Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

Обикновено за желе се сещаме през лятото – горещините го правят желан десерт! Незнайно защо (сигурно защото времето взе да става топло), синът ми се сети точно за това желе на райета и поиска да му го направя. Да!!! Децата обожават цветната, мърдаща маса. Спомням си, че когато опитах желе за пръв път ми се стори някак блудкаво! Постепенно привикнах към вкусът му и дори започна да ми допада освежаващата му хлад през лятото, но винаги бих предпочела желе приготвено от пресен плодов сок или пюре, пред прахообразните желета, които се разтварят с вода. При тази рецепта обаче, точно с това купешкото желе се получава много вкусен и атрактивен десерт.

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

„Срещнах“ се с този десерт миналата година. В ресторанта имахме кръщене и кръстницата на бебето беше направила доста десерти. Един от тях беше точно това желе. Привлече ме с атрактивният си външен вид и с интензивността на вкусът си. Веднага поисках рецептата! Тук има толкова много десерти със желета, и начини да бъде приготвено желе, че на човек може свят да му се завие, но точно това  не го бях виждала преди. 

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

 • За направата на рецептата ще ви трябва мерителна чаша с вместимост 250 мл. Ако разполагате с 2 мерителни чаши ще ви е по-лесно. Спазването на пропорциите е важно, за да се получат еднакви райета.

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

 • Ще са ви нужни от 1 до 5 различни на вкус и цвят желета. Цветовете на желето, може да са свързани с тези на партито, за което  го правите.

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

 • При различните марки наситеността на цвета и вкуса на желето са различни. Не смесвате две различни марки желета за един десерт, защото е възможно оранжевото на едната да е почти като жълтото на другата. На мен най-много ми допада марката „MONAMI”. Те предлагат 7 вида желета. 1 кутия от 150 гр. съдържа 2 пакетчета с желе на прах по 75 гр. За да се приготви желето, на 1 пак. от 75 гр., се разтваря в 2 до 3 ч.ч. вода. По-добре се получава с 2 чаени чаши (500 мл.). Тази информация ще ви е от полза за сравнение (ориентир), в случай че ползвате различна марка желе.
 • За този десерт, избирам следните цветове и вкусове (от марката „MONAMI”): жълт цвят – лимон, оранжев цвят – портокал, зелен цвят – слива, червен – череша и лилав цвят – смес от малини и къпини. Има още бананово и ягодово желе. 

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

 • Рецептата (така както я имам записана), е направо огромна – 5 кутии (с по два пакета желе от 75 гр.), 600 гр. цедено кисело мляко и 1300 мл. вода. Понеже не се очертаваше у дома да дойдат цяла детска градина, реших да я намаля на половина. По-лесно се замерва обаче, когато се прави цяла доза: В купа се сипва ½ чаена чаша (125 мл.) гореща вода и в нея се разтваря единия пакет (от 75 гр.) желе на прах. Когато се разтвори на пълно се добавя ½ чаена чаша (125 мл.) студена вода. В друга купа се налива ½ чаена чаша (125 гр.) гореща вода и в нея разтваря втория пакет от кутията с желето. Когато желето се разтвори напълно, към него се добавя ½ чаена чаша (120 гр.) цедено кисело мляко.  
 • Как да подберете големината на съда в който ще приготвяте желето на райета?! Обема, който всяко райе заема е малко повече от ½ чаена чаша (за половин доза). Не забравяйте обаче, че от всеки цвят желе става едно прозрачно райе и едно плътно (това с млякото). т.е. всеки вложен в рецептата пакет от 75 гр. желе, в готов вид ще заема обем малко повече от 1 ч.ч. (250 мл.)
 • Съдове подходящи за десерта. Това са по-скоро бележки за лично ползване, но може и на вас да са от полза:
 1. Продълговата кексова форма (Pyrex) 25 х 12.5 см., дълбочина 7 см. за 5 цвята
 2. Кръгла форма (Pyrex) с диаметър 20 см. и височина 5.5 см. за 4 цвята
 3. Кръгла форма (Pyrex) с диаметър 25.5 см. и височина 5 см. за 5-6 цвята
 4. Квадратна форма (Pyrex) 21.5 х 22 см. за 5 цвята
 5. Цяла доза се побира в стъклена тава (Pyrex) е с размери 25 х 35 см.
 • Всеки слой желира за 5-10 минути във фризера и за 10-15 мин. във хладилника. Това се отнася за половин доза, чието изпълнение е показано по-долу.
 • Дръжте лъжицата и телената бъркалка, с които разбърквате желето в чаша с вода, за да не се налага да ги миете след приготвянето на всеки цвят. Когато приключите накиснете ги в топла вода и ги оставете за няколко часа, за да се разтопи желатина полепнал по тях.

Необходими продукти за приготвяне на 2 райета (2 нюанса) от 1 пак. (75 гр.) желе на прах:

 • 1 пак. (от 75 гр.) желе на прах с цвят и вкус по избор
 • ½ чаена чаша (125 мл.) гореща вода

Разтвореното желе се разделя на 2 равни части

 • В едната част се добавя ¼ чаена чаша (56 мл.) топла или студена вода
 • В другата част се добавя 60 гр. (5 мерителни супени лъжици) цедено цедено кисело мляко
 • сладкарска боя (по желание) за подсилване или промяна на цветовете

Начин на приготвяне:

В мерителната чаша се сипват 125 мл. гореща вода, т.е. пълни се до половината. В нея се разтваря съдържанието на 1 пак. (от 75 гр.) желе на прах. Бърка се енергично докато кристалчетата на желето се разтворят на пълно. Ще видите, че количеството на сместа се е увеличило, вече е повече от ½ ч.ч. Получената течност се разделя на 2 равни части. Към едната част се добавя 60 гр. цедено кисело мляко. Разбърква се енергично с тел, докато се смесят добре и се получи гладка смес. По желание може да се добави сладкарска боя за подсилване на цвета или за промяната му. Получената сме се излива на дъното на подходящ съд и се слага в хладилника или фризера, за да желира.

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

В другата част от желето се налива ¼ чаена чаша (63 мл.) топла (или студена) вода и се разбърква. Докато желето с киселото мляко се желира, това с водата ще има време да се охлади. 

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

Когато слоя с цеденото мляко желира, върху него се изсипва слоя с прозрачно желе. Добре е когато изливате течното желе върху това което е желирало, да подлагате лъжица така че течността първо да попада в нея и да се излива плавно върху желиралия слой в тавата. Това ще предпази желиралия слой от разкъсване. По същият начин, един след друг, се приготвят и останалите цветове. Цветовите комбинации са според желаният ви. В случая съм обърнала желето върху чиния. За целта стените на съда в който е желето се обливат за кратко с гореща вода. Прокарайте нож по ръба на желето (най горният слой), за да сте сигурни, че не е залепнало някъде по съда. След това, може да го обърнете върху подходящ съд.

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

Желето може остане и в съда в който е било приготвено, стига да е подходящ за сервиране. Ако съда не е с прозрачни стени гостите ви доста ще се изненадат, когато го нарежете и измъкнете парченце. Може също да го нарежете на квадратни парчета (или друга форма) и да ги прехвърлите в голяма стъклена купа, както се вижда на следващата снимка.

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

Съхранява се в хладилник, но и по-продължително да остане на стайна температура, не се размеква лесно.Смесването на всеки вид желе с цеденото кисело мляко, прави по-интензивен плодовият му вкус и става доста вкусно! Да ви е сладко!

Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

43 thoughts on “Желе на Райета или плодово желе с цедено кисело мляко

 1. Толкова е красиво, цветно и лятно, че не знам дали бих го хапнала 🙂 Най-вероятно ще си го държа и ще си го гледам 🙂 Определено е страхотна рецепта за детско парти! Поздрави!

 2. Здравей Мария, много е атрактивно това желе. Мисля, че както се харесва на малки, така ще се хареса и на големи. Вече изпробвах много неща от твоите рецепти, които се харесват на моето семейство. Продължавам да следя блогът ти, за да видя с какво ще ни изненадаш и зарадваш пак.

  Поздрави!!!

  1. Вили, така си е! И малки и големи му се радват 🙂
   Благодаря за положителните отзиви, относно изпробваните рецепти!
   Приятно ми е да го чуя!
   Поздрав най-сърдечен и от мен!

 3. Изглежда много вкусно. Чак ми се прияде и ще ида до магазина да си купя нещо подобно 🙂 Ау.. потекоха ми лигите. Изглежда страхотно на снимките.

 4. Колкото красиво и ефектно,толкова и вкусно!Много ми допада десерта ти,Миме!
  Успешен сезон пожелавам!

  1. Роси, благодаря ти мила!
   Заслужава си да се опита!
   🙂
   Колкото до сезона, ако за хубавият ден се съди от сутринта, то този сезон ще е гола вода 🙁
   Надяваме се, обаче да не ни излязат правилни предположенията!

 5. Уау, Мария, отново нещо атрактивно предлагаш. Ако стигна да го спретна ще пиша и за вкуса.

  1. Весе, става много бързо така че не дей да му се чудиш много! 🙂
   Ще се радвам да го направиш и да ви се хареса!
   Поздрави!

 6. Определено имам проблеми с блога ти. Не ми излизат коментарите. За това желе бях написала една камара текст, но както и да е. Великолепно изглежда!

  Поздравления и за запеканката 🙂

  1. Инче, явно нещо става между WordPress и Blogger!
   И други хора вписващи се с профила си от Блогер, са ми казвали, че имат проблем с коментарите. Направихме диагностика на сайта и нищо нередно не беше открито. Съжалявам за загубеното време! Знам че е много неприятно да се случи така!

   Поздрав най-сърдечен!

 7. Откакто прочетох тази рецепта съм си наумила, че трябва да се пробвам да го приготвя 🙂 Обиколила съм целия град, но никъде не намерих желе на прах. Можеш ли да ми кажеш от къде мога да си купя такова желе (в София)?

  Предварително благодаря много!

  1. Мария аз не живея в БГ и не бих могла да те упътя от къде да намериш такова желе на прах.
   Знам обаче че има подобни продукти. За съжаление не ми е известно конкретна марка…

   Дано някой читател, който е запознат да те упъти!

   1. Подобно желе има в Лидл.
    Castello Praf de jeleu с вкус на ягода, цариградско грозде, лимон и портокал.Сладкиша е супер! Аз добявям и пресни плодове към киселото мляко, което желирам с пакетче желатин.Разкош!

 8. Уникално е-голяма играчка но пък ще вдигнеш вниманието и ще знаят всички деца че си най-готината майка!

  1. Мери, не е чак толкова голяма играчка, колкото на пръв поглед изглежда! Но пък е толкова ефектно и желето по този начин е по-вкусно!

 9. добре щом казваш….благодаря ти че правиш толкова красиви неща! Ще ме накараш и аз да ги пробвам всичките! Уникална си! Пожелавам ти творчески успех и весели празници!

 10. Ако се замести цеденото кисело мляко със сладолед какво ще се получи?Някой правил ли го е?Моля,споделете.

  1. Смятам, че ще се получи желиран сладолед!!!
   🙂
   Привет, Митка!
   Много нестандартно хрумване!
   Аз не бих заместила киселото мляко със сладолед, защото сладоледа бихме си го хапнали и така както си е 🙂
   Не знам всъщност какво искаш да постигнеш. Ако искаш терин на райета от сладолед, може просто да оцветиш сладоледа със сладкарска боя или да ползваш различни вкусове сладолед, които да се насипят един върху друг.
   Освен това киселото мляко не пресича топлото желе, за разлика от прясното мляко, така че е много вероятно сместа да стане на працали (т.е. да се пресече), понеже сладоледа е с прясно мляко и сметана. Не че ще развали вкуса, но няма да има добър външен вид!
   Ако пробваш, непременно да кажеш какво се е получило.
   Поздрави!

   1. Отговорът бил много близо до мен-моята сестра,която няколко пъти е правила торта с цветен желатин и сладолед.Ефектът е поразителен,за вкуса не знам,защото тя живее в САЩ.Тортата видях снимана.Скоро имам повод и мисля да спретна това произведение на изкуството.

    1. Хмммм…
     Интересно звучи! Хайде, разпитай сестра си да видим каква е тая технология за желирана сладоледена торта. Лично на мен ще ми е много интересно да разбера за нещо такова!
     Поздрави!

     1. Както казах стана ми интересно та направих едно търсене за „Ice Cream Jello Cakе“ и намерих един куп резултати…
      Ето тук например.
      Със сигурно ще е дори още по-вкусно, отколкото е с киселото или с прясното мляко, макар че аз да си кажа пак – ще ми е жал да желирам сладоледа!
      🙂
      Митка, благодаря за подхвърлената идея!

 11. Направих тортата и стана чудесна.Използвах 4 цвята желе и 1,5литра сметанов сладолед-чист,без заливки.

 12. Миме привет!
  Реших да се пробвам и с този десерт, надявайки се да се получи. Имам само 2 въпроса: Синия цвят как го получи, ако е син разбира се? Аз поне така го виждам. В това желе на снимките добавяла ли си готварска боя?
  Поздрави

  1. Здрасти, Гале!
   Сините райета са направени със желе къпина, в което съм капнала малко течна синя, сладкарска боя!
   🙂
   Много приятно на вкус става, особено ако се ползва „Christis light“ (цеденото кисело мляко).
   Ще чакам да кажеш какво е станало!

 13. Десертът стана супер! Толкова е лесен, а така ефектен. При мен първите редове не се получиха идеално гладки, тук там имаше балончета (дупки), но в последствие установих, че ако ако оставя сместа да си почине малко те изчезват и така. Мисълта за млечно желе е страхотна. Обмислям разни комбинации, дано ми се получат. Ако имаш някакви рецепти или идеи няма да откажа да се възползвам !

 14. mariq strahoten desert pozdravleniq iskah da go napravq no ne moga da otkriq geleta ot kade se kupuvat

  1. Таня, тук при нас (в Кипър) тези желета ги има на всякъде!
   Може да направиш десерта и с пресни плодове, които да желираш с желатин. Разбира се малко ще си поиграеш докато улучиш точната доза.
   Много вкусно става желето така и е страшно ефектно.

   1. Mariq ako imash vazmojnost pokaji mi nqkakvi dekoracii s zelen4uci -kato za predqstiq ili ukrasa za masa .blagodarq predvaritelno!

 15. Благодаря ти за прекрасната рецепта ,Мария !Ве4е правя желето редовно,винаги има повод !Правих го за първия ройден ден на внука,цяла доза…РАЗКОШЕН ВКУС !Благодарение на него спасявам положението винаги!

 16. Здравей, Мария! Искам да попитам дали би се получило и със прясно мляко?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: