да прилепнат. Получава се нещо като напръстник, но пробит. 🙂 За да привършите, най-лесно е да го поставите на върха на някой от пръстите си и с пръстите на другата ръка да притиснете краищата, така че дупката да се затвори. Прикрепя се към цветето със сладкарско лепило. В центъра се забучват тичинките. По този начин се изработват и останалите нарциси.

Цветята съхнат на стайна температура за минимум 24 часа, най-добре няколко дни. Може леко да ги покриете с фолио, без да го опъвате върху тях, колкото да са предпазени от насекоми и прах. Когато цветята изсъхнат на пълно, парченцата домакинско фолио, които подпират листенцата им, може да се махнат, а цветята може да се прехвърлят за съхранение в кутия с капак или веднага да украсят някоя торта.

Може да се съхранят с месеци на стайна температура. Колкото стоят по-твърди стават.  ТУК може да видите всички снимки към този пост.

Last updated by .

Етикети:, , , , , ,

1 COMMENTS :

 1. Pingback: Как се прави Лале от захарно тесто | My Cooking Book Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари