февруари 23

Как се прави Лале от захарно тесто

След като показах как съм направила нарцисите за Тортата с Пролетни Цветя, дойде ред и на лалетата! Ако питате мен, се получиха малко като хибрид между лале и мак 🙂

Всичко което ви е нужно:

 • захарно тесто, ползвала съм това
 • малка, тънка дървена (или пластмасова) точилка със заоблени краища
 • точилка
 • парче мушама или специална гумена подложка, върху която ще се работи
 • тичинки за цветя (като Wilton Flower stamens или подобни) или може да направите в цетъра, зелената част, която аз съм направила
 • формичка за изрязване от този комплект Floral Collection Flower Making Set. Вижте я на снимката горе.
 • TYLOSE  или СMC powder – това са продукти с прахообразна структура служещи за едно и също нещо, просто при различните производители са с различно наименование. ТУК може да прочетете (на английски е), подробности за този продукт и другите подобни на него. Най-общо с него може да се подобрят качествата на фондана или да се приготви сладкарско лепило. Добавя се от 1 до 3 чаени лъжички към 450 гр. захарно тесто (фондан). Добавянето на тази субстанция към фондана, бързо го превръща в т.нар. gumpaste, от която се изработват захарни цветя. Фондана става по еластичен, лепне по-малко, може да се разточва на по-тънко и засъхва по-бързо. Не е задължително да се добавя към фондана, но с негова помощ нещата стават по-лесно.
 • сладкарско лепило или глюкоза
 • четка за нанасяне на сладкарското лепило
 • смес 1:1 пудра захар и нишесте, за наръсване на работния плот
 • масло с растителен произход (shortening – „Spray”) за омазняване на точилката и работната повърхност ако е необходимо
 • сладкарска боя – червено и зелено
 • прозрачно домакинско фолио
 • форми за мъфин, кошнички или нещо друго подходящо, в което да поставите изработените цветя да съхнат.

Начин на приготвяне:

Най-напред се оцветява захарното тесто и се смесва с малко TYLOSE powder и се размесва добре, за да я поеме хомогенно.Точилката се намазва леко с масло с растителен произход (shortening – „Spray”). Работния плот се наръсва със смес от равни части пудра захар и нишесте. Захарното тесто се разточва на тънко и с помощта на формичката (трилистната), от червеното захарно тесто се изрязват по 2 парчета за сформиране на всяко от цветята. Всяко от отрязаните парчета се разточва на много тънко с помощта на малката дървена точилка. Листенцата се разточват едно по едно в страни. 

Когато и двете парчета са готови в центъра на едното се намазва малко сладкарско лепило или глюкоза, върху него се поставя второто парче, но така че листенцата му да се разминават с тези на първото (вижте снимката). Това ще е чашката на лалето. Може да я прехвърлите върху парче домакинско фолио и с негова помощ да я поставите във формичка за мъфин, малка чашка или нещо друго подходящо. Смятам, че ако съдът, който се използва за придаването на формата е с по-тясно дъно, ще се получи по добре. При мен формата за мъфин е широка за изрязания размер и от там цветето ми е малко като мак. Може да подвиете, да навдигнете някое от листенцата и да ги подпрете с парчета намачкано на топче домакинско фолио или нещо друго подходящо, за да се задържат така докато изсъхнат. По този начин се правят чашките и на останалите лалета. Направете толкова, колкото смятате, че ще ви бъдат нужни, но не забравяйте да предвидите и няколко цветя екстра, защото е възможно да станат счупвания. В центъра на всяко цвете се прикрепва (със сладкарско лепило), плоско кръгло парченце зелен фондан. Притиска се с върха на малката точилка, така че да прилепне добре към цветето. В центъра му се прикрепва късо фитилче, което  в горния край се рязва на 3 или за по-лесно на 4. Краищата на отрязаното се побутват леко с върха на клечка за зъби, за да се  разтворят в страни. Тази част май съм пропуснала да я снимам, но на първата снимка в поста се вижда цветето от близо. Полуотворените лалета са направени от една изрязана с формичката фигура и парче тесто оформено между длани, като късо дебело фитилче, със заоблени краища. Разточените на тънко листенца се увиват около него.

Цветята съхнат на стайна температура за минимум 24 часа, най-добре няколко дни. Може леко да ги покриете с фолио, без да го опъвате върху тях, колкото да са предпазени от насекоми и прах. Когато цветята изсъхнат на пълно, парченцата домакинско фолио, които подпират листенцата им, може да се махнат, а цветята може да се прехвърлят за съхранение в кутия с капак или веднага да украсят някоя торта. Може да се съхранят с месеци на стайна температура. Колкото стоят по-твърди стават.  

ТУК може да видите всички снимки към този пост.

Last updated by .

Етикети:, , ,

2 COMMENTS :

 1. Pingback: Торта Секси Тяло | My Cooking Book Blog

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари