Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

В началото на седмицата, случайно попаднах на една интересна статия свързана с варенето на яйцата. Понеже съм любопитна по природа, реших че веднага трябва да приложа на практика наученото. Технологията, за която става въпрос не е от най-стандартните, но пък е изключително резултатна!!! Яйцата стоят на котлона само докато водата в тенджерата заври, след което се свалят от огъня, тенджерата се похлупва и остава така в продължение на 17 минути. След това яйцата се прехвърлят в купа пълна с вода и лед! Важно е да се ползват определен брой яйца и определено количество вода, както и това да се спази точно времетраенето на престоя в горещата и студената вода. Получават се перфектно сварени яйца!!! Жълтъкът е с чудесен жълт цвят, без тъмен ореол, който се получава когато яйцата се варят повече от необходимото.

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

При тази технология на „варене“ има доста по-малка вероятност яйцата да се счупят, тъй като на практика водата не ври през цялото време, както е при стандартното варене. За да няма счупени яйца е много важно черупките на яйцата да се огледат щателно преди да се пристъпи към варенето. Повърхността на яйцата трябва да е идеално чиста и здрава. Ако яйцето не е счупено, но по повърхността му има приличащи на пукнатини шарки (както яйцето, което се вижда на следващата снимка) не го слагайте да се вари, защото черупката на такова яйце ще се напука при каквато и да е било топлинна обработка.

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

Миналата година варих яйцата на пара като си мислех, че така няма да се счупят… Уви!!! Тази година единствените яйца, които се бяха напукали бяха тези (1-2 броя), чийто черупка бяха привидно здрави, но имаше шарка на напукано, както при яйцето на горната снимка. 

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

 • Хубаво е да ползвате яйца с бели черупки, защото при оцветяването им ще се получат по-красиви, по-наситени цветове и шарки. За съжаление при нас в Кипър яйца със снежно бели черупки не се намират лесно. Аз просто отделих от яйцата си, такива който бяха със по-светли черупки. 
 • Спазете точно пропорциите на водата и броя на яйцата. Важно е да не се варят повече от 12 яйца на веднъж (в един съд). 
 • Ще ви е нужна тенджера (тенджери) с похлупак. При липса на капак, може да ползвате прозрачно домакинско фолио, с което да се покрие плътно повърхността на тенджерата и така да се замести капака.
 • Обновяване от 07/04/2015 г. Повторното пущане на яйцата в гореща вода и повторното им охлаждане може да се пропусне! Това улеснява и скъсява процедурата. Направих опит, при който оставих едно от яйцата на страна след първото охлаждане. Оказа се перфектно сварено (разрязаното яйце, което се вижда на втората снимка в публикацията). 
 • За унищожаването на бактерията Салмонела е достатъчна термична обработка на 60ºС за 12 минути или на 75ºС за 10 минути.
  Когато водата в тенджерата заври, температурата и е 100°C. След това тенджерата се захлупва, за да отлежат яйцата в горещата вода за 17 минути. Проверката ми с термометър показа следните резултати: на петата минута водата е с температура 93°C, на десетата 89°C, на 17-тата минута 82°C. Трябва да се има предвид, че за да замеря градусите съм отхлупвала леко тенджерата (през горе посочените интервали от време), за да мога да потопя термометъра във водата. Предполага се, когато тенджерата не е била отхлупвана за тези 17 минути, водата ще запази дори по-високи градуси!
 • Яйцата приготвени по начина описан по-долу са твърдо сварени, без да са преварени. Ако желаете яйцата да са с влажна сърцевина (не съвсем рохки), ги оставете в горещата вода 6 минути.

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

Ще ви бъдат нужни:

 • 12 яйца
 • 1875 мл. (7 ½ чаени чаши) студена вода
 • тенджера с похлупак, която да може да побере на 1 ред цялото количество яйца 
 • + допълнително студена вода
 • лед
 • решетъчна лъжица

Начин на приготвяне: 

Яйцата се нареждат на дъното на тенджерата. Заливат се с посоченото количество студена водата и се слагат на силен огън. Когато водата заври, тенджерата веднага се свалят от котлона. Захлупва се с похлупак или се покрива с прозрачно домакинско фолио. Засичат се точно 17 минути.

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

Докато яйцата отлежават в горещата вода, може да приготвите голяма купа със студена вода и лед, където ще прехвърлите яйцата след като престоят 17 минути в горещата вода. Когато посоченото време изтече, тенджерата се отхлупва и яйцата се прехвърлят (едно по едно с решетъчна лъжица) в купата пълна с вода и лед. Остават в ледената вода за 2 минути. Междувременно тенджерата с топлата вода се слага на силен котлон. Докато яйцата са в ледената вода, водата на колона ще заври. Когато това стане, регулирайте огъня така, че водата да не ври много буйно. Извадете яйцата от купата с вода и лед и ги прехвърлете във врящата вода. Оставете ги в нея, за 10 секунди. След това (с помощта на решетъчната лъжица) се изваждат от горещата вода и се връщат в ледената. Оставят се в нея за 15-20 минути.

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

След като сварите яйцата по този начин,  може да ги боядисате с боя за яйца по начина (технологията), която желаете. Моите яйца тази година изглеждат така, както се вижда на следващата снимка. Вижте как ги направих – Боядисване на Великденски яйца с памук. Светли празници!!!

Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как да сварим перфектни яйца без да се счупят
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 75 Review(s)

61 thoughts on “Как да сварим перфектни яйца без да се счупят

 1. Мария, много ме радват твоите идеи! Тази техника изглежда интересна, особенно и ако е ефективна, при мен поне половина яйца стават брак. Но лесно ли се боядисват, от баба знам, че да ми хване добре боята яйцето трябва да е горещо, затова и аз не го вадя от горещата вода след варенето

  1. Дани гарантирам ти, че ако черупките на яйцата са абсолютно здрави и спазиш технологията обяснена в поста ми, няма да има нито едно счупено яйце!
   За боядисването! Според мен зависи каква боя ще се ползва!
   На последната снимка в поста ми се виждат, яйцата които съм боядисала вчера. Заради техниката, която използвах направих боята по-концентрирана, т.е. разредих я с по-малко вода, отколкото бе указано на опаковката. Получиха ми се страхотни цветове!
   Весели празници!

 2. изглежда много интересно, но нали основната идея на варенето е да се избегне салмонела и т.н… ако сме сигурни в произхода на яйцата е ок според мен, но ако разчитаме на продукти от кварталния магазин или непроверен източник дали това е подходящ вариант на приготвяне?

  1. Привет Ан!
   Добър въпрос, за който имам отговор! 🙂
   Колкото и да си сигурен в произхода на яйцата, никога не може да си сигурен на 100 %, затова е хубаво човек да е мнителен по тези въпроси 🙂

   До колкото ми е известно за унищожаването на бактерията Салмонела е достатъчна термична обработка на 60 градуса за 12 минути или на 75 градуса за 10 минути.
   Когато водата в тенджерата заври, температурата и е 100°C. След това тенджерата се захлупва, за да отлежат яйцата в горещата вода за 17 минути. Проверката ми с термометър показа следните резултати: на петата минута водата е с температура 93°C, а на десетата 89°C. На 17-тата минута водата е 82°C Трябва да се има в предвид, че за да замеря градусите съм отхупвала леко тенжерата (през горе посочените интерали от време), за да можга да потопя термометъра във водата. Предполага се, когато тенджерата не е била отхлупвана за тези 17 минути, водата ще запази дори по-високи градуси!
   Изключително съм доволна от тази техника и с удоволствие бих я използвала и в бъдеще!
   Поздрав най-сърдечен!

   1. Сърдечно благодаря за изчерпателния отговор!
    Весели и много усмихнати великденски празници и още много кулинарни (и не само) вдъхновения!

 3. Ето това се казва тема, която си е актуална тази седмица. Определено техниката е нестандартна. Ще я изпробвам и споделя какво се е получило с моите 🙂

 4. благодаря за чудесния блог и страхотните идеи!!!
  поздрави от Пафос

  1. Добре дошла Дани!
   Надявам се и в бъдеще да намираш интересни и вкусни неща тук!
   Поздрав най-сърдечен и от мен и светли празници!

 5. Мария, здравей и тук.
  Би ли обяснила и техниката с естествени бои, ако знаеш(си правила) ? :). Знаеш тук, доста хора се ориентират към това, да не кажа , че във всяка къща има само червени яйца :).
  Също така вместо варене, изполват печене на фурна. (офтес)..
  Аз съм опитвала, това последното, но сякаш белтъка вече не е белтък ..:)

  1. Зоя с печенето на яйцата във фурна направо ме уби!!!
   Даже не бях чувала за такъв вариант! Изумително!!! Няма ли опасност от това да „избухне“ някое яйце ако фурната е по-топличка?!

   При нас доста хора ползват натурални похвати за боядисването на яйцата, но честно да ти кажа не съм се интересувала много от техниките и това което се използва. Това, което съм виждала като резултат, обаче са едни красиви по своему, но бледи цветове.
   Една от най-разпространената техника, при която се получава сравнително наситен цвят е варенето на яйцата обвити в люспи от лук. Ако има такива от червен лук стават лилавеещи – много красиви.
   Почти всяка по-възрастна жена прилага тази техника, а след това понякога пак ги потапят и в боя и стават като мраморни. Не съм я правила тази техника, но съм виждала много такива яйца. Аз тази година искам да ги направя с тревички, както едно време! 🙂

 6. Мария, сериозно ли го пишеш това :).
  В Зорпа само такива яйца продават (имам предвид не само по великден…:). Пекат се на сол във фурна. Дори по коричките им има залепнала сол..
  Но как става, на какви градуси, колко време не знам…, затова мислех, че знаеш.
  учуди ме :).
  А другото, което питах е също мислех, че знаеш…е за ρίζες (ριζάρη).
  За червени яйца.
  Аз съм съм с впечатления, че всяко едно семйство с малки деца предпочита естествените бои, не само възрастните. И понеже , като знам, че знаеш всичко за кипърското, реших, че веднага ще ми дадеш отговор.
  ще търся подробности де :), благодаря..

  1. Да!!! За пръв път чувам за такова чудо като печени в сол яйца. При нас (тук където живея) няма „Зорпа“ и никога не съм го посещавала дори в друг град.
   Истината е че човек се учи докато е жив! А аз съвсем не знам всичко за Кипърските неща…

   Вярно е, че много хора предпочитат естествените бои – корени билки зеленчуци и т.н. Но знам също, че е и голямо цапотене… Трябва да си отделиш по тенджера за всеки цвят, която така се захабява, че не става за готвене. От години се продават и стрити на прах такива естествени багрила (аз бих опитала от тях), но за корени и др. неща, които не са ми познати и не се ползват масово за храна, не бих експериментирала върху децата си, защото билките и корените съвсем не са безобидни. Виж неща като люспи от лук или червено цвекло са ОК за мен. Според мен повечето възрастни хора се занимават с корени и такива истории, младите с малки деца, предпочитат да си купуват натурални бои, но от магазини, явно по съображения за сигурност които имам и аз :). До сега винаги съм ползвала бои за яйца които стават и за храна, т.е. може да се ползват и в храна. Имай предвид, че когато яйцата се варят в нещо поемат от вкуса.
   Ако научиш нещо за печените яйца да споделиш, и на мен ми стана интересно, но не до толкова, че да се заровя да търся или разпитвам. За сега съм изключително доволна от варенето на яйцата по начина показан в поста.

  1. До колкото разбрах от единия линк и във фурната яйцата дават фира – от 22 яйца 2 са се напукали…
   Предполагам че тези, които се правят със сол се измиват и засипват с нея след което на по-ниски градуси се пекат във фурната. Сигурно е на принципа по който се прави риба в сол! Знам ли!
   Нищо не пречи да експериментираш с няколко яйца щом толкова много ти харесват и искаш да си ги правиш по този начин в къщи.

 7. Здравей отново Миме :).
  Опитах , репетирах :)), преди самото официално боядисване, така ли и наче детето ми много харесва яйца да си хапва. Винаги ги сварявам, че по бързо , но винаги се пукват. Но когато е всекидневие, а не Пасха това не е проблем. Та…
  Опитах няколко пъти във фурната. Нито веджън нито едно напукано , което май на всички ни е целта на Великден :). Освен това е много по-лесно . За 30-35 мин на 150 градуса се пекат. Аз ги нареждам директно на самата решетка скара на фурната.

 8. Много благодаря за споделения опит!
  Снощи сварих яйцата по този метод и резултата беше повече от добър. Общо 32 сварени яйца – от тях само 3 бяха спукани. Варих ги на три пъти и всеки път имаше по едно 🙂 Първите два пъти сложих по 12, но третия бяха само 8 и пак стана. Спазих останалите указания и не промених нищо с изключение на броя яйца.
  Само да кажа, че накрая проверих първото пукнато яйце и белтъка беше леко мек. Явно не съм чакала хубаво да заври водата (от страх) За всеки случай днес сутринта преди да ги боядисам ги сложих за още едно завиране на котлона. Престояха във врялата вода само минутка и после направо в боите. Трябваше да се справя много рано защото днес съм на работа и затова разделих варенето (късно преди да си легна) от боядисването (днес вече след изгрев слънце). Аз съм много, много доволна. Други години и аз съм опитвала с разни методи и резултата беше плачевен: колкото здрави толкова и пукнати. Сега така е супер.
  Изглежда сложно, но всъщност не е . Опитайте!
  Още веднъж благодарности!

 9. Христос возкресе, Мария! Благословен да е домът ти! Изпробвах този метод на варене за всички 15 яйца, които в последствие боядисах. Спазих точно указанията и ги варих 12 + 3, като за трите яйца намалих водата пропорционално, т. е. сложих 1/4 от водата за дванадесетте. Нито едно не се спука, това при мен е прецедент. Другото хубаво нещо е, че няма тъмен ореол около жълтъка. Сваряват се идеално, не са нито рохки, нито преварени. Вече ще си ги варя само така, когато са за Великден. Много съм доволна от метода, препоръчвам го на всички с две ръце и сърдечно благодаря за информацията:) Поздрави!

  1. Воистина Воскресе, Александра!
   Радвам се че си опитала този метод, защото действително е безупречен и не отнема чак толкова време, колкото може би изглежда!
   Поздрави!

 10. Az vinagi pravq studeni qica i gore6ta boq…stavat neveroqtni cvetove…probvaite da svarite qicata i na drugiq den da gi boqdisate…

 11. Миналата година – 2014 сварих така яйцата за Великден. Бяха чудесни. Жълтъкът беще ясен с пресрасен жълт цвят, без тъмен ореол, който се получана при преваряване на яйцата по класическия начин. Заредете се с по-голяма количество лед. Пробвайте и ще останете много доволни. Пожелавам на всички весели празници!

 12. Здравейте!
  Хареса ми техниката и смятам тази година да я пробвам. Притеснява ме единствено дали, след рязката смяна на температури, черупките остават достатъчно здрави за последващата борба след боядисването.

  1. Привет и от мен, Румяна!!!
   По принцип, когато нещо се прехвърля от гореща в студена вода, един вид се закалява!!! 😀
   Не се притеснявайте черупките не стават по-крехки..

   1. Тази вечер пробвах метода – получиха ми се страхотно сварени яйца. Дадоха 1 жертва, но аз така или иначе не ги бях огледала много добре дали имат наченки на пукнатини.
    Благодаря за споделения опит!

 13. Добро утро, дами!
  Пийеки си сутрешното кафе, реших да прегледам по- нестандартни начини за сваряването на великденските яйца. Така попаднах на тази статия. Т.к. днес сме само с малката Ема (която утре става на 7 години), на нас се пада честта и удоволствието да приготвим един от най- важните символи на Празника.
  Със сигурност ще опитаме! Пожелайте ни успех! 😉

   1. Та така, приключихме одисеята с боядисването.
    Резултат от технологията- 100% перфектно сварени яйца без поражения, боядисано традиционно без много кич!
    Поздравления и пожелания за успех на всички!!!

 14. Здравей Мария, искам да попитам, когато са студени яйцата и се сложат в боята, хващат ли цвят?
  Благодаря и Весели Светли Великденски празници, с хубави шарени яйца и вкусни топли козунаци!

  1. Привет Биляна!
   Това дали „боята ще хване“ върху студени яйца, зависи от самата боя.
   При нас има бои за яйца, за които изискванията са яйцата да са топли и такива, за които няма такова изискване.
   Ако боята, която ще ползваш е такава, за която яйцата трябва да са топли, просто пропусни охлаждането им във водата с лед и ги разпредели директно в съдинките с боя.
   Светли, уютни и много вкусни празници желая!

 15. Дали ще се получат Ок ако спазя само първата стъпка – тоест след задушаването не ги местя в студена вода, после пак в гореща.

  1. Да!!! Пише го и в допълнителните бележки…
   Перфектно стават и само със 17 минути в горещата вода и охлаждане от 2 минути във вода с лед!

 16. Мила Мария,
  направих яйцата по този метод – уникален резултат! Благодаря от сърце за споделянето! Светли празници!

 17. Мария, за пръв път варя и боядисвам сама яйца за Великден, защото за първа година съм далеч от семейството си. Искам да ти благодаря и да ти кажа, че благодарение на теб, сварих перфектни яйца! За пореден път се радвам, че се доверих на теб!

  Весели празници!

  1. Благодаря за доверието, Дени!
   Светли празници!
   п.п. Току що открих твоето местенце!!! Запазвам си го, за да се разходя из него тези дни на спокойствие! 🙂
   Изглежда толкова уютно!!!

   1. Много благодаря и много се радвам, че ще го разгледаш. С голямо желание го създадох и с много любов. Надявам се да ти хареса 🙂

    1. Дени, и аз бях любопитна за твоето „местенце“. 🙂 И аз го харесах и ще се възползвам и от твоите вкуснотийки! 🙂

 18. Здравейте и от мен! Никога не съм била по- доволна от това как са се получили яйчицата ми за Великден! Благодаря, Мария за чудесната технология! При първата партида от 12, само едно беше счупено, но предполагам, че стана така, защото го изкарах от хладилника, за да го сменя с едно пукнато! Весели празници и много усмивки на всички!

 19. Благодаря , сварихме яйцата по вашата технология- всичко стана както беше описано-без счупени яйца, без повторно потапяне в гореща вода, достатъчно добре са сварени.Пробвахме и една от другите рецепти за свинско с картофи, стана също перфектно. С удоволствие ще пробвам и други ваши рецепти.

 20. Преди няколко месеца открих случайно този блог и всичко което приготвям по рецептите тук ми се получава много добре- така и варенето на Великденските яйца. Благодаря за хубавите рецепти, най- вече за доброто описание и допълнителните съвети, които помагат много на не толкова опитните готвачки сред нас. Светли празници
  П.с. Утре се заемам с Великденските курабийки

  1. Благодаря за отзива, Катя!
   Радвам се, че рецептите, които си опитала са се получили и харесали!!!
   Светли и уютни празници!

 21. Здравей, Мария! 🙂
  Минавам само да ти пожелая Светли и весели празници!
  А яйчицата ми в момента си почиват под капака, сварени по твоя метод, разбира се!
  Целувки, Дени

 22. Вече 3-та година ще варя яйцата по този начин, благодаря за съветите! 🙂

 23. Мария,
  моя позната преди години беше от гр.Долни Дъбник – тя печеше яйцата във фурната.Стават с малко по – различен вкус на печено.Но са много вкусни.Тя ги печеше направо върху скарата.Но аз искам да опитам печени яйца във фолио.Така,че не се съмнявай,че ако пробваш да печеш яйца няма да са вкусни.Не са като варените, но са вкусни – един приятен много специфичен вкус.Що се отнася до варенето – ще опитам технологията както си я описала по – горе.Много интересен и атрактивен начин за варене на яйца.При това е и лесен.
  Поздрави сърдечни !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: