Как се прави нарцис от захарно тесто

Как се прави нарцис от захарно тесто

Как се прави нарцис от захарно тесто

Днес ще споделя с вас как се прави нарцис от захарно тесто. Не е особено трудно, трябва само да имате желание и търпение за подобни неща. Разбира се, нужни са и формички за изрязване на захарното тесто, които много улесняват работата. Вече видяхте Тортата с пролетни цветя (на следващата снимка), която е декорирана с тези нарциси и с лалетата, които ми се получиха като хибрит между лале и мак. 🙂 

Тортата с пролетни цветя

Как се прави нарцис от захарно тесто

(short link)

Как се прави нарцис от захарно тесто - инструменти

Всичко което ви е нужно:

  • захарно тесто за моделиране (modeling paste), ако не разполагате с такова може да ползвате Захарен Фондан (Professional Cake Decorating Rolled Fondant), който да смесите с
  • TYLOSE  или СMC powder. Това е продукт (наименованието му може да е различно при различните производители) с прахообразна структура, който се ползва в сладкарството. Участва в състава на захарното тесто за моделиране. С него се прави и сладкарско лепило. Добавянето на тази субстанция към фондана го прави по-еластичен, лепне по-малко, може да се разточва на по-тънко и засъхва по-бързо. Към 450 гр. захарно тесто (фондан) се добавят от 1 до 3 чаени лъжички Tylose powder.
  • парче мушама или силиконова подложка, за покриване на работната повърхност 
  • точилка
  • малка, тънка дървена или пластмасова точилка със заоблени краища
  • смес 1:1 пудра захар и нишесте, за наръсване на работния плот
  • масло с растителен произход (shortening – „Spray”) за омазняване на точилката и работната повърхност ако е необходимо
  • сладкарска боя – жълто и оранжево
  • mрозрачно домакинско фолио
  • плитки форми за тарталети, мъфин, кошнички или нещо друго подходящо, в което да поставите изработените цветя да съхнат

Начин на приготвяне:

Най- напред оцвете захарното тесто със сладкарска боя в желаните цветове. Добре е оцветеното тесто да престои няколко часа преди употреба. Смесете захарното тесто с Tylose powder (както е указано по-горе). Размесете хубаво, докато тестото поеме прахообразната смес напълно. С двете парчета захарно тесто, които се виждат на следващият колаж (всяко е с големина на мандарина) съм оформила 12 бр. нарциси. 

оцветяване на тесто и смесването му с Tylose Powder

Намазнете леко точилките с масло от растителен произход (shortening – „Spray”). Работния плот може да го омазни леко или да го поръсвате със смес от равни части пудра захар и нишесте – вижте кое работи по-добре за вас и преценете как да работите.

Разточете жълтото захарно тесто на тънко. За всеки нарис, с помощта на формичка (трилистната, която се вижда на следващият колаж), изрежете по 2 парчета. С помощта на тънка като молив точилка, разточете странично всяко от трите листенцата така, че да се разширят и да изтънеят. С помощта на дървено шишче направете отпечатък по средата на всяко от трите венчелистчета, за да се получи характерната за листата на нарцисите форма. Прехвълете в купичка или друго подходящо, където листенцата може да заемат такава позиция, че да оформят чашка на нарцис. За да се изваждат по-лесно след като засъхнат е добре да покриете съда с парче стреч фолио. Намажете малко сладкарско лепило в центъра на основата за цветето. По същия начин оформете и второто трилистно парче от захарен фондан. Поставете второто парче с листенца върху първото, но така че листенцата им да се разминават, да не се припокриват. 

оформяне на нарциси от захарно тесто

С ръце може да дооформите венчелистчетата, така че да изглеждат по естествено. Може да подвиете някои от листенцата, да повдигнете някое от тях… За да запазят формата, която искате, може да ползвате „подпори“ от парчета намачкана хартия или домакинско фолио. Когато фондана изсъхне напълно, може да махнете подпорите. Направете толкова нарциси, колкото смятате за нужни, като е добре да предвидите няколко екстра, в случай на счупване или повреда. Оставете чашките за нарцисите да съхнат на стайна температура за 24-48 часа.

оформяне на нарциси от захарно тесто

Изработване на сърцевината за нарцис от захарно тесто:

Разточете оранжевото тесто на тънко. С формичката, която се вижда на следващата снимка изрежете толкова парчета, колкото са изработените чашки за нарциси.

Едно по едно разточете всяко от парчетата по дължина, така че да се издължи и изтънее. С върха на малка точилка направене къдри върху по-дългата страна на прачето. За целта поставяйте точилката на около половин сантиметър навътре в тестото. Упражнявайте лек натиск като я придвижвате на няколко милиметра напред – назад. Придвижвайте я малко по-напред и повтаряйте описаното по-горе докато обработите цялата по-дълга страна на парчето. След като приключите с къдрите, съберете двата тесни края и ги залепете един с друг чрез притискане с пръсти. Оформете нещо като напръстник. За целта е най-лесно е да го поставите на върха на някой от пръстите си и с пръстите на другата ръка да притиснете краищата, така че дупката да се затвори. Прикрепетесърцевината на нарциса към чашката му с помощта на малко сладкарско лепило. В центъра на сърцевината, забучете по 6-7 тичинки за цветя.

Изработване на сърцевината за нарцис от захарно тесто

Оставете оформените цветята да съхнат на стайна температура 24 до 48 часа. Когато цветята изсъхнат на пълно, махнете внимателно парченцата домакинско фолио, които подпират листенцата им. Съхранявайте ги в картонена кутия с похлупак. Добре е да се поставят върху тортата в деня, в който ще бъде сервирана. Може да се съхранят с месеци на стайна температура. Колкото стоят по-твърди стават.  

Как се прави нарцис от захарно тесто

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави нарцис от захарно тесто
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One thought on “Как се прави нарцис от захарно тесто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: