Как се прави лале от захарно тесто

Как се прави лале от захарно тесто

Как се прави лале от захарно тесто

След като споделих с вас как се прави нарцис от захарно тесто, днес дойде ред на това да видите как сеправи лале от захарно тесто. С въпросните нарциси и лалета декорирах двуетажната торта, която се вижда на следващата снимка – Тортата с пролетни цветя.

Двуетажна торта декорирана с нарциси и лалета от захарно тесто.

Как се прави лале от захарно тесто

(short link)

всичко необходимо за оформуне на лале от захарно тесто

Всичко което ще ви е нужно:

 • захарно тесто за моделиране (modeling paste), ако не разполагате с такова може да ползвате Захарен Фондан (Professional Cake Decorating Rolled Fondant), който да смесите с 
 • TYLOSE  или СMC powder. Това е продукт (наименованието му може да е различно при различните производители) с прахообразна структура, който се ползва в сладкарството. Участва в състава на захарното тесто за моделиране. С него се прави и сладкарско лепило.  Добавянето на тази субстанция към фондана го прави по-еластичен, лепне по-малко, може да се разточва на по-тънко и засъхва по-бързо. Към 450 гр. захарно тесто (фондан) се добавят от 1 до 3 чаени лъжички Tylose powder.

TYLOSE powder

 • парче мушама или силиконова подложка, за покриване на работната повърхност 
 • точилка
 • малка, тънка дървена или пластмасова точилка със заоблени краища
 • тичинки за цветя (Wilton Flower stamens или подобни), ако нямате може да направите в цетъра, зелената част, която аз съм направила
 • формичка за изрязване – от този комплект Floral Collection Flower Making Set. Вижда се на снимката горе.
 • сладкарско лепило или глюкоза
 • четка за нанасяне на сладкарското лепило
 • сладкарска боя – червено и зелено
 • прозрачно домакинско фолио
 • форми за мъфин или нещо друго подходящо, в което да поставите изработените цветя да съхнат
 • за разточване и работа със захарното тесто може да ползвате масло с растителен произход (shortening – „Spray”) и смес 1:1 от пудра захар и царевично нишесте 

Начин на приготвяне:

Най- напред оцвете захарното тесто със сладкарска боя в желаните цветове. Добре е оцветеното тесто да престои няколко часа преди употреба. Смесете захарното тесто с Tylose powder (както е указано по-горе). Размесете хубаво, докато тестото поеме прахообразната смес напълно.   

смесване на оцветеното захарно тесто с Tylose

Намазнете леко точилката с масло от растителен произход (shortening – „Spray”). Работния плот може да се омазни леко или да го поръсвате със смес от равни части пудра захар и нишесте – вижте кое работи по-добре за вас и преценете как да работите. Разточете захарното тесто на тънко. За всяко лале, с помощта на формичка (трилистната, която се вижда на следващият колаж), изрежете по 2 парчета от разточеният фондан.

С помощта на тънка като молив точилка, разточете странично всяко от трите листенцата така както се вижда на снимката. 

За да оформите „чашката“ на всяко лале направете следното: Намажете малко сладкарско лепило в центъра на едно от трилистните парчета. Покрийте го с второ трилистно парче, но така че листенцата да не се припокриват, а да се разминават с тези на долното (вижте снимката). Прехвърлете слепените парчета върху парче стреч фолио. С негова помощ ги поставете в отвора на формичка за кексчета, малка чашка или нещо друго подходящо. Ако имате нещо с по-тясно дъно, ще се получат по-добре. Формичките за кексчета имат широко дъно и така чашката става по-отворена и напомня по-скоро на мак.  С ръце може да дооформите венчелистчетата, така че да изглеждат по естествено. Може да подвиете някои от листенцата, да повдигнете някое от тях… За да се запази формата която искате, може да ползвате „подпори“ от парчета намачкана хартия или домакинско фолио и  когато фондана изсъхне да ги премахнете.

Как се прави лале от захарно тесто

Ако желаете може да направите част от лалетата с по-отворени венчелистчета, други с по-затворени, сякаш са в различен етап на цъфтеж. Направете толкова бройки, колкото смятате за нужни, като е добре да предвидите няколко екстра, в случай на счупване или повреда. Оставете да съхнат на стайна температура за 24-48 часа.

За да направите неразцъфнало лале от захарно тесто: 

За всяко неразцъфнало лале ще ви трябва една трилистна фигура, с предварително изтънени и оголемени венчелистчета. Сърцевината на лалето се оформя от парче захарно тесто усукано между длани на късо дебело фитилче със заоблени краища. На две до три противоположни старани по дължина на фитила се прави отпечатк с дървена клечка за зъби, така както се вижда на снимката. 

оформяне на неразцъфнало лале

В средната част на трите венчелистчета се намазва малко сладкарско лепило. Оформената сърцевина се прикрепя там и трите венчелистчета се увиват около нея със застъпване. Вижда се как изглежда на следващата снимка.  

Торта с пролетни цветя

Последно, в сърцевината на всяко от „разцъфналите“ лалета се залепва (със сладкарско лепило), плоско кръгло парченце от зелен фондан. Притиска се с върха на малката точилка, така че да прилепне добре към цветето. В центъра му се прикрепя късо фитилче, което  в горния край се рязва (с ножица) на 3 или на 4 за по-лесно. Краищата на отрязаното се побутват леко с върха на клечка за зъби, за да се  разтворят в страни.  

оформяне на сърцевината на лалетата

Ето и една снимка – поглед отгоре на  Двуетажната торта декорирана с нарциси и лалета от захарно тесто.

Двуетажна торта декорирана с нарциси и лалета от захарно тесто.

ТУК може да видите всички снимки към този пост.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се прави лале от захарно тесто
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 thoughts on “Как се прави лале от захарно тесто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: